Translate

marți, 9 ianuarie 2018
                                     


                                                            Domnul este aproape
                                                              Marţi     9     Ianuarie


     "Toți bătrânii lui Israel s-au adunat și au venit la Samuel, la Rama. Și i-au zis: „Iată, tu ai îmbătrânit și fiii tăi nu umblă pe căile tale; acum pune peste noi un împărat, ca să ne judece, cum au toate națiunile“.     1 Samuel 8.4,5

     Omul ales de cei din popor, potrivit dorințelor lor carnale, intră în scenă. În mod remarcabil, apariția lui este în legătură cu niște măgărițe (vedeți 1 Samuel 9.1-3), în contrast izbitor cu omul după inima lui Dumnezeu, care purta grijă de oi și de miei (Psalmul 78.70-72). Măgărițele pierdute nu au fost găsite de Saul, deși, în cele din urmă, au fost recuperate (1 Samuel 9.20). David însă, punându-și viața în pericol, a scăpat oile din gura leului și a ursului (1 Samuel 17.37).

     Cât de sugestive sunt lecțiile prezentate aici! Măgarul este simbol al necurăției și voinței cărnii – „Totuși omul nepriceput va îndrăzni, deși omul este născut ca mânzul unui măgar sălbatic“ (Iov 11.12). Un miel era prețul pentru răscumpărarea atât a unui israelit, cât și a unui măgăruș (Exod 13.13). Oile și mieii, dimpotrivă, sunt simboluri ale celor care fac parte din poporul lui Dumnezeu. Pentru aceștia însă, Saul nu avea inimă și nici pricepere pentru a-i îngriji. El a putut fi conducător, însă nu și păstor.

     Saul, de asemenea, era din seminția lui Beniamin, seminție cunoscută pentru încăpățânarea și pentru persistența ei în rău (Judecători 20.13), ceea ce a avut ca rezultat faptul că ea era acum cea mai puțin numeroasă dintre toate semințiile lui Israel (1 Samuel 9.21). „Saul“ înseamnă „cerut“, fiindcă el a fost răspunsul la cererea carnală a poporului. În consecință, el reprezintă carnea într-un mod remarcabil, de aceea era cu totul incompetent pentru a pune frâu răului din inima unui popor pornit la răzvrătire. Carnea nu poate niciodată înlătura carnea. Am învățat și noi acest adevăr dureros? Însă ceea ce carnea nu poate decât agrava, puterea și harul Duhului Sfânt pot înlătura pe deplin. Cât de des a fost dovedit acest lucru în istoria Adunării lui Dumnezeu!

                                                                                                                           W W Fereday

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze