Translate

duminică, 5 octombrie 2014




                                                              Ingerii 
                                                                   - I -


          Adrien Ladrierre


               Creaturi diferite de oameni

          Omul nu este singura creatura care a iesit din mana lui Dumnezeu. Biblia ne vorbeste de o multime nenumarata de fiinte care populeaza cerul si care isi au sfera de activitate pe pamant. Acestia sunt ingerii pe care Scriptura ii mentioneaza frecvent. Vom vedea ce ne invata ea cu privire la ei.


               Caracteristici generale

          Cuvantul "inger" semnifica "mesager". Acest nume este dat acestor fiinte ceresti, pentru ca Dumnezeu i-a folosit de multe ori pentru a duce din partea Sa mesaje oamenilor. Dar care este natura lor ? Acestia sunt duhuri, asa ne spune Scriptura : "Nu sunt toti duhuri slujitoare ?" citim in epistola catre Evrei 1:14. Slujitoare, vrea sa spuna ca implinesc o anumita slujba din partea lui Dumnezeu. Pentru aceasta sunt inzestrati cu inteligenta, intelepciune si putere. Psalmistul se adreseaza lor, zicandu-le : "Binecuvantati pe Domnul, ingerii Sai puternici in tarie, care impliniti cuvantul Sau" ( Ps.103:20). Ei sunt imbracati in sfintenie ; Domnul ii numeste "sfintilor ingeri" (Luca 9:26) ; sunt nemuritori ; Isus spune despre ei ca nu pot sa moara ( Luca 20:36).


               Infatisarea ingerilor

          Fiind duhuri, sunt ascunsi priviri noastre, desi ne inconjoara si se ocupa de noi. Dar atunci cand Dumnezeu ii foloseste pentru a duce un mesaj oamenilor, se infatiseaza ca avand un trup. Un astfel de inger este trimis de Dumnezeu la Corneliu, si cand acesta relateaza vizita mesagerului divin, el zice : "Un barbat in vesmant stralucitor a stat inaintea mea" (Fapte 10:30). In relatarea invierii Domnului, vedem de asemenea ca doi ingeri (Ioan 20:12), asemanatori oamenilor in vesminte stralucitoare (Luca 24:4), au venit sa-i spuna Mariei din Magdala si celorlalte femei ca Domnul a inviat. Si gasim multe alte exemple in Cuvant. Ingerii pot aparea de asemenea in flacari de foc, fie ca sa ocroteasca pe slujitorii lui Dumnezeu, cum este in cazul lui Elisei ( 2 Imp.6:17 ; a se vedea si v. 11 ; de asemenea si Ps.68:17), fie pentru a exercita judecata "Descoperirea Domnului Isus din cer, cu ingerii puterii Sale, intr-o flacara de foc, aducand razbunare peste cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu si peste cei care nu asculta de Evanghelia Domnului nostru Isus Hristos" ( 2 Tes.1:7,8).


               Creati inainte de a fi pamantul

          Scriptura ne spune ca ingerii fac parte din lucrurile create de Domnul Isus, si ca El este mai presus de cel mai mare si cel mai puternic dintre ei. "Pentru ca toate au fost create prin El, cele care sunt in ceruri si cele care sunt pe pamant, cele vazute si cele nevazute, fie tronuri, fie domnii, fie stapaniri, fie autoritati : toate au fost create prin El si pentru El" ( Col.1:16). Ingerii fac parte din acele lucruri nevazute care sunt in ceruri. Dar cand au fost ei creati ? Inainte ca pamantul sa fie intemeiat si destinat ca locuinta pentru om, caci Domnul ii spune lui Iov : "Unde erai tu cand am intemeiat pamantul... cand stelele diminetii cantau impreuna si toti fiii lui Dumnezeu strigau de bucurie ?" ( Iov 38:4,7). Astfel ei contemplau si admirau lucrarile lui Dumnezeu. Asa cum tot ceea ce ne descopera Dumnezeu este frumos si mare ! Duhul omului si inteligenta sa n-ar fi putut face sa se vada o scena asemanatoare : cerurile populate de creaturi nemuritoare bucurandu-se de lucrarile marete ale lui Dumnezeu. In acelasi timp, acest verset ne arata ca ingerii sunt "fiii lui Dumnezeu" (comp.Iov 1:6). Sunt pentru ca Dumnezeu i-a creat. Ca si Creator Dumnezeu este numit "Tatal tuturor" (Efes.4:6). Dar noi, cand am crezut in Domnul Isus, am devenit copii si fii ai lui Dumnezeu, nascuti din Dumnezeu prin Duhul Sau ( Ioan 1:12,13 ; Gal.4:6,7). Este un har care ne-a asezat mult mai aproape de Dumnezeu , chiar decat ingerii.


               Ingeri buni

          La fel ca si omul, ingerii au fost pusi la proba ascultarii. Nu toti au fost ascultatori. Exista unii care au pacatuit (2 Pet.2:4 ; Iuda 6), dar de acestia vom vorbi mai tarziu.
          Cei care au ramas credinciosi sunt numiti "ingeri alesi" (1 Tim.5:21).


               Numarul ingerilor - categoria din care fac parte

          Numarul ingerilor este imens. Ioan, rapit in cer, ii vede in jurul tronului aducand laude Mielului junghiat, Domnului Isus care a suferit si a murit pentru a ne mantui, si "numarul lor", spune el, "era de zeci de mii de zeci de mii si mii de mii ( Apoc.5:11). Daniel, intr-o viziune, priveste cu admiratie pe Cel Batran de zile, Dumnezeul etern, asezat pe tronul Sau de flacari de foc si ale carui roti erau foc arzator ; acesta este un tron de judecata, si "mii de mii Ii slujeau si zece mii ori zece mii stateau inaintea Lui ( Daniel 7:9-10). "V-ati apropiat", zice apostolul crestinilor dintre evrei, "de zecile de mii de ingeri, o strangere in sarbatoare" (Evrei 12:22). Noi nu vedem cu ochii nostri aceasta imensa adunare de fiinte nevazute ; va veni o zi cand le vom admira ; cand noi insine vom fi in cer, impreuna cu Isus, inconjurati de aceasta sfanta multime in care cunoastem diferite ordine si atributii. Ea este numita "ostirea cerurilor", dupa cum citim in Luca 2:13, si de asemenea in 1 Imp.22:19 ; 2 Cron.18:18 si Neemia 9:6. Uneori si multime astrelor care stralucesc pe bolta cereasca este numita "ostirea cerurilor" (Deut.4:19 ; 2 Imp.17:16).


               Ordinele sau categoriile de ingeri - serafimi, heruvimi - Mihail si Gabriel

          Multe pasaje ne vorbesc de ingeri impartiti in diferite ordine : tronuri, stapaniri, autoritati (Col.1:16 ; Efes.3:10), avand fara indoiala atributii diferite si diferite trepte de putere si de onoare. In Isaia, vedem serafimii care celebreaza sfintenia Domnului ostirilor (Isaia 6:2:3), iar in alte pasaje este vorba de heruvimi, care sunt executorii judecatii lui Dumnezeu. Dupa ce omul pacatos a fost scos din gradina Edenului, Domnul a asezat heruvimi pentru a pazi drumul spre pomul vietii, astfel ca omul sa nu se poata apropia (Gen.3:24). Doi ingeri sunt numiti in Scriptura. Unul este Mihail care este numit arhanghel sau capetenia ingerilor (Iuda 9). Semnificatia glorioasa a numelui sau este : "Cine este asemenea lui Dumnezeu ?" El este infatisat ca aparatorul poporului iudeu. In Daniel, este numit una din cele mai de seama capetenii, care lupta impotriva imparatilor Persiei in favoarea iudeilor (Daniel 10:13,21 ; 12:1),  si in Apocalipsa, il vedem in fruntea ingerilor sai luptand in cer impotriva lui Satan si a ingerilor sai (Apoc.12:7). Al doilea inger al carui nume ne este dat este Gabriel, adica "omul lui Dumnezeu". Pe el, Dumnezeu l-a trimis la Zaharia pentru a-i vesti nasterea fiului sau Ioan, care trebuia sa fie inainte-mergator al Domnului, si la Maria pentru a-i spune ca ea va fi mama Domnului (Luca 1:19,26). De asemenea, a fost trimis la Daniel pentru a-i descoperi ca la sfarsitul timpului stabilit, Mesia, Hristosul va apare (Daniel 9:21,25), si pentru a-i face cunoscut sfarsitul unui imparat nelegiuit si prigonitor, care trebuie sa se ridice in zilele din urma (Daniel 8:16,24,25). In aceste diverse situatii, ingerul Gabriel era un mesager de vesti bune.


               Slujba ingerilor in Vechiul Testament

          Locuinta ingerilor este cerul. Acolo ei stau inaintea lui Dumnezeu ; Il glorifica, adora si sunt totdeauna gata sa asculte poruncile pe care El le da. Dar dupa cum am vazut, nu raman doar in cer. Dumnezeu ii trimite pe pamant unde ei au admirat cu bucurie alcatuirea sa, si unde sunt folositi in diverse moduri in relatie cu oamenii, aceste creaturi care sunt de-o maniera speciala obiectele gandurilor lui Dumnezeu. Ii vedem frecvent in Vechiul Testament ca purtatori de mesaje sau indeplinind diverse slujbe. Vin la Avraam, apoi merg sa-l salveze pe Lot de la nimicirea Sodomei. Si cine nu cunoaste minunata vedenie a sarmanului Iacov care fugea din casa parinteasca ? Ingerii urcau si coborau pe scara asezata de la pamant la cer, la capatul careia era Domnul. Aceasta ii arata lui Iacov ca Dumnezeu avea grija de el, si ca nu era singur in lunga sa calatorie. Ingerii s-au ocupat de el. Ii vedem apoi venind la intoarcerea sa, atunci cand intra in Cannan, ca si cum ar saluta intoarcerea sa (Gen.28:12-17 ; 32:1,2). Un inger vine sa-l intareasca pe profetul Ilie, atunci cand descurajat, ii cere lui Dumnezeu sa-i ia viata (1 Imp.19:4-8). Ingerii sunt cei care l-au dus la cer, si numerosi ingeri, nevazuti de altii decat de profet, il inconjura pe Elisei pentru a-l ocroti (2 Imp.2:11 ; 6:17). Asa cum am vazut, un inger este trimis la Daniel,  si ingeri sunt cei care i-au vorbit profetului Zaharia si i-au descoperit taina lui Dumnezeu.

       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze