Translate

marți, 14 iulie 2015




                                                  Imparatia de o mie de ani

                                                                     - I -
          B. Reynolds


          1.    "Pentru ca era aproape de Ierusalim, si ei gandeau ca Imparatia lui Dumnezeu urma sa se arate indata". Luca 19:11 


          In timp ce Domnul se apropia de Ierusalim, ucenicii Sai se gandeau la viitor. Ei simteau ca anumite lucruri importante urmau sa se intample: Domnul Isus va restabili "indata" imparatia lui Israel si-i va elibera de sub jugul si stapanirea natiunilor - "noi speram ca El este Acela care va rascumpara pe Israel" (Luca:21). Se certau deja "ca sa stie care dintre ei sa fie considerat a fi mai mare" in imparatia viitoare (22:24)! Drept raspuns, Domnul le spune o parabola cu privire la un om care a plecat "intr-o tara indepartata, ca sa primeasca o imparatie si sa se intoarca" (19:12); le arata astfel ca domnia de o mie de ani vizibila pe pamant nu avea sa se arate atunci.
          Cu cateva zile mai inainte, Domnul le-a spus fariseilor ca imparatia lui Dumnezeu nu vine "in mod vazut" (17:20). Ea va apare mai degraba sub o forma invizibila, neobisnuita, pentru ca Imparatul va fi respins de pe pamant si se va intoarce in cer. Astfel, in Evanghelia dupa Matei, Domnul vorbeste ucenicilor Sai de "taina imparatiei cerurilor" ( Matei 13:10).
          Imparatia cerurilor va apare cu multa putere si intr-un mod vizibil, dar mai tarziu, la "timpurile sau vremurile pe care Tatal le-a asezat sub propria Sa autoritate" (Fapte 1:6-7).
          Totusi, Imparatia lui Dumnezeu este o realitate si are pret pentru noi astazi. Dumnezeu ne-a eliberat de sub puterea lui Satan si "ne-a stramutat in Imparatia Fiului dragostei Sale" (Col.1:13). Am fost stramutati in aceasta Imparatie atunci cand am crezut si am fost mantuiti! "Imparatia Fiului dragostei Sale" se desfasoara in timpul cand Fiul este asezat pe tronul Tatalui Sau ( Apoc.3:21). Desi nu este descoperita inca intr-un mod vizibil fata de lume, "Imparatia lui Dumnezeu" este "dreptate, pace si bucurie in Duhul Sfant" ( Rom.14:17). Credinciosul este indemnat sa umble in acord cu aceste caractere, si acesta este un privilegiu pentru el s-o faca in puterea Duhului Sfant.


          2.    "Fericit si sfant este cel care are parte de prima inviere: ... vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos si vor imparati cu El o mie de ani". Apoc.20:6


          Imparatia lui Hristos va avea loc intr-o zi pe pamant, si este curios ca multi crestini refuza categoric acest gand. Totusi Sfanta Scriptura este clara si fara echivoc in aceasta privinta, atat cu privire la certitudinea faptului ca Hristos va imparati, cat si asupra caracterului Imparatiei Sale viitoare.
          Termenul mileniu vine din latina si inseamna simplu o mie de ani. O perioada de o mie de ani este mentionata de sase ori in Apocalipsa 20:2-7; ea urmeaza celei de-a doua veniri a Domnului Isus Hristos, dar precede cerul si pamantul cel nou (21:1-4). Aceasta perioada de o mie de ani trebuie sa fie inteleasa ca o durata de timp literala. Nicio declaratie divina nu-i da un sens spiritual diferit; ea va fi fix o perioada de o mie de ani.
          Biblia foloseste mai multi termeni pentru a descrie Mileniul. In multe pasaje, el este numit "Imparatia" (Luca 19:11; Fapte 1:6). Domnul a zis ca "cei drepti vor straluci ca soarele in Imparatia Tatalui" (Matei 13:43); in aceeasi Evanghelie, El vorbeste de "regenerare" - inoirea tuturor lucrurilor (19:28). Petru aminteste de "timpurile de restabilire a tuturor lucrurilor" (Fapte 3:21). Pavel il descrie ca "libertatea gloriei" (Rom.8:21), si de asemenea ca "administrarea implinirii timpurilor" (Efes.1:10). Epistola catre Evrei il numeste "lumea locuita care va veni" (2:5). In Vechiul Testament, "ziua Domnului" (Ioel 2:1; Tefania 1:14; 3:17) vesteste instituirea sa aratand judecatile care il preced.
          Va fi un timp fericit in care cei credinciosi vor domni impreuna cu Hristos! Iata promisiunea pe care Domnul le-a dat-o: "Celui care invinge...ii voi da autoritate peste natiuni" (Apoc.2:26). El spune de asemenea ca vom sta impreuna cu El pe tronul Sau (3:21). Astazi este timpul pregatirii, atunci va fi timpul domniei!


          3.    "Isus Hristos..., pe care cerurile trebuie, in adevar, sa-L primeasca, pana la timpurile de restabilire a tuturor lucrurilor, despre care a vorbit Dumnezeu prin gura sfintilor                     Sai profeti din vechime".  Fapte 3:20-21


          Cerul L-a primit pe Domnul Isus care S-a asezat la dreapta lui Dumnezeu "pana cand vrajmasii Lui vor fi pusi ca asternut al picioarelor Lui" (Evr.10:12-13). El va aduce atunci "timpurile de inviorare" despre care au vorbit profetii "din vechime" (Fapte 3:19,21). Petru vorbeste aici de aceasta perioada viitoare ca de "timpurile de restabilire a tuturor lucrurilor". Va fi o restabilire, o restaurare - sensul literal este: a repune in ordinea. Va fi intr-adevar o perioada de vindecare si de innoire pentru pamant.
          "Creatia insasi" asteapta acest moment, aceasta zi de eliberare, caci astazi ea "suspina", ea este "in dureri de nastere" (Rom.8:21-22). Schimbari remarcabile se vor produce in creatie, atunci cand aceasta lume va cunoaste eliberarea de toate suferintele sale "pentru a se bucura de libertatea glorie copiilor lui Dumnezeu" (v.21).
          Acest pasaj din Fapte 3 precizeaza ca toti profetii au vorbit de aceasta perioada a Mileniului, de aceasta Imparatie a dreptatii si a pacii viitoare (Isaia 9:7), si de efectele sale asupra oamenilor, asupra natiunilor si asupra regnului animal. Dar Ezechiel si Isaia sunt cei care descriu cu cele mai multe detalii acest timp glorios si binecuvantat. Ezechiel a vazut ape iesind din viitorul templu (Ez.47:1). Aceste ape care vindeca se impart in doua rauri, unul curgand spre est, spre Marea Moarta, si celalalt spre vest, spre Marea Mediterana, si de acolo spre oceanele lumii (vezi Zaharia 14:8-9). Aceste ape vor aduce vindecare, si "o multime foarte mare de pesti" vor reveni in Marea Moarta, astazi sarata si fara niciun fel de viata (vezi Ez.47:6-12); dar acelasi lucru se va intampla, la sfarsit, in toate oceanele din lume unde tot ce avea viata murise, decimate prin necazul cel mare (Apoc.8:9; 16:3). Isaia confirma ca "Pustiul si tara uscata se vor bucura, si pustietatea se va veseli si va inflori ca trandafirul" (Isaia 35:1-2). Vindecare, restabilirea tuturor lucrurilor si viata vor caracteriza pamantul in timpul Mileniului. Ce usurare pentru aceasta lume trista !


          4.    "Si isi vor bate sabiile in fiare de plug si sulitele lor in cosoare; nicio natiune nu va ridica sabia impotriva altei natiuni, nici nu vor mai invata razboiul". Isaia 2:4


          Intr-un parc din New York, la est de Cartierul General al Natiunilor Unite, se gaseste un monument donat de vechea Uniune Sovietica in anul 1959. In piatra au fost gravate aceste cuvinte: Din sabiile noastre, fabricam pluguri. Aceasta expresie este bazata pe profetia din Isaia 2.
          Dar nu tine nici de Natiunile Unite, nici de alta institutie omeneasca, sa aduca pacea in lume. Profetia din Isaia arata clar ca aceasta "va fi la sfarsitul zilelor" (v.2), si numai dupa ce maretia si gloria Domnului va smeri "ochii cei mandri ai omului" in "ziua Domnului" (v.10-12). Dupa venirea Sa in glorie, Printul pacii va judeca mai intai natiunile, si apoi Isi va intemeia Imparatia Sa glorioasa, care va pune capat la toate razboaiele. Familiile nu-si vor mai plange niciodata moartea fiilor lor, si cei sarmani nu vor mai avea a face cu ororile si suferintele razboiului in tara lor.
          Nu doar razboaiele vor inceta, dar armele de razboi vor fi transformate in unelte agricole destinate producerii de alimente. Imparatul, Isus din Nazaret, va desfiinta complet intreaga industrie militara (Ps.46:9). In acel timp, natiunile "nu vor mai invata razboiul". Cat de mult timp, de energie, de bani si de stiinta se investeste pentru cercetarea si producerea de arme - fara a mai vorbi de intretinerea acestor arme si de finantarea razboaielor! Omenirea cheltuie 1200 miliarde de euro pe an pentru bugetele militare. Aceasta suma ar fi cu usurinta suficienta pentru a hrani pe toti saracii din lume! Sub domnia lui Hristos, scopul nu va mai fi razboiul, ci agricultura. Psalmistul vesteste: "Va fi belsug de grane pe pamant" (Ps.72:16).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze