Translate

duminică, 1 februarie 2015




                 Scurta expunere asupra primei epistole a lui Ioan


          "Stim ca oricine a fost nascut din Dumnezeu nu pacatuieste, ci acela care a fost nascut din Dumnezeu se pazeste el insusi, si cel rau nu-l atinge.
          Stim ca suntem din Dumnezeu si lumea intrega zace in cel rau.
          Si stim ca Fiul lui Dumnezeu a venit si ne-a dat pricepere, ca sa Il cunoastem pe Cel adevarat; si noi suntem in Cel adevarat, in Fiul Sau, Isus Hristos.
          El este Dumnezeu adevart si viata eterna".
      1 Ioan 5:18-20


       
          Prima epistola a lui Ioan este centrata intr-un mod minunat pe marele adevar al vietii eterne care locuieste in cel credincios - viata care este insasi natura lui Dumnezeu si a fost manifestata intr-o maniera desavarsita in persona binecuvantata a Fiului Sau. Daca vrem sa intelegem adevaratele caractere ale acestei vieti, trebuie s-o contemplam asa cum a stralucit ea,  de-o maniera atat de luminoasa, in toata istoria Domnului Isus pe pamant. Doua expresii majore rezuma pentru noi caracterul binecuvantat al acestei naturi divine : "Dumnezeu este lumina" (1:5) si "Dumnezeu este dragoste" (4:8-16). Astfel, trei taine minunate ale acestei naturi, absolut necesare, - viata,  lumina,  dragoste - simbolizand taine spirituale, nemarginit de mari, si totusi cunoscute si apreciate prin credinta in Fiul lui Dumnezeu.
          Expresia "a sti" si derivatele sale o intalnim deseori in aceasta epistola, facand din aceste adevaruri o realitate vie si absoluta in inimile celor credinciosi - ei stiu ! Nu este nici o umbra de indoiala ca Fiul lui Dumnezeu a venit, si ca prin venirea Sa, a dat o inteligenta si o cunostinta celor credinciosi, nu cu privire la reguli sau doctrine, ci despre gloria personala a Aceluia care este Cel adevarat. Si nu mai este nici o indoiala ca noi suntem vazuti de Dumnezeu "in Cel adevarat". De asemenea, vedem atat de limpede unitatea desavarsita a Tatalui si a Fiului in aceasta lucrare binecuvantata.
          Ce valoare imensa are deci aceasta epistola ! Ea ii da credinciosului siguranta ferma a realitatii relatiei sale de copil al lui Dumnezeu. Ea aprinde in aceeasi masura devotamentul si dragostea pentru Dumnezeu si Tatal sau.


  ( Le Seigneur este proche - Domnul este aproape )            L.M.Grant 
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze