Translate

marți, 7 octombrie 2014




                                                                            Ingerii 
                                                                     - II -


          Adrien Ladrierre


               Slujba ingerilor in Noul Testament

          In Noul Testament gasim multe lucruri interesante despre ingeri si slujba lor, mai ales fata de Domnul Isus. Am amintit deja cele doua vizite ale ingerului Gabriel la Zaharia si la Maria. Un inger apare de mai multe ori in visul lui Iosif, sotul Mariei, pentru a-i spune ce trebuie sa faca cu pruncul Isus. Si apoi ce scena minunata vedem in campiile Betleemului. Un inger al Domnului a venit sa vesteasca pastorilor nasterea Mantuitorului, si indata o multime de oaste cereasca si-a facut aparitia acolo, aducand laude lui Dumnezeu care a trimis impreuna cu Fiul Sau, pacea si binecuvantarea pe pamant. Cand Il aduce in lume pe Fiul Sau, Dumnezeu zice : "Si toti ingerii lui Dumnezeu sa I se inchine !" (Evrei 1:6). Fiul lui Dumnezeu coborand din cer si devenind om, si-a ascuns gloria Sa, dar nu a incetat sa fie Obiectul adorarii si slujirii ingerilor. Intr-adevar, ei I-au slujit in pustiu, acolo unde El a fost ispitit (Marcu 1:13), si cand El se ruga in Ghetsimani, un inger din cer a venit ca sa-L intareasca (Luca 22:43). Nu este miscator si tainic sa-L vedem pe Isus sustinut de un inger in suferinta Sa ? El era om adevarat, si astfel putea fi zdrobit de durere si avea nevoie de ajutor. Dar pentru aceasta venise si ne avea in vedere pe noi atunci cand El suferea. Ar fi putut sa-I ceara Tatalui Sau dousprezezce legiuni de ingeri pentru a-L apara de vrajmasii care veneau sa-L prinda, dar a ramas supus lui Dumnezeu care, in Cuvantul Sau, a zis ca El trebuia sa sufere (Matei 26:53,54).
          Apoi, cand Domnul a inviat si a iesit din mormant, un inger a venit si a indepartat piatra care-l inchidea, aratand ca mormantul este gol, si spunand femeilor sa mearga la ucenici si sa le spuna ca Isus a inviat (Matei 28:2-7). Doi ingeri i se arata Mariei din Magdala, care plangea pe Domnul ei, si atunci cand El s-a urcat la cer intr-un nor si a disparut dinaintea ucenicilor, doi ingeri li s-au infatisat vestind revenirea Sa. Si ce va fi la revenirea Sa glorioasa ? Ne este spus ca va veni in gloria Tatalui Sau, cu sfintii ingeri (Marcu 8:38). El se va descoperi din cer impreuna cu ingerii puterii Sale, intr-o flacara de foc, pentru exercitarea judecatii (2 Tes.1:7,8).
          Ingerii care au fost preocupati sa-I slujeasca Domnului cand era pe pamant si au fost martorii invierii Sale, ingerii care Il vor insoti cand va reveni in gloria Sa, au fost si sunt inca folositi in slujirea sfintilor. "Nu sunt toti duhuri slujitoare trimise pentru a le sluji celor care vor mosteni mantuirea ?" (Evrei 1:14). Un inger a fost trimis la Corneliu, centurionul roman, pentru a-i zice sa-l  cheme pe Petru, care-i va spune lucruri prin care va fi mantuit (Fapte 10:3 ; 11:13,14) ; un alt inger i se descopera lui Petru in inchisoare, unde il aruncase Irod cu intentia de a-l omori (Fapte 12:7-10 ; a se vede si 5:19-23). Un inger al lui Dumnezeu ii spune lui Pavel, aflat pe corabia batuta de furtuna, ca datorita lui nimeni nu va pieri (Fapte 27:23,24).


               Care este interesul ingerilor

          Cat de mare este interesul pe care il au ingerii la implinirea planurile lui Dumnezeu fata de oameni. Ei doresc sa priveasca indeaproape la lucrurile pe care profetii le-au vestit cu privire la suferintele miscatoare ale lui Hristos si gloria care le urma ; doresc sa patrunda taina nemarginita a dragostei lui Dumnezeu pentru oamenii pacatosi (1 Pet.1:11,12). Ce parte i-au la convertire si mantuirea unui singur pacatos ! Cantau de bucurie cand pamantul, locuinta omului, a fost intemeiat, si se bucurau cu pastorul cel bun, atunci cand Acesta si-a gasit oaia Sa pierduta (Luca 15:10). Ingerii sunt de asemenea interesati de ceea ce se intampla in Adunarea lui Dumnezeu pe pamant ; crestinii, in adunare, trebuie sa le arate un spectacol al ordini (1 Cor.11:10). In cer, ei ajung sa cunoasca si privesc cu admiratie intelepciunea minunata a lui Dumnezeu manifestata in planurile si caile Sale fata de Adunare (Efes.3:10). In final vedem un inger, in Apocalipsa, introducandu-l pe Ioan in lucrurile din cer si aratandu-i-le, in timp ce altii anuntau si executau judecatile lui Dumnezeu asupra oamenilor vinovati.


               Inchinarea la ingeri ?

          Vedem cat de important este rolul ingerilor in univers si fata de oameni. Aceste fiinte inteligente, nevazute de ochii nostri, umplu cerul si ne inconjoara de asemenea ca slujitori ai lui Dumnezeu pentru a implini poruncile Sale. Este pentru aceasta un motiv sa ne adresam lor si sa le aducem inchinare ? Cu siguranta, nu. Ei nu permit asa ceva, Cuvantul lui Dumnezeu spune "Nimeni...facandu-si voia lui insusi...inchinare la ingeri" (Col.2:18). In Apocalipsa, Ioan a cazut cu fata la pamant inaintea ingerului care i-a aratat lucrurile din cer, pentru a i se inchina ; dar ingerul i-a zis : "Vezi, nu face aceasta ! eu sunt impreuna-rob cu tine si cu fratii tai, profetii, si cu cei care pazesc cuvintele cartii acesteia. Lui Dumnezeu inchina-te" (Apoc.22:8,9). Ei sunt slujitorii lui Dumnezeu, ca si cei credinciosi.


               Ingerul Domnului

          Printre ingeri, este unul pe care Vechiul Testament il mentioneza deseori si care este numit Ingerul Domnului. Este Domnul Insusi care, sub aceasta infatisare, vine si vorbeste oamenilor. La cap. 18 din Geneza, este spus ca Domnul a venit la Avraam, - si putin mai departe se spune ca trei oameni s-au apropiat de el (v.1,2). Dar unul din cei trei era Domnul Insusi care a ramas cu Avraam, in timp ce, cei doi ingeri (cap. 19:1) si-au urmat drumul lor spre Sodoma. Cand Avraam era pe munte pentru a-l jertfi pe fiul sau Isaac, Ingerul Domnului il opreste si ii striga din ceruri : "Am jurat pe Mine Insumi, zice Domnul...te voi binecuvanta foarte mult" (cap.22:15-17). Aici vedem clar ca Ingerul Domnului, este de fapt Domnul. Gasim acelasi lucru in Exod 3. Ingerul Domnului apare inaintea lui Moise in rugul aprins care ardea fara sa fie mistuit, dar Domnul este cel care il cheama pe Moise si ii zice : "Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov" dupa care Domnul zice : "Am vazut intr-adevar intristarea poporului Meu", apoi se numeste cu Numele Sau minunat "EU SUNT". In capitolul 6  din cartea Judecatori, Ingerul Domnului vine la Ghedeon, dar, in continuarea relatarii citim : "Si Domnul a privit spre el", ''Si Domnul i-a zis" (cap.6:14,16). Istoria nasterii lui Samson ne arata acelasi lucru (Jud.13). Ingerul Domnului care vine la Manoah si la sotia sa, zice : "Pentruce Imi ceri Numele ? El este minunat". Si Manoah, cuprins de frica, striga : "Vom muri, cu siguranta, pentru ca am vazut pe Dumnezeu !" La fel si lui Ghedeon i-a fost teama ca va muri, pentru ca l-a vazut pe Dumneze. Si Domnul L-a asigurat spunand : "Pace tie, nu te teme, nu vei muri !" (Jud.6:22,23). Astfel, Dumnezeu Insusi s-a aratat oamenilor, acoperindu-si gloria pe care ei nu puteau sa o contemple fara sa moara, si le-a vorbit.
          Dar Cuvantul lui Dumnezeu ne arata un alt lucru care nu este mai putin minunat. Ingerul Domnului, Domnul Insusi, nu este altul decat Fiul lui Dumnezeu, Isus al Carui Nume inseamna Domnul este Mantuitor. Aceasta reiese din comparatia mai multor pasaje. Cand Manoah, tatal lui Samson, Ii cere numele Ingerului Domnului ; "Care Iti este numele ?" Ingerul ii raspunde : "Pentruce Imi cer Numele ? El este minunat (sau placut)" (Jud.13:17,18). Profetul Isaia vestind nasterea Fiului glorios care trebuia sa se aseze pe tronul lui David si sa intemeieze imparatia pacii care nu va avea sfarsit, enumera titlurile Sale in care primul este : "Minunat" sau Placut (Isaia 9:6,7). Daca comparam capitolul 6 din acelasi profet cu versetele 37 la 41 din capitolul 12 al Evangheliei dupa Ioan, vedem ca Domnul, Domnul ostirilor, Caruia serafimii Ii proclamau sfintenia si gloria, este Acelasi Isus pe care iudeii L-au respins, caci este spus : "Isaia a spus acestea cand a vazut gloria Lui si a vorbit despre El"
        Stim deci cine era acest personaj tainic care a venit la Avraam, care s-a luptat cu Iacov (comp. Gen.32:24-30 cu Osea 12:4-6), care a vorbit cu Moise din rug, cu Ghedeon in arie si cu Manoah. Era Domnul, Iehova, si Cel care a venit pe pamant si a fost smeritul Isus din Nazaret, Cel despre care este spus : "A venit la ai Sai", la poporul Israel pe care l-a scos din Egipt, l-a condus si ocrotit in pustiu, l-a introdus in Cannan, pe care deseori l-a eliberat si de atat de mult timp l-a suportat, dar cand a venit plin de har si de adevar, "ai Sai nu L-au primit" (Ioan 1:11). "Dar tuturor celor care L-au primit, le-a dat dreptul sa fie copii ai lui Dumnezeu : celor care cred in Numele Lui" (v.12,13). Ce har nemarginit sa avem parte de aceasta !          


          






       


       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze