Translate

joi, 3 aprilie 2014



                                         Scrisoarea catre Laodiceea 
                                                            Apocalipsa 3:14-22
                                                                               - III -

                                                    Crestinatatea in ultima ei faza


               Christian Briem


       
          Semnificatia cuvantului Laodiceea - drepturile poporului - este plina de invatatura. Ar trebuie sa fii orb spiritual sa nu vezi ca principiile democratice isi exercita influenta lor peste tot in lume, si din nefericire chiar si pe terenul marturiei crestine. Astazi se cauta aceste drepturi ale poporului, si nu drepturile Domnului. A existat vreodata vreun timp, mai mult decat astazi, in care oamenii se lauda revendicandu-si pretinsele lor drepturi ? Omul isi apara drepturile, revendica puterea, chiar si in domeniul spiritual. A se asculta vocea poporului este de la sine inteles ca este un lucru normal. Dar cine asculta vocea Domnului Isus, vocea sfantului Sau Cuvant ? Unde sunt recunoscute drepturile care ii apartin doar Lui, El care este Capul Trupului, Capul Adunarii ?
          Aceasta ma conduce la un alt gand, care nu trebuie sa fie omis. Laodiceea rezulta din respingerea marturiei din Filadelfia. Caci la Filadelfia nu se asculta vocea poporului, ci a Domnului ; intr-adevar, El  a spus : "Ai pazit Cuvantul Meu...". La Filadelfia nu erau mentinute drepturile poporului, ci ale Domnului : "n-ai tagaduit Numele Meu" (3:8). Filadelfia si Laodiceea prezinta cel mai evident contrast. Vom vedea mai clar acest lucru in continuare.
          In perioada Filadelfiei, Dumnezeu a facut sa lumineze o lumina puternica asupra adevarului Evangheliei si a deschis o usa mare pentru vestirea sa in puterea Duhului. Evanghelia a ajuns la un mare numar de oameni, si o multime s-au convertit, pe toate continentele. Multi au abandonat bisercile si comunitatile instituite de oameni si s-au adunat doar in Numele Domnului Isus. Prin punerea in practica a dragostei fratesti, ei au constituit o marturie puternica a adevaratului spirit crestin. Faptele si gandurile erau conduse de asteptarea revenirii Domnului lor, pentru a rapi la cer Adunarea Sa - asa cum El a zis : "Eu vin curand"(Apoc.3:11 ; 22:20). Toate aceste au fost vazute, admirate, si in final respinse. Rezultatul este "Laodiceea", crestinatatea in forma sa actuala (*).

          (*) Nu as spune ca Laodiceea rezulta din Filadelfia. Mai degraba, Laodiceea rezulta din faptul ca crestinatatea a cunoscut adevarul lui Dumnezeu asa cum a fost prezentat de Filadelfia, dar apoi l-a respins. In locul adevarului, ea a primit libertatea de gandire. In ce ma priveste, afirmatia potrivit careia "Laodiceea este Filadelfia in stare caldicica" este falsa. Sardes nu rezulta direct din Tiatira. Sardes ne arata, dupa cum am vazut, o stare din interiorul crestinatatii care s-a instalat dupa Reforma. In ce priveste, Filadelfia, nu este alcatuita doar din credinciosi proveniti din Sardes, ci si din Tiatira. Bineinteles, aceste stari particulare se intalnesc intr-un anumit mod in diferite perioade ; ele nu se pot succeda  intr-o ordine inversa, dar o stare nu decurge in mod direct din starea precedenta.
          Inca un lucru. Diferitele scrisori descriu starea morala prin care marturia crestina este caracterizata, sau se caracterizeaza, in diferitele perioade ale istoriei sale pe pamant. Tiatira, Sardes si Filadelfia merg pana la revenirea Domnului, astfel este evidentiata mentiunea venirii Sale in cele trei scrisori care le sunt adresate. Ele subzistand alaturi inca si astazi, desi epocile cand au fost vazute trasaturile lor caracreristice au apus. Timpurile in care stare crestinatatii era caracterizata specific prin Tiatira, Sardes sau Filadelfia - in bine sau in rau - cu siguranta au trecut. Totusi, sunt convins ca Filadelfia exista si astazi. Este dorinta mea cea mai fierbinte sa fac parte din ea. Dar timpul cand caracterul marturiei crestine era marcat de aceasta maniera, nu apartine in realitate trecutului ? Spun aceasta cu o inima trista si rusinata. In ce priveste pe Tiatira si Sardes, ele conduc in Laodiceea fara a pierde din caracterele lor specifice.

          " Stiu faptele tale, ca nu este nici rece nici in clocot" (Apoc.3:15).

          Indiferenta, iata caracterul principal al Laodiceei, crestinatatea de astazi. Nu este raceala unei respingeri directe si deschise a Domnului, dar nici caldura unei afectiuni reale pentru El. Se mentine in exterior Numele lui Hristos, se marturiseste a fi crestin, dar nu se are nimic in inima pentru Acela care ii poarta Numele. Ingaduinta si toleranta sunt asezate pe cea mai inalta treapta a scarii de valori. Totul este ingaduit cu o inima larga, chiar si raul. Esential, este ca fiecare sa fie sincer convins de ceea ce face si gandeste, caci toate conceptele religioase sunt privite la fel de bune. Nu este nicio dorinta pentru ceea ce Ii place Domnului, nicio respingere fata de ceea ce II injoseste. Indiferenta fata de adevaratul bine, indiferenta fata de adevaratul rau, este ceea ce uraste atat de mult Domnul Isus si El o va varsa din gura Sa !
          De unde provine aceasta indiferenta totala ? Unde sunt radacinile acestei stari caldicele si acestei insensibilitati ingrozitoare ? Nu exista decat un raspuns posibil : Domnul Isus nu este iubit cu adevarat. S-a inceput prin parasirea dragostei dintai (Efes) si s-a sfarsit prin absenta totala a dragostei pentru Domnul (Laodiceea). Nu necunoasterea adevarului a condus la aceasta stare caldicica, ci faptul ca adevarul nu a fost apreciat, pentru ca de fapt nu L-au apreciat nici pe Hristos.
          M-am intrebat uneori de ce zice Domnul : "As vrea sa fi fost rece sau in clocot". Ar fi cu adevarat mai bine ca Laodiceea sa fie rece ?  Cand am inteles ce vrea sa zica rece si clocot, raspunsul nu este greu : o respingere deschisa nu doar ca ar fi sincera, dar ar lasa loc pentru o anumita speranta. Deseori, vrajmasi declarati ai lui Hristos au fost biruiti prin harul lui Dumnezeu. Dar a fi caldicel si a ramane asa este garantia cea mai sigura  ca intr-o zi vei fi varsat din gura Sa. Sardes era si este moarta. Laodiceea este caldicica. Ce stare efectiv iremediabila !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze