Translate

miercuri, 9 noiembrie 2016




                                CASATORIA - O BINECUVANTARE                                                              SAU UN BLESTEM ?

                                                                      - I -



     Bremicker E.A


     1    Introducere

          Casatoria o zona a problemelor : iata subiectul nostru din cele doua seri. Acesta este un subiect important, un subiect exploziv, dar, de asemenea, intr-un anumit sens un subiect jenant. Dumnezeu a instituit casatoria pentru a ne face fericiti. A conduce cuplul dupa gandurile lui Dumnezeu este o binecuvantare si o fericire. Dar a conduce cuplul fara a se ingriji de gandurile lui Dumnezeu, atunci casatoria poate deveni un blestem. De ce sunt astazi atatea necazuri chiar si in casatoriile crestine? De ce atatea nenorociri? De ce atatea terenuri parjolite?

               - Un sot casatorit de 25 de ani isi abandoneaza brusc sotia, si se pare ca el o insela de mai bine de 10 ani.
               - O femeie tanara, mama a trei copilasi, si-a inselat sotul, l-a parasit pe el si pe copiii sai, a rupt toate legaturile, si a plecat cu altul.
               - Un cuplu casatorit de cativa ani se aflau intr-o cearta permanenta. Nu exista decat scene de ura si de acuzatii reciproce. In final s-au despartit.

          Sunt acestea exemple izolate si exagerate? din nenorocirile lumii? Nu, aceste exemple sunt rezultate din casatoriile care intr-o zi au fost intemeiate cu binecuvantarea lui Dumnezeu. Acestea sunt casatorii de credinciosi. Casatoria, un dar de la Dumnezeu? Da! Casatoria a fost data pentru binecuvantare? Da! Dar, daca nu am umblat intr-un mod corect cu acest dar al lui Dumnezeu, cu aceasta viata comuna de sot si sotie, casatoria poate deveni atunci un blestem. Un sot credincios a carui casatorie s-a destramat, mi-a zis, cu ceva timp in urma: "casatoria mea era un iad pe pamant!". Un rezumat ingrozitor al unei relatii care, intr-o zi, a inceput fericit.
          Sunt convins ca acest subiect este un subiect important si actual pentru noi toti, si in special pentru cei care sunt casatoriti, dar deasemenea important pentru tinerii care inca nu sunt casatoriti, si pentru parinti, si pentru toti cei care doresc sa dea sfaturi fratilor si surorilor tinere in credinta.
          Subiectul este in mod natural foarte vast. In doua seri, noi nu putem sa-l tratam in intregime. Cuvantul lui Dumnezeu vorbeste despre casatorie in multe pasaje din Noul si Vechiul Testament. De aceea trebuie sa alegem punctele esentiale si sa ne concentram asupra lor.
          Imi dau bine seama ca acesta este un subiect dificil. De ce? Din patru motive:

               - Primul, este dificil pentru ca nu exista poate niciun domeniu unde vointa proprie a fiintei umane este atat de evidenta ca aici, unde este vorba de relatiile in casatorie. Cine vrea sa se lase sfatuit? Subiectul este dificil pentru ca noi toti, si ma includ in mod expres si pe mine ca prezentator al acestui subiect, - am facut cu toti atatea greseli in acest domeniu. In aproape 25 de casatorie, va spun deschis, am facut multe greseli. Nu pot sa stau in totul inaintea voastra si sa va spun: "asa este corect sa faceti, pentru ca eu am facut la fel". Din contra! Din nefericire trebuie sa invatam din greselile noastre. Tin sa o spun in mod expres.
               - In al doilea rand, nu este simplu de vorbit despre casatorie pentru ca eu nu pot vorbi decat prin experienta unui barbat. Dupa mai mult de 25 de casatorie, se poate cunoaste in mod natural propria sotie. Cu toate acestea, eu vorbesc decat din experienta si sentimentele unui barbat. Acest lucru face ca aceste cuvinte sa fie putin mai dificile. Totusi, bazandu-ne pe Cuvantul lui Dumnezeu, exista multe lucruri care ne pot reprezenta reciproc.
               - In al treilea rand, subiectul casatoriei este dificil datorita faptului ca noi traim intr-o lume in care predomina reguli complet diferite de cele pe care ni le prezinta Cuvantul lui Dumnezeu. Aceasta devine din ce in ce mai dificil, in special pentru tinerii nostri, de a intelege gandurile lui Dumnezeu si de a le pune in practica. Vom vedea imediat ca lumea functioneaza dupa reguli total diferite, si ca in legatura cu casatoria, ea gandeste, de asemenea, complet diferit de ceea ce noi gasim in Cuvantul lui Dumnezeu. Diavolul a reusit in intregime sa schimbe sensul principiilor lui Dumnezeu despre casatoriei si despre familie; intr-adevar el este diavolul, adversarul lui Dumnezeu, facatorul dezordinii.
               - In al patrulea rand, subiectul casatoriei nu este simplu de tratat pentru ca de-o parte am vrea sa tratam foarte deschis problemele cu care ne confruntam. Aceasta, ar trebui s-o facem astfel incat tinerii sa inteleaga bine despre ce este vorba. De aceea le cer fratilor si surorilor mai in varsta putina ingaduinta asupra unor anumite puncte. - Pe de alta parte trebuie sa abordam acest subiect cu delicatete pentru a nu rani sensibilitati. Asupra acestui punct, le cer celor mai tineri intelegere atunci cand, poate, anumite lucruri sunt exprimate prudent.

          In aceasta seara, cu ajutorul lui Dumnezeu, doresc sa arat cateva principii pe care Dumnezeu le-a stabilit in ordinea din creatie cu privire la castorie. Casatoria a fost instituita de Dumnezeu deja din paradis. In Geneza 1 gasim principii foarte importante despre casatorie. Acestea alcatuiesc, ca sa zicem asa, baza a ceea ce vom vedea mai departe. Maine seara vom putea sa vedem putin mai de-aproape practica casatoriei.


     2    Prima parte : casatoria a fost instituita sprea fi o binecuvantare

           In aceasta seara vom vedea de ce a instituit Dumnezeu casatoria pentru a fi o binecuvantare. Dumnezeu a vrut sa ne dea, noua fiintelor umane, ceva bun, ceva in care noi sa gasim bucurie. As dori sa vedem cateva ganduri ale lui Dumnezeu legate de aceasta de la inceput. As vrea sa impart aceasta seara in patru parti:
              - Prima parte va fi scurta, o mica introducere.
             - In a doua, aceasta va fi partea principala in care vom vedea cum casatoria instituita de Dumnezeu "functioneaza" dupa ordinea divina de la creatie.
           - In a treia parte, vom vedea rapid consecintele caderii pentru viata umana in casatorie
          - In a patra, vom cauta sa aratam cum Noul Testament confirma gandurile ordinii divine din creatie.


     2.1    Fundamentul : Cuvantul lui Dumnezeu

          Atunci cand cineva se ocupa cu subiectul despre casatorie, este foarte important ca tot ceea ce gandeste si spune sa fie bazat pe Cuvantul lui Dumnezeu. El este cel care trebuie sa fie norma a tot ceea ce noi gandim si spunem, inclusiv despre ceea ce facem in casatorie, adica modul in care de fapt ne purtam. Nu trebuie ca viata de casatorie sa fie dusa dupa propriile noastre ganduri, ci trebuie sa fie dusa pe baza voiei revelate a lui Dumnezeu. Biblia ne da instructiuni din belsug. Dumnezeu ne da multe indicatii despre modul de a duce o casatorie spre fericire si binecuvantare. Dumnezeu ne da instructiuni directe cu privire la casatorie, mai intai in Vechiul Testament, si apoi in Noul. De asemenea, El ne da un mare numar de exemple. Noi invatam de la soti a caror casatorie a fost o binecuvantare. Invatam de la soti a caror casatorie este descrisa de o maniera ca sa ne serveasca de atentionare. Este bine si folositor pentru orice cuplu sa viziteze o data diferitele cupluri bibilce pentru a vedea ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca (de exemplu in Vechiul Testament, cuplurile patriarhilor Avraam, Isaac, Iacov ofera exemple bogate in invataturi practice actuale ; in Noul Testament, exemplul lui Aquila si Priscila este cunoscut si folositor).
          Casatoria este un dar minunat al lui Dumnezeu, atunci cand ea este condusa dupa indicatiile Cuvantului lui Dumnezeu. Dumnezeu ne da "instructiuni de folosinta" si daca tinem cont de ele, va fi fericire si binecuvantare. Dar daca noi ignoram "instructiunile de folosinta" ale lui Dumnezeu pentru casatorie, vom intampina necazuri. Ieri seara in avionul de la Munhen la Dusseldorf, vremea era destul de rea, si trebuia sa avem incredere in pilot. In timpul zborului, m-am gandit putin la subiectul din aceasta seara. Gandul meu era urmatorul: cei doi piloti ai unui avion trebuie sa fie atenti la doua lucruri. Mai intai ei trebuie sa conduca avionul asa cum l-a prevazut constructorul, si sa urmeze instructiunile sale, in caz contrar vor avea probleme. In al doile rand, ei trebuie sa urmeze exact instructiunile turnului de control, altfel aterizarea nu va fi in siguranta. In cel mai bun caz, ei vor gresi traseul, si in cel mai rau caz se vor prabusi.
          Nu este la fel si in casatorie? Dumnezeu ne-a dat mai intai in Cuvantul Sau un ghid de utilizare sigur. Ne-a dat indicatii pentru folosul si binecuvantarea noastra. Daca noi il luam in considerare, casatoria noatra va avea un traseu bun. Vom ajunge la tinta pe care Dumnezeu a vrut-o pentru noi. Casatoria noastra va fi o binecuvantare minunata atat pentru noi cat si pentru altii. O astfel de casatorie va avea zile cat ale cerului deasupra pamantului (Deut. 11:21). Dar daca nu tinem cont de ceea ce spune Dumnezeu in Cuvantul Sau, atunci aceasta va deraia si nenorocirea va veni. Daca transformam in libertinism gandurile lui Dumnezeu despre casatorie, daca punem in practica propriile noastre idei, daca vom adauga gandurile oamenilor, atunci aceasta va merge spre esec, Atunci se va deschide cu adevarat pentru noi aceasta zona a problemelor datorita faptului ca dispozitiile din "modul de folosinta" al lui Dumnezeu sunt total diferite de ideile generale ale societatii actuale. Exista aceasta enorma discrepanta intre gandurile lui Dumnezeu pe de-o parte, si ideile oamenilor pe de alta parte, cu privire la casatorie.
          In al doilea rand, Dumnezeu ne-a dat Duhul Sfant. El locuieste in noi, El vrea sa ne arate cum se traduc gandurile lui Dumnezeu in situatiile de fiecare zi din viata practica. Cu siguranta, Cuvantul lui Dumnezeu nu trateaza fiecare detaliu din viata conjugala. Dumnezeu ne da principii. Dar noi avem pe Duhul Sfant in noi, acest Conducator divin, pentru a ne conduce in siguranta.


     2.2    Degradarea crescanda a valorilor

          Deplangem o degradare crescanda de valori in societatea noastra. Degradarea valorilor priveste in mod special convietuirea, relatiile pe care le avem unii cu altii. Casatoria este vizata in mod deosebit. Aceasta degradare de valori nu a venit peste noapte. Nu! Ea a fost progresiva, dar astazi se apropie de varf.
          Vreau sa va invit acum la o mica experienta. Imaginati-va ca aruncati o broasca vie intr-un vas cu apa fierbinte. Ce va face broasca? Va cauta sa iasa afara cat mai repede. Apa fierbinte ii este insuportabila. Si vrea sa iasa afara. Dar daca punem broasca in apa rece, si daca incalzim vasul la foc domol, broasca ramane linistita in vas pana cand putin cate putin va fi complet fiarta. Eu cred ca aceasta este tactica de care se foloseste astazi Satan cu privire la noi. El vrea sa ne fiarba incet, pe noi crestinii. El vrea sa ne obisnuim putin cate putin din aceasta si din aceea din societatea noastra. Aceasta o vrea si pentru casatorie. De aceea vream acum sa facem o mica analiza despre timpul actual. Nu vom insista, dar este bine sa vedem clar  decaderea societatii din ziua de astazi.
          Societatea noastra este o societate care vrea sa umble cat mai mult posibil fara Dumnezeu. Se constata aceasta in toate domeniile vietii. Pur si simplu Dumnezeu este eliminat. Unde este Dumnezeu in politica? Unde este El in cultura? Unde este El in muzica? Unde este El in literatura? Unde este El in mass-media? In tot ce este esential, Dumnezeu nu mai exista. In mare masura este indepartat. Poate sa fie inca folosit ca un element decorativ sau sentimental la Craciun si la Paste. Sau atunci cand are loc o catrastofa intr-un anumit loc de pe pamant, se intreaba unde este El, de o maniera provocatoare. Aceasta este ceea ce se intampla in cele mai multe din cazuri. Omul se crede in intregime liber sa se conduca singur. Acesta este mediul in care traim si in care cresc tinerii nostri. Si ce se intampla cu casatoria? In cel mai fericit caz exista inca o ceremonie crestina, dar in afara de aceasta Dumnezeu trebuie sa ramana, in cele mai multe cazuri, la usa. Si aici, de asemenea, in cea mai mare parte din timp Dumnezeu este sters de pe lista. Unde va duce aceasta cand se traieste impreuna fara Dumnezeu, atunci cand Dumnezeu nu mai este centrul casatoriei? Vom vedea putin cateva fapte.

               - In Germania, au loc in fiecare an aproximativ 400 000 casatorii si 200 000 divorturi. Din punct de vedere pur statistic, aceasta face o casatorie din doua. Cei care sufera sunt copiii. Mare parte din cei care au deficiente psihice provin din camine tulburate. Am citit acum cateva zile despre un copil de 5 ani care a incercat sa se sinucida. A fost impiedicat. A fost intrebat de ce a vrut sa-si ia viata, si el a raspuns: "deoarece parintii mei traiesc despartiti si eu as vrea sa fiu in acelasi timp si la tata si la mama!" Iata consecintele triste!
               - Ne-am obisnuit noi cu faptul ca multi dintre cunoscutii nostri traiesc impreuna fara actul casatoriei? Altadata aceasta se numea, si pe drept, o casatorie salbatica (o unire libera). Astazi chiar nu se mai vorbeste de asa ceva. O familie din sapte in Germania este deja fara actul de casatorie. In provinciile din vechea Germanie de est, aceasta rata este deja de un cuplu la doi - acestea sunt consecintele socialismului si ateismului. Aceste familii se despart dupa putin timp. Se schimba partenerul. Ce ramane, de multe ori nu se vorbeste: terenuri arse, epave umane, depresii. Aceasta nu duce la nimic deoarece psihologii si psihiatrii prospera.
               - Aproape 30% din toti copiii care s-au nascut astazi in Germania provin din familii care nu au act de casatorie. Aici, de asemenea, statisticile din Germania de est ne ofera cifre dramatice: mai mult de jumatate din totalul copiilor care s-au nascut sunt din afara casatoriei. Cum ar putea astfel de copii, odata deveniti mari, sa se angajeze ei insisi intr-o legatura conjugala stabila? in mare parte din cazuri, intrebarea ramane deschisa.
               - In Germania se extimeaza numarul avorturilor la 500 000 pe an. De asemenea, aici se trece sub tacere, cat mai mult posibil, consecintele morale asupra femeilor, dar ele nu se pot sterge. Eu o spun deschis: avortul este o crima. Il luam noi ca pe ceva obisnuit?
               - Uniunile homosexuale au devenit atragatoare. Persoane de acelasi sex se "casatoresc" la primarie si chiar la biserica. Un functionar credincios a refuzat sa oficieze o astfel de ceremonie. A fost mutat la alt loc de munca. Este aceasta etapa urmatoare unde diavolul vrea sa ne fiarba? Vrem sa ne obisnuim noi cu aceasta? Absolut niciodata, niciodata!
               - Cum se reflecta aceasta in prietenia dintre tineri? Fete de 13 la 15 ani au ele cu adevarat deja nevoie de un prieten? Tineri de aceiasi varsta au ei nevoie cu adevarat de o prietena? Ne-am obisnuit noi cu faptul ca tinerii de aceasta varsta sa aduca pe prietenele lor acasa si sa dispara repede in dormitor? Este normal ca ei sa calatoreasca impreuna in week-end-uri sau in vacanta? Ne mai miram atunci ca prima lor relatie sexuala a avut deja loc la inceputul pubertatii? Varsta primei experiente sexuale este din ce in ce mai precoce, este dovedit. Aceasta coboara pana la 13, 14 ani. Indiferent de ceea ce Dumnezeu a interzis, procesul de maturizare este deteriorat atunci cand este absolut necesar pentru dezvoltarea unui tanar. Sa nu ne miram daca societatea, dupa cum si comunitatile noastre crestine, vor fi lipsite din ce in ce mai mult de personalitati autentice.
               - Atunci ce este dragostea in aceasta lume? Dragostea, vom vedea mai in detaliu, este ceva foarte important pentru o casatorie. Dar ce se intelege prin "dragoste" in aceasta lume? Dragostea nu este acea satisfacere instictiva a dorintelor egoiste? ego-ul meu personal? Iata un tanar care ii spune unei tinere: te iubesc. Ceea ce vrea sa spuna el cu adevarat, este ceva cu totul diferit. El vrea sa zica: eu ma iubesc si pentru aceasta eu am nevoie de tine. Aceasta nu este altceva decat exteriorizarea egoismului. Cum este descrisa dragostea in romanele si in cantecele din timpul nostru? Stim noi ce inteleg oamenii prin cuvantul dragoste? Oricum, este aproape in toate cazurile ceva complet diferit de ceea ce Biblia intelege prin acest cuvant. Dragostea nu este gadilatul in stomac. Dragostea, nu este atunci cand fluturii incep sa zboare. Dragostea nu este acel sentiment "cool" care se simte atunci cand cineva are pentru prima data un baiat sau o fata in brate. Dragostea nu este un pretins sentiment de placere la primul sarut. Nu, dragostea este cu totul altceva. Dragostea nu este a merge impreuna in pat. Stiu ca in lume aceasta se numeste dragoste - si este inspaimantator. Ceea ce a dat Dumnezeu barbatului si femeii ca dar pentru casatorie si familie a fost complet transformat in opusul ei. Diavolul este cel care a semanat dezordine. Prin cuvantul dragoste, Cuvantul lui Dumneze intelege ceva cu totul diferit. Vom vedea. Dar acesta este duhul timpului care ne inconjoara.

          Un politician german a zis, acum cativa ani, de o maniera provocatoare: casatoria este un model depasit. Avea el dreptate? Nu, casatoria nu este un model depasit. Casatoria este data de Dumnezeu pentru ca sotul si sotia sa traiasca impreuna. Ei trebuie sa alcatuiasca o unitate de duh, suflet si trup, si astfel sa fie fericiti. Casatoria este singura posibilitate pentru un barbat si o femeie de a trai impreuna dupa gandul lui Dumnezeu. Casatoria nu este deloc un model depasit.


     2.3    Sarea lumii

          Noi traim intr-un timp impregnat de duhul lui anticrist. Diavolul face tot ce poate pentru a distruge casatoriile crestine. Acesta este un fapt. Cum vom reactiona noi la aceasta ca si crestini. Vom merge dupa tendintele timpului in care traim? Nu! - Ne vom resemna? Nu. Dumnezeu sa fie binecuvantat. Totdeauna este posibil de a avea o casatorie in fericirea si binecuvantarea lui Dumnezeu. In mijlocul unei lumi vrajmase lui Dumnezeu, noi putem sa aratam un steag prin vietile noastre de soti; putem si trebuie sa fim o marturie inaintea oamenilor prin casatoria noastra. Domnul Isus a zis: "Voi sunteti sarea pamantului; dar, daca sarea isi pierde gustul, cu ce va fi sarata? (Mat. 5:13). A fi sarea pamantului inseamna ca noi vom arata oamenilor care ne inconjoara cum a conceput Dumnezeu relatiile naturale in care El ne-a asezat ca ucenici ai Sai. Noi nu vrem sa aderam la duhul timpului din aceasta lume. Noi nu vrem sa ne asociem la tot ceea ce fac oamenii din jurul nostru! Ori, noi suntem in pericolul sa ne obisnuim cu aceste lucruri. Daca o facem, suntem sarea care si-a pierdut taria si savoarea sa.
          Trebuie sa vedem foate obiectiv ca noi nu suntem crutati de aceste evolutii. Ele ne influenteaza. Ele nu se opresc nici la usa caselor noastre, nici la usa adunarilor noastre. Ele ii influenteza inainte de toate pe tinerii nostri. Eu sunt convins ca trebuie sa avem cu atat mai mult intelegere pentru tinerii nostri. Ei cresc intr-un timp in care sunt expusi in permanenta la aceasta influenta, fie la scoala, prin invatare, la locul de munca, in vecinatate sau in cu totul alta parte. Satan sadeste in permanenta. O spun din nou: este fierberea lenta la foc mic.
          Intr-un astfel de timp, in astfel de imprejurari, nu este necesar, si chiar mai necesar ca niciodata, de a ne aminti gandurile lui Dumnezeu cu privire la casatorie? Deoarece, o repet: casatoria este un dar al lui Dumnezeu. Putem sa-l primim cu recunostinta. El ne este dat pentru binecuvantare daca il luam in mod corect.
         Dintr-o casatorie buna, emana o influenta pozitiva. Doresc sa prezint rapid cinci cercuri reflectate pozitiv de un cuplu casatorit (sau casatorie) insotit de binecuvantarea lui Dumnezeu:

               - O casatorie potrivita este inainte de toate o bucurie pentru Domnul. El priveste din cer spre pamant si Se bucura de fiecare cuplu care cauta sa traiasca dupa gandul Sau.
               - O casatorie potrivita este in al doilea rand o binecuvantare pentru sot si pentru sotie. Noi suntem un ajutor si un sprijin unul pentru altul. Sotul este acolo pentru sotie si sotia pentru sot. Iata o unitate armonioasa.
               - O casnicie potrivita este in al treilea rand o binecuvantare pentru copii : fericiti sunt copiii care au parinti a caror casatorie functioneaza bine. Si invers, ce suferinta pentru copiii care cresc intr-o familie unde sotul si sotia nu traiesc cu Domnul Isus.
               - O casnicie potrivita este in al patrulea rand o binecuvantare pentru fratii si suorile in credinta cu care Dumnezeu ne aduna. Acest lucru este valabil si pentru comunitatea in care Dumnezeu ne-a asezat. Casatoria si familia sunt cele mai mici celule de viata in societate. Daca noi avem casatorii potrivite, aceasta va influenta in mod sigur si adunarea locala.
              - O casnicie potrivita este in al cincilea rand, l-am aratat deja, o binecuvantare pentru lumea din jurul nostru. Prin aceasta suntem o marturie pentru oameni si le vom arata cum doreste Dumnezeu ca sotul si sotia sa traiasca impreuna in casatorie.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze