Translate

vineri, 14 februarie 2020




      Obiectivele si tacticile lui Satan impotriva poporului lui           Dumnezeu dezvaluite de Cuvantul lui Dumnezeu
                                                                                   - IV -


     Bruce Anstey


     4     Cele zece tactici principale ale diavolului

     4.9     A diviza si a imprastia pe copiii lui Dumnezeu (Prov. 6:9)

     O alta tactica a lui Satan este de a diviza pe sfintii lui Dumnezeu. El nu doreste sa ne vada ca umblam intr-o unitate fericita unii cu altii (care este dorinta Domnului pentru Biserica) pentru ca stie ca aceasta va fi o marturie puternica fata de lume (Ioan 17:23). Daca poate sa semene neintelegeri printre frati (Prov. 6:19), pana acolo de a separa pe unul de celalalt si ca ei sa nu mai umble impreuna, lucrul acesta fiind o mare discreditare pentru Numele Domnului in aceasta lume.
     Este ceea ce vedem in 2 Corinteni 2:6-11 : "Este destul pentru unul ca acesta pedeapsa care i s-a dat de catre cei mai multi; astfel incat, dimpotriva, mai bine sa iertati si sa mangaiati, ca nu cumva unul ca acesta sa fie coplesit de prea multa intristare. De aceea, va indemn sa-i aratati dragoste. Caci de aceea v-am si scris, ca sa cunosc, punandu-va la incercare, daca sunteti ascultatori in toate. Iar cui iertati voi ceva, iert si eu; pentru ca si eu, ce am iertat, daca am iertat ceva, am facut-o pentru voi, in prezenta lui Hristos, ca sa nu dam castig lui satan asupra noastra; caci nu suntem in necunostinta de planurile lui".
     In acest caz, Satan a cautat sa se foloseasca de aceasta trista situatie din mijlocul corintenilor pentru a diviza pe sfinti in mod universal ! Omul care a trebuit sa fie scos afara din comuniune in prima epistola acum se pocaise, si era nevoie sa fie reprimit in comuniune. La inceput, corintenii au neglijat scoaterea lui afara (1 Cor. 5), apoi, dupa ce el s-a pocait, ei neglijau sa-l primeasca din nou in comuniune. Satan a vazut in aceasta o ocazie de a-i arunca pe sfintii in confuzie. Apostolul le scrie ca era momentul ca sa-l primeasca pe cel care a gresit. Dar el nu voia s-o ia inainte iertand pe acel om atat timp cat ei nu au facut acest lucru, chiar daca in inima lui el il iertase. Lucrul acesta se refera la actiunea administrativa a adunarii locale (iertarea administrativa) care are efect asupra tuturor adunarilor de pe intregul pamant, care se strang pe terenul "unicului trup" (Mt. 18:20 ; Efes. 4:4).
     Avem aici o lectie foarte importanta, si anume ca adunarea locala (unde are loc angajarea judecatii, cea care leaga) este prima care ridica masura de disciplina cand persoana se pocaieste, si sfintii din alta parte (din alte adunari, n.t.) vor actiona in acord cu ea, ca fiind "un singur trup". Glasurile fratilor din alte adunari pot sa se faca auzite in adunarea locala unde a avut loc tulburarea, dupa exemplul apostolului Pavel care-i indemna pe corinteni sa-l primeasca pe omul care s-a pocait, dar ridicarea actiunii anterioare (punerea inafara comuniunii) este responsabilitatea adunarii locale. Pentru celelalte adunari, primirea in comuniune a persoanei atunci cand adunarea sa locala nu a facut-o, inseamna confuzie. Satan ar folosi aceasta situatie pentru a diviza pe sfinti. Dar actionand impreuna in aceste probleme dintre adunari, vom pastra "unitatea Duhului", si astfel exprimam adevarul ca "este un singur trup".
     Pavel continua zicand : " ca Satan sa nu aiba niciun castig de la noi" (2 Cor. 2:11). El nu zice "... sa nu aiba castig de la voi", referindu-se numai la corinteni. El zice "noi", desemnand in general pe sfintii care apartin de un "singur trup". Pavel stia ca Satan cauta sa divizeze pe sfinti in tot ceea ce el putea, si aceste probleme delicate dintre adunari sunt domeniul lui special unde ii place sa lucreze. De aceea Pavel, ca reprezentant al sfintilor din alte locuri, ne arata cum trebuie sa actionam in aceste probleme de dezlegare a judecatii unei adunari. Chiar daca el (si poate si altii) stia ca omul respectiv s-a pocait si trebuie sa fie reprimit in comuniune, el nu dorea sa treaca peste adunarea locala din Corint si sa actioneze independent in aceasta problema - desi ca apostol avea autoritate s-o faca, daca era nevoie. Actionand astfel, el l-a redus pe Satan la tacere.
     De aceea, remediul divin impotriva uneltirilor lui Satan care cauta sa divizeze pe sfinti, este de a actiona in acord cu adunarea locala, care a luat o hotarare in Numele Domnului, si a recunoaste aceasta hotarare, astfel ca "unitatea Duhului" sa fie pastrata in "legatura pacii" (Efes. 4:3).


     4.10     A impiedica procesul de restaurare intr-un suflet (Zah. 3)

     Vom incheia printr-un ultim pasaj din Scriptura cu privire la un alt mod prin care actioneaza Satan; Zaharia 3:1-7 : "Si mi-a aratat pe Iosua, marele preot, stand inaintea Ingerului Domnului si pe Satan stand la dreapta lui, ca sa i se impotriveasca. Si Domnul i-a zis lui Satan: Domnul sa te mustre, Satan! Da, sa te mustre Domnul care a ales Ierusalimul! Nu este acesta un taciune scos din foc? Si Iosua era imbracat cu haine murdare si statea inaintea Ingerului. Si el a vorbit si a spus celor care stateau inaintea lui, zicand: Luati de pe el hainele murdare! Si lui i-a zis: Iata, am facut ca nelegiuirea ta sa se duca de la tine si te imbrac cu haine de sarbatoare. Si eu am zis: Puneti-i o mitra (sau "o cununa") curata pe cap. Si i-au pus mitra cea curata si l-au imbracat cu haine; si Ingerul Domnului statea de fata. Si Ingerul Domnului a marturisit lui Iosua, zicand: Asa zice Domnul ostirilor: Daca vei umbla pe caile Mele si daca vei pazi cele de pazit ale Mele, atunci vei judeca si tu casa Mea si de asemenea vei pazi curtile Mele si-ti voi da un loc ca sa umbli intre acestia care stau aici".
Aici, Satan cauta sa impiedice lucrarea de restaurare intr-un suflet. Iosua facea parte dintre israelitii care au fost deportati la Babilon, o tara idolatra. Totusi, Domnul a lucrat pentru restaurarea poporului Sau in tara lor, si pentru a restabili inchinarea in templu, etc. Dar Iosua, marele preot, era intinat cu tot ceea ce fusese in legatura in tara Babilonului. Prin urmare, el nu era in starea potrivita  de a-si indeplini functiile de preot al Domnului in templul Domnului, si avea nevoie sa fie restaurat si curatit inainte de a fi reinstaurat in slujba sa de mare preot. Dar il vedem pe Satan tocmai acolo, cautand sa impiedice aceasta lucrare.
     Vedem lucrarea lui Dumnezeu in Iosua simbolizata prin faptul ca el este :

     1- Imbracat,
     2- Curatit,
     3- Incununat, si apoi
     4- primeste o misiune

     Impiedicarea lucrarii de restaurare intr-un suflet este lucrarea lui Satan. El doreste ca poporul lui Dumnezeu sa esueze, si cand ei se intineaza cu lumea datorita esecurilor lor, el doreste ca ei sa nu fie restaurati. Poate ati venit la aceasta conferinta cu speranta unei astfel de schimbari in vietile voastre. Este bine, dar puteti fi siguri de un lucru, Satan va incerca sa impiedice procesul de restaurare in sufletul vostru. Chiar suntem recunoscatori ca putem spune ca Domnul este de partea voastra, si ca El il va respinge pe diavol in planurile sale de a va impiedica.
     Anumite lucruri care au fost facute fata de Iosua sunt instructive, in mod practic, in legatura cu o restaurare. Il vedem pe Iosua stand inaintea Domnului in "haine murdare". Hainele in Scriptura vorbesc de asocierile noastre in viata. Gandind la ele, veti vedea cat de potrivite sunt ele pentru aceasta imagine; hainele noastre infasoara (sau, inconjoara, n.t.) trupul nostru, si literal vorbind, noi traim in interior. Daca va amestecati cu lumea, asocierile voastre (relatiile, legaturile, n.t.) din viata va intineaza si, in final, va impiedica sa fiti restaurati. Aveti nevoie sa va vedeti hainele asa cum sunt ele in realitate : o piedica pentru a veni la Domnul.
     Primul lucru pe care Domnul L-a facut pentru Iosua, a fost sa porunceasca slujitorilor Sai "luati de pe el hainele murdare". Si exact de acest lucru avem nevoie daca vrem sa fim restaurati. Este nevoie sa parasiti asocierile care va intineaza si in care va aflati, - prietenii vostri, locurile unde mergeti, si ceea ce va distreaza; aceste lucruri impiedica restaurarea voastra. Aveti nevoie sa urmati exemplul orbului Barimeu. El si-a aruncat departe haina sa fiindca stia ca ea il impiedica sa vina la Domnul (Mc. 10:50). Daca aveti nevoie de restaurare, trebuie sa faceti la fel. Atat timp cat ramaneti in hainele voastre murdare, in asocierile voastre actuale, nu veti putea fi restaurati.
     Este frumos ca Domnul doreste sa ne ajute folosindu-Se de slujitorii Sai pentru "a lua hainele murdare". Ei o pot face atentionandu-va de pericolele in care sunteti implicati. Ei vor sa va incurajeze prin Scriptura sa faceti voia lui Dumnezeu in vietile voastre. Poate nu va place ca cineva incearca sa va incurajeze sa va indepartati de imprejurarile care va intineaza si in care traiti, dar Domnul stie ca uneori nu puteti face totul singuri. Sa fiti recunoscatori ca Domnul va trimite pe cineva ca sa va vorbeasca. Nu priviti la aceste persoane ca la niste muste care ar trebui mai degraba sa se ocupe de propriile lor probleme; ele incearca sa va ajute. Poate fi dureros sa va indepartati de relatiile voastre, poate incercati chiar sa gasiti un compromis. Lucrul acesta imi aminteste de Avraam cand Domnul i-a zis ca binecuvantarea va veni doar prin samanta promisa in Isaac. El a raspuns "Oh, sa traiasca Ismael inaintea Ta!" (Gen. 17:18). El spera sa pastreze putin din ceea ce facuse carnal. Va puteti intreba : "trebuie lasat totul ?". Raspunsul este da; trebuie sa va indepartati de tot. Cuvantul adresat lui Avraam a fost : "Izgoneste pe roaba aceasta si pe fiul ei" (Gen. 21:10). Lucrul acesta a fost "foarte rau in ochii" lui Avraam (Gen. 21:11), dar el l-a facut si a primit binecuvantarea.
     Levitic 13:50-52 ne spune ca haina unui lepros trebuia sa fie arsa. Lepra este o imagine a pacatului. Focul in Scriptura vorbeste de judecata. Este semnificativ ca leprosul trebuia sa-si arda propria haina ! In timp ce Domnul se foloseste de slujitorii Sai ca sa va ajute sa indepartati hainele voastre murdare (asocierile care va intineaza), in final trebuie sa le ardeti voi insiva - adica sa rostiti personal judecata peste toata aceasta situatie. Daca n-o faceti, probabil veti cadea din nou in ea. Dumnezeu vrea sa va dea harul s-o faceti, chiar daca lucrul acesta este "foarte rau in ochii vostri".
     Lucrul urmator de care avea nevoie Iosua era ca "nelegiuirea" lui sa fie indepartata. Lucrul acesta ne vorbeste de curatirea si de restaurarea sufletului pe care numai Domnul poate s-o faca, cand Ii marturisim pacatele si esecurile noastre. "Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nedreptate" (1 Ioan 1:9). Atunci i-au fost date lui Iosua "haine de sarbatoare". El a imbracat haine noi. O haina noua vorbeste de asocieri noi in viata. Aceasta ne invata ca o persoana, dupa ce a iesit din asocieri care o intinau si in care a fost, si dupa ce a fost restaurata de Domnul, acea persoana are nevoie sa intre in asocieri noi unde poate avea comuniune cu copiii lui Dumnezeu. Apoi o "diadema curata" (in. rom. "mitra", n.t.) a fost pusa pe capul sau : lucrul acesta ne vorbeste despre demnitatea lui regasita. In final, Domnul ii da lui Iosua misiunea "de a umbla in caile Sale" si de a face o lucrare in casa lui Dumnezeu. Uneori avem ideea ca Domnul nu mai vrea sa ne foloseasca pentru ca am falimentat, dar harul este atat de mare incat Domnul poate sa Se foloseasca in casa Sa de persoane restaurate. El are o lucrare de facut prin voi pentru gloria Sa si pentru binecuvantarea poporului Sau.
     Remediul divin pentru restaurare este de a intra imediat in prezenta Domnului, si de a lasa ca procesul de restaurare sa inceapa. Marturisiti drumul propriei voastre vointe inaintea Domnului, si primiti ajutor prin slujitorii Sai in acest scop. Observati ca Satan nu a putut face nimic pentru a impiedica restaurarea lui Iosua atat timp cat el a stat in prezenta Domnului ! Doriti in mod special acest rezultat in viata voastra astazi. Nu veti regreta ca ati facut acest lucru.


     4.11     Concluzie

     Am privit la zece cai de atac prin care Satan actioneaza. Cuvantul lui Dumnezeu le-a descoperit pentru noi, si ne-a dat un remediu divin pentru fiecare. Fie ca Domnul sa Se foloseasca de aceasta dezvaluire a planurilor diavolului impotriva poporului Sau, pentru ca sa ne izbaveasca si sa ne pazeasca.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze