Translate

luni, 5 februarie 2018




                    Sugestii practice pentru crestinii care participa                         la strangerile adunarii


          Edwin Norman Cross


     Psalmul 89:7 : "Dumnezeu este foarte de temut in adunarea sfintilor si infricosator in mijlocul tuturor celor care-L inconjoara".

     Invatatura sfanta are un loc deosebit in viata Bisericii Dumnezeului cel viu. Aceasta invatatura impreuna cu ascultarea sunt chiar fundamentale pentru o marturie fericita a adunarii. De asemenea, este nevoie ca slujirea pastorala sa ghideze modul de traire a adevarului Bisericii Nou Testamentale cu sfaturi practice simple. Intalnesc deseori tipuri de comportamente si atitudini care manifesta o constientizare insuficienta a importantei si a demnitatii privilegiului de a se aduna in jurul Domnului in adunare. Recent, un client a intrat in magazinul meu pentru a-mi cere o fotocopie a formularului pentru un loc de munca in casa regala la palatul Buckingham. Persoana era atat de mandra ca a obtinut formularul! Ori noi facem parte din casa lui Dumnezeu, si o purtare adecvata ar fi potrivita: 1 Timotei 3:15: "ca sa stii cum trebuie sa se poarte cineva in casa lui Dumneze, care este Adunarea Dumnezeului celui viu, stalp si temelie a adevarului". Ceea ce urmeaza nu sunt decat cateva sugestii practice pentru a ne ajuta sa reflectam in mod personal asupra acestui comportament, - nu pentru a ne preocupa cu altii.

     1. Inainte de a veni la adunare, sa ne pregatim inimile si duhurile noastre cu ganduri spirituale. Sa citim cantari potrivite, pasaje relevante din Scriptura, sa meditam si sa ne rugam inainte de strangere, inainte, fie ca este vorba de o strangere de rugaciune, de adorare sau de zidire.

     2. Hainele voastre au efect asupra atmosferei strangerii. Veniti sa-L intalniti pe Dumnezeu, vreti sa-L adorati pe Tatal, veniti sa fiti in prezenta Domnului Isus si vreti sa fiti calauziti de Duhul Sfant. Nu purtati haine luxoase pentru a atrage atentia asupra voastra. Evitati sa va imbracati ca si cum ati merge la un banchet din lume. Dar evitati cealalta extrema de a veni imbracati dezordonat ca si cum ati merge la plaja sau gradinarit. Amintiti-va ca nu sunteti aici pentru a impresiona pe oameni, ci pentru a-L onora pe Dumnezeu. Purtati haine potrivite pentru oameni care marturisesc sfintenia. Crestinul evlavios vede ceea ce este potrivit, si nu are nevoie sa-i descriu o uniforma. Priviti la exemplul si la bunele maniere de comportament ale inaintasilor vostri.

     3. Ajungeti la timp la adunare: daca este posibil, veniti cu cateva minute inainte de incepere in localul adunarii. Aceasta va va da un moment pentru a reflecta la motivul pentru care ati venit.

    4. Asteptand inceputul strangerii, o scurta salutare a unui prieten sau a unui strain este bine venita, dar evitati sa incepeti o lunga conversatie despre subiecte care nu au legatura cu motivul strangerii.

     5. Nu va asezati pe ultimele randuri de scaune, caci altii pot veni mai tarziu la adunare din motive intemeiate. Poate au avut vreo problema cu copilul, sau mijlocul de transport a intarziat, sau cineva strain a avut dificultati de a gasi localul de strangere. Cei care participa si contribuie in adunari  sa se aseze in fata, acolo unde pot fi auziti de toti.

     6. Daca ajungeti mai tarziu, este potrivit sa intrati pe cat posibil cu discretie, si sa mergeti in liniste la locul cel mai apropiat; fratii vostri au deja atentia indreptata spre lucrurile spirituale, si riscati sa-i deranjati. Nu doriti sa atrageti atentia asupra voastra, nici sa tulburati pe prieteni vostri in meditatia lor.

     7. Daca ati venit mai tarziu, nu propuneti imediat o cantare de cantat - o cantare la care va ganditi ca si cum ati ajuns de mult la adunare. Aceasta cantare poate a fost propusa deja, sau poate nu este in armonie cu ceea ce Duhul a indicat deja. O interventie fireasca va perturba adunarea. Asezati-va in liniste si asteptati sa vedeti care a fost tema sau subiectul strangerii inainte sa contribuiti cu ceva.

     8. Strangerile publice ale adunarii, precum cina, inchinarea, rugaciunea ca si predicarea Cuvantului lui Dumnezeu (zidirea), nu sunt strangeri pentru cantat. Nu este nevoie sa va grabiti sa cantati cantari sau melodii preferate! Pentru a da o directie poporului lui Dumnezeu in strangeri, propunand o cantare, este important de a fi in comuniune cu Domnul, si de a fi curat si drept in viata de fiecare zi. Fiti calauziti de Duhul, si folositi mintea voastra innoita pentru a contribui.

     9. Veniti cu un duh pregatit pentru a aduce Domnului ceea ce I Se cuvine din partea alor Sai. Veniti cu gandul la care ati meditat. Este bine de citit pasaje scurte din Cuvantul lui Dumnezeu, potrivite pentru a inalta inimile sfintilor. Alegerea atenta a unei cantari potrivite va inalta duhul de lauda. Dar, amintiti-va ca la cina, citind Cuvantul, noi suntem acolo pentru a aduce inchinare lui Dumnezeu si nu pentru a fi de folos fratilor, si atunci cand propuneti o cantare voi folositi cuvintele altora (*), in timp ce atunci cand aduceti lauda sau multumire Domnului, folositi propriile voastre cuvinte, folosindu-va de ceea ce apreciati voi insiva din comuniunea cu Dumnezeu (**).

     (*) Ioan 18:34: "De la tine insuti spui aceasta, sau altii ti-au spus-o despre Mine?"; (adica versurile cantarii sunt scrise de altcineva, n.t.)


     (**) Ps. 45:1: "Inima mea clocoteste de un cuvant bun; spun ce am compus despre Imparatul. Limba mea este pana unui scriitor iscusit". 


     10. Este bine ca strangerea sa inceapa la timp si este la fel bine de tinut minte de faptul ca o strangere nu trebuie prelungita in mod nejustificat. De asemenea, se poate incheia la momentul potrivit. Copiii, persoanele in varsta sau cu probleme de sanatate, nu pot fi in stare sa reziste strangerilor prea lungi. In multe locuri, o ora sau o ora si jumatate sunt in general suficiente pentru a face tot ce este necesar pentru desfasurarea unei strangeri.

     11. Frati au o datorie inaintea Domnului de a conduce strangerile publice ale adunarii. Tacerea nu este rea in sine: poate fi liniste pentru ca toti au sentimentul prezentei Domnului. Domnul este prezent in mijloc, si aceasta exercita un control asupra oricarui duh. Un alt motiv de liniste poate fi deoarece fratii nu au nimic de zis. Daca fratii sunt reticenti sa contribuie din acest motiv, trebuie ca surorile sa se roage mai mult (bineinteles, in duhul lor, n.t.). Slujba lor preoteasca in liniste va fi primita de Domnul si scopul strangerii va fi atins.

     12. Amintiti-va caracterul strangerii, contribuiti de-o maniera potrivita:
     - Frangerea painii este pentru a ne aminti de Domnul si pentru inchinare, nu pentru a ne ruga pentru cei bolnavi si pentru cei care lipsesc, nici pentru marturisirea pacatelor.
     - Strangerea de rugaciune poate include cateva laude care sa inalte inimile, dar veniti dupa ce ati fost exersati si pregatiti, si cu o anumita cunoastere despre nevoile momentului in legatura cu interesele Domnului. Un exemplu al bisericii de la inceput se gaseste in Fapte 12:5 unde se vede ca adunarea inalta rugaciuni staruitoare cu privire la un subiect specific in prezenta lui Dumnezeu, cu alte cuvinte, rugaciuni urgente si de durata.
     - Veniti la strangerile pentru zidire fiind exersati, si participati prin rugaciuni si cantari. Daca aveti un dar pentru exercitarea unei slujiri, rugati-va cu insistenta, si fiti pregatit spiritual pentru a sluji. Daca sunt frati vizitatori cunoscuti pentru darul lor, este bine sa asteptati in cazul in care Domnul i-a trimis pentru a exercita aceasta slujire inaintea sfintilor cu un mesaj special.

     13. Copiii intr-o adunare sunt un ornament daca ei se comporta bine. Bineinteles, acolo unde sunt oi, se asteapta ca sa fie si miei, si acolo unde sunt miei, este de asteptat ca ei sa behaie - dar nu trebuie niciodata sa-i lasam sa domine desfasurarea strangerii. Poate ca ceva placut, linistitor si calmant poate fi lasat copilului, dar cu siguranta nu o cutie cu jucarii! Sa nu dam niciodata sufletelor tinere sentimentul ca strangerea si ceea ce se intampla nu este si pentru ei. Atunci cand copilul va creste si va intelege mai mult lucrurile, incurajati-l sa participe la strangere cu urechile si ochii sai. Concentrarea sa poate sa scada in timpul momentelor de liniste si a predicilor lungi, dar poate sa cante cantari impreuna cu ceilalti. Si cand este rostita o rugaciune, poate sa fie deturnat de la gandurile sale personale si adus sa participe la inchinare. Cand copiii cresc mai mari, ei pot lua un carnet de notite si sa scrie acolo lista cantarilor cantate si a pasajelor citite. Acest carnet la randul sau va deveni o agenda folositoare, si dupa convertirea sa copilul va invata care este locul sau in adunare.

     14. Colecta de bani sau alte resurse este un eveniment care se repeta. In 1 Cor. 16, cei credinciosi sunt chemati sa puna de-o parte o anumita suma de bani dupa cum Domnul i-a facut sa prospere (16:2) : "In ziua intai a saptamanii, fiecare din voi sa puna deoparte la el acasa, adunand din ce va fi castigat"). Dupa cum am vazut si in alta parte din Noul Testament, este responsabilitatea copiilor lui Dumnezeu sa-si administreze resursele. Activitatile crestine trebuie sa fie sprijinite de crestini, in special lucrarea de misiune, grija pentru saraci si responsabilitatile locale. A neglija responsabilitatea saptamanala a colectei va conduce la uscaciune si de acolo la slabirea duhului si la beneficii reduse: o generozitate fericita trebuie sa marcheze pe sfinti si ea va aduce roada, odata aici pe pamant si in eternitate. Nu asteptati sa inceapa strangerea pentru a va scoate moneda sau bancnota si sa le aruncati in cutia (sau, punga) de colecta, ci reflectati la cum v-a binecuvantat Domnul si dati dupa bogatia harului Sau pe care El vi l-a dat. Pregatiti-va si planificati-va darurile. Daca sunt copii ai crestinilor, parintii trebuie, de asemenea, sa-i invete darnicia.

     15. Daca stiti ca un lucrator in via Domnului urmeaza sa vina, si daca doriti sa-i faceti calatoria intr-un mod vrednic de Dumnezeu (3 Ioan 6-8), nu asteptati ca el sa vina si sa stranga cateva firimituri. Puneti o suma deoparte dinainte, dupa indemnul apostolului "ca sa nu se stranga colecta cand voi veni", astfel ca totul sa fie potrivit si ordonat in administratia noastra.

     16. Cei care sunt straini la strangeri necesita o atentie deosebita, incurajare de bunvenit. Unele evaluari ale starii lor spirituale vor ajuta la o mai buna aplicare a ingrijirii pastorale adecvate acolo unde este nevoie. Daca un necunoscut intra in localul de strangere, intrebati de numele sau si locul de unde vine. Nu lasati in grija altora. Aceasta este o ocazie care vi se ofera sa exercitati ospitalitatea (3 Ioan 5). Ospitalitatea este o datorie pe care poporul lui Dumnezeu trebuie s-o implineasca. Nu foloseste la nimic sa ne rugam pentru bunastarea spirituala a sufletelor, daca se ignora nevoile lor temporare (*). Nu va faceti niciodata obiceiul de a evita minunata slujire a ospitalitatii de acasa (**). Dumnezeu il aproba si il sustine pe cel care se deda la o astfel de bunatate ca adevarati pastori ai Sai.

     (*) Iacov 2:15-16: "Daca un frate sau o sora sunt fara imbracaminte si lipsiti de hrana zilnica, iar unul dintre voi le-ar spune: Mergeti in pace, incalziti-va si saturati-va!, dar nu le dati cele necesare trupului, ce folos?".


    (**) Versetele urmatoare confirma ceea ce tocmai a fost spus: Romani 12:13 : "la nevoile sfintilor, participand; urmarind ospitalitatea" + 1 Timotei 3:2 : "Trebuie deci ca supraveghetorul sa fie fara vina, sot al unei singure sotii, cumpatat, chibzuit, cuviincios, primitor de oaspeti, capabil sa invete pe altii" + Tit 1:8 : "ci primitor de oaspeti, iubitor de bine, chibzuit, drept, evlavios, cumpatat" + 1 Petru 4:9 : "fiti promitori de oaspeti unii fata de altii, fara murmur". 


     17. Daca aveti un motiv intemeiat de a lipsi de la strangeri, aratati-le prietenilor vostrii interesul fata de ei. Sunati-i si intrebati-i de desfasurarea strangerilor si de bunastarea lor. Daca cineva lipseste fara motiv, mergeti si vedeti daca este bolnav sau are nevoie de inviorare sau de vreun alt ajutor. Spuneti fratilor sa se roage pentru voi atunci cand mergeti la cei care lipsesc.

     18. Exista multe alte aspecte practice care apar in viata adunarii pe langa cele care le-am vazut. Dar, in final "toate sa fie facute spre zidire" (1 Cor. 14:26).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze