Translate

marți, 22 mai 2018
                                                                 Domnul este aproape
                                                                      Marţi     22     Mai 

          "Unul dintre ei, văzând că a fost vindecat, s-a întors înapoi, glorificându-L pe Dumnezeu cu glas tare. Și a căzut cu fața la picioarele Lui, mulțumindu-I; și era un samaritean. Și Isus, răspunzând, a spus: „N-au fost curățiți cei zece? Dar cei nouă, unde sunt? Nu s-a găsit decât străinul acesta să se întoarcă să-I dea glorie lui Dumnezeu?“. Luca 17.15-18

                                                         Samaritenii (6) – Un lepros curățit

     Domnul Isus trecea prin Samaria și prin Galileea în drumul Său către Ierusalim. Pe când intra într-un sat, L-au întâmpinat zece leproși, care stăteau departe, așa cum legea poruncea. Ei au strigat la Domnul: „Isuse, Stăpâne, ai milă de noi!“. El le-a răspuns: „Mergeți, arătați-vă preoților!“.

     Legea lui Dumnezeu poruncea, în Levitic 14, ca leprosul, în ziua în care era curățit, să meargă și să se arate preotului. Acesta trebuia să-l examineze cu atenție, pentru a fi sigur că era curățit cu adevărat. Dacă așa stăteau lucrurile, trebuiau apoi aduse jertfe și trebuia urmat un anume ritual, „pentru a face ispășire pentru el“, fiindcă lepra, în Scriptură, este întotdeauna un simbol al păcatului.

     Toți cei zece leproși au ascultat de Domnul și au plecat să se arate preoților. Pe drum, au fost vindecați. În Romani găsim de două ori expresia „ascultarea credinței“. Credința nu înseamnă consimțământul intelectual la ceea ce spune Dumnezeu, ci ascultare practică de ceea ce spune Dumnezeu. Nouă leproși și-au continuat drumul către preoți, însă unul s-a întors, s-a aruncat la picioarele lui Isus și I-a mulțumit, glorificându-L pe Dumnezeu. Acest om era samaritean. Ar fi primit preoții iudei un samaritean și l-ar fi declarat curat? Probabil că nu! Dar nu acesta este lucrul important. Mulțumirile pe care acest om le-a adus și gloria pe care I-a dat-o lui Dumnezeu au venit din inima sa. Cât de mult l-a bucurat acest lucru pe Domnul Isus, mai ales că era vorba de un samaritean, de un străin urât de cei din poporul lui Dumnezeu! Nu un preot, ci Domnul Însuși l-a asigurat că era curățit: „Ridică-te și mergi. Credința ta te-a vindecat“.

                                                                                                                                           E P Vedder, Jr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze