Translate

sâmbătă, 15 februarie 2020




                                                            Adancimile lui Satan


     Élie Argaud


     A subestima puterea Adversarului sau a ignora practic existenta sa, acestea sunt ganduri extrem de periculoase. Cineva a zis : "Cu cat un om Il cunoaste pe Hristos, cu atat mai mult intelege ca va avea de-a face cu Satan". Poate fi util sa vedem pe scurt : mai intai sub ce nume il infatiseaza Scriptura, apoi care sunt originea, caracterele si activitatea acestui ingrozitor vrajmas, in final, ce judecata grozava il asteapta


     1     Numele lui Satan

     El poarta, in Cuvantul lui Dumnezeu, diferite nume :
     - Satan (de ex. in Mt. 16:23), adica adversar, cel care se impotriveste lui Dumnezeu si                          sfintilor Sai;
     - diavol (Luca 4:2), ceea ce inseamna acuzator, calomniator, si in special "acuzatorul                          fratilor" (Apoc. 12:10);
     - sarpe (2 Cor. 11:3), din cauza vicleniei sale, si pentru ca s-a folosit de acest animal                              pentru a insela pe Eva in Eden;
     - sarpele cel vechi (Apoc. 12:9), pentru ca l-a tarat la rau pe om de la inceput;
     - balaur (Apoc. 12:9), cel care foloseste puterea lumii pentru a face rau;
     - ispititor (Mt. 4:3);
     - vrajmas (Mt. 13:25);
     - stapanitorul lumii acesteia (Ioan 12:31);
     - capetenia autoritatii vazduhului (Efes. 2:2);
     - dumnezeul acestui veac (2 Cor. 4:4);
     - cel rau (1 Ioan 3:12). 

     Toate aceste nume ne spun deja multe despre caracterele sale.


     2     Originea, istoria si caracterele lui Satan

     Satan este o creatura a lui Dumnezeu, si care a fost impodobit cu cele mai excelente daruri. Mare parte din expresiile care in Ezechiel 28:12-19 se refera in mod direct la imparatul Titului par sa se aplice, in imagine, la Satan. El era "masura desavarsirii, plin de intelepciune si desavarsit in frumusete". El era pe muntele sfinteniei lui Dumnezeu si umbla prin mijlocul pietrelor de foc. El a existat inainte de crearea omului. Intr-o zi, inima lui s-a ridicat impotriva lui Dumnezeu. Atunci el a fost aruncat de pe "muntele lui Dumnezeu" ca ceva intinat, atragand in caderea lui ingeri care-i slujeau. Dezbracat de gloria sa, el a exercitat de atunci "puterea intunericului" (Luca 22:53 ; Efes. 6:12), cu o multime de demoni aflati sub autoritatea sa.
     El "a fost ucigas de la inceput si n-a stat in adevar, pentru ca nu este adevar in el...este mincinos si tatal minciunii" (Ioan 8:44).
     El a provocat caderea omului, si il stapaneste prin patimi si pofte. Stie sa le provoace, datorita inteligentei sale patrunzatoare, crescute, dupa cum l-a descris cineva, printr-o lunga experienta pe care o are asupra inimilor oamenilor. El a ridicat intrega lume, politica si religioasa, impotriva lui Hristos, pentru a-L omori, si atunci Hristos l-a numit in mod expres stapanitorul lumii (Ioan 14:30), apoi el nu a incetat sa lupte impotriva ucenicilor lui Hristos. Chiar si astazi stie sa provoace persecutii impotriva crestinilor fideli, asa cum a facut in secolele trecute, in masura in care Dumnezeu i-a ingaduit, si dupa cum o va face impotriva credinciosilor in viitor. Din leu care racneste (1 Pet. 5:8) poate sa se transforme in inger al luminii (2 Cor. 11:14), si in acest fel activitatea sa este cu mult mai periculoasa pentru noi.
     El este deci o fiinta puternica, un duh plin de intelepciune si de viclenie caruia nu trebuie sa-i dispretuim stapanirea, deoarece chiar arhanghelul Mihail nu a indraznit sa rosteasca impotriva lui o judecata insultatoare, atunci cand se certa cu el pentru trupul lui Moise (Iuda 9).


     3     Activitatea lui Satan pana la crucea lui Hristos

    Pamantul a devenit locul unde isi exercita fara incetare activitatea sa, in timp ce are inca acces in cer pentru a-i acuza pe oameni, si acolo el este capetenia "puterilor spirituale ale rautatii in cele ceresti" (Efes. 6:12). Scriptura il arata umbland dintr-un loc in altul pe pamant si plimbandu-se pe el, venind apoi in prezenta lui Dumnezeu cu acuzatiile si calomniile sale (Iov. 1:6-12). El actioneaza permanent impotriva lui Dumnezeu, inseland pe oameni, antrenandu-i spre rau, cautand sa contracareze dintotdeauna planurile divine de har in favoarea omului vinovat. El este cel care a impins lumea inainte de potop la coruptie si la violenta. El este cel care i-a condus pe urmasii lui Noe la idolatrie si la satisfacerea patimilor lor. El este cel care l-a provocat pe Faraon sa omoare pe toti fiii care se nasteau in mijlocul israelitilor, si pe Atalia, fiica Izabelei, la nimicirea familiei imperiale a lui Iuda, pentru a nimici astfel promisiunea divina. Dar, Dumnezeu a dejucat intotdeauna vicleniile sale, si promisiunea unui Eliberator s-a implinit la timpul sau : Hristos a venit in lume.
     Indata ce Fiul lui Dumnezeu a aparut pe aceasta scena, Satan a desfasurat o energie extrema : toate fortele sale sunt puse in joc, impotriva lui Dumnezeu, pentru a-L invinge pe Domnul Isus. Nu stia el ca Acesta este "samanta femeii", care trebuia sa-i zdrobeasca capul, dupa cea mai veche profetie ? (Gen. 3:15). A incercat sa omoare la Betleem pe Copilul care este Mantuitorul lumii. L-a ispitit de trei ori pe Isus in pustie, cautand in zadar sa-L faca sa pacatuiasca. In Ghetsimani, el se deda la un ultim asalt : el face ca Isus sa intrevada care va fi pretul ispasirii pacatului, mania lui Dumnezeu, fara nicio crutare. Ar fi vrut sa-L opreasca pe Isus de pe drumul de jertfa. Dar Maintuitorul a mers pana la capat.
     A mers pana la capat si a triumfat. Daca El i-a jefuit deja bunurile omului tare (Mt. 12:29), acum ii va zdrobi puterea. Prin moarte, Hristos l-a facut fara putere pe cel care avea puterea mortii, adica pe diavol, si i-a eliberat pe toti cei care, prin frica de moarte, erau supusi robiei toata viata lor (Ev. 2:14). El a dezbracat stapanirile si autoritatile si le-a expus public, triumfand asupra lor prin cruce (Col. 2:15). Satan care tinea captivi pe pacatosi este el insusi facut captiv (Efes. 4:8).
     Dar, desi a fost invins la cruce, si aceasta biruinta a fost aratata prin invierea lui Hristos, Satan nu dezarmeaza. Dupa cum L-a rastignit pe Invatatorul, ii va persecuta pe ucenici, si pe toti cei care cred in El. Activitatea lui este fara odihna. Din zorii crestinismului, el a intrat in inima lui Anania pentru a-l face sa minta pe Duhul Sfant, la altii pentru a-i conduce la cele mai triste pacate, iar la altii chiar pentru a raspandi sau a primi invataturi gresite. Si el a continuat, si continua. Nu se odihneste niciodata.


     4     Activitatea lui Satan dupa crucea lui Hristos

     Totusi, dupa cruce, chiar daca este imbracat inca cu demnitate, el si-a pierdut toata autoritatea asupra credinciosului. A fost facut fara putere si, daca noi ne impotrivim lui, va fugi de la noi (Iac. 4:7).
     La putin timp dupa rapirea sfintilor, dupa o lupta mare dusa in cer, intre Mihail si ingerii sai impotriva lui Satan si a ingerilor sai (Apoc. 12:7-9), Satan va fi aruncat din cer pe pamant. El va fi cuprins de o mare furie, caci va sti ca mai are putin timp pentru a-si continua lucrarea sa de distrugere si amagire. El va avea in slujba sa doua puteri auxiliare : una politica, conducatorul imperiului roman restabilit, si o alta religioasa, Antihristul, sau falsul profet. Se vor alia toti trei intr-o trinitate a raului. Ei vor trimite ingeri imbracati cu o putere diabolica si vor face minuni (Apoc. 16:13, 14). Inselati de ei, oamenii se vor pregati pentru ravratire impotriva lui Dumnezeu. Sfintii care vor fi pe pamant in acel timp, si in special credinciosii din ramasita iudaica, vor fi persecutati ingrozitor (Apoc. 12:17). Cei care vor vrea sa pazeasca poruncile lui Dumnezeu si care vor avea marturia lui Isus (Apoc. 12:17) vor refuza sa se supuna lui Antihrist, pe care poporul iudeu, in ansamblul sau, il va aclama. Aceasta ramasita credincioasa, va fi adusa in acelasi timp sa-si recunoasca vinovatia sa fata de Mesia, si vor predica Evanghelia Imparatiei in toate cetatile lui Israel. Persecutata cu si mai multa violenta, datorita credinciosiei sale, de catre Antihrist care va instaura idolatria in templu, aceasta ramasita va fugi (cititi Mt. 24:16-21), si va gasi scapare la diferite natiuni. Atunci se va predica inca Evanghelia Imparatiei; multi, o vor primi, se vor converti si dintre ei vor fi si martiri
     Atunci imparatii pamantului, in ratacirea lor, se vor aduna ca sa lupte impotriva Domnului, coborat din cer cu ostirile Sale. Ei vor fi nimiciti, conducatorul imperiului roman si falsul profet vor fi aruncati de vii in iazul de foc (Apoc. 19:20), iar Satan, legat, va fi aruncat in Adanc pentru o mie de ani (20:1-3). El nu va mai putea, in acest timp, sa-si exercite puterea lui nefasta.
     La sfarsitul celor o mie de ani, Satan va fi dezlegat pentru ultima incercare (in sensul de a proba, n.t.) a omului (Apoc. 20:7). Lunga lui captivitate nu-l va schimba, si imediat va cauta sa-i amageasca pe oameni. Multi il vor asculta si vor face razboi impotriva sfintilor (Apoc. 20:8, 9). Dar Dumnezeu va pune capat activitatii ingrozitoare a adversarului : va fi aruncat "in iazul de foc si pucioasa, unde sunt fiara si falsul profet; si vor fi chinuiti zi si noapte, in vecii vecilor" (Apoc. 20:10). El va fi acolo, pentru totdeauna, in mijlocul ingerilor cazuti si a oamenilor nefericiti care au respins mantuirea lui Dumnezeu, si care vor tine companie vechiului lor stapan, in "focul etern", pe care Dumnezeu nu l-a pregatit pentru ei, ci "pentru diavol si ingerii sai" (Mt. 25:41).


     5     A lua seama si a veghea

     Acesta este vrajmasul sufletelor noastre. Fie ca necredinciosul care refuza pe Isus ca Mantuitor sa stie bine ca soarta lui eterna este legata de cea a lui Satan, iar lucrul acesta trebuie cantarit cu atentie ! Fie ca credinciosul, avetizat de puterea Adversarului, sa ia seama si sa vegheze ca sa nu cada in cursele lui. Singura sa scapare este sa stea aproape de Cel care, dupa ce l-a legat pe Satan prin Cuvant, in pustie, si l-a deposedat de bunurile lui in timpul lucrarii Sale aici jos, l-a facut fara putere prin cruce. In curand "Dumnezeu va zdrobi pe Satan sub picioarele voastre", le este spus sfintilor (Rom. 16:20). Evenimentele finale pe care le-am amintit sunt aproape. Cei care nu au cunoscut "adancimile lui Satan" sunt indemnati sa tina cu tarie ceea ce au, pana va veni, pentru a face judecata, Cel care, Fiul lui Dumnezeu, a fost Fiul Omului (Ioan 5:22, 27 ; Apoc. 18, 24).


     6     Lucrurile ascunse

     De ce i-a lasat Dumnezeu lui Satan, pana acum, locul lui in cer si activitatea sa pe pamant ? De ce a amanat aplicarea judecatii fata de acest razvratit ? Aceste intrebari si multe altele apartin de lucrurile ascunse ale lui Dumnezeu, iar noi trebuie sa ne multumim cu ceea ce este descoperit pentru folosul nostru : "Cele ascunse sunt ale Domnului Dumnezeului nostru, dar cele descoperite sunt ale noastre si ale fiilor nostri pentru totdeauna, ca sa implinim toate cuvintele legii acesteia" (Deut. 29:29). Din momentul in care creatura a pierdut din vedere dependenta sa de Dumnezeu, nu exista nimic pentru ea care s-o atraga, ca si cum ar deveni egalul Creatorului ei. Aceasta a fost tocmai vina marelui nostru adversar, si in acelasi pacat ar vrea sa ne atraga, dupa cum l-a atras pe primul Adam.          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze