A păstra unitatea Duhului - Efes. 4:3
- I -
Christian Briem
1 Subiectul articolului : Cum se realizează unitatea în timpuri de decadență
În capitole lucrării anterioare "Acolo Eu sunt în mijlocul lor", am văzut vorbindu-se mult despre adevărata Biserică, Adunarea Dumnezeului celui viu, ne-am ocupat de caracterul ei, chemarea și destinația ei, și am văzut cum trebuie să-și găsească expresia practică și vizibilă în diferitele strângeri. Noi ne bazăm pe Cuvântul lui Dumnezeu și nu pe cuvântul oamenilor, ca de exemplu cel al Părinților bisericii. Oamenii au întotdeauna numeroase opinii și doctrine (conf. Matei 15:9 ; 1 Tim. 1:3 ; 4:1 ; Col. 2:22 ; Evrei 13:9), dar Dumnezeu nu are și nu recunoaște decât o singură doctrină (conf. Ioan 7:16-17 ; Fapte 2:42 ; 13:12 ; Rom. 6:17 ; 1 Tim. 1:10 ; 4:6 ; Tit 1:9 ; 2:1, 10 ; 2 Ioan 9). Și El ne-a spus în Cuvântul Său infailibil că va fi un timp "când nu vor suporta învățătura sănătoasă, ci, dorind să-și desfăteze urechile, își vor strânge o mulțime de învățători după poftele lor; și își vor întoarce urechea de la adevăr și se vor abate spre basme" (2 Tim. 4:3-4). Ce evoluție fatală : a întoarce ureche de la adevăr ! Aceasta se va întâmpla în aceste timpuri grele (2 Tim. 3:1), zilele din urmă ale timpului harului, pe care le trăim noi astăzi.
Se pune atunci întrebarea pentru noi : vrem noi să urmăm învățătura sănătoasă a Cuvântului lui Dumnezeu ? "Mai putem s-o facem ?", va întreba cineva. Această întrebare nu este nicidecum nejustificată. Căci dacă se compară ceea ce ne spune Cuvântul lui Dumnezeu despre Biserică cu felul în care se prezintă creștinătatea astăzi, se deschide o prăpastie uriașă, care pare de netrecut. Pe de-o parte, gândirea clară a lui Dumnezeu, pe care orice copil sincer al lui Dumnezeu o va recunoaște ; iar pe de alta, o stare care contrazice complet această gândire. Pe de-o parte, învățătura Scripturii despre singurul Trup, pe de alta, un număr aproape incalculabil al celor mai diverse comunități de mărturisire creștină. Ce confuzie, ce harababură, s-ar putea spune, despre ceea odinioară a ieșit atât de perfect din mâna lui Dumnezeu !
Ce trebuie făcut ? Să ne resemnăm ? Să lăsăm lucrurile așa ? Să continuăm pur și simplu ca înainte ? Să ne izolăm ? Nu, de o mie de ori nu ! Dumnezeu are un "dar tu" (2 Tim. 3:10, 14 ; 4:5), El are o cale pentru cel care vrea să fie fidel - o cale pe care unitatea copiilor lui Dumnezeu, pentru realizarea căreia Domnul Isus a murit (Ioan 11:52), poate fi realizată, chiar în zilele celei mai mari decadențe și a celei mai mari fragmentări. Acesta este subiectul pe care dorim să-l abordăm în acest capitol. Este vorba despre un capitol care trage concluzii practice din ceea ce am învățat în capitolele anterioare. Aceste concluzii pot părea dure sau impracticabile unora dintre scumpii mei cititori - și ele sunt într-adevăr contrare naturii umane - dar acestea sunt concluzii pe care le trage credința și care duc la binecuvântări bogate. Costurile pot fi mari, dar să fim siguri că Dumnezeu nu rămâne dator ! El este întotdeauna răsplătitorul celor care Îl caută (Evrei 11:6).
2 A umbla într-un chip vrednic
Când Dumnezeu ne prezintă gândurile Sale, atunci când ne arată relațiile în care ne-a așezat prin harul Său, El ne îndeamnă, de asemenea, să acționăm în consecință în ce privește comportamentul nostru personal. Aceasta este întotdeauna ordinea, și aceasta este întotdeauna consecința practică. Mai întâi învățătura, apoi purtarea. Astfel că, primele două capitole ale epistolei către Efeseni, pe care le-am cercetat în mai multe rânduri, ne arată învățăturile divine despre adunare. Totuși, cu cap. 4 - cap. 3 fiind o paranteză - încep îndemnurile care urmează învățătura primelor două capitole.
"Vă îndemn deci eu, cel întemnițat în Domnul, să umblați într-un chip vrednic de chemarea cu care ați fost chemați, cu toată smerenia și blândețea, cu îndelungă răbdare, îngăduindu-vă unii pe alții în dragoste, străduindu-vă să păstrați unitatea Duhului, în legătura păcii. Este un singur trup și un singur Duh, după cum ați fost chemați la o singură speranță a chemării voastre; un singur Domn, o singură credință, un singur botez; un singur Dumnezeu și Tată al tuturor, care este peste toți și prin toți și în noi toți" (Efes. 4:1-6).
De trei ori, Dumnezeu ne îndeamnă în Cuvântul Său "să umblăm într-un chip vrednic". Dacă omit pasajul din Filipeni 1:27, este pentru că el conține un alt cuvânt pentru a umbla (și anume "politeuomai = a fi cetățean , a se conduce"). Cuvântul care apare în pasajele următoare este peripateo = a umbla, a se plimba, a trăi.
În 1 Tesaloniceni 2:12, este spus : "ca să umblați într-un chip vrednic de Dumnezeu, care vă cheamă la Împărăția și gloria Sa".
În Coloseni 1:10, suntem îndemnați : "să umblați într-un chip vrednic de Domnul, în toate plăcuți Lui".
Dar aici, îndemnul este de a umbla într-un chip vrednic de chemarea cu care ați fost chemați. El este legat de învățăturile din cap. 2, unde Adunarea ne-a fost prezentată ca un singur om nou, un singur trup, un templu sfânt în Domnul, o locuința a lui Dumnezeu în Duh. Toți adevărații copii ai lui Dumnezeu alcătuiesc această Adunare minunată, ei sunt împreună cetățeni cu sfinții și oameni ai casei lui Dumnezeu - aceasta este chemarea lor (sau : vocația), cu care (sau : potrivit căreia) au fost chemați. Trebuie deci să umblăm într-un chip vrednic de această chemare, ceea ce include a păstra unitatea Duhului.
Cât de serioasă este indicația Duhului Sfânt că, atunci când vine vorba despre a păstra această unitate a Duhului, este necesar să fie făcută cu toată smerenia și blândețea împreună cu îndelunga răbdare; și El adaugă : "îngăduindu-vă unii pe alții în dragoste". Unitatea Duhului trebuie să fie păstrată "în legătura păcii". Cât de mult am încălcat noi acest cuvânt ! Ce lupte înverșunate au dus chiar adevărații copii ai lui Dumnezeu, tocmai când era vorba de ocuparea "poziției corecte" și cu privire la chestiunile ecleziastice care vin odată cu aceasta ! "Îngăduiți-vă unii pe alții în dragoste" -"în legătura păcii". Fie ca Domnul să ne ajute să manifestăm aceasta stare de duh !
Înainte de a vorbi despre unitatea Duhului, despre ceea ce înseamnă ea și cum se poate păstra, aș dori să atrag atenția asupra a trei domenii diferite de unitate, pe care aceste versete ni le prezintă. În total, există șapte unități, dar acestea se încadrează în trei domenii care sunt importante să le înțelegem pentru subiectul nostru.
3 Trei domenii de unitate
Versetele 4 la 6 ne arată trei domenii spirituale de unitate, care se disting unele de altele prin caracterul lor. Punctul de plecare al unității este caracteristic pentru fiecare din cele trei domenii : pentru primul domeniu, acesta este Duhul, pentru al doilea este Domnul, iar pentru al treilea este considerat ca fiind Dumnezeu Tatăl.
1) "Un singur trup și un singur Duh" : acesta este domeniul unei comuniuni divine și reale. Nu există decât un singur trup, care, după cum am văzut, este alcătuit prin Duhul Sfânt. Orice copil al lui Dumnezeu care se află pe pământ la un moment dat aparține acestui trup, trup în aspectul său temporal. Această unitate este numită și unitatea Duhului, deoarece Duhul Sfânt este forța întemeietoare și legătura sa. El este, de asemenea, Cel care ține vie în noi "singura speranță", aceea de a-L vedea pe Hristos și de a locui cu El în glorie.
2) "Un singur Domn, o singură credință, un singur botez" - acesta este domeniul (sau unitatea) mărturiei publice, a mărturisirii de credință în creștinism. Este domeniul stăpânirii lui Hristos (= unde Hristos este Domn) pe pământ. De aceea se spune : "Un singur Domn". Este adevărat că acest domeniu îi cuprinde de asemenea pe toți cei care, într-un fel sau altul, chiar dacă numai printr-o formă exterioară, de exemplu o mărturisire creștină, - mărturisesc pe Hristos ca Domn - este deci adevărat că acest domeniu cuprinde și pe mărturisitorii care nu au viața, dar aceasta nu este subiectul acestei epistole. Pentru a vedea aceasta, trebuie să ne îndreptăm spre alte părți ale Noului Testament, de exemplu a doua epistolă către Timotei. Ceea ce vom face mai târziu. Cu toate acestea, pasaje ca Matei 7:21-23 și 25:11-12, arată că este posibil de a mărturisi pe Hristos ca Domn și totuși să fii pierdut. Dar, în general, Cuvântul lui Dumnezeu pleacă mai întâi de la principiu că mărturisirea este autentică. Acesta este și cazul în epistola către Efeseni. Dezvoltarea ulterioară a mărturisire creștine nu este abordată aici.
Expresia "o singură credință" subliniază contrastul dintre iudaism sau păgânism pe de-o parte, și credința creștină pe de altă parte, pe care toți cei care o mărturisesc poartă semnul exterior, și anume botezul în apă.
3) "Un singur Dumnezeu și Tată al tuturor care este peste toți și prin toți și în noi toți" - acesta este domeniul unității universale. El are un caracter chiar mai general decât al doilea, și înglobează nu doar creștinii, ci și toate făpturile unui singur Dumnezeu și Tată. Dumnezeu este "Tatăl", adică originea "tuturor", căci El a creat totul. El este Cel care "dă tuturor viață și suflare și toate" ; "căci și noi suntem neam al Lui" (Fapte 17:25, 28). "Noi suntem neam al Lui" nu înseamnă că toți oamenii sunt copiii Săi și că ei sunt născuți din nou, ci înseamnă că ei sunt cu toții făpturile Sale, care au ieșit din mâna Sa și că El Se îngrijește de ei. De asemenea, El este "Dumnezeul" tuturor oamenilor, "Dumnezeul duhurilor oricărei cărni" (Num. 27:16). Aceasta este ceea ce El revendică. În ce măsură făptura răspunde la aceasta, este o altă chestiune care, de asemenea, nu este abordată aici. "Peste toți" face referire la suveranitatea Sa ; "prin toți" se referă la providența Sa. În loc de "în noi toți", ar trebui, fără îndoială, să se citească "în toți", căci manuscrisele mai vechi și mai bune omit cuvântul noi. Astfel, expresia "în toți" pare să însemne că suflarea lui Dumnezeu este în toți și că Dumnezeu este ominiprezent. Acesta este cercul creației.
Deja la cap. 3 v. 9, s-a făcut referire la Dumnezeu creator, Cel "care a creat toate" ; iar la v. 14, Pavel începe rugăciunea sa către "Tatăl Domnului nostru Isus Hristos" prin adăugarea remarcabilă "din care este numită orice familie, în ceruri și pe pământ". Aici, de asemenea, avem domeniul universal al creației, al creației inteligente, care înglobează fiecare familie în ceruri și pe pământ. Cuvântul grec pentru "familie" (patria) înseamnă de fapt "paternitate". Lucrul acesta ne arată din nou ideea că fiecare grupă de ființe create, dotate cu inteligență, își are paternitatea, originea sa în Dumnezeu.
Ca Domnul (Yahve, n.t.), Dumnezeu nu era în legătură decât cu un singur popor, dar în relație cu "Tatăl Domnului nostru Isus Hristos", sunt luate în considerare toate ființele inteligente în ceruri și pe pământ, căci toate au fost create pentru gloria lui Isus Hristos, prin El și pentru El (Col. 1:16). Cu siguranță, Adunarea a primit un loc deosebit de privilegiat și apropiat cu Dumnezeu, dar revendicarea titlului "Tatăl Domnului nostru Isus Hristos" se extinde la orice clasă de creaturi pe care El le-a făcut. Fie că este vorba despre domnii și stăpâniri în ceruri, adică diferiți îngeri, sau iudei, sau națiuni, sau Adunarea lui Dumnezeu, - tuturor le-a atribuit un loc hotărât potrivit planului Său. Dar El L-a așezat pe Hristos, Fiul Omului glorificat, la dreapta Sa "în locurile cerești, mai presus de orice stăpânire și autoritate și putere și domnie și de orice nume care este numit, nu numai în veacul acesta, ci și în cel viitor" (Efes. 1:21). Faptul că epistola către Efeseni face astfel referire la universalitatea paternității lui Dumnezeu este remarcabil în cel mai înalt grad. Cred că este așa pentru a vedea cu atât mai clar întregul domeniu peste care Hristos va fi Cap. Întregul univers Îi va fi supus ca Om glorificat, "cele din ceruri și cele de pe pământ" (Efes. 1:10).
Am văzut deci trei domenii de unitate - domeniul comuniunii divine, domeniul mărturisirii creștine și domeniul creației. Dar ce tristețe să constatăm că fiecare din aceste trei domenii este astăzi practic tăgăduit în creștinătate ! Singurul Duh care alcătuiește sigurul trup este înlocuit de numeroase păreri și opinii ale oamenilor, ceea ce duce la înființarea unui număr incalculabil de comunități și cercuri. Singurul Domn este înlocuit de dispozițiile așa-zisului cler, - iar singurul Dumnezeu, Dumnezeul creator, este făcut inutil de teoriile dezvoltate ale științei. Este cu atât mai remarcabil faptul că îndemnurile din ultimele trei capitole ale epistolei către Efeseni se împart exact după aceste trei domenii :
- Îndemnurile din cap. 4, v. 1 la 16, sunt în legătură cu singurul trup, domeniul adevăratei comuniuni creștine. Ne vom ocupa de aceasta în continuare.
- Pasajul de la 4:17 la 5:21, ne prezintă îndemnurile care sunt în legătură cu al doilea domeniu, cel al autorității Domnului. Dacă Îl recunoaștem ca Domn, fiecare dintre noi este chemat să lucreze potrivit cu acest Nume cu o adevărată evlavie.
- De la cap 5 v.22 la cap. 6 v. 9, se găsesc îndemnurile care sunt în legătură cu al treilea domeniu, cel al creației lui Dumnezeu. Fie că este vorba despre soții sau soți, copii sau părinți, servitori sau stăpâni, copiii lui Dumnezeu sunt îndemnați să-și ocupe locurile respective sau legăturile lor naturale potrivit cu ordinea lui Dumnezeu în creație.
Dar după această vedere de ansamblu, ne vom îndrepta mai întâi spre primul dintre aceste domenii, unitatea Duhului, pe care suntem îndemnați să o păstrăm în legătura păcii.