Translate

luni, 4 iunie 2018
                                                       Domnul este aproape
                                                                      Luni     4     Iunie 

"Și un tânăr Îl urma, cu o învelitoare de in aruncată pe trupul gol; și ei l-au apucat; dar el, lăsând învelitoarea de in în urmă, a fugit gol". Marcu 14.51,52

                                                        Tineri din Scriptură (1) – Ioan Marcu

     Mulți s-au întrebat de ce este inclusă această întâmplare în Evanghelia după Marcu. Mulți cercetători ai Scripturii cred că această scurtă istorioară este de fapt autobiografică. Autorul Evangheliei după Marcu a inserat-o ca pe o imagine a desfășurării propriului său drum de slujire, așa cum îl găsim în cartea Fapte. Reputația sa în Adunare avea să fie cea a unuia care a făcut cale-ntoarsă atunci când lucrurile s-au complicat. Prin harul lui Dumnezeu, peste ceva timp această reputație avea să se schimbe. Totuși, după aproape patruzeci de ani de la evenimentul din Ghetsimani, Marcu îl introduce în Evanghelia sa, ca pe o ilustrare onestă a caracterului său natural.

     Ioan Marcu provenea dintr-o familie evlavioasă și înstărită. Știm aceasta, fiindcă mama lui, Maria, a putut pune la dispoziția adunării o casă suficient de mare pentru o strângere de rugăciune (Fapte 12.12). Ioan Marcu avea o rudă apropiată, pe nume Barnaba, un levit (Coloseni 4.10). Putem deci deduce că Marcu a crescut în condiții privilegiate, atât din punct de vedere spiritual, cât și material.

     Însă astfel de condiții nu sunt garanția succesului spiritual, nici nu te pot face gata să-L slujești pe Domnul Isus. Judecata de sine este necesară pentru orice slujitor al lui Dumnezeu și ea întotdeauna merge mână în mână cu maturitatea spirituală. Citim totuși că Barnaba și Pavel l-au luat cu ei pe Ioan, înainte de prima lor călătorie misionară (Fapte 12.25). Nu este clar de unde a venit această inițiativă, însă probabil că Barnaba a fost cel care a văzut că ruda lui mai tânără promitea din punct de vedere spiritual. Este important ca în slujba creștină să nu o luăm înaintea Domnului și să nu alergăm atunci când încă nu suntem trimiși. Marcu urma să învețe această lecție într-un fel foarte dureros.

                                                                                                                                             B Reynolds

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze