Translate

joi, 25 septembrie 2014




                                   Meditatii asupra Romani 8:27-39
                                                                    - VI -


          J.N.Darby


          Apostolul vine acum si vorbeste de greutatile si de suspinele crestinului cu prvire la imprejurari ; el arata ca Duhul Sfant nu este doar un Duh de bucurie, dar si de eliberare care mijloceste pentru sfinti dupa voia lui Dumnezeu. Cand intelegerea spirituala este mica, credinciosii nu stiu intotdeuna cum trebuie sa ceara ; cel putin ei stiu (v.28) ca toate lucrurile lucreaza spre bine pentru cei care Il iubesc pe Dumnezeu.
          Apostolul vede aici lucrarea lui Dumnezeu in afara noastra, ceea ce este in Dumnezeu, chiar cand ne lipseste intelegerea spirituala pentru a ne-o insusi. El vine la gandurile si la faptele lui Dumnezeu, dupa ce a vorbit de omul dinauntru. Este o mangaiere sa se poata odihni pe aceasta dragoste a lui Dumnezeu care face ca toate lucrurile sa lucreze spre binele nostru. Dumnezeu vrea sa ne faca sa purtam chipul Fiului Sau in glorie (v.29) ; El ne-a predestinat sa fim asemenea acestui chip. Nu exista, prin urmare, problema unei lucrari interioare, ci de lucrarea exclusiva a lui Dumnezeu. Acesta este marele adevar de la sfarsitul acestui capitol : "Dumnezeu este pentru noi" (v.31).
          Multe lucruri pot avea aparenta ca Dumnezeu nu este pentru noi, si de aceea apostolul dezvolta acest gand. Ce ar putea sa ne faca sa credem ca Dumnezeu nu este pentru noi, sunt greutati, prigoniri, etc. Este imposibil ca sufletul innoit sa cunoasca o mantuire in care asemanarea cu Isus sa nu fie inteleasa. Suntem predestinati sa purtam chipul Sau. Masura sfinteniei practice se gaseste in aceste cuvinte : "stim ca, daca se va arata El, vom fi asemenea Lui, pentru ca-L vom vedea cum este. Si oricine are speranta aceasta in El se curateste, dupa cum El este curat" (1 Ioan 3:2,3). Masura sfinteniei noastre este Isus in glorie. Intalnim pe drumul nostru rautatea oamenilor, dusmania lui Satan, dar daca vrem sa stim in ce masura Dumnezeu este pentru noi, vedem ca nu L-a crutat pe Fiul Sau, ci L-a dat pentru noi. Este un mare ajutor pentru sfintenie.
        Ceea ce impiedica  pe multi crestini sa fie fideli, sunt o multime de lucruri mici care surprind inima cu ce ar putea sa ni se intample, care ar compromite viitorul nostru sau ne-ar ameninta planurile. Dumnezeu L-a dat pe Fiul Sau ; cum nu ne va da toate lucrurile impreuna cu El ? Concluzia rezulta din harul providentei.
        Dificultate este cu mult mai mare cand este vorba de constiinta. Dumnezeu indreptateste : cine va condamna ? Putem fi socotiti ca oi de injunghiere, dar Hristos a murit : cine ne va desparti de dragostea lui Hristos ? Oricare ar fi imprejurarile, Hristos poate fi vazut in toate, si dragostea Sa de asemenea. Nimic nu ne poate desparti de dragostea lui Dumneze, nici chiar moartea. Hristos a murit, si aceasta este cea mai profunda manifestare a dragostei Sale. Nici inaltimea nu poate sa ne desparta. Dumnezeu nu este prea sus, Hristos este inaltat, mai sus decat ingerii, dupa ce a fost facut pentru putin mai jos decat ei ; si din nou Hristos este dragoste. Moartea, viata, suferintele, greutatile, dragostea lui Dumnezeu in Isus a trecut prin toate acestea, si nu o dragoste care a ramas in maretie, ci o dragoste care a fost in umanitate si a actionat in ea. Toate imprejurarile sunt cai pentru dragostea lui Hristos ; patrunde pe oriunde trebuie sa mergem. Avem siguranta ca Dumnezeu nu pastreaza nimic pentru El, dupa ce L-a dat pe Fiul Sau. Suntem mai mult decat invingatori ! Este minunat, pentru ca greutatile arata ca Dumnezeu este pentru noi si cu noi.
       Nu va temeti niciodata de greutatile aduse de imprejurari : Dumnezeu este pentru noi, si cand va strange comorile Sale pretioase (Mal.3:17), vom vedea ca nu ne-am inselat urmand voia Sa. Fie ca Dumnezeu sa ne dea aceasta incredere deplina in El. Merita toata increderea noastra, El care L-a dat pe Fiul Sau pentru noi.
          Cand apostolul vorbeste de slabiciunile noastre, arata ca avem in Dumnezeu un depozit de bunatate, un fluviu de mangaiere, o iubire care ne atentioneaza permanent. Acest lucru ne umple de incredere cu privire la sursa fericirii noastre. Nu se poate clatina sufletul in aceasta. Nimic nu ne poate desparti de dragostea Sa, si noi ne glorificam in Dumnezeu prin Isus Hristos Domnul nostru.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze