Translate

joi, 4 iunie 2015





                                   ARMURA


                            "Imbracati toata armura lui Dumnezeu" ( Efes. 6:11)

                                                                 - II -


          Henri Rossier


          2     Vrajmasul

          Dupa ce am spus ce este lupta crestina si ce nu este ea, sa vedem care este vrajmasul cu care avem de luptat. Acest vrajmas este Satan. El foloseste impotriva noastra diversi agenti, vizibili si invizibili.


                    Agentii invizibili ai lui Satan

          Agentii sai invizibili : stapanirile, autoritatile, puterile spirituale ale rautatii aflate in locurile ceresti ( Efes. 6:12), sunt mai intai ingerii pe care Satan i-a antrenat in razvratirea sa. Acesti ingeri cazuti au "capetenii" care exercita influenta asupra conducatorilor lumii pentru a contracara prin ei planurile lui Dumnezeu fata de poporul Sau, in timp ce alte "capetenii" angelice, asa cum este Mihail, arhanghelul, actionand sub comanda lui Hristos, pentru a li se impotrivi si a impiedica planurile lor asupra acelorasi conducatori ( Dan. 10).


                    Satan actioneaza intr-un mod ocult

          Mai mult, Satan insusi actioneaza de-o maniera oculta, deghizandu-se chiar in inger de lumina ( 2 Cor. 11:14) pentru a insela mai bine pe oameni. El este "capetenia autoritatii vazduhului" ( Efes. 2:2). Aceasta autoritate este duhul lumii peste care Satan stapaneste si conduce dupa placerea lui, fie prin ispitirile si intimidarile sale, fie prin ura pe care o insufla in inimile oamenilor impotriva lui Dumnezeu, sau provocandu-i pe unii impotriva celorlalti. Putere de temut, dar care va fi in curand ca o mana de paie inaintea Dumnezeului pacii atunci cand El va zdrobi pe Satan sub picioarele noastre! (Rom. 16:20).


                    Agentii vizibili ai lui Satan

          Dar Satan are si agenti vizibili, numiti de asemenea "stapaniri si autoritati". Randuite, la inceput, de Dumnezeu pe pamant, si avand autoritate prin El, ele au fost imbracate de El cu demnitate si putere in mijlocul oamenilor ( Tit 3:1); dar ele au devenit prada lui Satan care le dirijeaza dupa placerea sa, desi Dumnezeu are, in ciuda impotrivirii lor, mana ridicata asupra deciziilor lor. Ele apartin de intunericul in care lumea a cazut, si acolo exercitandu-si actiunea lor. In pofida indepartarii lor de Dumnezeu, credinciosul trebuie sa le recunoasca ca provenind de la El in caracterul lor primitiv, ceea ce ii permite, facand abstractie de starea lor actuala, sa se roage si sa mijloceasca pentru ele. Aceste stapaniri si autoritati, diavolul, devenit capetenia lor, se foloseste de ele pentru a face razboi lui Hristos. Ele sunt sub influenta puterii spirituale a rautatii pe care Satan o poseda si care se afla "in locurile ceresti", de unde Vrajmasul nu a fost inca aruncat ( Apoc. 12:9). Acum Dumnezeu le-a dezbracat deja, aratand adevaratul lor caracter si punand in lumina aceasta putere spirituala, stapaniri si autoritati satanice care sunt in locurile ceresti si triumfand asupra lor prin cruce ( Col. 2:15).
 

                    Agentii lui Hristos, vizibili si invizibili

          In opozitie cu Satan, Hristos are de asemenea agentii si instrumentele Sale vizibile si invizibile. Dar mai intai de toate El are, ca om inviat dintre morti si asezat la dreapta lui Dumnezeu in locurile ceresti, suprematie peste toate lucrurile. El este mai presus de orice stapanire si autoritate in locurile ceresti; heruvimi, serafimi, arhangheli, tot ce este imbracat cu demnitate si stapanire in ostirile din cer, Lui Ii sunt supuse. El este mai presus de orice nume care poate sa-l poarte oamenii pe pamant. Stapanirile si autoritatile lui Hristos au un caracter diametral opus fata de cele ale lui Satan : primele sunt in cer si din cer, cele ale Vrajmasului sunt intuneric si in intuneric, si din lume si in lume ( Efes. 1:20,21).
          Gasim, referitor la Hristos, acelasi gand in Col. 1:16. Acest pasaj ne prezinta pe Hristos ca si Creatorul tuturor lucrurilor, in cer si de pe pamant, lucruri vizibile si invizibile. Lucrurile vizibile sunt tronuri si domnii de pe pamant. El este cel care a randuit imparatii si care a incredintat domnia oamenilor pe care i-a ales pentru aceasta. Lucrurile invizibile sunt infatisate aici ca stapanirile si autoritatile ceresti randuite de Dumnezeu ( Efes.3:10). Cu toate acestea am vazut ca initial Dumnezeu le-a randuit de asemenea pe pamant, si ca, daca Satan le-a confiscat, Dumnezeu le pastreaza inca si le foloseste pentru a retine anarhia finala, caci toate aceste lucruri "au fost create prin El si pentru El"
          In Coloseni 2:10, vedem ca stapanirile si autoritatile sunt fiinte ceresti, imbracate cu aceste demnitati, dar de asemenea oameni carora nimic nu le lipseste de a sta inaintea lui Dumnezeu si care alcatuiesc trupul al carui cap este Hristos.
          Astfel, din partea lui Dumnezeu, termenul de "stapaniri si autoritati" se aplica ingerilor, celor alesi in pozitia lor cereasca, si de asemenea demnitatilor pamantesti la originea lor, demnitati pe care Satan le-a confiscat pentru a face din ele instrumentele sale impotriva lui Hristos, dar pe care Domnul le recunoaste pentru ca El le-a randuit si de care se foloseste, impotriva vointei lor, pentru implinirea planurilor Sale.
          Pentru a incheia subiectul "demnitatilor" randuite de Dumnezeu si supuse lui Hristos, vom cita inca doua pasaje:
          In primul, 1 Cor.15:24, contemplam sfarsitul oricarei autoritati, pentru ca toate lucrurile sa fie supuse in final lui Dumnezeu. Domnul va da imparatia lui Dumnezeu, Tatal, atunci cand El "va fi desfiintat orice stapanire si orice autoritate si putere". Orice demnitate cu care au putut fi imbracate fiintele ceresti sau pamantesti va fi pusa deoparte, desfiintata inaintea autoritatii singurului Domn; dar si El Insusi va pune aceasta autoritate in mainile Tatalui Sau. El va imparati pana va pune pe toti vrajmasii Sai sub picioarele Sale, oameni, duhuri satanice, chiar moartea, a carei putere o are Satan. Dar lucrurile merg mult mai departe: chiar autoritatile care nu s-au departat de El vor fi desfiintate. Astfel toate lucrurile Ii vor fi supuse, pentru ca in final Fiul, ca om, Se va supune lui Dumnezeu care I-a supus toate lucrurile.
          In al doilea pasaj, 1 Petru 3:22, " fiindu-I supusi ingeri si autoritati si puteri" dupa ce El a fost asezat la dreapta lui Dumnezeu. Toate, ingeri buni sau rai, autoritati ceresti sau pamantesti, puteri randuite de Dumnezeu, chiar daca ele au cazut sub influenta lui Satan, Lui Ii vor fi supuse datorita inaltarii Sale. Ele vor fi obligate sa recunoasca puterea Sa si drepturile sale asupra lor. Nu este vorba aici de ascultare, ci de imposibilitatea de a I se impotrivi.
          Dar in afara de toti agentii invizibili de care Domnul dispune, El are in aceasta lume oameni, o armata vizibila de rascumparati pentru a lupta cu Vrajmasul. Acestora le revine inainte de toate responsabilitatea de a intra in lupta. Acesti luptatori sunt chemati sa imbrace toata armura lui Dumnezeu. Capitolul 6 din epistola catre Efeseni ne vorbeste in mod special despre ei si armele lor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze