Translate

vineri, 7 februarie 2020




    Obiectivele si tacticile lui Satan impotriva poporului lui           Dumnezeu dezvaluite de Cuvantul lui Dumnezeu
                                                                             - I -


     Bruce Anstey


     1     Noi suntem in razboi spiritual, si vrajmasul este foarte puternic

     As vrea sa vorbesc despre tacticile si vicleniile diavolului in incercarile sale de a tulbura pe poporul lui Dumnezeu si cum este el invins prin Cuvantul lui Dumnezeu.
     In introducere la acest subiect, sa citim Luca 14:31-32 : "Sau care imparat, mergand la razboi impotriva altui imparat, nu sta intai sa se sfatuiasca daca poate sa-l intampine cu zece mii pe cel care vine impotriva lui cu douazeci de mii? Iar daca nu, pe cand acela este inca departe, trimite solie si cere conditiile de pace". Aceste versete ne spun ca noi suntem angajati impotriva unui vrajmas cu mult mai puternic decat noi ! Acest lucru trebuie sa-l intelegem la inceputul vietii nostre crestine : noi nu avem suficienta putere de a lupta cu el.
     Si mai citim in 2 Corinteni 10:3-5 : "Caci, desi umblam in carne, nu ne luptam potrivit carnii. Pentru ca armele luptei noastre nu sunt firesti (lit. "carnale"), ci puternice, potrivit lui Dumnezeu, spre daramarea intariturilor, daramand rationamente si orice inaltime care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu si inrobind orice gand ascultarii de Hristos". Aceste versete ne spun despre natura luptei : ea este spirituala, nu este o batalie fizica.
     Acum sa trecem la Efeseni 6:10-12 si sa vedem ceva mai mult : "Incolo, fratii mei, fiti tari in Domnul si in taria puterii Lui. Imbracati toata armura lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului: pentru ca lupta noastra nu este impotriva sangelui si a carnii, ci impotriva stapanirilor, impotriva autoritatilor, impotriva stapanitorilor lumii intunericului acestuia, impotriva puterilor spirituale ale rautatii in cele ceresti". Aceste versete ne spun ca acest vrajmas are un plan precis de atac pentru a tulbura vietile noastre ! Si acest plan este specific pentru fiecare dintre noi, in mod individual, deoarece cu toti avem inclinatii si slabiciuni diferite.
     In final, ultimul verset din Romani 16:20 : "Dumnezeul pacii va zdrobi in curand pe Satan sub picioarele voastre". Acest verset ne asigura biruinta finala, intr-o zi viitoare, prin efectul puterii lui Dumnezeu.
     Prin urmare, aceste pasaje pe care le-am citit stabilesc faptul ca exista o stare de razboi crestin. Dar acesta nu este genul de stare de razboi la care ne gandim in mod firesc datorita faptului ca traim in aceasta lume; acesta este o lupta spirituala cu Satan si cu emisarii sai. Este trist de observat ca de-a lungul intregului drum spre biruinta finala, vor fi multi oameni doborati. Multi iubiti crestini au cazut in batalie, si noi am putea foarte bine sa fim urmatorii care vor cadea, daca nu luam seama. In primul rand, 1 Petru 5:8 ne spune ca avem nevoie sa fim "treji" si "vigilenti" cu privire la miscarile acestui vrajmas. Nu ne aflam intr-un timp de pace, ci in timp de razboi, razboi spiritual ! Trebuie sa ne traim vietile noastre crestine intr-o stare de alerta maxima. Trebuie sa purtam permanent armura noastra spirituala, caci nu stim cand, nici de unde vor veni atacurile.
     In Efeseni 6 (v. 11), este spus ca Satan foloseste "uneltiri" in razboiul sau, ceea ce vrea sa zica ca el este extrem de inselator. Este un vrajmas viclean. O uneltire este ceva care in aparenta este bun si nevinovat, dar care inseala sufletul. Faptul ca acest cuvant este la plural (uneltiri) ne spune ca Satan are multe cai de atac prin care inseala. Ceea ce poate folosi impotriva voastra, nu il foloseste neaparat impotriva mea. Se poate traduce, de asemenea (W.K.) : "... impotriva stratagemelor diavolului". Stratagema vine de la cuvantul strategie, care arata stiinta militara. Aceasta inseamna ca Satan are planuri cu privire la viata voastra si a mea ! El are o strategie speciala pentru a ne ataca. Acesta nu este un atac facut la intamplare. Este un plan ingenios calculat. El cunoaste inclinatiile fiecaruia dintre noi pentru ca le-a analizat, si va folosi o cale de atac specifica pentru punctul cel mai slab pe care il stie la noi.
     Este ca la jocul de sah : exista pozitii ale piselor care sunt fatale si unde se pierde de fiecare data. Aceasta ilustreaza viata reala si conflictul nostru in Imparatia spirituala. Din punct de vedere natural, noi nu avem nicio sansa in fata diavolului, mai ales cand suntem tineri ! Adversarul nostru este de zece ori mai inteligent si mai puternic decat noi. Lasati la dispozitia noastra (sau pe mana noastra, n.t.), vom fi batuti de fiecare data. Acesta este un gand care ar trebui sa ne trezeasca (lit. "dezmeticeasca", dintr-o stare de confuzie sau amorteala spirituala, n.t.). Dar, nu se ajunge brusc intr-o pozitie fatala. Exista etape preliminare pentru a construi o lovitura care sa duca la infrangerea vrajmasului. La fel se intampla si cu tacticile diavolului in viata reala. El incearca sa-i puna pe oameni in pozitia de a fi gata sa cada. El se multumeste sa lucreze incet in vietile lor, pentru ca, daca este posibil, ei sa sfarseasca prin a cadea.
     Domnul Isus are mijloacele de a ne izbavi de planurile diabolice ale lui Satan. Si acesta este subiectul despre care doresc sa vorbesc astazi. Domnul este de partea noastra, si El este mai mare decat vrajmasul nostru. Suntem recunoscatori sa putem spune : "Cel care este in voi este mai mare decat cel care este in lume" (1 Ioan 4:4).


     2     Cuvantul lui Dumnezeu este victorios impotriva tacticilor diavolului

     1 Ioan 2:14 ne invata ca Satan poate fi invins prin Cuvantul lui Dumnezeu, adica de catre copilul lui Dumnezeu care urmeaza principiile acestui Cuvant. Apostolul Ioan zice : "V-am scris, tinerilor, pentru ca sunteti tari, si Cuvantul lui Dumnezeu ramane in voi, si l-ati invins pe cel rau" (1 Ioan 2:14).
     Dumnezeu ne spune clar in Cuvantul Sau ceea ce cauta si face vrajmasul nostru, si cum sa putem invinge vicleniile sale. El a pus toate acestea prin scris, pentru noi, in Scripturi, astfel ca noi sa cunoastem planurile de batalie ale vrajmasului, inainte ca el sa vina peste noi ! Sa ne gandim putin la un general de armata care planifica o strategie impotriva dusmanului sau, dar dusmanul este tinut in secret (in necunostinta de acest plan, n.t.). Este ceea ce Domnul a facut pentru noi ! Daca suntem familiarizati cu Cuvantul lui Dumnezeu, vom sti exact ceea ce vrajmasul vrea sa faca, si cum se va comporta el in acest conflict.
     Pasajul din 2 Imparati 6:8-10 ilustreaza acest punct : "Si imparatul Siriei facea razboi impotriva lui Israel si s-a sfatuit cu slujitorii sai, zicand : In cutare si in cutare loc va fi tabara mea. Si omul lui Dumnezeu a trimis la imparatul lui Israel, zicand: Pazeste-te sa nu treci prin locul acela, pentru ca sirienii au coborat acolo. Si imparatul lui Israel a trimis la locul despre care-i spusese omul lui Dumnezeu si-l instiintase si a stat pazit acolo, nu odata, nici de doua ori". Imparatul Siriei, care este o imagine a diavolului, urmarea ca sa-i faca pe fiii lui Israel sa cada intr-o ambuscada. El insusi s-a pus "in cutare sau in cutare loc", dar de fiecare data planul sau era un esec deoarece profetul ii dadea imparatului lui Israel un cuvant din partea lui Dumnezeu, pentru ca el sa nu treaca pe-acolo. Acesta a fost Cuvantul (oral) lui Dumnezeu care l-a izbavit pe imparatul lui Israel.
     In acelasi mod in care imparatul lui Israel nu trebuia sa mearga in anumite locuri pentru ca dusmanul sau era sigur ca-l va prinde acolo, la fel exista anumite locuri in aceasta lume unde nu trebuie sa mergem pentru ca diavolul ne poate prinde acolo. Locurile periculoase pentru voi sunt diferite de cele pentru mine : acestea depind de centrele noastre de interese. Diavolul a urmarit suficient viata voastra pentru a sti unde mergeti si ceea ce faceti. El stie ceea ce va atrage datorita acestei slabiciuni, si asteapta in acel loc ocazia ca sa va atraga in ceea ce va poate abate de pe cale.
     Diavolul va incerca sa gaseasca un loc unde poate sa va faca sa cadeti. Poate duceti o viata foarte morala; atunci el va va ataca poate in viata voastra religioasa. Poate ca va reusi sa va implice intr-un principiu legat de adunare pe care nu l-ati inteles bine, si va va abate prin acest mijloc. El este foarte inteligent; nu lasa sa-i scape nicio ocazie fara s-o foloseasca. Singurul mod de a-l invinge pe cel rau este de a ne tine picioarele pe calea pe care Cuvantul lui Dumnezeu a trasat-o (Ps. 17:4). Daca picioarele noastre raman pe aceasta cale, vrajmasul nu ne poate atinge ! Aceasta inseamna ca avem nevoie sa cunoastem diferitele principii ale Cuvantului lui Dumnezeu, si a avea inimi care doresc sa umble in consecinta. Tinerii sunt in mod special vulnerabili pentru ca ei sunt noi in credinta, si nu sunt familiarizati cu Cuvantul lui Dumnezeu. In fiecare zi din viata noastra avem nevoie sa spunem rugaciunea : "Pazeste-ma, Dumnezeule, caci in Tine ma incred" (Ps. 16:1).
     John Bunyan a ilustrat acest lucru in alegoria sa din cartea "Calatoria crestinului". El vorbeste de un calator numit "Crestinul" in drum spre Cetatea Cereasca. La un punct de pe traseu, Crestinul aude ragetul leilor inaintea lui. El gandeste ca nu are nicio sansa de scapare. Dar cand consulta harta care ii arata drumul inainte, el descopera ca fiecare din acesti lei erau legati si ca lanturile au o lungime incat leii nu puteau sa-l atinga, atat timp cat el ramanea pe calea indicata pe harta. Leii puteau sa urle cat voiau, dar ei nu putea sa-l atinga. Bunyan foloseste aceasta alegorie cu privire la Cuvantul lui Dumneze, caci el este, desigur, ghidul si harta noastra geografica. In acelasi fel, daca ne mentinem picioarele pe calea pe care Cuvantul lui Dumnezeu ne-a trasat-o, vom fi izbaviti de toate planurile vrajmasului.
     Domnul Isus este, desigur, exemplul suprem de folosire a Cuvantului lui Dumnezeu pentru a-l invinge pe diavol (Luca 4). Satan a incercat sa-L faca pe Domnul sa Se indoiasaca de Sine facandu-L sa faca ceea ce nu-I poruncise Dumnezeu. Apoi a incercat sa-L ispiteasca sa faca ceva pe care Dumnezeu nu I-a spus sa-l faca. Dupa aceasta el a incercat sa-L ispiteasca pe Domnul sa se inalte si din nou sa faca ceva ce nu I-a spus Dumnezeu sa faca. In aceste trei situatii Domnul a recurs la Cuvantul lui Dumnezeu si la ascultarea simpla de acesta, si diavolul a fost invins.
     Dumnezeu care stie totul, a expus acolo diferitele cai de atac ale vrajmasului. Nu doar ca Dumnezeu ne-a dat indicatii scrise cu privire la planurile vrajmasului, dar El ne-a dat, de asemenea, si remediul divin in Cuvantul Sau, astfel ca noi il putem "invinge pe cel rau". As vrea, astazi, sa va arat cateva din aceste lucruri dupa Scriptura.


     3     Obiectivul principal al lui Satan

     Inainte de a privi la diferitele viclenii ale vrajmasului, as vrea sa subliniez ca intunecarea gloriei lui Hristos este obiectivul principal al lui Satan in toata lupta sa ! Cred ca acest lucru se afla la baza tuturor atacurilor lui Satan. De ceea ce Dumnezeu Se ataseaza mai mult, de acesta diavolul se impotriveste mai mult. Datorita faptului ca marea dorinta a lui Dumnezeu este sa glorifice si sa inalte pe Fiul Sau in aceasta lume, Satan lupta pana la moarte impotriva ! El nu vrea ca Hristos sa fie glorificat. Si el stie ca mijlocul cel mai eficace pentru a dezonora Numele lui Hristos este de a se folosi de un crestin care poarta acest Nume. Daca reuseste sa duca un crestin pe o cale a nedreptatii, acest lucru va fi mai eficient decat a se folosi de un necredincios pentru a discredita marturia crestina. Puteti sa intelegeti deci pentru ce diavolul are planuri cu privire la viata voastra si a mea.
     Satan stie ca, potential, fiecare din noi poate fi un martor puternic in aceasta lume, daca viata sa este supusa cerintelor lui Hristos. Hristos ar vrea sa fie glorificat in ai Sai. Un crestin consacrat poate face mult ! De aceea diavolul se straduieste atat de mult sa produca dezordine in viata crestinilor. El cauta sa faca vietile voastre si a mea inutile pentru promovarea cauzei lui Hristos in aceasta lume.


     4     Zece tactici principale ale diavolului

     As vrea sa privim zece tactici sau diferite viclenii ale diavolului pe care Cuvantul lui Dumnezeu le arata. Nu spun ca acestea sunt singurele prin care diavolul actioneaza, dar cred ca acestea sunt principalele. Dumnezeu, ca sa zicem asa, a dezvaluit planurile de atatc ale diavolului, astfel ca "nu suntem necunoscatori ai planurilor lui" (2 Cor. 2:11). Dupa cum deja am spus mai sus, daca suntem familiarizati cu Cuvantul lui Dumnezeu, vom cunoaste diferitele cai de atac ale vrajmasului; si vom fi paziti daca aplicam remediul divin pentru fiecare.


     4.1     Ia Cuvantul lui Dumnezeu semanat in inimile noastre (Mc. 4:14-15)

     Sa ne indreptam atentia spre Marcu 4:14-15 : "Semanatorul seamana Cuvantul. Cei de langa drum, unde se seamana Cuvantul, sunt cei la care, indata ce aud, vine Satan si ia Cuvantul semanat pentru ei".
     Cred ca acesta este primul lucru pe care diavolul cauta sa-l faca in vietile noastre : sa se asigure ca nu retinem nimic din Cuvantul lui Dumnezeu ! Fie ca este vorba de citirea noastra personala a Scripturilor, sau in strangerile biblice la care luam parte, un lucru este sigur, el doreste sa nu avem niciun profit din Cuvantul lui Dumnezeu. Iubiti tineri, acest lucru inseamna ca Satan vrea sa se asigure ca nu luam nimic din aceste strangeri ! Hristos, in Cuvantul lui Dumnezeu, este hrana pentru viata cea noua. Planul lui Satan este de a infometa poporul lui Dumnezeu si a-l aduce intr-o stare de malnutritie spirituala. Daca veti lua ceva din Cuvantul lui Dumnezeu, veti creste, si acesta este ultimul lucru pe care el il doreste. Cu cat veti creste mai mult, cu atat veti deveni ca Hristos; cu cat veti fi ca Hristos, cu atat viata voastra Il va glorifica. De aceea, stiind ca planul lui este de a lua Cuvantul lui Dumnezeu care a fost semanat, dublati-va energia pentru a fi atenti la ceea ce se spune in strangerile biblice si la ceea ce cititi in lecturile personale, pentru a acumula astfel ceva pentru profitul vostru spiritual.
     Motivul pentru care ii este atat de usor lui Satan sa smulga din inimile noastre samanta pretioasa a Cuvantului lui Dumnezeu, este ca terenul pe care Cuvantul a fost semanat, de multe ori nu este intr-o stare buna pentru ca sa ne ia in stapanire (sau, "sa prinda radacina in noi", n.t.). Stim cu toti ca un agricultor lucreaza pamantul inainte de a-si semana samanta. Daca pamantul este sapat, samanta poate sa cada in interior, incoltind si crescand. Dar daca pamantul nu a fost sapat, si daca sunt buruieni, ele acopera samanta si recolta va fi foarte slaba.
     Este responsabilitatea noastra de a elimina buruienile din vietile noastre pentru a profita astfel de Cuvant. Iacov 1:21 zice : "De aceea, lepadand orice necuratie si revarsare de rautate, primiti cu blandete Cuvantul sadit, care poate sa va mantuiasca sufletele". Si 1 Petru 2:1-2 zice : "Lepadand deci orice rautate si orice viclenie si fatarnicii si invidii si orice vorbiri de rau, ca niste prunci nou-nascuti, doriti mult laptele spiritual curat al Cuvantului, ca prin el sa cresteti spre mantuire". In aceste doua pasaje este aratat ceea ce trebuie indepartat din vietile noastre pentru ca Cuvantul lui Dumnezeu sa faca radacina in mod corespunzator in noi. Necuratie, rautate, viclenie, etc., sunt buruieni care trebuie indepartate in mod absolut din vietile noastre. Aceasta inseamna ca trebuie sa ne judecam pe noi insine, in care sapatul (sau aratul pamatului, n.t.) este o imagine. Daca ne marturisim Domnului cu pocainta un pacat cunoscut, vom fi in starea potrivita de a profita de Cuvant. Judecata de sine este foarte importanta in citirea Cuvantului lui Dumnezeu. Daca Cuvantul este primit in inima prin constiinta, el va prinde radacina si va aduce roade in vietile noastre. Cred ca acesta este remediul lui Dumnezeu impotriva incercarilor lui Satan de a lua acest Cuvant din inimile noastre.        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze