Translate

miercuri, 31 ianuarie 2018




                                                           Moartea... si apoi ?
                                                  - III -


          Mattias Billeter


          4          Gloria sau judecata

          Gloria eterna in cer va fi urmarea invierii pentru cel credincios, in timp ce pentru necredincios aceasta va fi pedeapsa eterna in iad.
          Nu putem intelege cu mintea noastra, nici sa exprimam prin cuvinte, ce este "eternitatea". Aceasta este atemporalitatea, in afara timpului. Pentru unii, aceasta este o fericire permanenta, iar pentru altii un chin care nu se va sfarsi niciodata.


          4.1        Cerul

          "In casa Tatalui Meu sunt multe locuinte. Daca nu ar fi asa, v-as fi spus; Ma duc sa va pregatesc un loc; si, daca Ma voi duce si va voi pregati un loc, vin din nou si va voi lua la Mine Insumi, ca, acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi" (Ioan 14:2-3).

          "Pentru ca Domnul Insusi, cu un strigat, cu glasul arhanghelului si cu trambita lui Dumnezeu, va cobori din cer; si intai vor invia cei morti in Hristos; apoi noi cei vii, care ramanem, vom fi rapiti in nori impreuna cu ei, pentru a-L intampina pe Domnul in vazduh: si astfel vom fi intotdeauna impreuna cu Domnul" (1 Tes. 4:16-17).

          Atunci cand Domnul Isus va reveni, va lua la Sine in cer pe toti rascumparatii - cei care vor invia si cei care vor fi vii in acel moment. Prin aceasta actiune toti acesti rascumparati, intr-o clipa, se vor alatura starii desavarsite, eterne.
          De ce va fi cerul atat de glorios pentru noi, crestinii?
          - Pentru ca vom fi scosi din toate greutatile noastre. In anumite situatii din viata aceasta perspectiva ne da curaj. Vom lasa pe pamant orice suferinta, orice intristare. "Si El va sterge orice lacrima din ochii lor; si moarte nu va mai fi, nici intristare, nici strigat, nici chin nu va mai fi, pentru ca cele dintai au trecut" (Apoc. 21:4, a se vedea de asemenea 2 Cor. 5:2).
          - Vom intalni pe toti ceilalti credinciosi. Ucenicii i-au recunoscut pe Moise si Ilie pe munte, atunci cand acestia au aparut in glorie si discutau cu Isus Hristos (Luca 9:30). In acelasi fel si noi, ne vom revedea si ne vom recunoaste in cer. Toti cei care sunt rascumparati prin sangele Domnului Isus vor fi atunci uniti.
          - Vom fi pentru totdeauna cu Domnul nostru. Pentru a ne rascumpara El a platit un pret foarte mare: a murit pentru noi. De aceea El doreste sa ne aiba cu Sine pentru eternitate. Vom fi la Isus Hristos in care ne-am pus increderea noastra si pe care Il urmam inca astazi. Ne vom bucura de relatia noastra cu El neincetat.
          - Il vom vedea pe Isus Hristos asa cum este. Atunci cand traia aici pe pamant, El S-a rugat: "Tata, doresc ca aceia pe care Mi i-ai dat Tu sa fie si ei cu Mine unde sunt Eu, ca sa priveasca gloria Mea pe care Mi-ai dat-o Tu" (Ioan 17:24). Aceasta cerere se va implini. Il vom vedea ca pe Fiul etern al lui Dumnezeu, asa cum este El iubit de Tatal Sau. Dar vom vedea, de asemenea, mainile si coasta Lui strapunse. Aceasta ne va aminti pentru totdeauna ca El a devenit Om si ca a murit pentru noi la cruce.
          - Vom lauda si adora pe Isus Hristos si pe Dumnezeu, Tatal nostru, in mod liber si fara piedici. Profund impresionati de gloria Domnului Isus, Ii vom multumi pentru lucrarea Sa de rascumparare si Ii vom striga cu adorare: "Tu esti vrednic!" Vom fi etern recunoscatori fata de Tatal nostru ceresc care nu L-a crutat pe singurul Sau Fiu, ci L-a dat pentru noi la moarte. Intr-o admiratie calda Il vom adora prin Isus Hristos.
          Vom imparati impreuna cu Domnul Isus Hristos in cer si pe pamant. Impreuna cu Rascumparatorul nostru, ca mostenitori ai lui Dumnezeu si impreuna-mostenitori cu Hristos, vom incepe sa imparatim peste univers.

          Observatie: Nici cerul, nici ingerii nu ne vor atarge atentia asupra lor si care sa ne faca fericiti, ci Isus Hristos care de acum doreste sa fie centrul vietii noastre.


          4.2          Iadul

          "Si am vazut un mare tron alb, si pe Cel care sedea pe el, dinaintea caruia pamantul si cerul au fugit si nu s-a mai gasit loc pentru ele. Si i-am vazut pe cei morti, mari si mici, stand in picioare inaintea tronului; si au fost deschise niste carti. Si a fost deschisa alta carte, care este a vietii. Si mortii au fost judecati dupa cele scrise in carti, potrivit faptelor lor" (Apoc. 20:11-12).

          Din nefericire multe persoane au murit fara sa fie impacate cu Dumnezeu. Toti vor invia pentru a se infatisa inaintea marelui tron alb. Isus Hristos va judeca intrega lor viata. Toate pacatele - chiar pacatele uitate sau minimalizate - vor fi puse in lumina. Ce munte de datorii va sta inaintea ochilor lor, atunci cand viata lor se va derula inaintea dreptului Judecator!
          Aceasta sentinta divina va fi cu atat mai grozava pentru ei deoarece au respins harul lui Dumnezeu in timpul vietii lor. Toate acestea ar fi putut fi evitate, dar nu au vrut! Numele lor nu se va gasi in cartea vietii. De aceea Judecatorul desavarsit ii va condamna la pierzare eterna in iad.

          "Si daca cineva nu a fost gasit scris in cartea vietii, a fost aruncat in iazul de foc"
          "Dar cat despre fricosi si necredinciosi si pacatosi si uraciosi si ucigasi si curvari si idolatri si toti mincinosii, partea lor este in iazul care arde cu foc si pucioasa, care este a doua moarte" (Apoc. 20:15 si 21:8).

          Acolo, in iad, vor fi pentru eternitate despartiti de Dumnezeu si vor fi chinuiti pentru totdeauna.


          5          Concluzie

          Fiecare fiinta omeneasca decide in timpul vietii care va fi soarta sa eterna:

          - Daca credem in Isus Hristos vom fi la El pentru eternitate in cer cu un trup nou.
          Nu meritam deloc aceasta, ci este doar har pur. Dumnezeu L-a dat pe Fiul Sau de buna voie pentru noi la moarte pentru a ne mantui si pentru a ne face fericiti pentru eternitate. Nu vom intelege niciodata acest nemarginit har divin.
          - Dar cel care Il refuza pe Isus Hristos ca Mantuitor, va fi pedepsit pentru eternitate de Dumnezeu pentru pacatele sale. Dar acum mai este inca posibilitate de a se converti, caci Dumnezeu zice: "Am Eu in adevar vreo placere in moartea celui rau? zice Domnul Dumnezeu. Nu mai degraba in intoarcerea lui de la calea lui, ca sa traiasca?" (Ezechiel 18:23).
          De aceea El invita inca pe fiecare in mod individual: "Si cine aude sa spuna: Vino! Si cine inseteza sa vina; si cine vrea sa ia apa vietii fara plata" (Apoc. 22:17).

                                                 .........................................................................

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze