Translate

joi, 1 noiembrie 2018





                            A fi sincer in cautarea voii lui Dumnezeu


     Mark Grasso


     1     Care este adevaratul nostru obiectiv ?

     Avem nevoie sa fim sinceri cu noi insine atunci cand ne punem intrebarea de a cunoaste voia lui Dumnezeu. A spune : "Vreau sa cunosc voia lui Dumnezeu pentru viata mea" poate fi cu usurinta un eufemism pentru a spune: "Vreau ca Dumnezeu sa faca ceva grozav in viata mea, dar sa nu ma coste prea mult". Aceasta ar putea avea, de asemenea, un inteles fundamental al importantei eului: "Dumnezeu trebuie sa fi planificat ceva special pentru mine, si doresc ca El sa mi-l descopere imediat". Dumnezeu stie gandurile noastre, inclusiv cele care sunt ascunse si neexprimate (1 Cr. 28:9 ; Ev. 4:12). Ne putem astepta ca El sa-Si descopere voia Lui pentru vietile noastre, sau pentru o parte din viata noastra, daca noi avem aceasta atitudine ? Ceea ce crede El despre astfel aspiratii este foarte clar: "Si tu cauti pentru tine lucruri mari ? Nu le cauta" (Ier. 45:5).


     2     A fi in acord cu Scriptura si pentru gloria lui Hristos

     Bineinteles, este potrivit a cauta sa cunoastem voia lui Dumnezeu. Cu toate acestea, facand-o, trebuie sa fim constienti ca, in definitiv, voia Sa este glorificarea lui Hristos (Efes. 1:9-10). Aceasta nu vrea sa spuna ca Dumnezeu nu este preocupat cu ce se intampla in vietile noastre, caci Biblia spune ca El ingrijeste de noi (1 Pet. 5:7). Totusi, orice ar vrea Dumnezeu pentru noi, scopul ramane acelasi: a glorifica pe Fiul Sau, si, cu siguranta, nu a ne glorifica pe noi. Orice cautate a voiei lui Dumnezeu trebuie sa fie in acord cu gandurile Sale asa cum sunt revelate in Scriptura, si cu dorinta de a contribui spre lauda, onoarea si gloria Domnului Isus Hristos la descoperirea Lui (1 Pet. 1:7).


     3     A fi gata de a accepta totul

     O data ce voia lui Dumnezeu este descoperita, este vorba de a fi ascultator, ceea ce este de la sine inteles. In acelasi timp, trebuie sa recunoastem si sa acceptam ce implica aceasta, inainte chiar de a cere lui Dumnezeu sa descopere aceasta voie. Ce ar insemna daca voia lui Dumnezeu pentru mine este de a pierde orice beneficiu pamantesc, poate de a nu avea venituri, poate de a nu ma casatori, etc., si de a experimenta anumite necazuri ale lui Hristos in predicarea Evangheliei sau in slujirea adunarii, asa cum a fost cazul pentru Pavel (Fapte 9:16 ; Filip. 3:8 ; Col. 1:23-29) ? Cum as reactiona daca El imi spune ca trebuie sa duc o viata de suferinte pentru a fi o binecuvantare pentru fratii mei, asa cum a fost experienta lui Iosif ? Poate ca voia lui Dumnezeu este ca sa trec prin situatii asemanatoare cu ale lui Moise, cand se lupta cu israelitii in pustie. Dumnezeu mi-ar putea cere sa raman acolo unde sunt, si de a face tot ce pot pentru a sluji in adunarea locala, chiar daca fratii acolo, sunt uneori foarte dificili. As fi eu multumit daca Dumnezeu mi-ar spune ca dorinta Lui pentru mine este de a fi responsabil cu o slujba umila in ochii oamenilor, ca cea a fiilor lui Merari care aveau grija, printre altele, de carligele si de funiile cortului (Num. 3:36-37) ?
     De asemenea, trebuie sa avem grija ca aceasta ascultare poate implica de a nu face ceva, ceea ce poate fi dificil pentru carne. Eu pot avea "ceva anume" pe "inima" mea, un lucru foarte bun in sine, si iata ca Dumnezeu, in suveranitatea Lui absoluta, poate decide ca nu trebuie sa-l fac. Aceasta este lectia pe care a invatat-o David in legatura cu dorinta lui de a zidi o casa pentru Dumnezeu (2 Sam. 7:1-13). De asemenea, Domnul poate inchide o usa pe care El o deschisese mai inainte (Apoc. 3:7), adica El poate pune capat unei anumite slujbe.
     Pe scurt, noi nu suntem indreptatiti sa cerem lui Dumnezeu sa-Si descopere voia Sa daca nu suntem gata s-o acceptam, indiferent la ce s-ar referi ea. In acelasi timp, sa fim foarte atenti sa nu facem ca Israel, proclamand mari promisiuni de ascultare fata de Domnul, pentru a realiza apoi totala noastra incapacitate de a le implini in ce ne priveste (vezi Ex. 24:3 si cap. 32).


     4     Incepeti cu ceea ce a fost deja descoperit, si prin lucruri mici

     Ascultarea priveste de asemenea un alt punct. Ar fi deplasat sa-L rugam pe Domnul sa-Si descopere voia Sa daca noi nu ne conformam Lui in toate privintele, la tot ceea ce este spus in mod clar in Biblie. Ati fost botezat, participati in mod regulat la frangerea painii in amintirea Lui ? (*) - iata lucrurile pe care Noul Testament le descopera ca fiind dorinta Lui pentru fiecare credincios. Si ce sa mai spune de purtarea si atitudinea de zi cu zi - facand binele si venind in ajutorul celor care sunt in nevoie (Ev. 13:16), ducand o viata pasnica si linistita cu toata evlavia si sinceritatea (1 Tim. 2:3), etc. Umblarea noastra zilnica trebuie sa fie placuta lui Dumnezeu (1 Tes. 4:1), si se pare ca acesta este unul din principiile divine in care credinciosia in lucrurile mici conduce la responsabilitate in lucrurile mari: priviti, de exemplu, pe Iosua care a inceput ca slujitor al lui Moise (Ex. 24:13), pana cand a ajuns sa fie cel care a condus pe israeliti in tara promisa (Deut. 1:38 ; Iosua 1), si Stefan care a inceput prin a sluji la mese (Fapte 6:2, 5) si sfarseste alergarea sa pamanteasca ca purtator de cuvant al lui Dumnezeu inaintea lui Israel, intr-un moment crucial al istoriei lor (Fapte 7:60).

     (*) Botezul crestin si Cina Domnului sunt singurele ritualuri vizibile, "palpabile", lasate de Domnul pentru fiecare din ai Sai (n.t.)


     5     Mijloace si moduri de a transmite voia lui Dumnezeu

     Referitor la mijloacele prin care Dumnezeu poate sa ne transmita voia Sa, in primul rand este Biblia. Nu trebuie sa ne asteptam ca Dumnezeu sa ne vorbeasca prin vise, iluzii sau viziuni: nimic din epistolele Noului Testament nu sugereaza ca Dumnezeu le mai foloseste acum, caci imprejurarile tranzitorii din Fapte au trecut si Cuvantul Sau este complet. Nici nu ne putem astepta ca El sa-Si etaleze planul Sau pentru tot restul vietii noastre, inaintea noastra si a cererii noastre. Mai degraba, El ar dori ca sa umblam in fiecare zi in dependenta de El, asteptand ca "glasul dulce si soptit" sa ne vorbeasca (1 Imp. 19:12). Odata ce am inteles voia Lui, comuniunea practica cu El nu trebuie sa inceteze. In special, de asemenea, avem nevoie de calauzirea Sa pentru a sti cum sa implinim voia Lui, asa cum a fost cazul ucenicilor pentru pregatirea pastelui: Domnul le-a dat mai intai instructiuni de a pregati (Luca 22:8), si apoi El a intrat in detaliile despre modul cum trebuie pregatit (Luca 22:10-12)


     6     Luati jugul Meu asupra voastra

     Nu este nicio indoiala ca Domnul vrea sa ne calauzeasca. Marele verset al Evangheliei "Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi da odihna" este urmat de "Luati jugul Meu asupra voastra". Fie ca toti sa fim incurajati sa cautam calauzirea Lui si a ne supune acesteia si sa invatam ca "jugul Sau este bun si sarcina Sa este usoara" (Mt. 11:28-30).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze