Translate

luni, 20 octombrie 2014




                                     Sfaturi pentru evanghelisti


          C. Knapp


               "Ce frumoase sunt picioarele celor care vestesc Evanghelia pacii, ale celor care vestesc Evanghelia lucrurilor bune". Romani 10:15

         Aceste reflectii nu au fost scrise in mod special numai pentru crestinii care au capacitatea de a predica. Sunt valabile si pentru cei care, chiar pentru scurt timp, pot vorbi de aceasta istorie minunata a rascumpararii, si carora am dori sa le adresam cateva sugestii practice :

         1. Fi serios. Usuratatea nu este potrivita cand se proclama realitatea groaznica despre moarte, judecata, cer, iad si eternitate ! Limbajul nostru trebuie sa fie intotdeauna caracterizat  de solemnitate fara a fi moralizator, incurajant dar nu dezinvolt.

         2. Fi scurt. Pentru cel care vorbeste pentru prima data in public, cuvintele nu-i vin cu usurinta si de aceea ii este usor sa fie scurt. Dar pentru cel care este obisnuit sa vorbeasca in public si care poseda poate o elocventa naturala trebuie sa-si aminteasca acest indemn : "cuvintele tale sa fie cumpatate" (Ecl.5:2). Predicile lungi sunt de multe ori de putin folos. Cei mai multi oratori pot captiva auditoriu timp de 10 sau 15 minute, dar putini o pot face pentru o jumatate de ora. De cate ori nu am auzit pe cineva vorbind la nesfarsit, cand ar fi trebuit sa se opreasca de mult.

         3. Fi intelept. Evita zonele aglomerate. Indata ce oamenii s-au adunat, du-te : predica imediat. Prietenii care te insotesc sa stea aproape de tine, pentru ca sa se vada mai multi oameni, iar trecatorii vor avea tendinta sa se opreasca. Nu striga, nu ridica tonul - convingerea si claritatea exprimarii sunt de preferat strigatelor. Foloseste adesea imagini sau ilustratii potrivite, asa cum facea si Domnul Isus. Ele contribuie la retinerea atentiei si a pune in lumina ceea ce se spune.

         4. Fi clar si precis. Nu cauta sa abordezi orice tema. Tine minte ca scopul nu este de a oferi ascultatorilor un curs de teologie, ci de a atinge constiinta pacatosilor. O poti face cu cateva fapte clare  din Evanghelie. Daca vrei ca cei care te asculta sa nu fie nedumeriti, fi clar si precis !

         5. Fi moderat. Evita un ton dur si o atitudine aspra. Limbajul trebuie sa fie convingator, dar nu violent. Cand trebuie sa vorbesti de judecata viitoare, si trebuie sa o faci, exprima-te cu delicatete, aratand seriozitate in ceea ce spui. Convinge ascultatorii cu o insistenta linistita, fara teama, caci stiti ca "de Domnul trebuie sa ne fie teama" ( 2 Cor.5:11). In acelasi timp fi sigur ca "dragostea lui Hristos" este cea care ne constrange (v.14). Chirurgul experimentat trebuie adesea sa patrunda adanc intr-un organ cu instrumentele sale ascutite, dar vezi cu ce precautie opereaza ! Blandetea si sensibilitatea ating uneori un suflet, acolo unde predicile n-au facut nicio miscare. Da, fi delicat !

         6. Fi rabdator. Nu-ti pierde rabdarea fata de cei care te asculta, fie ca este vorba de cei din familia ta, prieteni, colegi sau persoane care te critica. Se poate ca ei sa te defaimeze si sa te persecute, dar staruie. Nu te lasa descurajat sau intristat. Indrazneste ! Lucrarea ta este glorioasa, si rasplata asemenea. Cuvantul lui Dumnezeu ne spune : "Nu lepadati deci increderea voastra care are mare rasplatire ! Pentru ca aveti nevoie de rabdare, ca, dupa ce ati facut voia lui Dumnezeu, sa primiti promisiunea" (Evrei 10:35,36). De asemenea citim : "Dar sa nu obosim facand binele, pentru ca, la timpul potrivit, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala" (Gal.6:9).

               Le Seigneur est proche ( Domnul este aproape )                                

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze