Translate

duminică, 19 iulie 2015





                                                 Imparatia de o mie de ani

                                                                    - II -
 
          B. Reynolds


          5.    "Adevarat, adevarat va spun, ca de acum veti vedea cerul deschis si pe ingerii lui                          Dumnezeu urcand si coborand peste Fiul Omului" Ioan 1:51.


           Imparatia de o mie de ani nu va fi doar o imparatie pamanteasca, caci Hristos va domni de asemenea in locurile ceresti. Va fi o legatura intre cer si pamant care nu exista astazi. Domnul Isus i-a zis lui Natanael ca el va vedea "lucruri mai mari" decat domnia lui Mesia stapanind peste Israel (Ioan 1:50). El va vedea "cerul deschis si pe ingerii lui Dumnezeu urcand si coborand peste Fiul Omului". Fiul Omului va fi marele administrator al universului lui Dumnezeu, si ingerii Ii vor sluji. Acum cerul este deschis pentru cel credincios, dar in Mileniu, el va fi deschis pentru pamant.
          Desi descoperirea lucrurilor ceresti nu a fost data, asa cum o vedem astazi, profetilor din Vechiul Testament, exista totusi o aluzie la aceasta legatura dintre cer si pamant in cartea profetului Osea: "Si in ziua aceea voi asculta, zice Domnul, voi asculta cerurile si ele vor asculta pamantul" (2:21). Biserica va fi asociata cu Hristos in dominatia Sa universala; ea va fi infatisata atunci ca "venind din cer de la Dumnezeu" (Apoc.21:9-10), facand aceasta legatura intre cer si pamant. Israel va fi centrul Imparatiei pamantesti pe care Domnul o va administra de la Ierusalim printr-un vice-rege, "printul" (Ez.44:3)
          Ceea ce Dumnezeu a prevazut "pentru administrarea implinirii timpurilor" este ca "sa adune din nou, impreuna, toate in Hristos, cele din ceruri si cele de pe pamant" (Efes.1:10). Planul lui Dumnezeu, din punct de vedere administrativ, pentru Mileniu (numit aici "implinirea timpurilor"), este ca totul, in cer ca si pe pamant, sa fie dominat de Hristos (literal: reunit in El). Unul din aceste "lucruri mai mari" despre care i-a vorbit Isus lui Natanael, este mostenirea viitoare a celui credincios: noi suntem "impreuna-mostenitori cu Hristos" (Rom.8:17) si vom domni in cer si pe pamant impreuna cu El (2 Tim.2:12; Apoc.20:6)! Intr-adevar este scris: "El va imparti prada cu cei puternici" (Isaia 53:12).


          6.    "Si, cand se vor implini cei o mie de ani, Satan va fi dezlegat din inchisoarea lui si va iesi ca sa amageasca natiunile care sunt in cele patru colturi ale pamantului" Apoc.20:7-8.


          Razvratire la sfarsitul Mileniului! Cum poate sa se intample asa ceva? Timp de o mie de ani, omenirea se va bucura de o pace neintrerupta (Isaia 2:4), de belsug de hrana pentru lumea intreaga (Ps.72:16), de dreptate pentru cei saraci si intristati (v.2), de o creatie innoita (Ez.47:9), de cunostinta gloriri Domnului raspandita pe tot pamantul (Hab.2:14). Satan va fi legat in acest timp (Apoc.20:2).
          Gandirea omeneasca trage concluzia ca o astfel de domnie plina de binecuvantari fara precedent ar trebuie sa umple inima omului de fericire si adorare. Dar ceea ce cuvantul profetic prezinta mai de graba in aceste versete din Apocalipsa 20, este o razvratire la scara mondiala ce va avea loc la sfarsitul Mileniului.
          Sfintii glorificati vor imparati cu Hristos in locurile ceresti (v.6); in ce priveste credinciosii care au fost crutati din necazul cel mare, acestia vor popula pamantul la inceputul Mileniului. Totusi, unii din copiii lor nu-L vor accepta pe Hristos! S-ar parea ca imprejurarile sunt tocmai potrivite pentru a duce la convertire, din pricina binecuvantarilor Imparatiei. Dar inimile multor necredinciosi vor ramane goale, desi traiesc intr-o lume atat de privilegiata. Profetul Isaia face aluzie la aceasta spunand: "Daca se va face indurare celui rau, el nu invata dreptatea; in tara dreptatii el va nedreptatii" (26:10). Dar daca aceasta trebuie sa se intample in acea zi, ce lectie este pentru noi astazi! Nu trebuie sa gandim ca omul ar fi mai fericit si mai satisfacut daca ar avea cele mai mari binecuvantari materiale. Cat este de important sa ne rugam pentru copiii nostrii! Un camin evlavios si fericit nu este o garantie pentru mantuirea lor, si daca Satan este in stare de a ridica o astfel de razvratire in lumea binecuvantata din viitor, cu cata usurinta poate sa o faca in lumea noastra prezenta plina de intuneric.


          7.    "Si am vazut un cer nou si un pamant nou, pentru ca cerul dintai si pamantul dintai trecusera" Apoc.21:1.


          Apostolul Ioan a vazut "un cer nou si un pamant nou" care au urmat imparatiei de o mie de ani (Apoc.21:1-5). Aceasta stare eterna este o creatie in totalitate noua, in timp ce Mileniu este o reinnoire, sau o restaurare, a primei creatii. Este important sa intelegem aceasta deosebire deoarece unii neaga ca exista o domnie milenara a lui Hristos si confunda profetiile care vorbesc despre noul cer si noul pamant.
          Imparatia de o mie de ani va fi o perioada de timp in care dreptatea va domni (Isaia 32:1; Ps.72:7). Va fi inca posibil sa existe pacat si rau, dar raul va fi indepartat printr-o judecata imediata (Ps.101:8). Imparatia dreptatii lui Mesia se va intinde "de la rau pana la marginile pamantului" (Ps.72:8). Dar in starea eterna - "ziua lui Dumnezeu" -, dreptatea va locui pentru ca pacatul si raul vor fi in intregime desfiintate (2 Pet.3:12-13). Nu va mai fi necesar ca dreptatea sa domneasca pentru ca nu va mai fi nevoie de vreun fel de guvernare. Aceasta va fi odihna eterna a lui Dumnezeu: intristare, strigat, chin sau moarte nu vor mai fi (Apoc.21:3-4). In timpul Mileniului, moartea va mai fi inca, chiar daca foarte rar (Isaia 65:20). La sfarsitul celor o mie de ani, "cerurile vor trece cu vuiet mare si elementele (naturii), arzand cu caldura, vor fi descompuse, si pamantul si lucrarile de pe el vor fi arse in intregime" (2 Pet.3:10; vezi si Apoc.21:1); atunci va avea loc noua creatie si Dumnezeu va fi "totul si in toti (1 Cor.15:28).
          Mileniul va avea loc pentru indreptatirea caracterului lui Dumnezeu, care a fost necinstit in lumea actuala plina de rautate. Dar starea eterna va dainui pentru placerea naturii Sale. Atunci, sfintii glorificati din toate timpurile vor locui impreuna cu Dumnezeu, si El cu ei (Apoc.21:3). Ei vor fi poporul Lui si El va fi Dumnezeul lor pentru totdeauna!


          8.       "Si a fost transfigurat (sau "S-a schimbat la fata) inaintea lor" Matei 17:2
                 "Si Melhisedec (Imparat al dreptatii), imparatul Salemului (Pacii), a adus paine si vin. Si el era preot al Dumnezeului Preainalt" Gen.14:18.


          Vom incheia aceasta serie de articole despre Mileniu printr-o privire profetica si printr-o imagine a Imparatiei viitoare.
          Domnul Isus a spus ca unii dintre ucenicii Sai "nu vor gusta moartea pana nu vor vedea pe Fiul Omului venind in Imparatia Sa" (Matei 16:28). Dupa sase zile, Petru, Iacov si Ioan au vazut implinirea acestor cuvinte ale Domnului: "a fost transfigurat inaintea lor si fata lui a stralucit ca soarele" (17:2). Aceasta privire a glorie Sale ca Imparatul imparatilor (Apoc.19:16) cand El va domni pe pamant a fost vazuta de ucenicii Sai atunci cand ei erau "impreuna cu El pe muntele cel sfant"; ei au fost atunci "martori oculari ai maretiei Sale" (2 Pet.1:16-18).
          Personajul tainic al imparatului-preot Melhisedec este o imagine a Domnului Isus in Mileniu. Dupa o batalie intre armatele confederate - prima mentiune a unui razboi in Biblie - , Avraam a luptat victorios pentru al elibera pe Lot, nepotul sau (Gen.14:1-17). Indata ce aceasta batalie a imparatilor s-a incheiat, Melhisedec vine cu paine si vin inaintea lui Avraam. Dupa batalia de la Armaghedon (Apoc.16:16), Domnul Isus va apare in deplina Sa pozitie preoteasca, potrivit cu exemplul lui Melhisedec. Apoi se va aseza ca "preot pe tronul Sau" (Zah.6:13). Atunci va intampina pe ramasita credincioasa din Israel cu "paine si vin".
          Preotia Domnului este "dupa randuiala lui Melhisedec" (Evrei 7:17), dar o exercita acum dupa modelul lui Aaron. In timp ce astazi este respins si ascuns vederii omului, acest Melhisedec are un popor al Sau pe pamant. Acesta este rodul gloriosului triumf de la cruce (Col.2:13-15). Acest sfant si imparatesc preot ii intareste pe cei credinciosi atunci cand mananca din paine si beau din vin, in amintirea maretei Sale biruinte.


                    Stralucitoare glorie si lumina,
                    Tu vei veni in maretia Ta,
                    Si, in cer si pe pamant,
                    Tu vei domni, Hristos si Domn.
                    Dar deja sufletul nostru,
                    Isus, Te proclama
                    Fiu al lui Dumnezeu, puternic Rascumparator!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze