Translate

luni, 13 octombrie 2014




                                                                  Ingerii 
                                                                     - IV -


          Adrien Ladrierre


               Ingerii rai - lucrarea lor

          Din acest moment avem istoria lui Satan in relatie cu pamantul si cu oamenii care locuiesc pe el, istorie pe care Biblia ne-o relateaza ca fiind aceea a unei fiinte puternice si de temut datorita rautatii sale. Pamantul a devenit locul unde lucreaza neincetat (Iov 1:7-22 ; 2),  avand totusi acces in cer pentru a-i acuza pe oameni. In urma caderii in pacat a lui Adam, Satan si ingerii lui au invadat orice domeniu care era supus omului. Ei actioneaza intr-o permanenta opozitie, mai mult sau mai putin deschisa, fata de Dumnezeu, inseland oamenii, antrenandu-i spre rau, si cautand fara incetare sa impiedice planurile de har ale lui Dumnezeu fata de omul vinovat. El, Satan, este cel care l-a incitat pe Cain sa-l omoare pe fratele sau Abel. "Cain era de la cel rau, si l-a ucis pe fratele sau"(1 Ioan 3:12), ne este spus, si de atunci au existat pe pamant doua clase de oameni, copiii lui Dumnezeu si copiii diavolului - fiecare caracterizata prin asemanarea cu tatal sau - unii avand ca semn distinct dreptatea, adevarul si dragostea, ceilalti pacatul, minciuna si ura (1 Ioan 3:8,10 ; Ioan 8:44). Domnul a zis despre diavol : "El a fost ucigas de la inceput si n-a stat in adevar, pentru ca nu este adevar in el. Cand vorbeste minciuna, vorbeste din ale sale, pentru ca este mincinos si tatal minciunii" (Ioan 8:44). Nu este un lucru infiorator sa se spuna : daca nu sunt inca un copil al lui Dumnezeu, eu sunt copilul diavolului ? Nu este cale de mijloc : ori al unuia, ori al altuia.


               Stapanirea lor asupra oamenilor

          Satan, stapaneste asupra duhurilor oamenilor, antrenandu-i departe de Dumnezeu in idolatrie cu toate uriciunile si practicile ei necurate (1 Rom.1:17-25). Falsii dumnezei la care paganii se inchina si ii adora nu sunt de fapt decat demoni : "Dar ceea ce jertfesc ei, jertfesc demonilor", spune apostolul Pavel (1 Cor.10:20 ; a se vedea Lev.17:7 ; Deut.32:16,17 ; Ps.106:36,37). Satan este numit "capetenia autoritatii vazduhului, a duhului care lucreaza acum in fiii nescultarii" (Efes.2:2,3). Nu doar asupra paganilor lucreaza el , dar si in toti cei care, isi zic crestini, dar nu sunt supusi lui Hristos prin credinta, si care sunt fii ai neascultarii si copii ai maniei. Din momentul cand lumea, condusa de Satan si puterile intunericului (Luca 22:53), la respins pe Domnul Isus, Satan a devenit "stapanitorul lumii" care stapaneste si conduce (Ioan 14:30). Aceasta este starea groaznica a celor care nu sunt condusi de Hristos, bunul Pastor.

   Lucrarea lui Dumnezeu predomina asupra permanentei vrajmasii a lui Satan

          Am spus ca Satan, potrivnicul, a cautat de la inceput sa se impotriveasca implinirii planurilor  lui Dumnezeu. Si care erau aceste planuri ? Erau manifestarea maretiei dragostei si harului Sau fata de omul vinovat, mantuindu-l. Pentru aceasta, a vrut sa-L trimita pe pamant pe Fiul Sau, devenit om, pentru al birui pe diavol si a-i nimici lucrarile (1 Ioan 3:8). Satan a reusit sa-l faca pe primul om sa cada in pacat, sa strice astfel creatia frumoasa a lui Dumnezeu, si toata samanta lui Adam, caci "printr-un singur om a intrat pacatul in lume, si prin pacat moartea, si moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, caci toti au pacatuit" (Rom.5:12). Dar in Eden, dupa neascultarea omului, Domnul Dumnezeu i-a spus sarpelui, lui Satan, ca samanta femeii, un Eliberator care va veni, ii va zdrobi capul si-i va nimici puterea. Din acest moment, toate eforturile diavolului au cautat sa impiedice implinirea acestei profetii. Aceasta a fost cea mai mare lupta a divolului impotriva lui Dumnezeu, Cel Atotputernic. Vedem aceasta in diferitele evenimente din Vechiul Testament. Este cu siguranta lucrarea lui Satan ca lumea, inainte de potop, s-a dedat la violenta si stricaciune neinfranata, in ciuda atentionarilor divine. Dumnezeu nu a putut sa-i mai suporte pe acesti oameni nelegiuiti. Daca I-ar fi nimicit pe toti ce s-ar fi intamplat cu vestirea unui Eliberator ? Satan ar fi iesit biruitor. Dar a existat un om drept care a primit har din partea lui Dumnezeu. Noe a fost crutat, si astfel a inceput o lume noua.
          Atunci Satan i-a indreptat pe oameni spre idolatrie, indepartandu-i de Dumnezeu si la satisfacerea tuturor patimilor si poftele lor. Unde se va naste Eliberatorul intr-o astfel de lume ? Dumnezeu a ales un om, Avraam, pentru a fi tatal unui popor care, in mijlocul natiunilor, va pastra Numele Sau, si caruia ii va incredinta oracolele Sale. In sanul acestui popor trebuia sa se nasca Eliberatorul anuntat, asa cum Domnul i-a promis lui Avraam (Gen.22:18 ; comp. Gal.3:16). Acest popor, Israel, s-a format in Egipt unde Iacov a venit sa locuiasca cu familia sa, sub ocrotirea lui Iosif. Fiii lui Israel s-au inmultit foarte mult. Satan, care stia ca din acest popor trebuie sa iasa Biruitorul sau, s-a folosit de temerile politice ale lui faraon pentru al impinge sa nimiceasca pe Israel, omorand astfel pe toti intaii nascuti (Exod 1:10,15-22). Rezultatul era distrugerea planului lui Dumnezeu. Atunci, Domnul si-a descoperit puterea Sa, si in ciuda eforturilor vrajmasului, scoate pe poporul Sau din tara Egiptului si il duce in Canaan, unde il pastreaza, in pofida multelor sale pacate.
          Poporul a dorit un imparat, si, dupa Saul, Dumnezeu le da un imparat dupa inima Sa, pe David, si-i promite acestuia un fiu, un descendent, a carei domnie va fi pentru totdeauna (1 Cron.17:11-14). Acesta este Mesia, Imparatul lui Israel, marele Eliberator, despre care toti profetii au vorbit (Luca 1:31-33). Ce face Satan ? Se foloseste de rautatea imparatesei Atalia fiica Izabelei, o canaanita, pentru a nimici familia imparateasca din Iuda, si astfel domneste singura. Daca toata samanta lui David a pierit, promisiunea lui Dumnezeu nu mai putea fi implinita : Satan a biruit. Dar Domnul salveaza un lastar din familia imperiala, pe Ioas, copilul imparat, pe care matusa sa Ioseba l-a salvat de la moarte, si l-a ascuns pana la momentul cand a fost recunoscut ca imparat (2 Imp.11:1-3). Israel si Iuda au urmat exemplul imparatilor lor necredinciosi, cazand in idolatrie sub actiunea lui Satan, si cand nu a mai fost nicio posibilitate de indreptare, au fost dusi in robie. Familia imperiala se afla la Babilon, supusa imparatilor aceste tari (Daniel 1:3). Cum se vor implini profetiile care spun ca Mesia se va naste la Betleem ? (Mica 5:2). Domnul inmoaie inima lui Cirus, imparatul Persiei, invingatorul Babilonului, si prin porunca sa, captivii se intorc in tara lor, sub conducerea lui Zorobabel, printul din Iuda, descendent din David (Ezra 1:8 ; 2:2 ; 3:8 ; Hagai 1:1 ; 1 Cr.3:17-19 ; Matei 1:12). Inca o data este dejucata viclenia lui Satan. Dar el nu se lasa si vrea sa loveasca din nou. Il provoaca pe Haman, favoritul lui Ahasveros, imparatul Persiei, sa-i nimiceasca pe toti iudeii (Estera 3:6) raspanditi in provinciile sale, din numarul carora faceau parte si cei care s-au intors in Iudeea. Dar Dumnezeu, asa cum vedem in cartea Estera, zadarniceste planul lui Haman, si Satan este inselat inca o data in intentiile sale. El merge din cadere in cadere.
          Ajungem acum in timpul cand Hristos, samanta femeii, va apare in lume. Scriptura nu-l numeste pe Satan ca fiind in spatele evenimentelor pe care le-am vazut ; dar se vede mana si duhul sau. Dar in perioada de timp pe care o parcurgem, Cuvantul lui Dumnezeu ne prezinta fapte unde vedem rolul sau de potrivnic si unde este numit pe nume. Astfel, in cartea Iov, ne este aratat cum il acuza pe patriarh inaintea Domnului. Dumnezeu ii permite lui Satan sa-l loveasca pe Iov in bunurile sale, in copiii sai si in persoana sa, astfel ca Iov sa fie incercat. Iov si-a pastrat integritatea si rautatea lui Satan a fost zadarnicita. Satan il provoaca pe David sa numere pe Israel ; aceasta flata mandria  imparatului de a vedea cat de mare este poporul peste care imparatea. Aceasta nu I-a placut lui Dumnezeu care a trimis ciuma peste Israel. David s-a smerit si Domnul l-a iertat (1 Cr.21). In cartea profetului Zaharia il vedem pe Satan acuzandu-l pe Israel din cauza pacatelor sale ( Israel era reprezentat de marele preot imbracat in haine murdare). Ca si cum Satan i-ar fi spus lui Dumnezeu : "Dreptatea Ta cere ca acest popor vinovat sa fie nimicit". Si atunci cum s-ar fi implinit profetia ? Dar harul lui Dumnezeu s-a ridicat mai presus de judecata, si Domnul Insusi indreptateste poporul. Cine mai putea sa-l condamne ? (Zah.3:1-5 ; comp. Isaia 50:8 ; Rom.8:34).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze