Translate

duminică, 23 februarie 2014

 

                                     Marturia

                                                                    - V - 


          Henri Rossier


     
  Indata ce lucrarea de rascumparare de la cruce a fost incheiata, a inceput, prin glasul unui ucenic, marturia eficacitatii acestei lucrari implinite. "Si cel care a vazut acestea a marturisit, si marturia lui este adevarata, si el stie ca spune adevarul, ca si voi sa credeti" (Ioan 19:35) (*). Toti ucenicii au intrat in aceeasi marturie. Ei care au fost martori ai vietii Sale aici jos, sunt acum martori ai mortii Sale.

          (*) Apostolul Ioan da marturie despre marturia pe care Dumnezeu a dat-o despre Fiul Sau. Aceasta marturie a lui Dumnezeu este data de Duhul, apa si sange (1 Ioan 5:6-12). Apa si sangele iesite din coasta unui Hristos mort, marturisesc ca viata nu este in primul Adam, deoarece nu putem fi curatiti de omul cel vechi decat prin moarte (apa este curatirea de omul cel vechi, adica moartea sa), si ca pacatele noastre nu pot fi ispasite decat prin sange, adica prin moarte. Mai intai vine sangele ( Ioan 19:34), si nu apa ; se incepe mai intai prin ispasire, nu prin curatire.
          Apoi vine Duhul, care este dat in urma glorificarii lui Hristos, ca si Cap al noii creatii - dar in pasajul nostru este prezentat primul - pecetluind marturia apei si sangelui, si ne arata ca, pentru noi,  viata nu este in Adam, ci in Hristos. Duhul este marturia vietii in al doilea Adam, asa cum apa si sangele sunt martorii mortii in primul. Prin Duhul care ne-a fost dat, avem marturia in noi insine ca posedam viata eterna.
          Marturia in sine, adica lucrul marturisit, este dubla : 1- Dumnezeu ne-a dat viata eterna; 2- aceasta viata este in Fiul Sau. Aceasta dovedeste ca cel credincios a sfarsit-o cu vechea stare si este introdus intr-o noua creatie. Credinta ne face partasi la aceasta. 

           In Vechiul Testament, aceasta marturie era incompleta, partiala si fragmentata, data "in multe randuri si in multe feluri" (Evrei 1:1), oricat de pretioasa a fost; cateodata despre Persoana Sa, cateodata despre lucrarea Sa, dar de o maniera deosebita cu privire la binecuvantarile pamantesti, care vor fi introduse prin imparatia Sa. In Noul Testament, totul este descoperit; adevarul a venit. Marturia a luat o intindere fara limite. Din moment ce lucrarea a fost implinita, toate tainele, toate secretele lui Dumnezeu putand fi dezvaluite. Ceea ce Dumnezeu a gandit din eternitate cu privire la Unicul Sau Fiul, Cuvantul facut carne, este revelat si dat spre cunoastere sfintilor Sai prin Duhul. De acum nu mai este posibila o noua descoperire, caci totul a fost revelat deplin.
          Lucrarea de la cruce arata falimentul omului in totalitate, dar si harul venit prin Isus Hristos. Gloria lui Dumnezeu ( dreptatea Sa, sfintenia Sa, maretia Sa, adevarul Sau, dragostea Sa), este deplin revelata la cruce unde dragostea lui Dumnezeu L-a dat, unde El S-a oferit pe Sine Insusi lui Dumnezeu, unde judecata, condamnarea pacatului in carne, a fost executata, unde pacatul a fost ispasit si indepartat pentru totdeauna, unde biruinta asupra printului mortii a fost castigata, unde o noua cale a fost deschisa pentru om pana la Dumnezeu Tatal, prin perdeaua rupta!  

        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze