Translate

duminică, 11 martie 2018




                                    Am vazut cerul deschis                                                                                                                Apoc.  cap. 19 :20

                                                                     - IV -


          Christian Briem


     3.3     Sfarsitul fiarei si a falsului profet

     3.3.1     Falsul profet - 19:20

          "Si fiara a fost prinsa, si falsul profet care era cu ea, care facuse inaintea ei semnele prin care ii inselase pe cei care au primit semnul fiarei si pe cei care s-au inchinat chipului ei. Cei doi au fost aruncati de vii in iazul de foc care arde cu pucioasa" (Apoc. 19:20).

     Ne-am ocupat deja de cele doua personaje remarcabile din zilele de la urma, "fiara" si "Asirianul". Ramane sa mai mentionam acest personaj desemnat in v. 20 ca "falsul profet" (*). Acest personaj va fi de origine iudaica, cu siguranta un apostat al credintei iudaice, dar oricum un iudeu. O dovada indirecta a acestei afirmatii se gaseste in cuvintele Domnului din Ioan 5: "Eu am venit in Numele Tatalui Meu si nu Ma primiti; daca va veni un altul, in numele lui insusi, pe acela il veti primi" (Ioan 5:43). Iudeii nu L-au primit pe adevaratul Mesia, dar pe falsul mesia care vine in numele lui insusi, pe acesta il vor primi. Cu toate acestea, ar fi imposibil ca ei sa primeasca un fals mesia provenind dintre natiuni. Pentru ca iudeii nu ar vrea niciodata sa primeasca ca Mesia pe cineva care nu este iudeu. Nu este nicio indoiala ca Domnul a vorbit in mod profetic de acest timp cand acest antihrist iudeu va aparea la Ierusalim si se va prezenta ca adevaratul Mesia.

     (*) Acest al treilea personaj deosebit din zilele de la urma este infatisat in diferite feluri in Sfanta Scriptura: "imparatul" care "va face dupa voia sa" (Dan. 11:36 ; Ier. 4:9 ; Is. 30:33), "pastorul netrebnic" (Zah. 11:16, 17), "un alt Mesia" (Ioan 5:43), "omul pacatului", "fiul pierzarii", "nelegiuit" (2 Tes. 2:3-10), "Antihristul" (1 Ioan 2:18), "fiara cu doua coarne" (Apoc. 13:11), "falsul profet" (Apoc. 19:20).

     In Zaharia 11 acest iudeu apostat este pus in contrast cu adevaratul si bunul Pastor al lui Israel si este desemnat ca "pastorul netrebnic" care paraseste turma (v. 16, 17). Acest personaj va aseza la Ierusalim chipul unui idol, si se va inalta pe sine insusi mai presus de tot ce se numeste Dumnezeu, si in final se va aseza in templul lui Dumnezeu revendicand inchinare (2 Tes. 2:4). In Daniel 11:36-39, el apare ca "imparatul" care va face dupa voia sa, adica se va prezenta ca imparat al iudeilor. Acest imparat iudeu se va inalta mai presus de toate, inclusiv mai presus de toti dumnezeii, si va rosti lucruri stricate impotriva Dumnezeului dumnezeilor, si nu va tine seama de Dumnezeul (trad. rom. "dumnezeii", n.t.) parintilor sai (adica Dumnezeul lui Israel). Aceasta arata caracterul sau de iudeu apostat. El va incheia o alianta cu printul (sau: conducatorul) Romei, prin autoritatea caruia el va guverna la Ierusalim. Se pare ca dumnezeul cetatuilor pe care acest imparat il va onora si caruia ii va ridica o statuie, astfel incat el sa fie adorat, va fi tocmai acest print al Romei, care va fi deci superiorul sau. La aceasta situatie face aluzie versetul nostru: El ii va insela pe cei care primesc semnul fiarei si se inchina chipului ei.
     Faptul ca acest imparat este numit "falsul profet", acum la sfarsitul istorie sale, arata in primul rand caracterul sau religios de inselator al oamenilor, de invatator mincinos - "a carui venire este potrivit lucrarii lui Satan, in orice putere si semne si minuni ale minciunii si in orice amagire a nedreptatii pentru cei care pier" (2 tes. 2:9-10). De asemenea, in Apocalipsa 13, in descrierea "altei fiare", este spus: "Si ii insala pe cei care locuiesc pe pamant din cauza semnelor care i s-a dat sa le faca inaintea fiarei" (Apoc. 13:14). Si mai ales, o comparare intre 13:11-14 si 19:20, arata fara niciun dubiu ca "a doua fiara" si "falsul profet" desemneaza acelasi personaj.
     Dar, expresia "fiara" indica o imparatie din aceasta lume, adica o putere civila. Astfel, faptul ca in cap. 19 nu mai este vorba de "o alta fiara", ci de "falsul profet", este o indicatie ca intre timp el si-a pierdut puterea sa civila si ca nu-si mai exercita puterea decat prin invatatura (falsa) sa. Prin urmare, judecata sa are un caracter moral: el este judecat ca cel care si-a folosit mult timp puterea in legatura cu "fiara", pentru a rataci pe oameni.


     3.3.2     Multi antihristi - 1 Ioan 2:18

     Trebuie sa facem deosebirea intre Antihrist si numerosi antihristi sau duhul lui Antihrist. Chiar daca Antihristul nu se manifesta in zilele noastre (Adunarea trebuie sa fie rapita in prealabil), totusi, duhul lui Antihrist este deja puternic activ, si exista deja multi antihristi ne spune batranul apostol Ioan (1 Ioan 2:18). Altfel spus, multi inselatori crestini sunt deja acum care spun, in principiu, ceea ce Antihristul va spune mai tarziu. Si in ce consta duhul lui Antihrist? Mai intai in aceea ca el neaga ca Isus este Hristosul, si ca se va aseza in locul Sau, si se va da drept adevaratul Mesia; apoi in aceea ca el "tagaduieste pe Tatal si pe Fiul", tagaduind ceea ce este Tatal, si tagaduind ceea ce este Fiul. Iata duhul lui Antihrist. Nu vedem noi cat de mult se raspandeste acest duh peste tot in jurul nostru in crestinatate?
     Va veni timpul cand Antihristul va respinge tot ce este iudaic si tot ce este crestin. Va tagadui tot ceea ce Dumnezeu a revelat despre Sine Insusi in iudaism si in crestinism. Aceasta va fi lepadarea completa a Vechiului ca si a Noului Testament. Dupa cum deja am spus: noi vedem semnele de avertizare ale acestui fapt inca de astazi. Sa fim foarte atenti! Cat de usor se poate intampla ca noi sa credem ca ascultam o invatatura crestina, si in realitate plecam urechea la glasul lui Antihrist.
     Oamenii pot pretinde ca, atunci cand Antihristul va veni, ei vor recunoaste si vor refuza pe "fiara" si pe "falsul profet". Dar aceasta arata doar ca ei nu cunosc nimic despre influenta si lucrarea lui Satan. Daca vine intr-o forma exterioara placuta, cu Biblia in mana, atunci este cel mai periculos. Asa a fost dintotdeauna, asa este si astazi, si asa va fi in timpurile de la urma. Cum se poate recunoaste cu usurinta prin ce duh vorbeste cineva? Prin ceea ce zice despre Hristos. Este Domnul Isus inaltat si glorificat? Atunci putem fi siguri ca Duhul Sfant este Cel care lucreaza. Caci nimeni nu poate zice "Domnul Isus" sau "Isus este Domn" daca aceasta nu este prin Duhul Sfant (1 Cor. 12:3). Sa luam seama la urmatoarele cuvinte ale apostolului Ioan, care vorbeste de diferite "duhuri" si de "multi falsi profeti" in timpul de acum.

          "Preiubitilor, nu credeti orice duh, ci incercati duhurilr daca sunt de la Dumnezeu; pentru ca multi falsi profeti au iesit in lume. Prin aceasta cunoasteti Duhul lui Dumnezeu: orice duh care Il marturiseste pe Isus Hristos venit in carne este din Dumnezeu; si orice duh care nu Il marturiseste pe Isus Hristos venit in carne nu este din Dumnezeu: si acesta este duhul lui Antihrist, despre care ati auzit ca vine, si acum este deja in lume" (1 Ioan 4:1-3).


     3.3.3     Vii ( = in viata) in iazul de foc

     Dupa cum Pilat, reprezentatul puterii romane, si Irod, regele iudeilor, au devenit altadata prieteni prin lepadarea lui Hristos, tot asa "fiara", capetenia imperiului roman restabilit, si falsul rege al iudeilor in rolul sau de inselator al oamenilor, vor deveni aliati impotriva lui Hristos glorificat. Cei doi sunt luati acum si aruncati in iazul de foc. Sa observam bine: nicio lunga batalie, nicio lupta, nicio lupta violenta pentru castigarea biruintei. Nimic de felul acesta! Ei vor fi luati in mod simplu si aruncati in iazul de foc, adica in iad.
     Nu mai este necesara nicio judecata. Ei se afla intr-o deschisa si deplina razvratire fata de Hristos, si aceasta este suficient. Isi primesc imediat judecata finala si eterna. Ei nu sunt ucisi mai intai. Nu, ca fiinte vii care nu au cunoscut moartea trupeasca ei sunt aruncati de bratul Dumnezeului Atotputernic in iazul de foc (*). In timpul Vechiului Testament, doi oameni sunt luati de vii in cer, Enoh si Ilie. Aici, la sfarsitul Noului Testament, doi oameni, vrajmasi pe fata ai lui Dumnezeu si ai Domnului Isus, sunt aruncati de vii in iazul de foc. Numele nu are nicio importanta in aceasta chestiune: poti fi tu. "Numele celor rai va putrezi" (sau, "numele celor rai va cadea in tarana", Biblia fr., n.t.) (Prov. 10:7). "Aruncati de vii... in iazul de foc". Nicio judecata mai grozava nu ne este aratata in Sfanta Scriptura, cu exceptia judecatii celor vii din Matei 25, care se apropie.

     (*) In 2 Tes. 2 unde doar se vorbeste despre judecata lui Antihrist, este spus ca Domnul Isus il va mistui prin suflarea gurii Sale si il va desfiinta prin aratarea venirii Sale (v.8). Ceea ce este spus in Apocalipsa 19 completeaza aceasta declaratie.

     Cei care sunt aruncati in iazul de foc nu vor fi distrusi. Multi spun asa, dar este o greseala fatala. Dupa o mie de ani, cei doi sunt inca acolo, dupa cum ne arata Apocalipsa 20:10. Ca indivizi, ei vor avea ca toti ceilalti oameni o existenta eterna, dar ei vor fi pentru eternitate in locul de judecata. "Si vor fi chinuiti zi si noapte, in vecii vecilor (sau, "din eternitate in eternitate", n.t.).
     Acestea sunt primele persoane care merg in iad. Ei ajung acolo cu o mie de ani inaintea diavolului si a ingerilor sai. Cu toate ca iadul a fost pregatit pentru acestia din urma (diavol si ingerii sai, n.t.)(*), si nu pentru oameni (Mt. 25:41). Totusi, toti oameni care l-au urmat pe Satan in locul Domnului Isus, vor gasi acolo partea lor eterna impreuna cu el. "Si daca cineva nu a fost gasit scris in cartea vietii, a fost aruncat in iazul de foc" (Apoc. 20:15).

     (*) Forma cuvantului "pregatit" exprima in greaca, ca iadul a fost pregatit in trecut si ramane inca gata = pregatit. Domnul Isus, atunci cand rosteste aceste cuvinte, arata deci ca era deja pregatit. Intorcandu-ne inapoi, cuvantul profetic citat deja din Isaia 30 confirma, de asemenea . Nu este acesta un fapt extrem de serios care ar trebui sa indemne la cugetare? Cu toate acestea, astazi, nu este inca nimeni in iad.

     Iazul de foc nu este o stare, este un loc - un loc de chin de neimaginat. Deja in Vechiul Testament Dumnezeu se foloseste de aceste simboluri, "focul" si "pucioasa" pentru a-l descrie "Pentru ca Tofetul este de mult pregatit; da, este pregatit pentru imparat; el l-a facut adanc si lat. Rugul sau are foc si lemne din belsug; suflarea Domnului il aprinde ca pe un suvoi de pucioasa" (Is. 30:33).
     Pentru a ne arata spre ce punct se indreapta lumea in mod inevitabil, Dumnezeu ne arata in Cuvantul Sau sfarsitul groaznic al acestor doi conducatori - capetenia puterii civile si politice din Europa de vest si conducatorul eclesiastic si invatatorul religios, Antihristul. In Vechiul Testament, se gaseste corespondentul lor in persoana lui Absalom si a lui Ahitofel.



     3.4    Sfarsitul puterii militare din Europa de vest - 19:21


          "Si ceilalti au fost ucisi cu sabia Celui care sedea pe cal, sabie care iesea din gura Lui; si toate pasarile s-au saturat din carnea lor" (Apoc. 19:21).

     "Ceilalti" semnifica armatele fiarei si aliatii sai; ei sunt ucisi dupa judecata brusca a celor doi conducatori ai lor, prin sabia Judecatorului lor, care este numit "Cuvantul lui Dumnezeu". Aceasta nu este o sabie literala, care va aduce lovitura mortii peste mandria si peste armatele Europei de vest. Nu, acesta este cuvantul Celui care sade pe calul alb, care pune capat pe loc armatelor rebele.
Anuntul lui Dumnezeu prin inger este acum implinit: "si toate pasarile s-au saturat de carnea lor". Ce festin bogat vor gasi ele in cadavrele celor ucisi! Aceasta este o imagine a distrugerii complete a puterii militare din Europa de vest. Apoi Domnul Isus sade ca Fiu al Omului pe tronul maretiei Sale si judeca natiunile in viata (Mt. 25:31).
     Trebuie inca remarcat ca, contrar judecatii celor doi lideri ai lor, judecata Domnului impotriva armatelor din vest nu este inca judecata finala pentru ele. Cu siguranta, aceasta judecata este iremediabila, dar este vorba de o judecata a trupurilor si o moarte a trupurilor. Toti oamenii vor trebui sa invieze intr-o zi pentru a se infatisa inaintea tronului alb. Atunci si acolo isi vor primi judecata  definitiva. Vom vedea in cap. 20.
     Totusi, aceasta va aduce bucurie pe pamant. Dupa cum judecata "Babilonului" a facut ca tot cerul sa triumfe (19:1-5), la fel si ramasita credincioasa va primi in acea zi vestea nimicirii vrajmasilor sai  cu o bucurie de nedescris - vestea unei eliberari lucrate pentru ei de catre Mesia al lor, asteptat atat de mult timp. Cuvintele Deborei si ale lui Barac vor putea sa fie atunci ale lor:

          "Asa sa fie nimiciti toti vrajmasi Tai, Doamne! Iar cei care Te iubesc sa fie ca rasaritul soarelui in puterea sa! (Jud. 5:31).


     3.5     Retrospectiva si vedere de ansamblu

     Cand ne gandim la tot ce am avut inaintea noastra pana aici, nu suntem noi plini de un sentiment de solemnitate? Nu vom vedea noi intr-o zi lucrurile cu totul diferit decat le-am vazut pana acum? Putem sa ne asociem noi cu preocuparile lumii? Nu simtim noi, cu toate acestea, un profund sentiment de fericire de a nu fi din lume? si atunci, oameni sarmani ai acestei lumi! ce nebunie sa urmezi drumul acestei lumi cand se stie care va fi sfarsitul ei! Ce diferenta enorma intre a fi impreuna cu Hristos sau impotriva lui Hristos!
     Evenimentele din lumea politica se precipita, deja sub ochii nostri. Ordinele bine stabilite se destrama, apar noi structuri de putere. Europa de vest se schimba. Lucrurile continua, si chiar foarte rapid. Dar, Dumnezeu este in spate la toate acestea. El stabileste limite in care puterile se pot misca. El a stabilit datele. El tine totul cu fermitate in mana. Aceasta ne da odihna si pace in inima. Europa de vest se va uni pentru a deveni un factor important de putere in lume. Dar cum totul are loc fara Hristos, deoarece stapanirea Domnului Isus este practic respinsa, aceasta nu se poate termina decat printr-o catastrofa. Cine nu este pentru El, este impotriva Lui. De aceea, occidentul crestin se va narui, si elita Europei isi va gasi moartea in Palestina.
     Fericiti sunt acei oameni care se stiu ascunsi in Cel care a murit pentru ei la cruce si care acum este glorificat la dreapta lui Dumnezeu! Ei privesc desfasurarea lucrurilor de sus, acum prin credinta, iar mai tarziu in mod literal. Ei vor fi la Domnul, Il vor insoti in tot ceea ce El va face. Si ei stiu deja ca Domnul si Mantuitorul lor va intemeia aici jos, pe temelia sangelui Sau varsat, o Imparatie de pace in care dreptatea va domni. Intreaga creatie care astazi inca sufera, El o va face sa fie in armonie cu Dumnezeu si Tatal Sau. El va face atunci "descoperirea fiilor lui Dumnezeu" (Rom. 8:18-21). Fie ca Numele Sau cel sfant sa fie laudat in toata eternitatea!
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze