Translate

miercuri, 20 aprilie 2016




                                                        Faliment dupa binecuvantare


          B. Reynolds


          "Si n-a fost Pasti ca acesta sarbatorit in Israel din zilele profetului Samuel; si niciun imparat al lui Israel nu a sarbatorit Pastele cum l-a sarbatorit Iosia si preotii si levitii si tot Iuda si Israelul... Dupa toate acestea, dupa ce Iosia a randuit casa, Neco, imparatul Egiptului, s-a suit sa lupte impotriva Carchemisului, la Eufrat; si Iosia i-a iesit in intampinare"  (2 Cronici 35:18, 20).


          Trei cuvinte se detaseaza din aceste versete: "dupa toate acestea". Iosia a fost unul dintre imparatii cei mai evlaviosi din istoria lui Israel. El a indepartat idolii din Iuda, a dat Cuvantului lui Dumnezeu un loc central in viata natiunii, si a restabilit inchinarea fata de Domnul sarbatorind Pastele. Intr-adevar, din zilele lui Samuel, nu a mai fost vreodata un Paste ca acela in Israel. Dar la sfarsitul vietii sale, "dupa toate acestea", Iosia s-a implicat intr-o batalie la care Domnul nu l-a chemat. El si-a schimbat hainele pentru a lupta impotriva imparatului Egiptului, dar a fost ranit de moarte de arcasii vrajmasi.
          O lectie solemna dar folositoare reiese din aceste trei versete. Restabilirea inchinarii fata de Domnul implinita prin Iosia este o imagine a marilor treziri si punerea in lumina a adevarului pentru crestini. Dupa secole de ratacire si superstitii, Cina Domnului a fost din nou sarbatorita in simplitatea infatisata in Noul Testament; preotia tuturor credinciosilor a fost regasita (1 Petru 2:5), si unirea lor impreuna cu Hristos pentru a alcatui un singur trup - El fiind Capul, iar credinciosii fiind madularele (1 Cor. 12:12,13,27; Efes. 1:22) - a fost luata ca temelie pentru viata adunarii. De asemenea, Biblia a fost cercetata cu claritate si autoritate.
          Totusi, "dupa toate acestea", a venit falimentul. Acesti crestini au fost deturnati spre batalii la care Domnul nu i-a chemat. In totul ca si Iosia care si-a schimbat hainele, si ei de asemenea, au actionat contrar caracterului lor si nu au reusit sa umble potrivit adevarului pe care Domnul, prin har, l-a pus in lumina pentru ei. Zilele frumoase de binecuvantare au luat sfarsit. Totusi, Domnul nu a parasit pe poporul Sau. Adevarul care a fost regasit atunci ne provoaca si pe noi sa umblam intr-un mod vrednic de aceasta chemare (vezi Efes. 4:1). Harul Domnului este inca in stare sa ne faca sa stam in picioare intr-un timp de declin si de parasire.

        Din calendarul "Le Seigneur est proche" - Domnul este aproape.                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze