Translate

marți, 3 februarie 2015




                        Scurta expunere a epistolei a treia a lui Ioan


          "Preaiubitule, doresc ca in toate sa-ti mearga bine si sa fii sanatos, dupa cum sufletului             tau ii merge bine". 3 Ioan 2

          Apostolul Ioan are din nou multe de spus despre adevar si despre dragoste, dar el pune acum accentul pe dragostea care insoteste in mod necesar adevarul. De fapt, un alt fel de rau a aparut acum in adunare : un om pretindea in mod aparent ca lucreaza pentru adevar, dar el indeparta pe frati din adunare si chiar pe apotolul Ioan refuza sa-l primeasca (v.9,10). Daca dragostea pentru cei care apartin lui Dumnezeu este neglijata in asa maniera, pretentiile pentru adevar nu mai au niciun sens. Adevarul si dragostea trebuie sa mearga impreuna, fiind legate unul de altul, aceste doua caractere fiind insasi natura lui Dumnezeu.
          Gaiu, caruia apostolul ii scrie, este el insusi laudat pentru ca sufletului sau ii merge bine, si apostolul isi exprima dorinta ca si sanatatea lui sa mearga la fel. Se pare ca nu era suficient de tare pentru a infrunta disputa ; dar apostolul apreciaza umblarea sa in adevar, grija si dragostea sa deosebita fata de cei care "au plecat pentru Numele Sau" (v.7) - adica pentru lucrarea Domnului.
          "Strainii" mentionati in aceasta epistola sunt total diferiti de "inselatorii" din a doua epistola. Era vorba despre frati, pe care Gaiu nu-i cunoscuse mai inainte, si care se dedicasera trup si suflet in lucrarea pentru Domnul, neprimind nimic de la cei dintre natiuni - adica de la cei care nu erau mantuiti. Daca pe de-o parte inselatorii trebuiau respinsi categoric, pe de alta parte trebuiau primiti adevartii slujitori ai lui Hristos.
          Sa cultivam aceasta evlavie si aceasta afectiune calduroasa, in armonie cu adevarul, tinand seama de mesajul acestei epistole.
          Din nou, apostolul isi exprima intentia de a veni curand (v.14).

         Le Seigneur est proche - Domnul este aproape            L.M.Grant
       



          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze