Translate

luni, 29 ianuarie 2018




                                                             Moartea... si apoi ?
                                                    - I -


          Mattias Billeter


          Fiecare fiinta omeneasca sfarseste prin a muri, nimeni nu poate sa conteste aceasta. Cu toate acestea, am vrea sa respingem acest gand. Dar daca ne gandim mai bine, multe intrebari se ridica in mintea noastra: Ce se va intampla dupa? Unde va merge sufletul nostru dupa moarte? Exista o inviere? Exista oameni care vor merge in cer? Biblia da raspunsuri clare la aceste intrebari importante.
          Pentru a transmite gandurile biblice cu privire la acest subiect, intr-un mod simplu si clar, pe cat posibil, vom trata in ordine punctele urmatoare:
               - Moartea
               - Intre moarte si inviere
               - Invierea
               - Gloria sau judecata


          1          Moartea

          Moartea incheie viata noastra pe pamant. Fie ca ea a fost palpitanta sau plictisitoare, cu sau fara succes, bogat sau sarac, odata cu moartea se incheie totul. Ea pune capat vietii aici pe pamant. Tot ceea ce omul a avut pe pamant este pierdut pentru totdeauna.

          "Nu te teme cand se imbogateste un om, cand gloria casei lui creste; pentru ca nu va lua nimic cand va muri: gloria lui nu va cobori dupa el" (Ps. 49:16-17)

          Moartea semnifica pentru fiinta omeneasca sfarsitul tuturor sperantelor, tuturor planurilor si a oricarei intentii pentru viata de pe pamant. El paraseste scena pe care se desfasoara viata omeneasca. Toate legaturile inceteaza. Acum moartea isi cere drepturile sale grozave.

          "Suflarea lui iese, el se intoarce in pamantul lui; in aceeasi zi planurile lui pier" (Ps. 146:4).

          Nimeni nu stie cand va muri. "Nu este niciun om care sa aiba stapanire asupra duhului, sa opreasca duhul, si nimeni nu are putere asupra zilei mortii" (Ecl. 8:8).

          Numai Dumnezeu cunoaste ceasul nostru final. El este Cel care hotaraste durata vietii noastre pe pamant. Moise s-a rugat altadata: "Tu intorci pe om in tarana si zici: Intoarceti-va, fii ai oamenilor!" (Ps. 90:3).


          1.1          De ce murim ?

          "Printr-un singur om pacatul a intrat in lume, si prin pacat moartea, si astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, pentru ca toti au pacatuit" (Rom. 5:12).
          "Pentru ca plata pacatului este moartea" (Rom. 6:23).

          Adam, primul om, a primit din partea lui Dumnezeu porunca urmatoare: "Din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, pentru ca, in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit" (Gen. 2:17). Dar el a fost neascultator si a mancat din fructul oprit. Atunci, Dumnezeu i-a cerut explicatii si i-a aratat consecintele: "pentru ca tarana esti si in tarana te vei intoarce" (Gen. 3:19).
          Prin faradelegea lui Adam, moartea a intrat in lume. Intreaga creatie a devenit supusa stricaciunii. Fiecare fiinta omeneasca poarta in ea samanta mortii si intr-o zi trebuie sa moara.
          Toti oamenii au pacatuit in mod personal, asezandu-se ei insisi sub sentinta mortii. Aceasta este concluzia in Romani 5:12, care o pune in evidenta. "Astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, pentru ca toti au pacatuit".
          Moartea este deci o pedeapsa a lui Dumnezeu pentru pacatele noastre. Ea dovedeste ca Creatorul nu poate sa treaca peste faptele noastre rele, cuvinte si ganduri, si ca trebuie sa le pedepseasca odata pentru totdeauna , etern. Moartea este pentru pacatos ceea ce politia este pentru criminal: ea il va lua intr-o zi sau alta, ea este dovada vinovatiei sale si ea este usa spre judecata viitoare.

          Moartea este deci o oroare pentru omul necredincios. Constiinta lui il acuza datorita vinovatiei sale fata de pacat. De aceea el are teama de moarte, plata pacatului. In plus, el se teme, sa nu devina realitate dupa moarte ceea ce nu a vrut sa creada niciodata: judecata eterna a lui Dumnezeu! Multi oameni fac tot ce este posibil pentru a uita si nu se gandesc la aceasta teama, sau inselandu-se prin imaginatie ca defunctii au grija de noi.

          Dar, pentru toti cei care au crezut in Isus Hristos moartea si-a pierdut spaima sa. De ce?
          - Deoarece Domnul Isus a purtat judecata pentru pacatele lor prin moartea Sa pe cruce. "Pedeapsa care ne da pacea era asupra Lui si prin ranile Lui suntem vindecati" (Is. 53:5).
          - Pentru ca ei au viata eterna prin credinta in Rascumparatorul lor. Isus Insusi a spus: "Adevarat, adevarat va spun ca cine aude cuvantul Meu si crede in Cel care M-a trimis are viata eterna si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata" (Ioan 5:24).
          - Deoarece Isus a inviat, si ei, de asemenea, vor invia intr-o zi. "Daca credem ca Isus a murit si a inviat, tot asa si Dumnezeu va aduce impreuna cu El pe cei care au adormit in Isus" (1 Tes. 4:14).


          1.2          Exista doua moduri de a muri

          Isus a spus: "daca nu credeti ca Eu sunt, veti muri in pacatele voastre" (Ioan 8:24)
          "Ferice de mortii care mor in Domnul" (Apoc. 14:13).

          Oricare ar fi cauza mortii, Biblia nu cunoaste decat doua moduri de a muri:


          1.2.1          A muri in necredinta

          Toti cei care, in timpul vietii lor, nu au crezut in Isus Hristos, au murit in necredinta. Indiferent daca au trait intr-un fel religios sau au avut o purtare buna, fara credinta personala in Rascumparatorul, moartea va duce impreuna cu ei toata vinovatia pacatelor lor. Isus Hristos a spus foarte clar: "daca nu credeti ca Eu sunt (Isus, Fiul lui Dumnezeu) veti muri in pacatele voastre"
          Cel care moare asa va trebui sa se prezinte inaintea Dumnezeului cel sfant cu toata vinovatia sa si va fi judecat de El.


          1.2.2          A muri in credinta

          Dumnezeu ofera astazi tuturor mantuirea gratuita inaintea judecatii. Acela care isi marturiseste pacatele si-L primeste pe Isus Hristos ca Mantuitor al sau va fi eliberat de toata vina lui. Nu mai are teama de pedeapsa caci Mantuitorul a purtat-o in locul lui pe cruce.
          In plus, Dumnezeu nu-l mai vede ca pacatos, ci "in Hristos". Aceasta ii da siguranta dincolo de moarte: "Deci acum nu este nicio condamnare pentru cei in Hristos Isus" (Rom. 8:1). Daca el (credinciosul) adoarme, el moare in credinta in Domnul Isus.


          1.2.3          Rezumat

          - Nu oamenii cei mai vinovati vor merge la judecata dupa moarte, ci aceia care nu au crezut acum (aici pe pamant, n.t.) in Isus Hristos.
          - Nu cei mai intelepti vor avea un loc in cer, ci doar cei care acum si-au pus increderea in Domnul Isus.


          1.3         Necredinciosul moare ; credinciosul adoarme

          Noul Testament foloseste cuvantul "a adormi" pentru a vorbi de moartea credinciosilor.

          "Si mormintele s-au deschis si multe trupuri ale sfntilor care adormisera au inviat" (Mat. 27:52).
          "Iata, va spun o taina: nu toti vom adormi, dar toti vom fi schimbati" (1 Cor. 15:51).

          "Noi, cei vii, care ramanem pana la venirea Domnului, nu o vom lua nicidecum inaintea celor care au adormit" (1 Tes. 4:15).

          Isus Hristos a spus ucenicilor Sai: "Lazar doarme" si putin mai tarziu "Lazar a murit" (Ioan 11:11, 14). El a adaugat deoarece ucenicii nu au inteles primul Sau cuvant. Ei gandeau ca El vorbeste de somnul pentru insanatosirea lui. dar El vorbea de moarte. Expresia "a adormi" nu se refera la "somnul sufletului" ci la moartea trupului.
          Cuvantul "adormit" comporta un gand mangaietor: Se poate vorbi de moartea unei fiinte omenesti daca intr-o zi ( poate in curand) el va invia glorios pentru viata?
          Credinciosul "adoarme" cu perspectiva invierii pentru a fi etern la Isus in glorie cu un trup nou.

          Dimpotriva, necredinciosul "moare" fara speranta. Chiar daca si el va invia, aceasta este doar pentru a fi judecat. "Si, dupa cum oamenilor le este randuit sa moara o singura data, iar dupa aceea vine judecata" (Ev. 9:27).


          1.4          Isus Hristos a murit

          In Noul Testament, cuvintele "moarte" sau "a muri" sunt rareori folosite in legatura cu cel credincios. Dar le gasim de mai multe ori facand referire la Domnul nostru. De ce? Deoarece El a luat asupra Lui moartea pe care o meritam noi. Ca credinciosi noi stim aceasta:
          "Hristos a murit pentru pacatele noastre" (1 Cor. 15:3).
          "In ceea ce a murit, a murit fata de pacat odata pentru totdeauna" (Rom. 6:10).
          Fiul lui Dumnezeu a indurat moartea sub toate aspectele sale. El Si-a dat viata Sa la cruce si a inviat dupa trei zile.


          1.4.1         Hristos a indurat judecata lui Dumnezeu

          "Caci plata pacatului este moartea" (Rom. 6:23).
          "Isus, care a fost facut cu putin mai prejos decat ingerii datorita mortii pe care a suferit-o... astfel incat, prin harul lui Dumnezeu, El sa guste moartea pentru fiecare (sau,"pentru tot")" (Ev. 2:9).

          Toti pacatosii meritau judecata lui Dumnezeu: prima si a doua moarte. Prima moarte este moartea fizica, a trupului. A doua moarte este despartirea eterna de Dumnezeu, in iad (Apoc. 20:14).

          Dar Isus Hristos a luat asupra Lui pedeapsa tuturor credinciosilor. El a indurat pentru ei a doua moarte: in cele trei ceasuri de intuneric, Domnul Isus a fost parasit de Dumnezeul cel sfant, ispasind pacatele noastre. Atunci cand, in final, Si-a dat viata Sa, El a suportat, de asemenea, pentru ei prima moarte. Deoarece Isus Hristos a indurat si pedeapsa divina pentru pacatele lor si condamnarea pentru starea lor pacatoasa nu mai este judecata pentru cei rascumparati.


          1.4.2          Hristos a nimicit puterea mortii

          "Isus Hristos, care a desfiintat (sau, "a anulat", JND) moartea si a adus la lumina viata si neputrezirea" (2 Tim. 1:10).

          Domnul Isus a murit dar a inviat trei zile mai tarziu. Moartea nu putea sa-L tina in puterea sa, pe El Cel drept si Cel curat, fara pacat. Astfel, Mantuitorul a biruit grozava putere a mortii.
          Fiindca cei credinciosi sunt uniti cu Isus Hristos, moartea si-a pierdut puterea sa si asupra lor. Cu toate acestea, ei pot muri. Dar aceasta nu mai este plata pacatelor lor, ci ei se alatura lui Hristos. Pentru ca Domnul Isus Hristos a murit si a inviat, iata viata si neputrezirea pentru cei rascumparati. Ei au viata eterna si primesc un trup nou, care nu mai poate sa moara sau sa putrezeasaca.


          1.4.3          Hristos a nimicit puterea diavolului

          "Ca prin moarte sa-l desfiinteze pe cel care are puterea mortii, adica pe diavolul, si sa-i elibereze pe toti aceia care, prin frica de moarte, erau supusi robiei toata viata lor" (Ev.2:14-15).

          Diavolul l-a impins pe om spre pacat dar apoi l-a inspaimantat cu moartea. El l-a facut sa creada ca : fiindca ai pacatuit tu trebuie sa mori. Nu mai este nicio speranta pentru tine. In acest mod il tine acum diavolul pe om in puterea sa.

          Dar Isus Hristos l-a biruit la cruce. Cum? Prin faptul ca a murit fara sa pacatuiasca vreodata si in consecinta nemeritand moartea. Prin moartea Sa, El i-a eliberat pe toti credinciosii de puterea lui Satan. Deoarece Isus Hristos a luat asupra Lui pedeapsa pacatelor lor, moartea si-a pierdut spaima sa pentru ei. Satan nu mai poate sa-i tina sub robia puterii sale.


          1.4.4          Rezumat

          Isus Hristos, care a murit o singura data "tine cheile mortii si ale Locuintei mortilor (hades)" (Apoc. 1:18).
          Isus Hristos a murit si a inviat. Moartea, plata pacatului, sfarsitul disperat al vietii pamantesti si mijlocul prin care se manifesta puterea lui Satan, a fost invinsa de El pentru noi credinciosii.
          Suntem etern recunoscatori Mantuitorului nostru care a murit pentru noi. Poate inca moartea sa ne mai faca rau? In curand biruinta Domnului Isus asupra mortii va fi vazuta de toti. Credinciosii adormiti vor invia cu un trup nesupus putrezirii. Trupurile noastre, ale celor vii, vor fi schimbate in trupuri nemuritoare. Atunci se va implini cuvantul: "Moartea a fost inghitita de victorie" (1 Cor. 15:54).       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze