Translate

vineri, 16 ianuarie 2015




                                            Prietenilor mei musulmani
                                                - VI -


          Anise Behnam


                    "Cumpara adevarul, si nu-l vinde" - Prov.23 v.23


                    Trinitatea

          Este aceasta politeism ?

          Inainte de a ne ocupa de acest subiect foarte important, este esential de a realiza faptul capital pe care ne invata Biblia, ca nu exista decat un singur Dumnezeu. Vechiul si Noul Testament invata impreuna acest fapt capital. Iata cateva citate :

               - "Cunoaste dar astazi si pune la inima, ca Domnul, El este Dumnezeu sus in ceruri si jos pe pamant: nu este altul" (Deut.4:39).
               - "Asculta Israele, Domnul Dumnezeul nostru este un singur Domn. Si sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta si cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta"          (Deut.6:4-5).
               - "Asa zice Domnul....Eu sunt Cel dintai si Eu sunt Cel din urma si in afara de Mine nu este Dumnezeu" (Isaia 44:6).
               - "Eu sunt Domnul si nu este altul! In afara de Mine nu este Dumnezeu" (Isaia 45:5).
               - "Nu este alt Dumnezeu in afara de Mine: un Dumnezeu drept si un Salvator; nu este altul in afara de Mine. Priviti la Mine si veti fi salvati, toate marginile pamantului! Pentru ca Eu sunt Dumnezeu si nu este altul" (Isaia 45:21-22).
               - "Nu avem toti un singur Tata ? Nu ne-a creat un singur Dumnezeu ?" (Mal.2:10).
               - "Este scris : Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti" (Mat.4:10).
               - "El este Unul singur si nu este altul in afara de El" (Marcu 12:32).
               - "Cum puteti crede voi, care primiti glorie unul de la altul si nu cautati gloria care vine de la singurul Dumnezeu ?" (Ioan 5:44).
               - "Iar Mijlocitorul nu este al unuia singur, insa Dumnezeu este Unul singur" (Gal.3:20).
               - "Pentru ca este un singur Dumnezeu si un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos" (1 Tim.2:5).
               - "Tu crezi ca Dumnezeu este Unul singur. Bine faci" (Iacov 2:19). 

          Multe alte versete ar putea fi citate pentru a dovedi acest fapt capital ca nu exista decat un singur Dumnezeu, - fapt despre care Biblia ne invata foarte clar si cu insistenta.
          Este evident, ca invatatura biblica crestina nu este una politeista.


          Semnificatia Trinitatii

          Ce intelegem prin "Trinitate" ? Acest cuvant nu se gaseste in Biblie. Unii au folosit cuvantul "tri-unitate" care nici el nu se gaseste in Biblie. Aceasta este o incercare sincera, pentru a folosi un limbaj omenesc, pentru a descrie un adevar teologic maiestuos in relatia cu natura si fiinta lui Dumnezeu. Trebuie sa fie foarte clar oricarei persoane rezonabile ca anumite fapte cu privire la Dumnezeu depaseste intelegerea omeneasca.
          Am vazut ca Biblia ne invata ca nu este decat un singur Dumnezeu, si trebuie sa fie clar ca unicitatea Sa difera de cea a omului. Omul este limitat prin unicitatea sa, si aceasta este adevarat cu privire la orice fiinta creata. Nu poate fi in acelasi timp la Cairo in Egipt, si la Rabat in Maroc. Dar putem spune acelasi lucru despre singurul Dumnezeu viu si adevarat, Creatorul ? Bineinteles ca nu. Dumnezeu poate fi in acelasi timp pe tronul Sau in cer, si pe pamant, daca doreste. Nu vrem sa spunem ca o parte din El ar fi in cer, si o alta parte pe pamanat, pentru ca Dumnezeu nu poate fi despartit. Poate fi in cer pe tronul Sau, in toata maretia si toata gloria Sa, si in acelasi timp pe acest pamant, pentru ca El este Dumnezeu. Nu putem analiza aceasta cu legile fizice si matematice, pentru ca Dumnezeu este mai presus de aceste legi. El a pus creatia Sa sub legile matematice, fizice, chimice, etc., dar El Insusi este mai presus de aceste legi. Putem spune ca 1+1+1= 3 cu privire la fiintele create, din materie, dar Dumnezeu este Duh. El nu este supus acestor legi. Daca cineva se simte frustrat de aceasta, in realitate este frustrat ca el insusi nu este Dumnezeu ! Deci repetam ca, Dumnezeu poate fi in cer si pe pamant in acelasi timp, si mai mult, El este un singur Dumnezeu si nu doi. Si asa era atunci cand Hristos a venit pe pamant ca Om. Singura modalitate de a cunoaste faptele referitoare la Dumnezeu, este modul care I-a placut sa ne descopere in Sfanta Scriptura. In Sfanta Scriptura, Dumnezeu ne spune clar, in ce-L priveste pe Hristos, ca " adevarat, mare este taina evlaviei: Dumnezeu S-a aratat in carne" (1 Tim.3:16). Este ceea ce se numeste de obicei intruparea, un alt termen nebiblic, dar care defineste un fapt biblic.


          Intruparea

          Intruparea se refera la venirea lui Dumnezeu pe pamant in trup uman. In primul rand, poate parea un lucru ciudat, cel putin pentru unii, - un lucru greu de crezut. Si totusi, aceasta ne arata ca Dumnezeu il iubeste atat de mult pe om, o dragoste care depaseste intelegerea omului. Avand o natura pacatoasa, nu ne putem imagina o astfel de dragoste. Dar, dragostea lui Dumnezeu este divina. De asemenea, ne invata ca omul are o mare valoare in ochii lui Dumnezeu. Am vorbit deja mai inainte, dar este bine sa ne amintim ca, atunci cand Dumnezeu L-a creat pe om, a avut o relatie apropiata cu el. Il vizita si ii vorbea in gradina Edenului. Aceasta comuniune a fost rupta prin pacat, dar Dumnezeu a dorit sa o refaca. Altfel, ar fi fost ca si cum Satan ar fi castigat lupta, dar aceasta nu poate fi. Intruparea a fost, de asemenea, o necesitate imperioasa pentru lucrarea de rascumparare.
          Vorbind de intrupare, este util de ilustrat cu ajutorul istoriei. Multi dintre noi am auzit vorbindu-se de mari imparati, imbracati in haine simple fara nici o suita imperiala, care au mers printre oamenii saraci, in casele lor, pentru a vorbi cu ei si a cunoaste nevoile lor fara sa-i sperie. Am citit odata despre califul Omar Ibn Al Khattab ca a facut aceasta, cand era al doilea calif. Apreciem cu siguranta pe astfel de oameni si nobilele lor fapte. Cu cat persoana care ia o astfel de pozitie umila este mai mare, cu atat mai mult este aprecierea noastra. Dar cine este cel mai nobil si mai mare dintre toti ? Nu este Dumnezeu care ne-a creat pe toti ? Daca El vrea sa vina pe acest pamant ca om, am putea sa-I apunem de ce o face ? Este calea minunata prin care putem sa-L cunoastem pe Dumnezeu.
          Am citit odata istoria unui copil care a observat o linie lunga de furnici care traversau o strada, si aceasta l-a fascinat. A vazut atunci o masina care venea de departe pe aceasta strada, si a inceput sa strige la furnici sa paraseasca strada, ca sa nu fie omorate de masina. Un batran auzindu-l, l-a intrebat ce face. Cand copilul i-a spus, batranul a zis : "fiul meu, daca vrei ca furnicile sa te intelega, trebuie ca tu sa devii ca una dintre ele". Dumnezeu a venit aici jos ca om, pentru ca, fara intrupare, nu am fi putut sa-L cunoastem asa cum am fi vrut. De aceea Hristos a zis : "Cine M-a vazut pe Mine, a vazut pe Tatal" (Ioan 14:9). In Ioan 1 v. 18, ne este spus ca nimeni nu L-a vazut vreodata pe Dumnezeu, dar ca unicul Fiu al lui Dumnezeu, Isus Hristos, este Cel care L-a revelat. Aceasta ne duce la un subiect important :


          Isus Fiul lui Dumnezeu

          Ce vrem sa spunem cand scriem ca Isus este Fiul lui Dumnezeu ? Niciun om normal nu va gandi ca Dumnezeu a avut o sotie. Un astfel de gand este oribil pentru oricine Il adora pe Dumnezeul Cel viu si adevarat care a creat cerurile si pamantul. Paganii de altadata adorau pe dumnezeii desfranati, facuti dupa propria lor imaginatie, si de aceea aveau o astfel de gandire. Dar crestinul stie ca Dumnezeu este Duh, si doar simpla mentionare a unei astfel de gandiri este dezgustatoare pentru el. Inainte de a explica ce inseamna faptul ca Hristos este Fiu, trebuie stabilit ca aceasta nu este o inventie crestina : Dumnezeu Insusi a declarat.
          Cand Dumnezeu a trimis pe ingerul Gabriel la fecioara Maria, el a vorbit cu ea : "Si ingerul a venit la ea si i-a spus: Bucura-te, cea careia i s-a dat har! Domnul este cu tine, binecuvantata esti tu intre femei". Si cand l-a vazut, s-a tulburat de cuvantul sau ; si se intreba ce ar putea fi cu aceasta salutare. "Si ingerul i-a spus: Nu te teme, Maria, pentru ca ai gasit har la Dumnezeu! Si, iata, vei zamisli in pantece si vei naste un Fiu si Ii vei pune numele Isus. El va fi mare si se va chema Fiu al Celui Preainalt" (Luca 1:28-32).
          Maria fiind surprinsa, i-a zis : "Cum va fi aceasta, pentru ca eu nu cunosc barbat?" ; ingerul,  raspunanzand, i-a spus : "Duh Sfant va veni peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri, de aceea si Sfantul care Se va naste Se va chema Fiu al lui Dumnezeu" (Luca 1:35).
          Astfel, faptul ca El este Fiul lui Dumnezeu, a fost anuntat de Dumnezeu Insusi, prin ingerul Gabriel, fecioarei Maria, inainte ca El sa fie conceput.
          Acest adevar a fost anuntat cu glas puternic si auzibil de Dumnezeu la inceputul lucrarii publice a lui Hristos. El a mers la Ioan Botezatorul la Iordan pentru a fi botezat de el, declarand astfel inceputul lucrarii Sale, pentru Dumnezeu si pentru om. Cand Isus a iesit din apa, deodata un glas, care venea din cer, a zis : "Acesta este Fiul Meu Preaiubit, in care Imi gasesc placerea" (Mat.3:17 ; ceilalti evanghelisti mentionand asemenea).
          Aproape de sfarsitul lucrarii lui Hristos, si inainte de cruce, Dumnezeu declara iarasi acelasi lucru. In Matei 17 v. 1-5, citim ca Isus a luat trei dintre ucenicii Sai si i-a dus pe un munte inalt. Fata Sa stralucea ca soarele, si vesmintele Sale au devenit albe ca lumina, si au aparut doi profeti impreuna cu El, Moise si Ilie (Elias). Atunci un nor luminos i-a acoperit, si deodata un glas a iesit din nor, spunand : "Acesta este Fiul Meu Preaiubit in care Imi gasesc placerea; de El sa ascultati!" De asemenea, gasim aceasta relatare in evangheliile lui Marcu si Luca. Daca Dumnezeu Insusi L-a numit pe Isus "Fiul Sau Preaiubit", cine dintre noi ar putea sa obiecteze ? Ar putea cineva sa-I spuna lui Dumnezeu ca nu trebuie sa spuna asa ?
          Am putea cita multe alte versete pentru a arata ca Biblia afirma foarte clar ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Dar cele care au fost citate mai sus au fost alese pentru a arata ca Dumnezeu Insusi L-a numit pe Isus Fiul Sau.
          Ce inseamna faptul ca Hristos este Fiu ? Am vazut ca aceasta nu inseamna ca Dumnezeu, binecuvantat sa fie Numele Sau, a avut o sotie. Astfel de gandire este o blasfemie ingrozitoare. Aceasta inseamna ca Hristos este de aceeasi natura cu Dumnezeu. Fiul unei fiinte omenesti este asemenea fiintei omenesti. Si fiul unui animal este un animal. Aceasta stare de Fiu pentru Hristos este spirituala si nu fizica. El nu este rezultatul unei relatii sexuale. Dincolo de aceasta, trebuie sa ne plecam in adorare, crezand ceea ce Dumnezeu ne spune despre Sine, realizand ca duhul omului este limitat. Duhul omului este marginit in domeniul finitului, si ceea ce este finit nu poate intelege, nici analiza ceea ce este infinit. Inainte de a fi innoit prin credinta in Hristos, duhul omului se afla intr-un profund intuneric spiritual. Cand este primit Hristos ca Mantuitor si Domn, confuzia dispare si sufletul este luminat.
          Urmatoarele versete din Biblie ne ajuta sa intelegem unicitatea Dumnezeirii.

               - Vorbind despre credinciosi, Isus spune : "Oile Mele aud glasul Meu, si Eu le cunosc si ele Ma urmeaza. Si Eu le dau viata eterna; si nicidecum nu vor pieri niciodata si nimeni nu le va smulge din mana Mea. Tatal Meu, care Mi le-a dat, este mai mare decat toti si nimeni nu le poate smulge din mana Tatalui Meu. Eu si Tatal una suntem" (Ioan 10:27-30).
               - Vorbind ucenicilor Sai, le spune de doua ori in Ioan 14:8-11, "Eu sunt in Tatal, si Tatal este in Mine".

          Duhul Sfant este de asemenea Dumnezeu, si El este una cu Tatal si cu Fiul. Cand un om numit Anania minte, apostolul Petru ii zice : "Anania, de ce ti-a umplut Satan inima, ca sa minti pe Duhul Sfant,...N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu" (Fapte 5:1-4).
          Inainte ca Hristos sa urce la cer, a poruncit ucenicilor Sai sa mearga in toata lumea vestind mesajul mantuirii si sa invete pe oameni ceea ce i-a invatat El. De asemenea, a spus sa boteze "pentru numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh" (Mat.28:18-20). Observati ca El nu spune "in numele" (forma de plural, mai multe nume, n.tr.), ci "in numele" (singular; in lb. rom. este redat cu acelasi termen si la singular si la plural, n.tr.), caci este doar un nume, numele singurului si unicului Dumnezeu viu si adevarat. O taina, da, dar de asemenea un fapt divin clar invatat de Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu.
          Un adevar foarte pretios si semnificativ este legat de acest fapt. Vedem dragostea Tatalui care L-a trimis pe Fiul Sau, care este una cu El, pentru a ne salva de pedeapsa. Biblia spune ca Dumnezeu L-a trimis pe unicul Sau Fiu in lume pentru a muri in locul nostru "astfel ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata eterna" (Ioan 3:16). Vedem asadar, dragostea lui Hristos care a murit de buna voie in locul nostru pentru ca noi sa fim iertati, si sa avem viata eterna, daca credem in El si Il primim prin credinta in inimile nostre. Acesta este Duhul Sfant, Duhul lui Dumnezeu, care ne convinge de pacatele noastre si ne conduce la pocainta si credinta in Hristos. Astfel, vedem lucrarea lui Dumnezeu pentru binecuvantarea noastra.


          Dragostea eterna a lui Dumnezeu

          Doctrina trinitatii clarifica o alta problema. Ea raspunde la o intrebare care a dus in confuzie pe multi oameni. Inainte ca Dumnezeu sa creeze pe cineva sau un anumit lucru, nu era un Dumnezeu al dragostei ? Pe cine iubea El atunci ? Cu cine avea comuniune ? Raspunsul la aceste intrebari se gaseste in natura unica a unicitatii lui Dumnezeu asa cum ne este decris mai sus. Urmatorul verset este o ilustratie. Cu putin inainte de a merge la cruce sa moara pentru noi, Hristos Si-a ridicat ochii spre cer si a spus "si acum glorifica-Ma Tu, Tata, la Tine Insuti, cu gloria pe care o aveam la Tine inainte de a fi lume....pentru ca M-ai iubit inainte de intemeierea lumii" (Ioan 17:5-24).
       
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze