Translate

sâmbătă, 5 iulie 2014




                                               Comuniunea crestina 

                                                                   - XI -


               Arend Remmers


          1     Comuniunea la frangerea painii

          Astazi inca, Masa Domnului exprima forma cea mai inalta de comuniune intre cei credinciosi. Inimile se revarsa de bucurie cu privire la mantuirea noastra eterna, pline de recunostinta pentru lucrarea de rascumparare, pline de adorare pentru Domnul care a implinit-o, si ne aduna pentru a exprima impreuna intr-un mod vizibil comuniunea cu El si intre noi. Painea si paharul, simboluri ale mortii Sale, marturisesc in aceeasi masura unitatea si comuniunea noastra. 
          Gandul ca am putea da prea mare valoare Mesei Domnului si a privilegiilor de care este legata, sau sa atribuim prea multa importanta aspectului de responsabilitate, arata o slaba intelegere a pozitiei minunate si inalte in care Domnul, prin har, ne-a adus. Am mentionat deja sfintele masuri si indrumari ale lui Dumnezeu in aceasta privinta. Sa-I cerem har si tarie sa intelegem tot mai mult importanta Mesei Domnului si sa tinem cu fermitate la adevarul pe care il exprima.
          Ramanand in comuniune cu Domnul vom respecta conditiile de participare la Masa Sa ; acestea rezulta din diferite pasaje ale Noului Testament :

          - Cei care doresc sa exprime aceasta comuniune trebuie sa fie un madular in Trupul lui Hristos, adica   un rascumparat ( 1 Cor. 10:16)
          - Umbla intr-un mod potrivit Cuvantului lui Dumnezeu ( 1 Cor.5) ;
          - Nu accepta invataturi gresite ( 2 Ioan 9-11) ;
     - Nu are legaturi cu persoane sau imprejurari care il impiedica la comuniunea cu Dumnezeu                 ( 1 Cor.10:21 ; Efes.5:11 ; 2 Tim.2:21).

          Intreaga adunare este responsabila de a examina aceste puncte, asigurandu-se ca sunt respectate ; nu este raspunderea doar pentru cativa frati. Acelasi principiu este valabil si atunci cand este vorba de vizitatori care vin fara scrisoare de recomandare. Vom reveni putin mai departe.
          Mai mult, sa nu uitam niciodata ca Masa Domnului nu este masa noastra. Sa ne ferim sa adaugam alte reguli decat cele ale Cuvantului Sau. Amintim aici pe scurt principiile de baza referitor la Masa Domnului si la strangerea in Numule Sau. De o maniera destul de generala, ele ne vor ajuta de asemenea sa judecam  drept, in lumina Cuvantului lui Dumnezeu, strangerile credinciosilor.
          Cuvantul lui Dumnezeu, inspirat prin Duhul Sfant, si prezenta Domnului Isus in mijlocul lor, este singura autoritate a adunarii ( Matei 18:20) ; nicio autoritate sau organizatie omeneasca, nici traditii sau reguli nu-si au locul intr-o astfel de imprejurare.
          Masa Domnului exprima unitatea tuturor credinciosilor de pe intregul pamant, nu doar unitatea adunarii locale. In Cuvantul lui Dumnezeu nu se face nicio referire la adunari independente unele de altele ; spre deosebire, se vorbeste de adunari care recunosc unitatea Trupului lui Hristos, si care doresc sa-l manifeste practic, prin pastrarea unitatii Duhului ( Efes.4:3,4). Gasim acolo temelia interdependentei adunarilor cu privire la hotararile lor ( primire sau excludere pentru frangerea painii) ; caci daca o adunare locala actioneaza in Numele Domnului, o face in acelasi timp in numele intregii Adunari de pe pamant ( Efes.4:4 ; Matei 18:18).
          Constituirea unei grupari prin adaugarea de membri nu este dupa Cuvantul lui Dumnezeu ; este recunoscuta doar apartenenta la Adunarea lui Dumnezeu, Trupul lui Hristos. A deveni membri la o biserica organizata de oameni este contrara unitatii Adunarii alcatuita de Dumnezeu Insusi ( 1 Cor.1:12,13 ; 12:27).
          In principiu, orice madular din Trupul lui Hristos are locul sau la Masa Domnului ( 1 Cor.10:16 ; 12:27), daca nu exista piedici pe care Scriptura le prezinta ( atunci cand conditiile aratate mai sus sunt indeplinite). Cu toate acestea, lipsa de cunostinte cu privire la gandurile lui Dumnezeu nu constitue o piedica daca credinciosul respectiv isi manifesta dorinta sincera sa urmeze pe Domnul.
          Daca retinem aceste principii, unitatea madularelor din Trupul lui Hristos se va manifesta intr-o comuniune reala, chiar daca, in practica, nu toti copiii lui Dumnezeu pot sa o exprime. " Nu stiti ca voi sunteti templu lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi ?... pentru ca templul lui Dumnezeu este sfant si asa sunteti si voi " ( 1 Cor.3:16,17).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze