Translate

miercuri, 4 iulie 2018
                                                               Domnul este aproape
                                                                 Miercuri     4     Iulie 

          "Am alcătuit cea dintâi istorisire, Teofile, despre toate câte a început Isus să facă și să învețe, până în ziua în care a fost înălțat, după ce, prin Duhul Sfânt, dăduse porunci apostolilor pe care i-a ales". Fapte 1.1,2

     Vedem din acest început al cărții că Faptele Apostolilor reprezintă volumul al doilea al scrierilor inspirate ale lui Luca. El adunase cu grijă pentru primul său volum (Evanghelia după Luca) detaliile cu privire la viața și la învățăturile Domnului Isus de la „cei care de la început au fost martori oculari și slujitori ai Cuvântului“ (Luca 1.2).

     Luca îi dedicase acest dintâi volum lui Teofil, pe care l-a numit „prea ales“, iar pe care acum, în volumul al doilea, îl numește, în mod simplu, „Teofil“. Semnificația numelui acestui om este „iubitor de Dumnezeu“. Probabil că Teofil fusese un om de rang înalt, care dorea să afle mai multe despre acest Isus căruia creștinii I se închinau. Se pare că ceea ce aflase din Evanghelia după Luca îl făcuse să renunțe la poziția înaltă pe care o avea și să devină un ucenic al lui Hristos. Nu știm cu siguranță, însă au fost mulți care, la fel ca Moise, au ales să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu, socotind batjocorirea pentru Hristos mai de preț decât bogățiile acestei lumi.

     Luca spune că scrisese lucrurile cu privire la ceea ce Isus începuse să facă și să învețe, până în ziua în care a fost înălțat. Volumul al doilea, Faptele Apostolilor, va continua cu ceea ce Domnul Isus a făcut și a învățat din cer, tot prin Duhul Sfânt, însă prin intermediul apostolilor pe care îi lăsase ca martori în lumea care Îl lepădase. Să remarcăm ordinea: „Să facă și să învețe“. Cât de important este să urmăm această ordine și să facem înainte de a crede că putem da învățătură!

                                                                                                                                           E P Vedder, Jr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze