Translate

sâmbătă, 15 februarie 2014






                                                Marturia

                                                      - IV - 

                                                            
          Henri Rossier


    Istoria marturiei in Vechiul Testament se incheie prin venirea Aceluia care este obiectul marturiei. In acest moment totul se schimba. Nu mai este vorba de imagini, nici de promisiuni cu privire la viitor. Umbrele dispar, intunericul se duce si "lumina adevarata lumineaza deja". "Harul lui Dumnezeu care aduce mantuire" este vestit si se infatiseaza tuturor oamenilor. Ceea ce este Dumnezeu, lumina, viata, dragoste, este deplin revelat in Acela care este Cuvantul, gandirea lui Dumnezeu asupra tuturor lucrurilor.
   Hristos este marturia lui Dumnezeu; de asemenea este  "Marorul credincios si Adevarat" (Apoc.3:14). El l-a descoperit pe Tatal ;  este Calea pentru a merge la El, Adevarul pentru a-L cunoaste, Viata ca sa ne bucuram de El. Dumnezeu Insusi marturiseste despre El (Ioan 8:18). A facut-o deja la nasterea Sa, cand corul de ingeri spuneau, cu privire la un prunc infasat si asezat intr-o iesle : "Glorie lui Dumnezeu in cele preainalte si pe pamant pace, in oameni buna placere", glorificand rezultatul final al lucrarii pe care venise s-o implineasca.De asemenea a facut-o, prin ultimul si cel mai mare profet din perioada legii, Ioan Botezatorul, mesagerul trimis inaintea lui Mesia ; a facut-o prin Scripturi ; lucrarile Sale marturiseau despre El (Ioan 5:33-40) ; dar inainte de toate,Dumnezeu Insusi, fara intermediar,a dat marturie despre El. La Iordan, cerurile s-au deschis deasupra Acestui Om, care coboara la botezul pocaintei, contemplandu-L ; Duhul Sfant vine si pecetluieste desavarsirea Sa ; glasul Tatalui se face auzit, dand marturie despre Fiul Sau Preaiubit in care isi gasea placerea. Atunci cand, pe muntele cel sfant, privirea ucenicilor este atrasa de tabloul puterii Acestui Om, si de venirea Sa in glorie, acelasi glas Ii este adresat din gloria mareata : "Acesta este Fiul Meu Preaiubit in care Imi gasesc placerea".Si cand, sufletul Sau este tulburat, anticipand intunericul de pe cruce si abandonarea de catre Dumnezeu, spune : "Tata, glorifica Numele Tau", acelasi glas din cer raspunde : "L-am si glorificat si din nou Il voi glorifica".
    Da, Dumnezeu Tatal a dat marturie despre El, si El, in calatoria Sa pe pamant ca Om, niciodata nu a marturisit despre El Insusi, doar despre Dumnezeu. Fara indoiala, a spus cine este, altfel nu ar fi fost Dumnezeu. De aceea gasim in Evanghelia dupa Ioan ca ne este aratata divinitatea Sa : "Eu sunt lumina lumii" , "Eu sunt (Mesia, Hristosul), Cel care vorbesc cu tine". "L-ai si vazut (Fiul lui Dumnezeu), si Cel care vorbeste cu tine, Acela este". "Tu cine esti? " L-au intrebat iudeii. Si El raspunde : "Intocmai ceea ce va si spun". "Esti Tu imparat?" l-a intrebat Pilat. Si El raspunde : "Tu zici". Ca Dumnezeu, "chiar daca marturisea despre El Insusi, marturia Sa este adevarata", caci " stia de unde este si unde se duce" (Ioan 8:14) ; dar, ca om, se incredinteaza in totul marturiei Tatalui Sau.  

           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze