Translate

vineri, 17 octombrie 2014




                                                               Ingerii 
                                                                   - VI -


          Adrien Ladrierre


               Lucrarea lui Satan dupa invierea Domnului - puterea intunericului

          Hristos, puternicul si scumpul nostru Mantuitor l-a biruit pe Satan la cruce. Acest vrajmas al lui Dumnezeu mai are putere de a face rau ? Sigur, inca mai are putere de a face rau ; nu este inca legat, cum va fi pentru un timp, nici nu este aruncat in iazul de foc si pucioasa, unde va fi sfarsitul sau pentru eternitate (Apoc.20:1-3,10). Acum este inca timpul cand omul este incercat, si Dumnezeu ii permite lui Satan sa actioneze in acest scop.
          Lumea, care l-a respins pe Domnul, este sub puterea sa : Satan este stapanitorul acestei lumi. El este cel care o conduce (Ioan 16:11). El este "duhul care lucreaza acum in fiii neascultarii" (Efes.2:2). Pentru a ne arata starea trista a celor din lume, a celor care nu sunt ai lui Hristos, Cuvantul lui Dumnezeu ne spune : "Lumea zace in cel rau" (1 Ioan 5:19). El tine sufletele in lanturile sale ; sunt prin natura lor sub puterea sa (Fapte 26:18), si cei care ii sunt supusi din pricina pacatului si care practica pacatul sunt numiti "copiii diavolului" (1Ioan 3:8,10). Ce stare ingrozitoare ! A fi un copil al diavolului, calauzit de el, inlantuit de el ca rob si dus de el la pierzare, n-ar trebui ca aceasta sa cutremure pe cei care nu sunt mantuiti ? Nu este cale de mijloc, ori esti copilul lui Dumnezeu, ori al diavolului. Dar, binecuvantat sa fie Dumnezeu ; Domnul l-a biruit pe Satan, si cel care crede in El este eliberat de puterea vrajmasului : a trecut "din intuneric la lumina, de sub puterea lui Satan la Dumnezeu" (Fapte 26:18). Tatal l-a eliberat "din stapanirea intunericului si ne-a stramutat in imparatia dragoste Sale" (Col.1:13). Ce fericita schimbare ! A fi eliberati de puterea aceluia care ne vrea doar rau si care voia sa ne duca in iad, si a fi asezati sub fericita stapanire a Celui care ne-a iubit si Si-a dat viata pentru noi ! Dar Satan depune toate eforturile pentru a tine sufletele sub stapanirea sa. De aceea, atunci cand Cuvantul lui Dumnezeu, care produce viata in inima celui care-l primeste, este predicat, si cand ascultatorii sunt indiferenti, nepasatori, neatenti, ca un pamant tare unde samanta nu patrunde, Satan, care este totdeauna in alerta, vine si indeparteaza cuvantul din inima lor, de teama ca sa nu creada si sa fie mantuiti (Luca 8:11-12).


               Crestinii si activitatea lui Satan - cum pot scapa de el si cum il pot birui

          Cand am crezut in Domnul Isus, ii apartinem Lui ; am scapat de puterea diavolului in bratele lui Isus care ne-a dat viata vesnica, si orice incercare a vrajmasului nu poate sa ne smulga din bratele Sale puternice nici sa ne desparta de dragostea Sa (Rom.8:35-39). Dar, Satan, totdeauna activ si impotrivitor lui Hristos, cauta sa ne faca rau sub orice forma posibila. In trecut, si chiar si in zilele noastre in anumite locuri, a starnit ura lumii impotriva copiilor lui Dumnezeu, si a ridicat impotriva lor persecutii grozave pentru a-i descuraja, a-i face sa se lepede de Hristos, si a-i nimici (Apoc.2:10).
Este ca un leu care racneste, care da tarcoale in jurul nostru, cautand pe cine sa inghita (1 Pet.5:8). Cauta sa se opuna predicarii Evangheliei, impiedicand pe slujitorii lui Dumnezeu (Fapte 13:8-10 ; 1 Tes.2:18). Atunci cand nu se foloseste de violenta, prin oameni necredinciosi pe care ii impinge si ii conduce, el recurge la tot felul de viclenii si trucuri pentru a-i insela pe credinciosi, facandu-i sa cada in lucruri rele, si astfel sa devina nefericiti si sa-L necinsteasca pe Hristos. S-a folosit de inima lui Anania pentru a-l face sa minta pe Duhul Sfant (Fapte.5:3). Se preface in inger de luimina, si, prin invatatori falsi, cauta sa introduca erezii printre crestini (2 Cor.11:13-15). Cauta sa-i duca in cursa mandriei si sa-i insele prin poftele inimii (1 Tim.3:6,7 ; 1 Ioan 2:15,16). Ce vrajmas de temut ! Este mai tare decat noi ; are o vasta inteligenta, o puternica energie pentru rau. Cum putem scapa de el ?
          Binecuvantat sa fie Domnul ! daca suntem ai Lui, "Cel care este in noi", Isus, prin Duhul Sau, "este mai mare decat cel care este in lume, adica Satan (1 Ioan 4:4). Si prin Isus suntem biruitori asupra lui Satan. Dar suntem indemnati la veghere si la rugaciune pentru a nu fi surprinsi prin pofte sau prin erezii. Daca ne impotrivim vrajmasului strigand la Domnul care a castigat biruinta asupra lui, "va fugi de la noi" (Iacov 4:7,8 ; 1 Pet.5:9). Si apoi Dumnezeu ne va da toate armele necesare pentru a lupta cu acest dusman puternic. "Intariti-va in Domnul si in puterea tariei Lui" zice apostolul Pavel. Satan a probat toata puterea Domnului Isus cand l-a invins in pustiu, pe cruce, in mormant, caci "prin moarte sa-l desfiinteze pe cel care are puterea mortii, adica pe diavolul" (Evrei 2:14). Isus, in ciuda tuturor eforturilor diavolului, a triumfat asupra lui, si acum este asezat la dreapta lui Dumnezeu, si El este taria noastra. Pentru a putea folosi armura avem nevoie de tarie ; primim aceasta de la Hristos, si atunci putem imbraca "toata armura lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului" ( Efes.6:10-18). Dar nu trebuie sa pierdem din vedere ca avem de-a face  cu un vrajmas redutabil care nu ne va lasa niciun moment de ragaz, de aceea trebuie "sa veghem si sa ne rugam". In curand Domnul va veni si ne va lua la El, in casa Tatalui, unde Satan nu are intrare. Luptele vor inceta, ne vom bucura de odihna, si vom primi cununa gloriei pastrata pentru biruitori. Noi luam parte la deplina biruinta a lui Isus : Satan va fi zdrobit sub picioarele noastre, si aceasta va fi curand (Rom.16:20).      

                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze