Translate

duminică, 1 iunie 2014




                                         Comuniunea crestina 

                                                                   - VI -


          Arend Remmers


          1     Ce importanta are pentru noi Masa Domnului ?

          Potrivit cu invatatura Cuvantului lui Dumnezeu, fiecare madular din Trupul lui Hristos are, in principiu, locul sau la Masa Domnului, chiar daca astazi sunt o multime de bariere care il tin deoparte. O singura paine, expresia vizibila a unitatii Trupului lui Hristos, aminteste de fiecare data ca apartinem impreuna cu toti credinciosii la Trupul Sau. Mancand din paine si band din pahar impreuna, exprimam comuniunea noastra intima cu Domnul si cu Tatal, dar si comuniunea unii cu altii ca madulare in Trupul lui Hristos. Avem dorinta de a savura duminica de duminica comuniunea  in acest loc deosebit in prezenta Domnului ?
          In 1 Corinteni 10:17, apostolul Pavel spune : " Pentru ca noi, cei multi, suntem o singura paine, un singur trup, pentru ca toti luam dintr-o singura paine ". Aceste cuvinte ma duce la intrebarea urmatoare : De ce nu toate madularele Trupului lui Hristos nu participa la frangerea painii ?  La inceput, atat crestinii iesiti din iudaism cat si cei dedicati altadata inchinarii la idoli exprimau comuniunea cu Mantuitorul si Domnul lor participand la Masa Sa. Dar astazi care este situatia ? Multi frati si surori vin de ani de zile la strangerile de inchinare fara a avea ei insisi dorinta de a frange painea. Nu doar ca sunt neascultatori de cerinta Domnului : " Faceti aceasta in amintirea Mea ", dar se lipsesc de asemenea de un privilegiu pretios.
          Ingrijorati, unii credinciosi spun : Nu ma simt ( inca ) vrednic sa particip la frangerea painii. Si totusi, daca am fost adusi in stare sa avem " comuniune cu Tatal si cu Fiul Sau ", nu putem sa ne luam locul nostru la Masa Domnului ? Cu siguranta Cuvantul lui Dumnezeu ne atentioneaza sa nu mancam din paine si sa bem din pahar in chip nevrednic, dar ne arata in acelasi timp si calea divina : " Fiecare sa se cerceteze pe sine, si asa sa manance din paine si sa bea din pahar " ( 1 Cor.11:27,28). Niciun credincios nu poate afirma ca se comporta totdeauna de o maniera vrednica de Dumnezeu. De asemenea, fiecare dintre noi trebuie sa experimentam permanent judecata de sine, si sa ne marturisim pacatele ca sa fim iertati. Doar astfel putem participa cu incredere la Cina Domnului.
            Altii, pe de alta parte, spun : Nu vreau sa ma incarc cu responsabilitatea legata de Masa Domnului. Aici se manifesta o atitudine diferita. Sunt probabil atasati de lucruri care se stie ca sunt incompatibile cu voia lui Dumnezeu, si nu vor sa le paraseasca. Dar judeca Dumnezeu diferit pacatul celui care participa la frangerea painii fata de cel care se abtine ? Pacatul nu ramane totdeauna pacat ?
          Exista fara indoiala si alte motive care pot retine pe un credincios sa ia parte la frangerea painii. Dar problema responsabilitatii nu trebuie sa faca pe niciun copil al lui Dumnezeu sa renunte la privilegiul comuniunii la Masa Domnului ! Cu cat cunoastem mai mult binecuvantarea legata de comuniunea cu Tatal, Fiul si ai Sai, cu cat ne bucuram mai mult, cu atat mai mult vom fi gata sa ne insusim consecintele si responsabilitatile care sunt legate de aceasta.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze