Nemarginitele bogatii ale harului lui Dumnezeu
Arend Remmers
"Ca sa arate in veacurile viitoare nemarginitele bogatii ale harului Sau, in bunatate (JND : in bunatatea Lui) fata de noi, in Hristos Isus" (Efeseni 2:7).
1 Harul in trecut si prezent
Ce subiect inepuizabil ca cel al harului lui Dumnezeu ! Ca credinciosi, am experimentat dragostea lui Dumnezeu in har si in indurare la convertirea noastra, si inca o experimentam in fiecare zi. Suntem noi intotdeauna recunoscatori ?
1.1 Ce este harul - pentru noi
Natura, esenta lui Dumnezeu este dragoste si lumina (1 Ioan 1:5 ; 4:8, 16). Cele doua sunt intotdeauna in armonie si nu se contrazic. Harul este expresia dragostei Sale pe care l-am primit fara sa-l meritam. Harul este deci in contrast cu propriile noastre fapte. Nu ne putea mantui faptele noastre drepte, ci doar harul lui Dumnezeu (Rom. 11:6 ; Efes. 2:8, 9 ; 2 Tim. 1:9). De asemenea, harul lui Dumnezeu este intotdeauna necesar si disponibil pentru noi, cei rascumparati, dupa cum se arata in versetele de inceput si sfarsit din majoritatea epistolelor Noului Testament.
1.2 Indurarea pentru noi
Indurarea este, de asemenea, o revarsare a dragostei lui Dumnezeu, dar mai mult in legatura cu starea nenorocita si jalnica in care ne aflam ca pacatosi (Efes. 2:4 ; 1 Tim. 1:13, 16). In gloria cerului, nu vor fi nici pacatosi pierduti, nici credinciosi slabi sau nenorociti pentru a fi nevoie de indurarea lui Dumnezeu. Ori, noi experimentam indurarea lui Dumnezeu de-a lungul intregului drum pamantesc datorita slabiciunilor noastre si a pacatelor noastre personale (gal. 6:16 ; 1 Tim. 1, 2 ; 2 Tim. 1:2 ; Ev. 4:16 ; Iuda 2). Adunarea ca atare, dimpotriva, nu este vazuta ca un obiect al indurarii lui Dumnezeu : Ea nu a fost niciodata pierduta. Ea a iesit din sfatul etern al lui Dumnezeu si a fost revelata prin Hristos si apostolii Sai, in special Pavel (Mt. 16:18 ; Efes. 2:16 ; 3:4-11). Ea a fost dintodeauna si ramane "perla de mare pret" (Matei 13:46).
1.3 Noi fata de altii
Pe parcursul vietii noastre pe pamant experimentam in fiecare zi harul si indurarea lui Dumnezeu. Lucrul acesta ar trebuie sa ne faca sa actionam si noi insine in har si in indurare fata de semenii nostri si fata de fratii si surorile noastre in credinta (Luca 6:36 ; Col. 4:6 ; Ev. 4:16).
1.4 Harul manifestat in rapire
Ultima manifestare a harului si a indurarii fata de noi pe pamant va fi rapirea. Ea este implinirea "bunei sperante prin har" si actul final al "indurarii Domnului nostru Isus Hristos pentru viata eterna". In acel moment, care speram sa fie iminent, trupul smereniei noastre va fi transformat in asemanarea trupului gloriei lui Hristos Domul nostru. Din acel moment, nu va mai fi pentru noi nicio slabiciune, nicio imperfectiune. Indurarea din partea Dumnezeului nostru nu va mai fi atunci necesara. Dar harul va ramane...
1.5 In timp si in eternitate
In cele din urma, bunatatea lui Dumnezeu a lucrat pentru mantuirea noastra (Rom. 2:4 ; Tit 3:4). Ea ne insoteste pe drumul nostru de credinta (Rom. 11:22). Bunatatea se descopera in favoarea si in disponibilitatea de a ierta, s-ar putea spune in bunavointa lui Dumnezeu. Dumnezeu Isi arata bunatatea Sa fata de pacatosul nevrednic, dar si fata de credincios. Spre deosebire de indurare, bunatatea o vom experimenta chiar si in eternitate, si chiar va dainui in "nemarginitele bogatii ale harului Sau in bunatate... in Hristos Isus (Efes. 2:7).
2 Harul in viitor
2.1 Nemarginitele bogatii ale harului aratate in glorie
Nemarginitele bogatii ale harului de nepatruns ale lui Dumnezeu Tatal nostru se vor arata in gloria perfecta si fara nori in bunatatea Lui fata de noi. Atunci nu vom mai avea nevoie de mila si de indurare. Din momentul rapirii, trupul nostru nu va mai fi marcat de stricaciune sau putrezire, de dezonoare si slabiciune, ci de neputrezire, nemurire, glorie si putere (1 Cor. 15:42, 43, 53, 54). Trupul smereniei noastre va fi transformat in asemanarea trupului gloriei Sale (al lui Hristos) (Filip. 3:21). Termenul "smerenie" face referire la tot ceea ce suntem si prin care suntem legati de vechea creatie corupta : pacatul, moartea (ca rezultat si plata a pacatului), intristare, strigat, chin si lacrimi (Apoc. 21:4). Din acest moment glorios, toate acestea vor face, pentru noi si pentru totdeauna, parte din trecut, chiar daca aceasta nu va deveni o realitate pentru multimea din noua creatie decat la sfarsitul Imparatiei milenare.
2.2 Diferitele etape ale nemarginitelor bogatii ale harului
Dumnezeu ne-a pregatit pentru aceasta in diferite etape, asa cum arata versetele de mai inainte 4 la 6 din Efeseni 2. Noi care eram morti in greselile si in pacatele noastre, El ne-a adus la viata (ne-a inviat) impreuna cu Domnul inviat. In acelasi timp, ne-a inviat impreuna cu El, adica asezati intr-o pozitie cu totul noua in lumea invierii. Prin aceasta, noi nu mai apartinem de "veacul rau de acum" (Gal. 1:4), ci de lumea cereasca. In plus, El ne-a "asezat impreuna in locurile ceresti, in Hristos Isus". Acolo unde Se afla Mantuitorul nostru, acolo este si locul nostru. Desigur, nu suntem inca acolo impreuna cu El, ci "in El". Lucrul acesta arata unde este propriul nostru loc. In curand vom fi si noi cu El, si vom cunoaste in El nemarginitele bogatii ale harului lui Dumnezeu in bunatate si le vom experimenta.
2.3 Pentru totdeauna cu Domnul
Vom fi pentru eternitate "cu Hristos", Domnul si Mantuitorul nostru, Fiul lui Dumnezeu. Domnul Isus a spus ucenicilor Sai : "Si fiindca ma voi duce si va voi pregati un loc, voi veni din nou si va voi lua la Mine Insumi, pentru ca, acolo unde sunt Eu, sa fiti si voi" (Ioan 14:3). El a adresat aceste cuvinte Tatalui Sau : "Tata, doresc ca aceia pe care Mi i-ai dat Tu sa fie si ei cu Mine unde sunt Eu, ca sa priveasca gloria Mea" (Ioan 17:27). Si Pavel confirma acest lucru in descrierea sa referitoare la rapire cu aceste cuvinte glorioase : "Si astfel vom fi intotdeauna impreuna cu Domnul. Asadar, incurajati-va unii pe altii cu aceste cuvinte" (1 tes. 4:17, 18).
2.4 Vom fi asemenea Lui... Il vom vedea asa cum este
Cuvantul lui Dumnezeu merge chiar mai departe. Nu numai ca vom fi cu Domnul nostru, dar "vom fi asemenea Lui pentru ca-L vom vedea asa cum este" (1 Ioan 3:2). Dumnezeu, inainte de intemeierea lumii, "ne-a predestinat sa fim asemenea chipului Fiului Sau, pentru ca El sa fie Cel intai-nascut intre multi frati" (Rom. 8:29) ! Creaturile nu pot fi ridicate mai mult. Ca rascumparati si copii ai lui Dumnezeu, vom fi asemenea Domnului si Mantuitorului nostru ca Om glorificat, si in plus, Il vom vedea asa cum este.
2.5 Nestingherit, fara umbra
Toate acestea decurg datorita harului lui Dumnezeu, a dragostei Sale nemeritate. Numai in glorie el se poate revarsa nestingherit fata de noi. Numai acolo vom putea sa ne bucuram de el fara nicio umbra. Nu va mai fi nimic care sa ne impiedice sa-l experimentam si sa ne bucuram de el. Atunci vom fi intr-o stare in care vom fi capabili sa intelegem natura si actiunea lui Dumnezeu mai bine ca niciodata mai inainte.
2.6 In veacurile viitoare
"Veacurile (sau secolele) viitoare" (la plural) in care se va intampla acest lucru (Efes. 2:7), inseamna pentru noi, toata perioada dupa rapire, adica pana la sfarsitul domniei milenare, care este numita de mai multe ori "veacul (sau secolul) viitor" (la singular) (Mc. 10:30 ; Luca 18:30 ; conf. Mt. 12:32 ; Efes. 1:21 ; Ev. 6:5). Pe de alta parte, trebuie inteles prin aceasta expresie perioda nelimitata, eternitatea noii creatii dupa domnia milenara, pe care Noul Testament o desemneaza cel mai adesea prin expresia "vecii vecilor" (Apoc. 11:15 ; 20:10 ; 22:5).
3 Nemarginitele bogatii
3.1 Experimentarea lor neincetat
Atunci cand Dumnezeu si Tatal nostru ne va arata, in veacurile viitoare, nemarginitele bogatii ale harului Sau in bunatate, nu va fi doar "de departe", ca sa zicem asa, ci ni le va da ca sa avem parte de ele in mod concret. Acelasi verb este folosit cand este vorba de a arata puterea lui Dumnezeu din Romani 9:22, si dragostea adevarata aratata din partea credinciosilor in Evrei 6:10. Nu doar ca vom cunoaste nemarginitul Sau har in bunatate, dar il vom experimenta neincetat.
3.2 Ingerii vor fi martori
Exista creaturi care il vor vedea, dar care nu-l vor experimenta ele insele. Acestea sunt ingerii sfinti care-L inconjoara pe Dumnezeu. Inca de astazi, intelepciunea nespus de felurita a lui Dumnezeu este data sa fie cunoascuta stapanirilor si autoritatilor in locurile ceresti prin adunare (Efes. 3:10). Ingerii doresc sa priveasca de aproape lucrurile cu privire la lucrarea si la Persoana lui Hristos in Evanghelie (1 Petru 1:12). Deci, putem sa admitem ca, in veacurile viitoare, vor vedea si ei nemarginitele bogatii ale harului lui Dumnezeu in bunatate. Aceste creaturi glorioase Il cunosc pe Dumnezeu, dar nu rascumpararea. Ei cunosc puterea si gloria Lui, dar nu harul Sau. Ce va fi pentru ei atunci cand, in eternitate, vor putea sa fie martori la modul in care Dumnezeu va arata "in veacurile viitoare nemarginitele bogatii ale harului Sau, in bunatate fata de noi, in Hristos Isus" !
3.3 Nemarginitele bogatii ale harului merg mult mai departe decat bogatiile harului
Atunci cand am venit la credinta, Dumnezeu a raspandit deja din belsug "bogatiile harului Sau fata de noi in toata intelepciunea si priceperea" (Efes. 1:7, 8 ; conf. Rom. 5:20). Dar cu privire la "nemarginitele bogatii ale harului lui Dumnezeu in bunatate", acestea merg chiar mai departe. Acestea depasec cu mult tot ceea ce am putea sa ne imaginam astazi. Aceasta este o descriere a desfasurari perfecte a harului in circumstante noi. Atunci vom cunoaste, fara nicio piedica si fara nicio umbra, asa cum noi insine am fost cunoscuti de Dumnezeu (1 Cor. 13:12). In aceste circumstante, vom vedea si vom experimenta continuu parti noi ale bunatatii si ale harului lui Dumnezeu in Hristos. Aceasta va face parte din fericirea noastra eterna.
3.4 A vedea nemarginitele bogatii ale harului
Il vom vedea pe Domnul nostru asa cum este, si in acelasi timp vom vedea nemarginitele bogatii ale harului lui Dumnezeu revelate perfect in El (vezi Ioan 1:15-17 ; Tit 2:11). El este darul de nespus al lui Dumnezeu fata de noi, pacatosii pierduti. El care era bogat, care era in chip de Dumnezeu, S-a facut sarac, in har, pentru noi, si a mers la moarte, pentru ca noi sa devenim bogati prin saracia Lui (2 Cor. 9:15 ; 8:9). Pana acum si din cauza slabiciunii noastre, harul lui Dumnezeu ne este revelat intotdeauna insotit de indurare (vezi Ev. 4:16). Dar atunci ne vom bucura de harul Sau in bunatate, caci orice piedica si orice limita vor disparea pentru totdeauna.
Dar acum, exista inca atat de multe piedici - in noi insine si venind din afara noastra. Multe lucruri cauta sa ne impiedice de a ne preocupa cu Dumnezeu si cu harul Sau in Hristos. Dar atunci nu va mai fi niciun obstacol. Cand privim inapoi vedem propria noastra rautate - in veacurile viitoare vom vedea nemarginitele bogatii ale harului lui Dumnezeu in bunatate, si in Hristos, Mantuitorul nostru !
Ca sa arate in vecurile viitoare nemarginitele bogatii ale harului Sau, in bunatate fata de noi, in Hristos Isus (Efes. 2:7).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu