Prima epistolă către Corinteni
- IX -
Henri Rossier
9 Capitolul 9:24 - 10:13
Am încheiat primul mare subiect al acestei epistole, ordinea care se potrivește casei lui Dumnezeu. Vom vedea de la cap. 10:14, ordinea care aparține Adunării ca Trup al lui Hristos, dar mai înainte, pasajul scurt pe care tocmai l-am citit introduce un lucru intermediar, foarte important, care nu privește nici casa, nici Trupul, ci mărturisirea creștină care a luat naștere cândva, și astăzi a umplut lumea civilizată.
Observați că împărțirea în subiecte, pe care tocmai am menționat-o, atât de simplă, atât de logică, ca să zicem așa, se regăsește frecvent în Scripturi. Să cităm Apocalipsa, o carte atât de puțin înțeleasă în ansamblul ei, deși este răspândită cel mai frecvent dintre relatările biblice ; să cităm, de asemenea, profetul Isaia, în care Duhul are grijă să sublinieze diferitele părți într-un mod atât de izbitor ; în final, să cităm Psalmii, grupați și subîmpărții astfel încât să nu greșim interpretarea lor. Același lucru este valabil și pentru celelalte cărți, doar că uneori este nevoie de mai multă atenție pentru a pătrunde în structura lor ; dar cercetându-le, planul lui general, al Cuvântului ne devine mai familiar. Nu este suficient, de fapt, să citim Biblia fără să o studiem, căci aceasta ar însemna să o tratăm cu lipsă de respect și de a fi în pericol de a nu înțelege gândul lui Dumnezeu. Trebuie să învățăm să-l "împărțim drept", așa cum spune apostolul lui Timotei (2 Tim. 2:15). Nu putem recomanda foarte mult acest studiu al Cuvântului celor care sunt la începutul drumului de credință, dar trebuie făcut sub privirea lui Dumnezeu, în dependență de Duhul Sfânt și cu rugăciune. Aceste trei lucruri ne permit să ne însușim comorile sale. A ne ocupa în mod superficial este un mijloc sigur de a nu înțelege. Fără îndoială, cunoștința noastră nu poate fi decât parțială, dar, făcând progrese, ne îndreptăm spre perfecțiune, spre momentul când ceea ce este în parte va lua sfârșit și când Îl vom cunoaște pe Domnul, așa cum am fost cunoscuți de El. Acest progres a fost comparat cu o lampă, așezată la capătul unui lung coridor întunecat. Pe măsură ce înaintăm spre această lampă care transmite lumină, primim mai multă claritate, și, când în final am ajuns la ea, o putem ține în mâini și o vom avea în întregime. Astfel merge creștinul spre Hristos.
Orice om care mărturisește că Îi aparține Lui este responsabil să Îl atingă. Apostolul, în pasajul pe care l-am citit, vorbește mai întâi de această responsabilitate (9:24-27), dându-se pe sine însuși ca exemplu. El nu își trata trupul cu ușurătate. Corinteni ar fi trebuit să știe aceasta, dar ei nu umblau potrivit acestei cunoștințe. Apostolul pune înaintea lor necesitatea ca viața creștină să fie o mărturie reală și publică înaintea lumii. Există, de fapt, pentru creștin, o viață interioară și una publică ; despre aceasta din urmă este vorba aici. El folosește ca exemplu jocurile olimpice, care constau în a câștiga premiul la o cursă (de alergare) sau în lupta corp la corp - și aceasta în public, înaintea tuturor. Mărturia noastră publică înaintea lumii constă, la fel, în aceste două aspecte. La cap. 3 din Filipeni, apostolul spune că el aleargă pentru premiul chemării cerești al lui Dumnezeu, în Isus Hristos. Această chemare este de a fi, înaintea lui Dumnezeu, sfânt și fără pată în dragoste, ca Hristos. "Speranța chemării" este atingerea acestei stări, la momentul când vom avea acest caracter, nu doar în Hristos, ci cu Hristos, când vom fi în aceeași glorie ca a Lui. Trebuie să alergăm în arenă, ca să câștigăm premiul ; pentru atingerea acestui scop și de a nu rămâne în urmă, trebuie să alergăm ca și cum am fi singurii care l-am obține. Apostolul respingea ca gunoaie tot ceea ce putea să-l împiedice în această alergare. Gunoaie ! Socotim noi lucrurile lumii, avantajele ei, valorile ei și, de asemenea, deșertăciunile ei, ca atâtea plase întinse pentru a ne ține legați, ca atâtea poveri de lepădat ? Când soldatul primește ordin să ocupe o poziție, își lasă rucsacul în partea de jos a pantei, fără să se îngrijoreze dacă îl mai găsește. Să ne amintim că trebuie să alergăm în prezența a mii de martori. Pentru a evita să fim cuprinși de confuzie, avem nevoie nu doar de acest efort pe care Cuvântul îl numește "virtute", ci de răbdare, de o inimă liberă, de ochi ațintiți în mod constant asupra scopului de atins, care este Hristos. Fără îndoială, mulți îl vor atinge, de fapt, datorită lui Dumnezeu, dar fiecare dintre noi trebuie să spună că nu există decât un premiu, și să alerge ca și cum o singură persoană ar trebuie să-l câștige. Ce râvnă trebuie să producă un astfel de gând !
Pe lângă alergare există luptă : lupta noastră este cu puterile spirituale. Să nu ne lăsăm opriți în alergarea noastră de oboseală, descurajare, sau de lume ; să nu slăbim, în luptă, de cursele pe care Vrăjmașul ni le întinde neîncetat. Una din condițiile preliminare ale biruinței este de a ține "regim (sau "dietă") în toate lucrurile" ; trebuie să fim pregătiți pentru luptă înainte de a intra în arenă. Regimul este ceva greu care necesită o atenție permanentă, o renunțare continuă la noi înșine. Pe lângă acest premiu vom primi, ca recompensă a luptei, o cunună care nu se veștejește (sau "nepieritoare"). Apostolul a împlinit aceste condiții cu fidelitate și a putut să spună la sfârșitul carierei sale : "M-am luptat lupta cea bună, am terminat alergarea... de acum îmi este pusă înainte cununa dreptății, pe care mi-o va da Domnul, dreptul Judecător, în ziua aceea; și nu numai mie, ci și tuturor celor care iubesc arătarea Sa" (2 Tim. 4:7-8). El se dă aici (v. 26) ca model. Lupta lui era reală, și nu o simulare a luptei, după cum toată cariera sa apostolică ne-o dovedește. El a luptat, fie că a avut de-a face cu ostilitatea oamenilor, fie cu încercările lui Satan de a îndepărta sufletele de la Hristos. Când adevărul Evanghelie era în discuție, iar Vrăjmașul căuta să-l distrugă aducând sufletele sub lege, sau când a căutat să anuleze crucea lui Hristos înrobindu-i pe corinteni la principiile lumii, l-a găsit pe apostol pe drumul său (al Vrăjmașului, n.t.). Dar, mai mult, pentru a duce această luptă, el ținea regim : dând morții (sau "mortificându-și") și înrobindu-și trupul, necedând nimic cărnii și stăpânindu-l cu energia Duhului Sfânt, căci simțea toată responsabilitatea mărturisirii creștine. El nu zice : ca nu cumva, după ce am crezut, ci "ca nu cumva, după ce am predicat altora, eu însumi să fiu dezaprobat", căci aici este vorba despre mărturisire, și nu de credință, de responsabilitate, și nu de har. Este posibil ca o persoană să fi primit daruri deosebite și să le folosească ; chiar să spunem că, prin ea, Dumnezeu convertește suflete, și cu toate acestea această persoană să fie ea însăși dezaprobată. Ca întotdeauna, apostolul când vorbește despre responsabilitate, folosește termeni cât se poate de absoluți.
A poseda daruri, a avea o slujbă publică, a predica altora, fără realitate pentru sine, fără judecata și renunțarea de sine înaintea lui Dumnezeu, într-un cuvânt, fără viața interioară care corespunde mărturisirii - nu are nicio valoare. Nu căutați, după cum se face atât de des, să ocoliți valoarea acestui termen : dezaprobat. Un om dezaprobat este un om respins de Dumnezeu, condamnat la pedeapsa eternă. Lucrul acesta nu vrea să spună că apostolul s-a îndoit în vreun fel de perfecțiunea harului, ci el a luat în serios cursa sa, lupta sa și mărturia sa, dându-i toată solemnitatea.
După ce s-a dat ca exemplu prin mărturisirea sa, el abordează chestiunea creștinătății mărturisitoare. Aici, nu putem repeta suficient, contrar a ceea ce se spune adesea, că nu există două feluri de mărturisiri, una adevărată, alta falsă : nu există decât una, dar, ca în parabola celor zece fecioare, ea poate fi sau nu însoțită de viața lui Dumnezeu. Putem vorbi despre lipsa de valoare a mărturisirii creștine fără viață, dar dorința mea este să începem prin a face ca apostolul, să aplicăm realitatea mărturisirii creștine la noi înșine, înainte de a aplica altora.
La cap. 10:1-4, el abordează această chestiune : Ce este mărturisirea creștină, și ce drept dă ea mântuirii eterne ? Ca răspuns, el rostește cea mai completă judecată asupra creștinătății mărturisitoare. Luând exemplul poporului Israel, el îl aplică la ceea ce a ieșit din creștinism. Israel a pornit ca să ajungă în țara Canaan, condus de nor care, de la primii pași, îl ocrotea ziua și îl lumina noaptea. Dumnezeul gloriei se afla în nor. Toți au trecut prin Marea Roșie, simbol al morții lui Hristos sub judecata lui Dumnezeu. Aceste două lucruri, norul și marea, aparțin la fel de bine creștinătății mărturisitoare, ca și poporului Israel după carne : prezența lui Dumnezeu și cunoașterea mântuirii care se obține prin sângele Mântuitorului. "Toți au fost botezați pentru Moise în nor și în mare" (v. 2). Israel a avut un fel de botez pe care Cuvântul îl asimilează botezului creștin. Ei au fost botezați cu toți pentru Moise, căpetenia lor, adică au purtat asupra lor, ca să zicem așa, chipul lui Moise, după cum mărturisitorul poartă chipul lui Hristos. Israel l-a luat (chipul lui Moise, n.t.) în nor și în mare ; mărturisirea creștină recunoaște ca Domn un Hristos viu care o ocrotește și o luminează, un Hristos mort, pentru care ea este botezată, căci, observați bine, botezul nu este altceva decât semnul mărturisirii creștine. - Israel a avut mana și apa din stâncă : spiritual vorbind, aceste lucruri reprezintă pe Fiul lui Dumnezeu, coborât din cer ca să hrănească poporul, și pe Duhul Sfânt ca să le potolească setea. Aceste binecuvântări aparțin, de asemenea, și creștinătății, despre care se spune că "a gustat darul ceresc" și a devenit părtașă Duhului Sfânt (Evrei 6). Observați bine că nu este vorba aici despre jertfele iudaice, tipice răscumpărării, nici de a mânca carnea și de a bea sângele lui Hristos, ceea ce ar presupune viața eternă. Ori aceste privilegii exterioare au reușit ele să-l salveze pe Israel, sau vor salva ele creștinătatea mărturisitoare ? Dintre toți bărbații adulți care au ieșit din Egipt, doar doi bărbați ai credinței au trecut Iordanul ca să intre în țara promisă. Dar ce a făcut să se manifeste mânia și judecata lui Dumnezeu împotriva acestui popor ?
1 - Ei au poftit lucruri rele.
2 - Au fost idolatri ; și rețineți că el nu citează aici vițelul de aur, ci sărbătoarea care l-a însoțit, și care poate la fel de bine să-i caracterizeze pe creștinii mărturisitori (care mărturisesc creștinismul, dar nu au realitatea, viața lui Hristos, n.t.) : "Poporul s-a așezat să mănânce și să bea și s-au ridicat să joace".
3 - Ei au curvit cu fiicele lui Moab, cu vrăjmașii lui Dumnezeu.
4 - Ei L-au ispitit pe Hristos.
5 - Ei au murmurat. Toate acestea nu se aplică la fel de bine la creștinătatea mărturisitoare, care va fi judecată cu aceeași judecată ca Israel ?
Remarcați acest cuvânt al apostolului : Aceste lucruri au devenit "pilde (sau "tipuri") pentru noi". El vorbește acum celor care nu sunt simpli mărturisitor, ci care au viața lui Dumnezeu. Fiecare din ei este chemat să se întrebe : Este acesta cazul meu ? Poftește inima mea lucruri rele ? Îmi găsesc eu bucuria în plăcerile materiale ? Mă îndoiesc eu de dragostea lui Hristos ? Sunt eu nemulțumit să întâlnesc încercare pe calea mea ? Să fim atenți la acestea. Judecata lui Dumnezeu atinge pe cei care urmează acest drum. Întreaga problemă a responsabilității noastre revine și se plasează astfel înaintea noastră, iar dacă apostolul ne-a vorbit în cap. 9 de a sa, a noastră este mai mică ? Dacă mărturisirea creștină, dacă creștinătatea, în ciuda nenumăratelor binecuvântări cu care Dumnezeu a acoperit-o, trebuie să cadă sub judecată, soarta ei nu ne va folosi pentru "avertizarea noastră, peste care au ajuns sfârșitul veacurilor". Observați că întotdeauna este așa. Noi nu suntem chemați să rostim judecata asupra creștinătății ; aceasta este treaba lui Dumnezeu ; dar El vrea să aplicăm aceste adevăruri la propria noastră stare, și să ne întrebăm : Tu, care ai viața divină și pe Duhul lui Dumnezeu care a venit să-Și facă locuința în tine, te mulțumești cu aparențe, te pui la același nivel cu o mărturisire fără viață ? Dacă am înțeles harul lui Dumnezeu, vom sfârși categoric cu toate aceste lucruri, precum apostolul Pavel. De la moartea lui Hristos, ne-au ajuns "sfârșitul veacurilor" ; responsabilitatea omului păcătos s-a încheiat pentru noi, Hristos a purtat-o la cruce pentru oricine a crezut în El, iar noi am intrat ca creștini într-o nouă sferă, sfera binecuvântărilor cerești, dar trebuie să realizăm această poziție, iar responsabilitatea noastră ca creștini rămâne în întregime. Cât de important este pentru noi să fim plini de seriozitatea vieții noastre creștine (și Dumnezeu vrea să o producă în fiecare din sufletele noastre), de a înțelege că nu putem să ne limităm la o purtare exterioară, mai mult sau puțin corectă, ca mărturisitori fără viață, ci că starea noastră interioară trebuie să-i corespundă. Dacă simțim cât de mult am eșuat în responsabilitatea noastră, vom spune smerindu-ne înaintea lui Dumnezeu : Am păcătuit împotriva ta ! Totuși, rămâne un singur lucru pe care putem conta, acela că Dumnezeu este credincios. În harul Său, m-a adus la El. Ar trebui să fac tot felul de experimente, dacă, asemenea corintenilor, nu am început cu judecata completă de mine însumi la cruce, dar harul Său nu se poate schimba ; este puternic pentru a mă restaura ; nu mă pot baza decât pe El. Mă va dezamăgi ? Niciodată ! Dacă aș părăsi numai o clipă mâna Sa, voi cădea ; și câte căderi rușinoase și adesea răsunătoare au venit în viața creștinului pentru că, încrezându-se în sine însuși, a părăsit brațul puternic și credincios care numai el putea să-l susțină !