L-am văzut pe Domnul - Ioan 20:19-29
- I -
Christian Briem
Ioan 20 oferă o reprezentare atât de frumoasă a versetului din Matei 18 "Căci acolo unde doi sau trei sunt adunați pentru Numele Meu, Eu sunt în mijlocul lor", încât nu mă pot abține, cu ajutorul lui Dumnezeu, să atrag privirea cititorului asupra acestui aspect, înainte de a aborda apoi diferitele strângeri ca adunare. Ucenicii înșiși au descris mai târziu ceea ce au trăit în acea seară, a celei dintâi zile a săptămânii, cu cuvinte din care radiază toată fericirea lor : "L-am văzut pe Domnul".
"Fiind deci seară, în ziua aceea, cea dintâi a săptămânii, și ușile fiind închise acolo unde erau ucenicii, de frica iudeilor, Isus a venit și a stat în mijloc, și le-a spus: Pace vouă! Și, spunând aceasta, le-a arătat mâinile și coasta Sa. Ucenicii deci s-au bucurat , văzându-L pe Domnul. Isus deci le-a spus din nou: Pace vouă! Cum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și, spunând aceasta, a suflat (ca în Gen. 2:7) asupra lor și le-a spus: Primiți Duh Sfânt! Celor cărora le iertați păcatele, iertate e sunt. Celor cărora le țineți, ținute sunt" (Ioan 20:19-23).
1 Patru apariții ale Domnului
Dintre cele zece apariții ale Domnului în înviere pe care ni le relatează Scriptura, apostolul Ioan menționează patru în Evanghelia sa. Inspirat de Duhul lui Dumnezeu, el a ales următoarele evenimente :
1 - Întâlnirea cu Maria din Magdala, dimineața devreme, în prima zi a săptămânii (Ioan 20:1-18). Cronologic, aceasta este chiar prima apariție a Domnului.
2 - Întâlnirea cu ucenicii în seara zilei de înviere a Domnului - eveniment descris în Ioan 20. Cronologic, este vorba despre a cincea apariție a Domnului.
3 - Întâlnirea cu Toma (Ioan 20:26-29), care are loc o săptămână mai târziu. Cronologic, este vorba despre a șasea apariție a Domnului.
4 - Întâlnirea de la Marea Tiberiadei (Ioan 21). Este vorba despre a șaptea apariție a Domnului, ultima relatată de Ioan.
Dar cât de ciudat este aceasta ! Deși Ioan însuși descrie patru apariții ale Domnului în înviere, el spune, descriind-o pe a patra, care era de fapt a șaptea : "Aceasta a fost a treia oară când S-a arătat Isus ucenicilor Săi, după ce a înviat dintre morți" (Ioan 21:14). De ce aceasta ? Nu putea fi vorba de ignoranță. Răspunsul constă oare în faptul că Ioan nu socotește aici, printre cele patru apariții, doar pe cele la care a asistat în mod personal ? Răspunsul la aceasta ciudată formă de exprimare se găsește, cred, în altă parte.
Ioan a primit în mod clar de la Dumnezeu misiunea de a da, încă odată la sfârșitul evangheliei sale, o scurtă prezentare a evenimentelor profetice și a vremurilor viitoare (considerate viitoare în acel timp), așa cum el a făcut-o la început. Pentru a face aceasta, el folosește anumite evenimente în care Domnul S-a descoperit alor Săi. Primul din aceste evenimente, apariția Sa la Maria din Magdala, nu are totuși caracter profetic. De aceea el nu-l socotește. Căci în Maria din Magdala, vedem o imagine a rămășiței iudaice din acel timp. Ea gândea că ar putea continua în înviere relațiile sale anterioare cu Domnul. Dar Domnul trebuie să-i spună că aceasta nu era posibil, și de aceea El nu-i permite să-l atingă. Pe baza lucrării de răscumpărare pe care a împlinit-o, El avea să introducă acum pe credincioșii din Israel în relații cu totul noi, mult mai excelente, cu caracter ceresc. Misiunea pe care El i-a dat-o pentru "frații Săi" o arată clar : "Mergi la frații Mei și spune-le: Mă sui la Tatăl Meu și Tatăl vostru, și la Dumnezeul Meu și Dumnezeul vostru" (Ioan 20:17).
Aceste relații noi, această nouă perioadă sunt reprezentate în acest pasaj de care ne ocupăm (Ioan 20:19-23), în care Îl vedem pe Domnul Isus în mijlocul ucenicilor. Aceasta este o imagine foarte potrivită pentru timpul adunării lui Dumnezeu pe pământ. Am spus "imagine" pentru că Adunarea însăși nu exista încă în acel moment. Și cu atât mai puțin învățăturile cu privire la Adunare.
După o perioadă clar definită - "după opt zile" - Domnul Isus apare din nou la ucenici, și de această dată, Toma, care nu a vrut să creadă fără dovezi vizibile, este cu ei. Domnul Se face cunoscut și lui, îndepărtându-i toată îndoiala : "Adu degetul tău aici și vezi mâinile Mele; și adu mâna ta și pune-o în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios" (Ioan 20:27). În Toma, care exclamă apoi cu adorare "Domnul meu și Dumnezeul meu", avem o imagine a rămășiței iudaice viitoare. Căci vor privi spre Cel pe care L-au străpuns, mai întâi vor privi, și apoi vor crede. Ori, Domnul numește fericiți pe cei "care nu au văzut și au crezut".
Împrejurarea de la Marea Tiberiadei ne dă o imagine a Împărăției milenare. Domnul are deja câțiva pești pe foc - un simbol pentru rămășița iudaică în Împărăție. Apoi, vedem în numeroșii pești aduși la țărm în urma pescuitului făcut la porunca Învățătorului, o imagine a națiunilor care vor fi introduse în Împărăția vizibilă a lui Dumnezeu pe pământ. Contrar cu Luca 5 (v. 6), aici plasa nu s-a rupt. Porunca administrativă stabilită de Dumnezeu pentru a face ca oamenii să intre nu va eșua din nou, căci Domnul Isus este prezent în Persoană ca Cel Înviat, iar aceasta schimbă totul și asigură orice binecuvântare.
După această scurtă prezentare profetică, ne vom întoarce acum spre timpul care, în cursul evenimentelor și al căilor lui Dumnezeu, se situează între înălțarea Domnului la Tatăl Său și reluarea noilor Sale relații cu Israel, - acest timp care este de-o importanță extremă pentru noi, timpul harului, timpul adunării lui Dumnezeu pe pământ. Aceasta este o scenă deosebit de mișcătoare care se desfășoară acum înaintea noastră, și aș dori mai întâi să pun și să răspund la câteva întrebări, pentru a profita la maximum de această scenă. Prima este următoarea :
2 În ce zi erau ei adunați ? (Ioan 20:19a)
Era seara celei dintâi zile a săptămânii, duminica noastră, ziua învierii Domnului. În această zi, Domnul înviat a venit în mijlocul ucenicilor și S-a arătat lor. Într-un anumit sens, Domnul Isus dă aprobarea Sa cu privire la faptul ca ai Săi să fie adunați în această zi. Bineînțeles, nu are importanță în ce zi și la ce oră ne strângem, dar cea dintâi zi a săptămânii este prevăzută în mod special pentru acest scop. La început, creștinii se adunau în această zi pentru a frânge pâinea. Expresia folosită în Fapte 20:7, "Și, în ziua întâi a săptămânii, noi fiind adunați să frângem pâinea", pare să indice că primii creștini, după ce au frânt pâinea în fiecare zi la început (Fapte 2:46), aveau obiceiul de a nu mai frânge pâinea decât în prima zi a săptămânii. Ar putea fi ceva mai potrivit decât aceasta : de a se preocupa cu Cel care a murit pentru noi tocmai în ziua învierii Sale glorioase ? De asemenea, apostolul Pavel a insistat pentru ca credincioșii să pună de-o parte la ei acasă, în fiecare primă zi a săptămânii, bani pentru lucrarea Domnului și pentru săracii dintre frații lor (1 Cor. 16:2).
Această zi, care era deja desemnată în Vechiul Testament ca "a doua zi după sabat" (Lev. 23: 11, 16), poartă în Noul Testament titlul semnificativ de ziua Domnului sau ziua dominicală (Apoc. 1:10). În greacă expresia semnifică ziua care aparține Domnului. Găsim aceeași expresie în ceea ce privește "Masa Domnului" (Cina) în 1 Corinteni 11. Nu riscăm noi să uităm că această zi aparține Domnului ? Dacă Dumnezeu ne acordă astăzi harul de a fi în general eliberați de obligațiile profesionale în această zi, nu ar trebui să o folosim pentru El, de a fi preocupați cu interesele Sale ? Sau ar trebui să facem precum lumea, care adesea se complace în trândăvie sau, în cel mai bun caz, la relaxare ? Nu putem să nu ne gândim că Satan face totul pentru a degrada și a face cât mai lumească ziua Domnului. Dacă astăzi anumite persoane care își zic creștine folosesc această zi pentru a face tot felul de lucrări sau activități, aceasta este rezultatul acestor eforturi ale lui Satan. Dar pentru noi, credincioșii, această zi nu este, la drept vorbind, o "zi de odihnă", căci unii dintre noi sunt foarte ocupați în această zi, nu cu lucrurile lumii, ci cu lucrurile divine. Și aceasta este bine !
De asemenea, din acest punct de vedere, prima zi a săptămânii este în contrast cu ziua a șaptea, sabatul, care era o zi de odihnă dăruită poporului Israel. Dumnezeu S-a odihnit în a șaptea zi de toată lucrarea Sa pe care a făcut-o (Geneza 22-3) și a "sfințit ziua a șaptea", adică a deosebit-o și a separat-o de celelalte zile ale săptămânii. Mai târziu, sabatul a devenit o parte integrantă a legii lui Moise. El vorbește de lucrarea și osteneala omului sub lege, cu perspectiva odihnei dacă omul s-ar conforma cerințelor legii. Noi știm că această odihnă nu a venit niciodată din cauza păcatului. Așadar, a șaptea zi este caracteristică sistemului iudaic, dar prima (sau a opta) zi a săptămânii este caracteristică creștinismului.
Învierea lui Hristos este începutul unei creații noi, fundamentul noului legământ. Dumnezeu a fost glorificat pe deplin prin El și prin lucrarea pe care a împlinit-o, și ca răspuns la aceasta El L-a înviat dintre morți. În El, Hristosul înviat, își găsește acum creștinul adevărat odihna și bucuria sa. Astfel, ziua Domnului, prima zi a săptămânii, care vestește întotdeauna din nou învierea Sa, este un dar prețios al lui Dumnezeu pentru noi. Nu avem noi toate motivele să ne bucurăm din toată inima de acest dar, și de a folosi această zi într-un mod special pentru a-L adora pe Tatăl și pe Fiul ? Nu ar trebui să folosim această zi pentru a ne bucura în mod deosebit de comuniunea cu Domnul, și pentru a-L sluji ?
3 Ce i-a adunat pe ucenici împreună ? (Ioan 20:19)
Ucenicii erau adunați în seara zilei de înviere a Domnului, poate chiar în camera de sus unde El a celebrat Paștele împreună cu ei și unde apoi a instituit Cina, și apoi a rostit toate cuvintele prețioase care ne sunt relatate în Ioan 14. Dar cine sau ce i-a adunat împreună ? Nu ne este ușor să ne imaginăm starea de spirit a ucenicilor. Ceea ce este sigur, este că ei erau întristați și că plângeau, și că la început nu au crezut vestea învierii Domnului, transmisă de martori oculari (Marcu 16:10-11). Dar pe parcursul zilei, credința lor s-a întărit, și a devenit o certitudine că Domnul a înviat cu adevărat, așa cum El le-a spus mai înainte.
Aceasta este, fără îndoială, revelația acestui adevăr, a faptului învierii Domnului, care i-a făcut să se adune. Ei nu știau că Domnul avea să vină în mijlocul lor. Dar ei știau acum că El era viu. Lucrul acesta era suficient, și ei s-au adunat deci pe baza acestui adevăr. Nu este la fel și pentru noi astăzi ? Numai că există această diferență : noi știm că atunci când suntem astfel adunați, El este în mijlocul nostru. Minunat lucru de știut !
4 Cine erau cei adunați ? (Ioan 20:19)
Această întrebare nu este atât de nesemnificativă după cum pare la prima vedere. Amintesc pur și simplu cuvântul Domnului de la sfârșitul pasajului nostru : "Celor cărora le iertați păcatele, iertate sunt. Celor cărora le țineți, ținute sunt" (Ioan 20:23). Oricare ar fi semnificația acestei fraze, se referă ea la apostoli, adică la oameni cu un statut special pe care noi nu-l mai avem astăzi ? De unde și întrebarea următoare : este vorba despre o adunare apostolică (alcătuită doar din apostoli, n.t.)?
Nu ! Persoanele adunate acolo în acea seară nu erau doar apostoli. O comparație cu Luca 24 arată că au fost prezenți și alți credincioși. De fapt, atunci când cei numiți "ucenicii din Emaus" s-au întors la Ierusalim după întâlnirea lor cu Domnul, "i-au găsit adunați pe cei unsprezece și pe cei împreună cu ei, spunând: Domnul a înviat cu adevărat și S-a arătat lui Simon" (Luca 24:33-34). Apoi, Luca descrie aceeași împrejurare ca Ioan aici. Putem să deducem că era vorba de o mare adunare amestecată. Câteva săptămâni mai târziu, găsim o mulțime de aproximativ 120 de persoane adunate în camera de sus la Ierusalim, unde femeile erau de asemenea prezente (Fapte 1:13-15).
Dar era unul care nu se afla acolo : Toma ! Nu știm de ce era absent. Dar știm un lucru : El a lipsit de la întâlnirea atât de prețioasă, el nu a primit mesajul Domnului pentru ai Săi, și nu a auzit cuvintele Domnului : "Primiți Duh Sfânt". Nu există o lecție de învățat de aici ? Uneori sunt lucruri mici și nesemnificative care ne împiedică să fim prezenți acolo unde Domnul a promis prezența Sa. Să fim siguri de aceasta : Marii perdanți vom fi întotdeauna noi. După cum Toma a pierdut o ocazie unică, vom pierde poate și noi revelația cea mai prețioasă a Persoanei Domnului dacă vom absenta cu ușurință de la strângere.
5 Cum erau adunați ucenicii ? (Ioan 20:19b)
În spatele ușilor încuiate ! Cu siguranță, ele erau încuiate de frica iudeilor, care L-au omorât pe Învățătorul lor. Dar atunci când s-au adunat din nou, opt zile mai târziu, se vorbește din nou de uși încuiate, dar adăugarea "de frica iudeilor" lipsește.
Lucrul acesta este o aluzie la un principiu important pentru dispensația creștină și pentru strângerea credincioșilor : separarea de lume, și în special de lumea religioasă, care L-a respins pe Hristos și Îl respinge încă. Ai Săi sunt în lume, dar nu din lume. Noi aparținem fie celor ai "Săi", care sunt în lume (Ioan 13:1), fie "lumii", care trece împreună cu toată pofta ei (1 Ioan 2:17). Strângerea celor două grupe împreună pentru adorare este ceva total incompatibil cu gândul lui Dumnezeu. Ce are de-a face Biserica cu lumea ? Ea are o misiune în lume, dar acesta este un alt subiect.
6 Isus a venit și a stat în mijlocul lor (Ioan 20:19c)
Ceea ce Duhul Sfânt ne comunică acum este minunat ! "...Isus a venit și a stat în mijloc". Așteptat sau neașteptat, Domnul Isus a venit dintr-o dată la ai Săi prin ușile încuiate, și a stat în "mijloc" - nu oriunde, pe lateral sau la ușă, ci direct "în mijloc". Nu este aceasta o reprezentare mișcătoare a ceea ce avem în Matei 18:20 ? El ocupă locul central în adunare.
Ce mângâiere și pentru noi astăzi ! După aproape două mii de ani de eșecuri din partea noastră, El vine încă în mijlocul nostru când suntem adunați în Numele Său, și putem să ne bucurăm de prezența Sa la fel de reală precum ucenicii atunci. Poate nu mai avem astăzi anumite lucruri, și chiar nu mai avem ceea ce aveau ei la început : Apostoli și profeți, bătrâni rânduiți, semne și minuni ale Duhului Sfânt, unitatea practică a tuturor copiilor lui Dumnezeu, etc. - dar putem să ne bucurăm de ce este mai bun decât toate acestea, și anume de Hristos Însuși și de prezența Sa personală. Conștiența prezenței Sale divine nu va reglementa ea oare tot ceea ce privește comportamentul nostru, îmbrăcămintea noastră, felul nostru de gândire și cuvintele noastre ? De exemplu, vom întârzia cu ușurință dacă realizăm că El este prezent ? Putem să ne manifestăm cu o anumită indiferență în comportamentul nostru știind că El este acolo ? Putem să lăsăm carnea să acționeze dacă credem cu adevărat că El este în mijloc ? Vom putea noi să așteptăm mai degrabă de la frații dotați (cu daruri, n.t.) decât de la El Însuși, de la Care vine orice binecuvântare ? Și am putea pleca de la o strângere fără a păstra sentimentul profund al prezenței Sale pentru viața ulterioară ?