STUDIU ASUPRA CĂRȚII DANIEL
- VII -
J. N. Darby
7 Capitolul 8
Mai multe versete din capitolul 7 necesită o examinare suplimentară cu privire la cornul cel mic, dar vom reveni asupra lor la sfârșitul capitolului 9.
Am văzut că obiectul cel mai important din toată istoria capitolului 7 era cornul cel mic de la sfârșit. El a absorbit puterea fiarei ; "el a rostit lucruri mari împotriva lui Dumnezeu", și purtarea lui a fost cea care a dus la distrugerea definitivă a fiarei.
Acum, la capitolul 8, Duhul lui Dumnezeu Se ocupă de două imperii, adică de a doua și a treia fiară, pentru a ne oferi o istorie detaliată.
"În al treilea an al împărăției lui Belșațar mi s-a arătat o viziune, mie, lui Daniel, după aceea care mi se arătase la început. Și am văzut în viziune și a fost așa: când am văzut, eram în palatul Susa, care este în provincia Elam" (8:1-2).
În această țară Elam, sau Persia, a fost de fapt corpul celei de-a doua fiare. Ursul din capitolul 7 este acum berbecul. "Berbecul pe care l-ai văzut având cele două coarne sunt împărații Mediei și ai Persiei"(v. 20). Aceste două împărății sunt reunite într-un singur imperiu, dar întrucât perșii aveau controlul, numele lor este dat imperiului.
La capitolul 7 această împărăție era asemenea unui urs, căruia îi este spus : "Ridică-te, mănâncă multă carne", iar la capitolul 8, este un berbec împungând cu coarnele sale, spre apus, și spre nord, și spre sud, și nicio fiară nu putea să i se împotrivească... și a făcut lucruri mari. Imperiul Persan s-a întemeiat prin răsturnarea celui babilonian. Daniel însuși a supraviețuit căderii acestuia.
"Iată, un țap venea de la apus pe fața întregului pământ și nu atingea pământul; și țapul avea un corn însemnat între ochii lui". Aceasta este foarte clar, adică este imperiul grecilor care a început prin Alexandru. Acest prim corn mare care părea însemnat (sau "care atrăgea atenția"), a fost cel care, efectiv, după ce i-a unit pe greci împotriva imperiului perșilor, i-a condus în Asia. În trei sau patru ani totul a fost bulversat ; imensul imperiu persan s-a prăbușit înaintea energiei lui Alexandru, care și-a câștigat printre oameni numele de Mare. Ca urmare a exceselor sale, a murit de febră (v. 4, 5).
"Și țapul a ajuns nespus de mare; și, când s-a întărit, i s-a frânt cornul cel mare. Și în locul lui s-au ridicat patru coarne însemnate, spre cele patru vânturi ale cerurilor" (v. 8). Alexandru va ajunge până în India, va traversa cea mai mare parte a Asiei cu o energie rară, și se va remarca nu doar ca general, ci ca fondatorul unui imperiu solid. Dar Dumnezeu Și-a pus mâna asupra lui. "În locul lui s-au ridicat patru coarne însemnate, spre cele patru vânturi ale cerurilor". Lucrul acesta ne este spus și la versetul 6 din capitolul 7, unde aceeași idee ne este prezentată sub imaginea unui leopard care avea patru aripi și patru capete. Adică, după moartea lui Alexandru, împărăția a fost divizată în patru părți distincte, și ne vom ocupa, în principal, de două din aceste monarhii care au fost fondate după moartea sa, pentru că două dintre ele au fost în conflict cu iudeii, așa cum în secolul trecut a exista o luptă între Egipt și Turcia, pentru aceeași "Țară Sfântă". Acest fapt este destul de remarcabil, și pentru a-l înțelege, trebuie să ne amintim că însăși geografia în Cuvântul lui Dumnezeu este considerată întotdeauna după poziția Țării Sfinte. De exemplu, dacă este vorba despre împăratul sudului, trebuie să ne gândim întotdeauna la sudul Palestinei, etc. (la fel cum francezii socotesc gradele longitudinale ale Parisului, sau englezii ale Greenwch), deoarece Palestina era centrul tuturor gândurilor lui Dumnezeu cu privire la guvernarea acestei lumi. Ierusalimul este cetatea deosebită, cetatea aleasă. "Căci Domnul a ales Sionul, l-a dorit ca locuință a Lui; și a zis: Acesta este odihna Mea pentru totdeauna, aici voi locui, căci l-am dorit" (Ps. 132:13, 14).
Pentru a reveni la capitolul nostru, există patru coarne și dintr-una din aceste împărății însemnate prin aceste coarne iese un corn mic ale cărui fapte constituie partea importantă a acestui capitol. Nici măcar nu se spune cum a ieșit, totuși nu este vorba decât de unul. "Și dintr-unul din ele a ieșit un corn mic, care a ajuns nespus de mare către sud și către răsărit, și către (țara) frumuseții", adică spre Țara Sfântă.
Un lucru care mă izbește aici, și l-am găsit util pentru a înțelege multe pasaje din Cuvântul lui Dumnezeu, este să privim lucrurile din punctul de vedere al lui Dumnezeu. Dumnezeu a zis "că a avut permanent ochii pe această țară, de la începutul până la sfârșitul anului" și a adăugat : "ochii Mei și inima Mea vor fi întotdeauna acolo". Ei bine ! activitatea credinței captează totdeauna, ca să zicem așa, această privire a Domnului.
La fel este și cu privire la creștini ; Dumnezeu păzește întotdeauna oile Sale, adică, îi iubește întotdeauna. Dacă eu văd una dintre aceste oi poticnindu-se, lucrul acesta este foarte neplăcut pentru mine, și considerând lucrurile doar ca om, aș putea să-l abandonez ; dar gândindu-mă că este o oaie, trebuie să acționez întotdeauna față de el în același mod ca Dumnezeu care Se gândește permanent la el. Adică, credința împărtășește gândurile lui Dumnezeu cu privire la obiectele dragostei Sale.
În ce privesc lucrurile acestei lumi, Ierusalimul nu este nimic (*) ; este o cetate călcată în întregime în picioare, care nu are nici comerț, nici bogății, nu are nimic ; acolo este instaurată superstiția legată de mormântul Domnului. Împărații pământului încep să se gândească la el, este adevărat, pentru că Providența vrea să dea lucrurilor această direcție ; dar în ce-L privește pe Dumnezeu, El Se gândește permanent. Există, pe amplasamentul templului Său, o moschee a lui Mahomed, dar pentru El, Ierusalimul este întotdeauna cetatea Sa, templul este întotdeauna casa Sa, fără a se schimba vreodată. Ei bine ! credința gândește în același fel.
(*) Aceste lucruri au fost scrise în sec. XIX, n.t.
Acum, în ce împrejurări se găsea Daniel ? El era captiv la caldeeni, în Babilon ; pentru el Palestina era țara frumuseții ; captivitatea sa nu a schimbat nimic din interesul pe care i-l purta. Era o provincie foarte mică dintr-un imperiu imens, aproape necunoscută în acest imperiu, era atât de mică, raportat la el. Dar pentru Dumnezeu, era obiectul principal de pe pământ ; dacă mâna Sa era peste această țară în judecată, era pentru că Se gândea totdeauna la ea. Mărturia Sa, la momentul acestei judecăți, se referea neîncetat la acest lucru.
"Care a ajuns nespus de mare... către țara frumuseții". Nu vom înțelege niciodată profeția Vechiului Testament, dacă nu vom înțelege două lucruri : Primul, că Dumnezeu Se gândește întotdeauna la gloria lui Hristos care va domni pe pământ, atunci când El va reapărea. Dacă se separă acest gând de detaliile și circumstanțele Scripturii, dacă nu-l luam în considerare atunci când studiem profeția, nu vom înțelege niciodată nimic din ea, pentru că la aceasta gândește Dumnezeu, și că El face ca toate evenimentele acestei lumi să conlucreze la acest scop. - Al doilea, nu putem avea înțelegerea profeției, dacă nu înțelegem că iudeii sunt obiectul obișnuit al gândurilor lui Dumnezeu. Am spus iudeii, pentru că pe pământ ei sunt poporul Său, împrăștiați, este adevărat, sub pedeapsă și pe care nu-l mai poate recunoaște pentru moment, dar totuși întotdeauna poporul Său, pentru că "darurile de har și chemarea lui Dumnezeu sunt fără părere de rău" (Rom. 11:29).
Despre cine este spus ? Poate îmi veți răspunde că aceasta privește Biserica. Lucrul acesta este adevărat, fără îndoială, pentru fiecare suflet căruia Dumnezeu i-a dat viață ; dar lucrul acesta este spus pentru a demonstra că dacă, în timpul orbirii judiciare a iudeilor, Biserica (*) este așezată pe pământ, Dumnezeu va restabili, de asemenea, pe iudei în toate privilegiile lor, deoarece nu-I pare rău niciodată de darurile Sale, nici de chemarea Sa (Rom. 11:29).
(*) Mă folosesc aici de termenul Biserică într-un sens popular, departe de ceea ce Cuvântul numește Adunarea.
Odată ce am înțeles bine cele două gânduri despre care am vorbit mai sus, și anume : că Hristos este scopul tuturor gândurilor lui Dumnezeu și că iudeii sunt obiectul gândurilor Sale aici jos, există o mulțime de expresii care ne vor fi ușor de înțeles. De exemple : "țara frumuseții" este țara iudeilor ; nimic nu este mai nobil înaintea lui Dumnezeu ca darurile Sale și chemarea Sa. Ei bine ! care este poporul și țara pe care El le-a ales ? este țara pe care a promis-o lui Avraam, etc. (Gen. 15), și că Hristos, ca sămânța lui Avraam, o va moșteni împreună cu Israel, poporul pe care Dumnezeu l-a ales pe pământ să fie al Său.
Atunci acest corn mic "s-a făcut mare până la oștirea cerurilor și a aruncat la pământ din oștire și din stele și le-a călcat în picioare" (v. 10). Iată acum singura traducere exactă a versetelor următoare :
"(Și el s-a ridicat până la căpetenia oștirii (*) ; și jertfa neîncetată i-a fost luată, și locul locașului său sfânt a fost aruncat jos. Și un timp de necaz a fost rânduit pentru jertfa neîncetată din cauza fărădelegii). Și el a aruncat adevărul la pământ și a făcut lucruri mari și a prosperat (v. 11, 12). Este vorba de ceva foarte important, de îndepărtarea jertfei neîncetate ; adică de nimicirea completă a închinării aduse lui Dumnezeu la Ierusalim.
(*) Nu există aici legătura imediată cu cornul cel mic.
Iată deci ce face acest corn mic : nu este vorba aici despre faptul de a rosti hule împotriva lui Dumnezeu, de a se ridica împotriva lui Dumnezeu ; este vorba despre un lucru distinct și precis : El s-a mărit până la oștirea cerurilor ; el îi atacă pe cei care sunt acolo în acel timp, pe iudeii care locuiesc în jurul căpeteniei, adică pe cei care, în cerul moral, înconjoară tronul lui Dumnezeu; aici este vorba despre preoții și mai-marii dintre iudei la Ierusalim sau despre cei pe care Dumnezeu îi recunoaște acolo. "El s-a mărit până la oștirea cerurilor". Și vedeți cum judecă Dumnezeu lucrurile. El acordă mai multă importanță preoților și mai-marilor dintre guvernatorii acestui sărman popor, decât tot ceea ce face cornul mic în lume. El s-a ridicat "până la oștirea cerurilor", pentru că este mult mai important de atins ceea ce Îl privește pe Dumnezeu, și la ce Se uită Dumnezeu, de a șterge gloria Sa, oricât de pătată ar fi ea în mâinile noastre, decât de a răsturna imperii și de a întemeia altele, de a câștiga biruințe (deși Dumnezeu ia cunoștință de toate aceste evenimente în Providența Sa).
Cornul cel mic ar fi putut să zdrobească națiuni după națiuni, și aceasta ar fi fost trist, dar este cu totul altceva să spui : nicio închinare lui Dumnezeu ! căci este distrusă singura legătură prin care Dumnezeu poate să recunoască o stare a lucrurilor pe pământ.
Iată deci care este comportamentul special al acestui corn mic : "S-a făcut mare până la oștirea cerurilor și a aruncat la pământ din oștire și din stele". Și chiar s-a mărit până la căpetenia oștirii cerurilor, s-a ridicat până la Cel care este adevărata Căpetenie peste toate lucrurile. Cei care erau la Ierusalim Îl reprezentau pe Dumnezeu, și apoi în curând acesta va fi Hristosul care va fi în mod evident adevărata Căpetenie a oștirii cerurilor. Dumnezeu îngăduie ca jertfa neîncetată să fie luată de la această Căpetenie a oștirii. Vedem deci cine este Căpetenia oștirii : este Domnul. "I s-a luat jertfa neîncetată și locașul său sfânt a fost aruncat jos". Ce vremuri îngrozitoare sunt acestea !
Dumnezeu numește casa Sa de la Ierusalim locuința locașului Său, sanctuarul lui Hristos. El a fost Dumnezeu iudeilor și este pentru totdeauna. Prin urmare, aceasta nu este o simplă îngăduință data de Dumnezeu de a călca în picioare această națiune ca pedeapsă pentru păcatele sale, dar pentru ca să fie așa, trebuie ca El să îngăduie să fie răsturnat templul Său, așa cum s-a întâmplat în timpul captivității Babilonului. Și de ce ? pentru că atât timp cât Dumnezeu este acolo, trebuie în mod absolut ca El să Se manifeste în favoarea poporului Său, corectându-l în același timp ; dar când îngăduie ca templul Său să fie dărâmat și zidurile cetății distruse, oh ! atunci abandonează complet pe poporul Său, nu că n-ar avea intenția de a reveni, ci vrea să zică : "V-am abandonat datorită păcatului vostru".
S-ar putea crede imposibil ca locul locașului sfânt să fie răsturnat, dar Duhul lui Dumnezeu introduce în mod expres acest contrast pentru a vedea că lucrurile pe care Dumnezeu Însuși le așezat, păstrate timp de secole, El le abandonează, deși le numește ale Sale. Niciodată nu-I va părea rău de darurile Sale și de chemarea Sa. Dar El răstoarnă tot ceea ce a așezat ca mărturie în locul pe care l-a ales pentru locuirea Sa, și rupe legăturile Sale cu poporul, în timp ce spune : Acesta este altarul Meu, locuința Mea, adunarea Mea, locașul Meu cel sfânt (vezi Plân. 2:6, 7). Cuvântul folosit la v. 12 este : "un timp de necaz" ; este același cuvânt în Iov 14:14. Dumnezeu nu mai îngăduie închinarea care ar fi trebuit să-I fie adusă, și care ar fi continuat dacă poporul nu ar fi fost necredincios. Dar, fiindcă este, Dumnezeu îl abandonează și El ; îngăduie ca jertfa neîncetată să fie complet dată deoparte, ca legătura evidentă și exterioară dintre Dumnezeu și poporul Său să fie ruptă în întregime, ca tot ceea ce a manifestat favoarea Sa în această lume, locașul Său cel sfânt, închinarea Sa, să fie răsturnat și desființat.
Versetul 13. "Și am auzit un sfânt vorbind; și un alt sfânt îi spunea celui care vorbea: Până când va fi viziunea despre jertfa neîncetată și despre fărădelegea pustiitoare, spre a da și sfântul locaș și oștirea să fie călcată în picioare?" Ceea ce el întreabă este cât va dura acest timp de necaz. El nu întreabă aici care vor fi realizările cornului mic, ci care va fi durata timpului de necaz, referitoare la închinare și la timpul iudaic. Vom vedea că această distincție este importantă. Nu spun că astfel de lucruri nu prevestesc zilele din urmă ; numai că ele sunt diferite : comportamentul cornului mic și templul călcat în picioare. În explicația pe care o dă la sfârșitul capitolului nu există niciun cuvânt despre închinare. Interpretarea dată cu privire la ceea ce se va întâmpla la sfârșitul mâniei omite în întregime acest subiect și nu vorbește decât despre relațiile împăratului viclean, fără să zică nimic despre templu, iar în final nu se spune nicăieri că acest corn mic este cel care îndepărtează jertfa de la sfârșit.
Iată ceea ce face Dumnezeu în această profeție : ia un personaj, să zicem Antioh Epifanul, sau altul asemănător ca tip, și dă istoria sa ; apoi ia anumite împrejurări din istoria sa, pentru a arăta ceea ce va face antetipul mai târziu, dar nu rezultă că toate împrejurările tipului se regăsesc în antetip. El ia împrejurări care s-au întâmplat iudeilor sub monarhia siriană, și se folosește de unele din împrejurări pentru a ne arăta ceea ce se va întâmpla la sfârșit.
Cererea la care sfântul răspunde aici se referă la durata profanării templului și a închinării ; el nu vorbește despre realizările cornului mic. Acest răspuns vine înainte și este diferit de interpretarea dată lui Daniel cu privire la cornul mic. Este posibil ca, în istorie, cornul mic să fi făcut el însuși toate aceste lucruri, dar Duhul Sfânt nu le folosește pe toate, atunci când vorbește despre ceea ce va umple cadrul la sfârșit.
Versetul 14. "Și mi-a zis: Până la două mii trei sute de seri și dimineți; atunci sfântul locaș va fi curățit". Iată ceea ce ne facilitează înțelegerea acestor versete. La versetul 10, "S-a făcut mare (cornul mic) până la oștirea cerurilor", și la versetul 12 regăsim : "el a aruncat adevărul la pământ" ; între aceste două expresii totul este în paranteză, adică tot versetul 11 și o parte din versetul 12. Cuvintele : "Și el a aruncat adevărul la pământ" arată cum va fi purtarea acestui corn în zilele din urmă, ceea ce vom găsi explicat la sfârșit.
"Și el (Gabriel) s-a apropiat de locul unde eram; și, când a venit, eu m-am înfricoșat și am căzut cu fața la pământ. Și el mi-a zis: Înțelege, fiu al omului, că viziunea este pentru timpul sfârșitului. Și, pe când vorbea cu mine, am fost într-o adâncă amețeală cu fața la pământ. Și el m-a atins și m-a făcut să stau în picioare pe locul unde eram. Și el a zis: Iată, te voi face să cunoști ce va fi la sfârșitul mâniei; căci sfârșitul va fi la timpul hotărât" (v. 17-19). Cuvântul mânie este folosit adesea în profeții, el se găsește menționat în mod deosebit în Isaia 10. Răul a început din timpul lui Ahaz, urmașul necredincios al lui David ; această pedeapsă a continuat și a crescut ; iudeii nu au vrut să se pocăiască : mâna lui Dumnezeu apăsa asupra lor ; lucrul acesta a continuat (vedeți Isaia 10:5, 8, 12, 17, 21, 25), și va continua până când poporul se va întoarce.
Era puțin lucru la început, în comparație cu sfârșitul : Atacurile sirienilor, pierderea provinciilor ; și după acestea cuceririle babiloniene, apoi captivitatea ; dar iudeii nu au vrut să asculte. Dumnezeu le-a trimis pe Fiul Său, știți cum a fost. Când vor fi din nou în țara lor, se vor deda la idolatrie, îl vor primi pe Antihrist, în locul lui Hristos. În final, urâciunea care pustiește va fi așezată în locul sfânt până când Hristos va nimici pe vrăjmașii poporului, atunci mânia se va termina. Acest timp de mânie constă în faptul că Dumnezeu abandonează poporul Israel sub puterea dușmanilor lor ; dar ceea ce este în mod special numit mânie, sunt atacurile la care iudeii sunt abandonați din cauza nelegiuirii lor din zilele din urmă, din timpul lui Antihrist ; eu nu zic că Antihrist este mânia, dar iudeii sunt dați instrumentelor mâniei lui Dumnezeu, datorită relației lor cu el. Dumnezeu i-a stabilit dinainte durata. Vedeți Isaia 10:5 la 25, unde se vede că Asirianul este instrumentul.
"Și în timpul de la urmă al împărăției lor, când cei fărădelege vor umple măsura, se va ridica un împărat neînduplecat la înfățișare și priceput în uneltiri" (v. 23).
Acum tipul este împăratul sirienilor, nu am nicio îndoială : un împărat din dinastia seleucizilor ; dar comportamentul său nu este sfârșitul mâniei, și acest lucru este foarte sigur, iar în explicația pe care Daniel o dă, el se limitează să spună ceea ce antetipul va face în timpul de la urmă (vedeți v. 17), care va avea loc la sfârșitul mâniei împotriva iudeilor, la sfârșitul timpului (vedeți v. 19). Iată ce va avea loc atunci - și mai întâi trebuie lăsat deoparte orice gând cu privire la Biserică : nu este vorba nicidecum despre creștini ; este vorba despre iudei și despre tot ce se va întâmpla iudeilor în zilele din urmă, la sfârșitul mâniei. - Prin urmare, în timpul din urmă ale împăraților care au împărțit imperiul grec, "se va ridica un împărat neînduplecat la înfățișare și priceput în uneltiri". Aceste împărății vor fi restabilite, acesta este primul lucru : va fi împăratul sudului și împăratul nordului : împăratul a ceea ce se numește acum Turcia asiatică pentru nord, și împăratul Egiptului pentru sud. La sfârșitul dominației împărățiilor care au apărut din imperiul grec, vom regăsi aceste națiuni ; aceasta se aplică la ceea ce este numit sfârșit, timpul de la urmă, adică, sfârșitul căilor lui Dumnezeu față de iudei : la sfârșitul veacului, dacă vreți, vom regăsi Egiptul, fără îndoială, dar mai ales împăratul nordului. Acest vechi corn al monarhiei grecilor va reintra în scenă. Eu nu pot să spun cine va deține aceste țări, dar teritoriul este foarte clar stabilit.
Un alt fapt care se va întâmpla în ziua când se vor împlini profețiile, este că, atunci când iudeii se vor întoarce în țara lor, nelegiuirea va crește și mai mult ; vor fi mai răi decât au fost. Li se va întâmpla ceea ce Domnul le-a spus : "Va veni un altul, în numele lui însuși, pe acela îl veți primi" (Ioan 5:43). În plus, El a mai zis : "Când duhul necurat a ieșit din om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă, și nu găsește. Atunci spune: Mă voi întoarce în casa mea, de unde am ieșit; și, venind, o găsește neocupată (sau "goală"), măturată și împodobită. Atunci merge și ia cu sine alte șapte duhuri mai rele decât el și, intrând, locuiesc acolo; și starea din urmă a acelui om devine mai rea decât cea dintâi. Astfel va fi și cu generația aceasta rea" (Matei 12:43-45). Adică, iudeii fiind întorși în țara lor, duhul necurat, duhul idolatriei care îi părăsise (nu mai era din timpul lui Isus Hristos) intră în casa lui goală, măturată și împodobită, și aduce împreună cu el alte șapte duhuri necurate, iar starea din urmă a națiunii va fi infinit mai rea decât cea dintâi.
Eu nu spun că aceasta se poate întâmpla doar iudeilor, dar Domnul o aplică iudeilor : "Astfel va fi cu generația aceasta rea". Când fățarnicii vor atinge cea mai înaltă treaptă a fățărniciei, fățărnicia sau răzvrătirea iudeilor împotriva lui Dumnezeu va umple măsura.
Găsim deci, în acest pasaj, sfârșitul veacului în general, și în special sfârșitul acestei puteri grecești a celor patru monarhii ale imperiului lui Alexandru, și pe iudei deveniți complet apostați, răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu : nu doar în starea lor actuală (*), ci mult mai rea, la întoarcerea în țara lor. Toate acestea se vor împlini în răsărit, în Palestina, cu un împărat al monarhiilor grecești, al cărui tip a fost cu siguranță împăratul Siriei Antioh Epifanul.
(*) Este vorba despre starea iudeilor din sec. XIX, când au fost scrise aceste explicații. Pe cea actuală, din timpul nostru, o vedem destul de bine, n.t.
Referitor la un "împărat neînduplecat la înfățișare și priceput în uneltiri" [Biblia fr. "un împărat cu o față îndrăzneață, și auzind (sau care aude) enigme (sau ghicitori)] , va exista, la acest ultim împărat al monarhiei grecești, nu doar o putere materială, dar și un duh de înțelepciune și înțelegere capabil să explice enigme ; va fi un fel de profet, care (nu vreau să spun în sens bun) explică lucruri adânci și tainice. El acționează prin înșelăciunea și infiltrarea sa asupra națiuni iudaice, în felul acesta, cât și prin puterile sale materiale.
"Și puterea sa va fi mare, dar nu prin propria lui putere" (v. 24). Va fi un împărat dependent de-o altă putere. Va fi puternic, dar nu prin propria lui putere, așa cum se întâmplă uneori.
"Și va nimici pe cei puternici și pe poporul sfinților". În ciuda stării de viclenie și rebeliune în ansamblul său, acest popor este pentru profet poporul sfinților (*).
(*) Această expresie este din capitolul 7:27 ; numai acolo cuvintele "locurilor preaînalte" sunt adăugate la "sfinților", dat fiind subiectul capitolului.
"Și prin viclenia lui va face să prospere înșelăciunea în mâna lui; și se va înălța în inima lui; și prin prosperitate va corupe pe mulți" (v. 25). Adică lucrul acesta nu va fi stric prin forța armelor, ci se va ocupa de iudei prin intermediul păcii ; și prin această infiltrare, prin această subtilitate, ca un fel de rabin, acest împărat va avea o influență mare asupra națiunii iudaice.
În final, "se va ridica împotriva Căpeteniei căpeteniilor, dar va fi frânt fără mână omenească" (v. 25). Acest împărat viclean, nu doar că va corupe pe mulți iudei și va câștiga în același timp o influență mare asupra națiunii, dar ridicându-se împotriva lui Hristos care este Prințul prinților, va fi nimicit fără mână omenească.
Puteți vedea că în explicația referitoare la comportamentul cornului mic, nu este vorba despre jertfa neîncetată, aceasta nu i se atribuie deloc ; așa că simțim cu atât mai mult importanța corectării versetului 11.
El îi asuprește pe iudei, triumfă asupra iudeilor prin subtilitatea minții sale, pierzând pe mulți prin pace și prosperitate. Iată ceea ce ne este revelat despre o putere care iese din monarhia greacă în răsărit, care va acționa în mijlocul poporului iudeu la sfârșit, și care va fi nimicită fiindcă se va ridica la sfârșit împotriva lui Hristos.
Aceasta este originea sa, comportamentul său și sfârșitul său.
Să revenim acum la jertfa neîncetată, v. 13, 14 : "Și am auzit un sfânt vorbind; și un alt sfânt îi spunea celui care vorbea: Până când va fi viziunea despre jertfa neîncetată și despre fărădelegea pustiitoare, spre a da și sfântul locaș și oștirea să fie călcate în picioare? Și mi-a zis: Până la două mii trei sute de seri și dimineți; atunci sfântul locaș va fi curățit". Continuarea acestor versete o găsim la versetul 26 : "Și viziunea serilor și dimineților care a fost spusă este adevărată; dar tu pecetluiește viziunea, căci este pentru multe zile". Găsesc o remarcă importantă de subliniat aici cu privire la date și la calcule : cred că acest pasaj, precum și pasajele din cartea Daniel, care vorbesc de 1260 de zile sau 90 de zile, sau trei timpi și jumătate, nu se pretează la calcule pe ani, și sunt gata să cred că cele 2300 de zile s-au împlinit în timpurile din vechime. Dar în toate cazurile, dacă vrem să socotim datele, trebuie să aplicăm aceste date la iudei și la Ierusalim, și nu la circumstanțele creștinătății.
S-ar putea să existe circumstanțe similare în acestea, fiindcă taina fărădelegii este deja la lucru, deși cel rău nu este încă dezvăluit ; dar, în dezvoltarea sa în toate privințele, taina are deja principiile și mândria ; doar că, de îndată ce ajungem să clarifică lucrurile și să ne întrebăm dacă ele au fost de fapt împlinite, suntem obligați să aplicăm aceste pasaje la Ierusalim, la iudei, la ceea ce se va întâmpla la sfârșitul mâniei. Ori, sfârșitul mâniei în niciun caz nu a sosit.
Nu am decât un singur cuvânt de adăugat. Ceea ce tocmai am tratat pare ceva puțin în legătură cu ceea ce ne privește. Ceea ce am tratat la celălalt corn mic era mult mai legat de noi, pentru că acest corn mic aparține ultimei fiare, cu care avem de-a face, fiind în țările care trebui să-i fie supuse, în Franța, în Elveția, într-un cuvânt în Europa de vest ca făcând parte din imperiul roman unde creștinismul și-a avut dezvoltarea sa, și nu în teritoriile răsăritene ale fiarei de care tocmai am vorbit (a doua fiară care iese din pământ, Apoc. 13:11, n.t.). Dar dacă este important, pe de-o parte, să fim despărțiți de răul care trebuie să vină în mijlocul lucrurilor cu care suntem în relație, pe de altă parte, nevoia acestei separări tinde să denatureze judecata noastră, pentru că, dându-ne o importanță mare nouă înșine, suntem preocupați doar de noi înșine, în timp ce Dumnezeu dă mai multă importanță iudeilor decât nouă în ce privește posesiunea și promisiunile acestei lumi. Dar iată ce aduce această istorie în cadrul a ceea ce ne interesează, adică, planurile lui Dumnezeu cu privire la Hristosul Său : Ultimele lucruri pe care le vedem aici în marile evenimentele care trebuie să aibă loc, este că acest corn mic se ridică împotriva Domnului domnilor ; ori ca lumea să fie binecuvântată, trebuie ca Domnul să zdrobească acest corn mic, astfel încât, sub stăpânirea Lui, toți să fie binecuvântați și să se bucure de pace.