Translate

luni, 30 martie 2015




                                                       VORBIREA DE RAU
                                 
                                                                  - II -


          Paul Fuzier



                    Vorbirea de rau si zvonurile false


          Un rau mare

     Este un rau caruia nu-i banuim de obicei gravitatea si care este la originea situatiilor dificile, ca sa nu spune mai mult, in multe adunari: semanand diviziuni in duhuri si in inimi, el este generator de tulburari si de neintelegeri. Vrem sa vorbim despre vorbirea de rau si de raspandirea zvonurilor false.
        Dumnezeu vrea ca amintirea catorva pasaje din Scriptura sa fie pentru noi o atentionare folositoare cu privire la acest subiect si ne incurajeaza, dupa cum suntem indemnati, sa "lepadam...orice vorbire de rau" si sa nu "gresim in cuvant" (1 Petru 2:1 ; Iacov 3:2).


          Interzisa de legea lui Moise

          Deja sub regimul legii, indemnuri precise erau adresate poporului lui Dumnezeu referitor la aceste doua puncte: "Sa nu raspandesti zvonuri neadevarate" si "Sa nu umbli incoace si incolo ca un purtator de vorbe in poporul tau" (Ex.23:1 ; Lev.19:16). Chiar daca noi suntem astazi sub har, aceste cerinte nu si-au pierdut din valoarea lor si trebuie sa-si impuna in noi intreaga lor autoritate divina. - A raspandi zvonuri neadevarate, inseamna a relata fapte de a caror veridicitate nu suntem siguri, sau despre care stim mai mult sau mai putin daca sunt corecte, sau chiar - si aceasta este mult mai serios caci ele devin calomnie - ne indoim ca sunt exacte. Mergand incoace si incolo vorbind de rau, inseamna a raspandi despre cineva cuvinte rautacioase, dezvaluind greselile sale sau chiar defectele cele mai semnificative, fara a fi sigur de exactitate faptelor si cu intentia mai mult sau mai putin constienta de a-i face rau. Vorbind de rau, s-a remarcat pe drept, facem rau la trei persoane: celui care este vorbit de rau, celui caruia ii este adresata vorbirea de rau si, in final, cel care vorbeste de rau. Aceasta nu trebuie sa ne faca sa reflectam asupra consecintelor vorbirii de rau, astfel ca sa fim paziti de a cadea in aceasta greseala ?


          Ce trebuie facut in loc de a vorbi de rau

          Daca nu suntem pe deplin siguri de exactitatea unui fapt, nu avem dreptul moral de a-l relata. Si chiar daca am fi siguri de exactitatea sa, noi nu avem dreptul de a-l face cunoscut daca este posibilitatea ca prin aceasta sa facem rau celui in cauza: in cazuri asemanatoare, dupa ce a fost facut un subiect de rugaciune, este potrivit sa-l cautam pe cel in cauza si sa exersam fata de el slujba pastorala,  cu har si dragoste, cautand inainte de toate binele sau. Daca nu ne simtim in stare sa implinim aceasta slujba, putem cel putin, dupa ce am adus cauza inaintea Domnului, sa impartasim intr-un duh potrivit unui frate spiritual, capabil sa mearga ca preot sa vindece rana. Aceasta cauza trebuie impartasita unui astfel de frate si la nimeni altul !


          Calomnia

          Se poate intampla uneori ca vorbirea de rau facandu-si lucrarea, fratii sa fie condusi a cerceta cu grija, fara ca cercetarile lor sa conduca la aducerea de dovezi clare. Aceste fapte neputand fi stabilite, dovedite cel putin printr-o dubla marturie, a continua sa fie raspandite devine un lucru foarte grav. Calomnia, care consta in a relata fapte nedovedite, si care trebuie sa fie privite ca inexacte, este un pacat extrem de grav.


          Guvernarea lui Dumnezeu

          Citam, in incheiere, trei pasaje din Scriptura:

          -     Cel care vorbeste de rau va avea el loc in cortul Domnului, pe muntele Sau cel sfant ? Psalmul 15 raspunde la aceasta intrebare: "Doamne, cine va sta in cortul Tau? Cine va locui pe muntele sfinteniei Tale? Cel care umbla fara vina si lucreaza dreptate si vorbeste adevarul din inima lui; el nu defaimeaza cu limba lui, nu face rau semenului sau si nu face ca aproapele sau sa fie dispretuit" (v.1-3).

          -    Apostolul, temandu-se ca va gasi la Corint, printre alte lucruri, "vorbiri de rau, insinuari", declara ca "daca voi veni din nou, nu voi cruta" (2 Cor.12:20 la 13:2).

          -    De asemenea, cat de serioase sunt cuvintele lui Asaf in Psalmul 50: "Iti dai gura la rau si limba ta urzeste viclesug; stai si vorbesti impotriva fratelui tau, defaimezi pe fiul mamei tale; ai facut acestea si am tacut. Ai gandit ca sunt ca tine, dar te voi mustra si ti le voi pune sub ochi" (v.19-21).


          A veghea sa nu vorbim de rau

          Dumnezeu sa lucreze in noi, prin Cuvantul si Duhul Sau, astfel incat sa ne faca constienti pe deplin de un asemenea pericol care ne scapa deseori! Si sa ne faca sa pastram, pentru a le pune in practica, cele doua indemnuri amintite la inceputul acestor randuri:

          "Sa nu raspandesti zvonuri neadevarate".
          "Sa nu umbli incoace si incolo ca un purtator de vorbe in poporul tau ", ca si cele din 1 Petru 2:1-3 : "Lepadand deci orice rautate si orice viclenie si fatarnicii si invidii si orice vorbiri de rau, ca niste prunci nou-nascuti, sa doriti mult laptele spiritual curat al Cuvantului, ca prin el sa cresteti spre manruire, daca ati gustat, in adevar, ca Domnul este bun".

                                                                                        


                    "Lumea poate sa-i urasca pe cei credinciosi, dar ii dispretuieste pe cei care nu umbla potrivit privilegiilor primite si nu sunt despartiti de ea"
                                                                                                      J.N.D.


                                                                                           
       

   
                    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze