Subiecte referitoare la Adunare
- V -
Paul Fuzier
6 Doctrine false
6.1 Obiectivele si mijloacele vrajmasului credinciosilor
Exista copii ai lui Dumnezeu in diferitele denominatiuni crestine; desi nu putem merge impreuna cu ei, noi ii cuprindem in gandurile si afectiunile noastre, in mod special atunci cand suntem adunati in jurul Domnului, la masa Sa, amintindu-ne, frangand painea, ca "noi, cei multi, suntem o singura paine, un singur trup, pentru ca toti luam parte dintr-o singura paine" (1 Cor. 10:17). Am putea noi sa nu suferim vazand pe iubitii rascumparati ai lui Hristos, ratacind in sistemele omenesti, de multe ori inselati de invatatori falsi, pierzand bucuria atator privilegii pretioase pe care Dumnezeu doreste sa le ofere copiilor Sai? Cat de multe suflete sunt tinute astfel in indoiala si nesiguranta, chiar neliniste, care se epuizeaza in eforturi nesfarsite si totdeauna zadarnice, pentru a incerca sa obtina favoarea lui Dumnezeu, care niciodata nu sunt sigure de mantuirea lor, deoarece sunt lasate sa creada ca ea se bazeaza pe implinirea faptelor bune, si ca nu poate fi obtinuta daca nu se atinge o anumita desavarsire, denaturand astfel sensul Scripturii!
Exista aici o lucrare a vrajmasului care cauta intotdeauna sa-i impiedice pe credinciosi sa se bucure de ceea ce Dumnezeu le-a facut parte - chiar daca el nu poate sa-i faca sa cada pe cale. Un invatator fals - daca este constient sau nu, daca vrea sau nu - este un instrument in mainile vrajmasului care-l foloseste pentru a se impotrivi lucrarii lui Dumnezeu. Nu credem ca vrajmasul se foloseste numai de oameni necredinciosi, impotrivitori lui Dumnezeu, pentru a antrena sufletele departe de El. Astfel de persoane pot sa aiba multa autoritate asupra celor necredinciosi; nu vor avea insa asupra celor credinciosi. Pentru ai abate pe acestia de pe drumul adevarat, Satan se foloseste de asemenea de credinciosi pentru a-i insela, pentru a incerca sa-i insele pe altii la randul lor. Acesti invatatori falsi nu au abandonat adevarul in totalitate, caci atunci niciun credincios nu s-ar lasa amagit, ci amesteca anumite adevaruri cu erori si asa se face ca eroarea este primita! Deci, cat de necesar este ca sa veghem, personal si ca adunare, ca sa ne pazim de ceea ce poate avea o aparenta frumoasa, in spatele careia nu este nimic de la Dumnezeu.
6.2 Atentionarile apostolilor
Vrajmasul nostru stie foarte bine sa se deghizeze, prezentandu-si astfel inselatoriile cele mai subtile, pentru a ne abate de pe calea pe care trebuie s-o urmam. El actiona deja in acest mod din timpul apostolilor: apostolul Pavel ii atentiona pe batranii din Efes cu privire la acesti "lupi ingrozitori" care aveau sa patrunda printre ei si nu crutau turma, impotriva acestor "oameni" care se vor ridica dintre ei, vestind doctrine stricate pentru a atrage pe ucenici de partea lor (Fapte 20:29-30). - Apostolul Ioan denunta acelasi pericol: "s-au ridicat multi anticristi... Dintre noi au iesit, dar nu erau dintre noi... " (1 Ioan 2:18-19). Apostolul Petru, ii indeamna de asemenea pe cei carora le scria, sa se pazeasca, "ca nu cumva, fiind abatuti de ratacirea celor nelegiuti", facandu-i sa cada din statornicia lor (2 Petru 3:17). Apostolul Iuda s-a vazut nevoit de a indemna "sa luptati pentru credinta data sfintilor odata pentru totdeauna. Pentru ca s-au strecurat anumiti oameni, care de mult sunt scrisi, dinainte, pentru aceasta judecata, neevlaviosi, schimband harul Dumnezeului nostru in destrabalare si tagaduindu-L pe singurul nostru Stapan si Domnu, Isus Hristos" (Iuda 3-4), Dumnezeu a ingaduit aceasta pentru ca noi sa avem in Cuvantul Sau toate invataturile necesare, pentru a ne pazi de lucrarea falsilor invatatori, instrumente ale lui Satan, care au patruns in crestinatate pentru a face o lucrare distructiva, lupi ingrozitori imbracati in haine de oaie, pentru a amagi mai bine si a insela sufletele.
6.3 Cei din Corint
Astfel de oameni au venit la Corint si exercitau in aceasta adunare o lucrare nefasta. Apostolul Pavel denunta aceasta lucrare si-i demasca pe acesti lucratori rai. Lucrarea lor, facuta de multe ori in ascuns si cu viclenie (conf. 2 Cor. 4:2) minimaliza autoritatea apostolului, in acelasi fel cum astazi uzurpeaza autoritatea Cuvantului; acest Cuvant era "falsificat" de ei, incat apostolul putea spune: "Pentru ca noi nu stricam, ca cei mai multi, Cuvantul lui Dumnezeu, ci vorbim ca din curatie, ca din Dumnezeu, inaintea lui Dumnezeu, in Hristos" (2 Cor. 2:17). In definitiv, atunci cand Satan cauta sa submineze autoritatea apostolului prin acesti "oameni" (conf. 2 Cor. 11:13), de fapt el se impotrivea lui Hristos, pentru a nimici lucrarea Domnului. Scopul pe care-l urmareste vrajmasul este intotdeauna acelasi.
Invatatorii falsi care-si exercitau lucrarea lor la Corint se recomandau pe ei insisi. Ori, " nu cine se recomanda pe sine insusi este aprobat, ci acela pe care Domnul il recomanda" (2 Cor. 10:12, 18). Astfel este diferenta profunda dintre o lucrare omeneasca si o lucrare dupa voia lui Dumnezeu. Oricare ar fi scopul urmarit de prima, ea nu are alt rezultat, s-a spus, decat sa-l puna pe om in fata, in timp ce lucrarea dupa voia lui Dumnezeu Il prezinta pe Hristos. Apostolul cauta sa lege inimile corintenilor de Hristos, "logodindu-i cu un singur barbat", in timp ce compara lucrarea invatatorilor falsi cu cea a sarpelui care " a amagit pe Eva in viclenia lui", astfel ca gandurile corintenilor riscau sa fie "stricate, indepartandu-se de la simplitatea fata de Hristos" (2 Cor. 11:2-3). Cuvantul este intotdeauna simplu si adevarurile cele mai inalte raman simple pentru credinta. Sa ne pazim de orice rationament subtil, de orice speculatie a duhului omenesc care in general sfarseste prin a ne "indeparta de simplitatea fata de Hristos", a ne tulbura sufletele si a le rataci.
Cineva a scris: orice eroare scoate in evidenta "eul". Ce loc au luat atat de multi invatatori falsi! Cat de mult vorbesc despre ei in loc sa fie ocupati cu Hristos! Toti cei care favorizeaza "eul" nu o pot face decat in detrimentul lui Hristos.
6.4 A-i demasca: Sa nu ne incredem in aparente
Plecand de la v. 13 din capitolul 11 din a doua epistola catre Corinteni, apostolul demasca fara niciun menajament pe invatatorii falsi care exercitau o influenta atat de nefasta in adunarea din Corint: "Pentru ca unii ca acestia sunt falsi apostoli, lucratori vicleni, prefacandu-se in apostoli ai lui Hristos. Si nu este de mirare, pentru ca insusi Satan se preface in inger al luminii. Nu este deci mare lucru daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi potrivit lucrarilor lor". Cat de periculos este de a se increde in aparente pentru a fi multumiti! Acel invatator fals despre care vi se va zice: el vorbeste atat de bine si spune multe lucruri bune! nu am citit niciodata carti asemenea cu cele pe care el le-a scris! si purtarea sa este a unui om afant! - Satan nu va reusi sa faca sa fie acceptate invataturile false daca nu le va prezenta, foarte abil, prin lucratori care se prefac in "slujitori ai dreptatii". Sa nu uitam ca Satan poate face chiar minuni!
In loc sa tina invataturile pe care le-a dat apostolul, "invatatura sanatoasa", corintenii au deschis usa acestor "falsi apostoli, lucratori vicleni", "care se recomanda pe ei insisi". Atunci cand vrajmasul intra in scena, el isi face lucrarea sa nimicitoare! Cei care il lasa sa intre vor sfarsi prin aplecarea completa sub jugul lui, acceptand sa se supuna autoritatii sale. Aceasta este o robire spirituala! Apostolul le scrie corintenilor: "Pentru ca ingaduiti, daca cineva va robeste, daca cineva va mananca, daca cineva ia ce este al vostru, daca cineva se inalta, daca cineva va loveste peste fata!" (2 Cor. 11:20).
Pericolul era mare, deja din timpul apostolilor, de a se lasa amagiti de "lucratori vicleni", instrumente ale celui care "se preface in inger de lumina" pentru a rataci mai bine sufletele, antrenandu-le in eroare, lasandu-le sa creda ca vrea sa le le ofere adevarul. Pericolul este mare, si astazi de asemenea! Cat de multe suflete, adesea sincere, se lasa inselate de pastori rai! Ele nu au nici adevarata pace, nici odihna, nici zidire: ele sunt intr-o teama si neliniste continua, tulburate si bulversate.
6.5 Pastrati prin ungerea de la Cel Sfant
Dumnezeu nu ne-a lasat fara resurse in prezenta acestor pericole! Chiar cei mai tineri credinciosi, cei care sunt la primi pasi ai vietii crestine, au Duhul Sfant: "Dar voi aveti ungerea de la Cel Sfant si stiti toate" (1 Ioan 2:20). Daca deci un credincios se lasa calauzit, nu de sentimentele inimii sale naturale, ci de Duhul Sfant, va intelege ceea ce este de la Dumnezeu si ceea ce este de la diavol. El are pe de alta parte, in mainile sale, Cuvantul lui Dumnezeu care il indeamana sa se alipeasca de el: "Cat despre voi, ce ati auzit de la inceput sa ramana in voi... " (1 Ioan 2:24). Cat de multe doctrine noi, prezentate uneori ca dezvoltari ale adevarurilor cunoscute, care in general trezeste curiozitate, si care ar trebui respinse cu fermitate! Credinciosul fidel se tine de Cuvant, de ce a auzit de la inceput; Duhul Sfant il calauzeste in citirea si meditatia Scripturii si el respinge orice doctrina care nu este in acord cu invatatura Cuvantului; el se departeaza de toti cei care "prin cuvinte dulci si vorbiri frumoase, amagesc inimie celor fara rautate" (Rom. 16:17-18). Daca cel credincios va citi Biblia, el va vedea ca activitatea falsilor invatatori este pe deplin descoperita, si va invata ce atitudine sa manifeste fata de ei.
6.6 A reactiona atunci cand sunt descoperiti
Lucrarea celui care "se preface in inger de lumina" este mult mai intinsa decat ne-am gandi. Atunci cand ea este descoperita este potrivit sa actionam fara slabiciune si fara menajamente. "O data ce am descoperit un demon, s-a spus, este important sa-l tratam asa cum este, un demon, altfel sabia ni se va frange in maini. A ceda pe considerente omenesti, a uza de amabilitate in astfel de circumstante, ne va lasa fara putere impotriva lui Satan. Actionand asa nu putem avea comuniune cu Dumnezeu in cel priveste pe Satan. Cat de valoros este Cuvantul in prezenta unor astfel de pericole! Daca ramanem fermi cu dreptate si smerenie, nimic nu ne va face sa ne poticnim. Dumnezeu este credincios, si El va pazi pe cel mai slab dintre ai Sai. Dar, in afara de aceasta supunere fata de Dumnezeu si de Cuvantul Sau, indiferent de frumusetea sentimentelor unui om sau inteligenta sa, mai devreme sau mai tarziu se va cadea sub puterea vrajmasului" (Mesagerul Evanghelic, anul 1875, pag. 113). - 2 Ioan 10 si 11 ne spune: "Daca vine cineva la voi si nu aduce invatatura aceasta, nu-l primiti in casa si nu-l salutati . Pentru ca cine-l saluta se face partas cu lucrarile lui rele". "Invatatura" de care este vorba este "invatatura lui Hristos" (v. 9), nimic altceva decat invatatura curata si simpla a mantuirii, a indreptatirii pe principiul credintei. Deseori ne gandim, ca aplicatie la acest pasaj, ca este suficient sa ne asiguram ca cineva prezinta invatatura indreptatirii prin credinta. Ori, nu acesta este subiectul dezbatut de Ioan in epistolele sale, acesta este expus mai degraba de apostolul Pavel. Ioan prezinta Persoana lui Hristos, chiar mai mult decat lucrarea Sa; "invatatura lui Hristos" este deci adevarul cu privire la Persoana lui Hristos, asa cum L-a facut cunoscut Dumnezeu prin venirea Sa in carne aici jos pe pamant. "Se poate veni sa ni se vesteasca cu o mare elocventa ca Isus Hristos a venit; si in acelasi timp sa eludeze cu dibacie maniera in care El a venit. Este necesar deci ca intreg principiu, toata invatatura, sa aiba aceasta pecete a invataturii lui Hristos: al marturisi pe Isus Hristos venit in carne, manifestare umana a naturii divine. ... Un anumit Dumnezeu, Fiinta suprema, Providenta, un Dumnezeu care este atat de departe si care, cu toate ca se ingrijeste de ploaie si de vremuri bune, nu se amesteca prea mult in micile probleme de pe pamant, - un astfel de Dumnezeu este bine primit de lumea religioasa. Dar, un Dumnezeu aratat in carne, Omul Hristos Isus care a nimicit si a inlocuit pe intaiul om si care L-a revelat pe Tatal, pe Acesta nu-L vor, au tagaduit si respins maniera in care El S-a aratat" (Mesager Evanghelic, anul 1869, pag. 122).
Trebuie remarcat ca apostolul Ioan nu zice numai ca este potrivit sa-i respingem pe cei care aduc invataturi false, dar chiar si pe cei care nu aduc in mod pozitiv "invatatura lui Hristos". A primi pe astfel de oameni s-ar afirma, in mod tacit cel putin, ca ceea ce este fals este la fel de bun ca ceea ce este adevarat.; a se limita doar la ai saluta ar fi ca un fel de complicitate, participarea la lucrarile lor rele (2 Ioan 11).
6.7 Urgenta. Concluzie
Invataturile false s-au inmutit astazi in crestinatate, iar falsii invatatori exercita o activitate neobosita. Unii atacand Persoana lui Hristos, tagaduiesc venirea Sa in carne sau micsoreaza gloriile Sale infinite, - altii resping inspiratia divina a Scripturii, luand doar o parte, lasand deoparte altele, - multi prezinta anumite lucrari ca avand o autoritate cel putin egala cu a Cuvantului lui Dumnezeu, in special atunci cand acestea denatureaza invatatura. Nu putem enumera toate formele pe care le imbraca aceasta activitate a vrajmasului chiar in sanul crestinatatii. Oricare ar putea fi, ele cauta sa acopere o realitate teribila, o aparenta inselatoare de natura sa amageasca sufletele. Fie ca Dumnezeu sa aiba mila de ai Sai care sunt rataciti in atatea medii unde vrajmasul se preface in inger de lumina! Fie ca El sa-i pazeasca incontinuare, pe cei pe care i-a pazit pana acum, de pericolele la care ei au fost expusi! El sa-i faca sa nu se lase amagiti de entuziasmul unora, de sentimentele inimii naturale, ci dimpotriva, sa ramana cu tarie alipiti de Cuvantul lui Dumnezeu si de toate invataturile Sale, de a se lasa calauziti de Duhul Sfant care locuieste in ei, ungerea pe care au primit-o pentru a le face cunoscut "toate lucrurile". Resursele divine sunt la dispozitia noastra, neincetat. Sa stim sa le folosim, este singurul mijloc pentru a fi paziti in mijlocul unei lumi unde activitatea vrajmasului nu scade niciodata.
Dupa ce a vorbit despre acesti "lupi ingrozitori" care trebuiau sa vina printre credinciosi, de acesti "oameni" care, aveau sa se ridice, dintre ei, pentru a vorbi "lucruri stricate" ca sa-i atraga pe ucenici dupa ei, apostolul le spune apoi batranilor din Efes: "De aceea vegheati, amintindu-va ca trei ani, noapte si zi, n-am incetat indemnand cu lacrimi pe fiecare. Si acum va incredintez lui Dumnezeu si Cuvantului harului Sau, care poate sa va zideasca si sa va dea o mostenire intre toti cei sfintiti" (Fapte 20:28 la 32)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu