Translate

duminică, 29 martie 2020




                          A ne aminti de Domnul in timpuri dificile


     Mark Grasso


     1     Restrictia strangerilor

     La momentul cand am scris aceste randuri 30% sau mai mult din populatia mondiala este supusa unei forme sau alta de izolare impusa de autoritati, urmarind incetinirea raspandirii noului coronavirus (COVID-19) si a reduce impactul sau asupra sanatatii publice si asupra furnizarii de servicii publice de sanatate. Multi dintre noi suntem confruntati pentru prima data in viata noastra cu restrictii referitoare la strangerile crestine.
     Ce trebuie sa faca, in astfel de timp, crestinii care cauta sa raspunda cu credinciosie la dorinta Domnului Isus, asa cum este ea exprimata in Luca 22:14-20 ? Ca intotdeauna, ar trebui sa vedem ce zice Scriptura (Rom. 4:3 ; Gal. 4:30) si sa cerem Domnului "sa ne dea pricepere in toate" (2 Tim. 2:7).


     2     Conflict cu autoritatile

     Respectarea autoritatilor randuite de Dumnezeu este importanta (Rom. 13), la fel ca marturia noastra inaintea lumii, care trebuie sa fie pozitiva (Filip. 2:15); in general, aceasta marturie include supunerea fata de autoritati si fata de legile pe care ele le promulga (1 Pet. 2:13-17). Cu toate acestea, in caz de conflict, "trebuie sa ascultam de Dumnezeu mai mult decat de oameni" (Fapte 5:29). Cuvintele lui Petru nu se limiteaza la actele guvernamentale care au in vedere maniera flagranta de a inabusi marturia crestina. Aplicarea lor este mai degraba universala. Dumnezeu vine intotdeauna pe primul loc.


     3     Cina : practicarea ei asa cum Domnul a instituit-o, pana vine El

     Domnul Isus cere fiecarui credincios sa-si aminteasca de El prin frangerea painii in mod regulat, pana vine El (Luca 22:14-20 ; 1 Cor. 11:23-26). Domnul cunoaste sfarsitul de la inceput (Isaia 46:9-10). Pentru a fi mai explicit, atunci cand a instituit Cina, El stia ca in 2020 COVID-19 se va raspandi in intrega lume, si ne cere sa ne conformam cu ceea ce s-a intamplat atunci, adica :

          - Isus luand paine, si binecuvantand, a frant-o si a dat-o ucenicilor, zicand : "Luati, mancati; acesta este trupul Meu" (Mt. 26:26). O singura paine, franta de Domnul si data ucenicilor, din care fiecare a mancat.
          - La fel, si paharul (Luca 22:20) - "Si, luand paharul si multumind, le-a dat, spunand: Beti toti din el" (Mt. 26:27), "si au baut toti din el" (Mc. 14:23). Un singur pahar, din care toti ucenicii au baut.

     Cuvantul Domnului "faceti aceasta" (Luca 22:19 ; 1 Cor. 11:24, 25) confirma ca, atunci cand noi ne amintim de El, trebuie sa reproducem ceea ce a facut El.


     4     Reguli si exceptii

     4.1     Modificari datorate numarului mare de credinciosi fara sa se atinga esentialul

     Cand strangerile sunt importante ca numar, poate fi necesar (in circumstante obisnuite) de a frange o paine mare in mai multe bucati si de a distrubui vinul, dintr-un vas, in mai multe pahare din ratiuni practice. Cu toate acestea, in aceste situatii, modelul stabilit de Domnul (fratii impart aceeasi paine si acelasi pahar) este pastrat ca esential. Desi nu ar trebui sa-L ispitim pe Dumnezeu (Mt. 4:7 ; Luca 4:12), este dificil de imaginat imprejurarile in care ar deveni corect de a nu urma ceea ce Domnul si ucenicii Sai au facut atunci cand Cina Domnului a fost instituita.


     4.2     In fiecare duminica : Situatie de imposibilitate sau conflicte de reguli. Numeri 9

     Modelul stabilit de Noul Testament este de a avea o strangere pentru frangerea painii in fiecare saptamana, cea dintai zi a saptamanii (Fapte 20:7). Daca imprejurarile sugereaza ca aceasta nu este posibil, putem gasi ajutor in Numeri 9. Era poruncit lui Israel sa serbeze Pastele in cea dintai luna a fiecarui an (v. 2-4). Totusi, unii israeliti fiind preocupati sa tina alte cerinte ale legii, si anume nevoia unei curatiri, astfel incat ei nu puteau sa se alature la sarbatorirea Pastelui in cea dintai luna (v. 6-7). Dupa ce Moise a dus problema inaintea Domnului, Acesta a randuit dispozitii pentru cei care fiind necurati in prima luna sau cei care nu puteau sarbatori Pastele la momentul stabilit din motive de imposibilitate fizica : ei puteau sarbatori Pastele in a doua luna (v. 8-12). De aici se pot invata cel putin doua lectii. Prima, daca ceva care stim ca este corect pare imposibil (de realizat, n.t.), sa-l aducem inaintea Domnului, caci El poate revela o maniera prin care ne va da posibilitatea sa facem ceea ce El ne-a cerut. In acelasi timp, El recunoaste ca pot interveni imprejurari in care este imposibil pentru credinciosi sa-si aminteasca de El (stransi laolalta la frangerea painii, n.t.). Cu toate acestea, acest fapt conduce la intrebarea daca imprejurarile noastre actuale sunt la fel cu cele descrise in Numeri 9:10. Ar trebui, de asemenea, sa luam in considerare si versetul 13.


     4.3     Unul sau mai multe locuri de strangere

     Un alt model pe care il gasim in Noul Testament este ca strangerile adunarii trebuie sa se tina in acelasi loc (Rom. 16:5 ; 1 Cor. 16:19 ; Col. 4:15 ; Filim. 2). Daca nu este posibil convocarea strangerilor in locul obisnuit, sa ne amintim ca Domnul a promis prezenta Sa in orice loc unde credinciosii sunt adunati (intr-un loc fizic) in Numele Sau, chiar daca nu sunt decat doi sau trei ca numar (Mt. 18:20).


     5     De ce o incercare atat de surprinzatoare ? Punerea la incercare a credintei si a marturisirii noastre de credinta

     Niciunul dintre noi nu stie de ce Dumnezeu a permis ca COVID-19 sa se raspandeasca atat de rapid si a permis guvernantilor sa mearga atat de departe prin restrictionarea strangerilor crestine. Sa speram cel putin ca cei dintre noi care traiesc in tarile occidentale sunt adusi sa-I multumeasca pentru harul de a ne fi pazit de atatea necazuri naturale de care au avut parte un numar mare din populatia mondiala, si nenumarati crestini. In plus, am face bine sa ne intrebam daca Domnul pune la incercare credinta alor Sai, asa cum a facut cu Avraam in Geneza 22 (pentru nu a lua decat un exemplu).
     Marturisirile noastre de incredere in El pot sa fie puse, de asemenea, la proba. In Ezra 8, Ezra si insotitorii sai s-au pregatit pentru o lunga calatorie  de la Babilon la Ierusalim, ducand o mare comoara pentru templu. Inainte de a parasi Babilonul, el a marturisit (pe drept) ca "Mana Dumnezeului nostru este spre bine peste toti aceia care-L cauta; dar puterea Lui si mania Lui sunt impotriva tuturor celor care-L parasesc" (Ezra 8:22). Din cauza acestei marturisiri, ei au renuntat la protectia oferita de imparatul Artaxerxes. Ei stiau ca acceptand ajutorul lui subminau marturisirea de credinta (vezi v. 21-23). Daca am cerut mai inainte Domnului sa ghideze si sa binecuvanteze adunarile noastre, actiunile noastre in timpuri de criza trebuie sa fie in acord cu aceste rugaciuni.


     6     Ce se va intampal in final ?

     In final, totul se va arata la scaunul de judecata al lui Hristos (2 Cor. 5:10) - motivele precum si actiunile. Acest articol nu are scopul de a critica pe cineva, nici de a sugera ca un credincios ar trebui sa actioneze impotriva constiintei lui sau impotriva libertatii pe care Domnul ne-a acordat-o. Domnul este dreptul Judecator (2 Tim. 4:8), si judecata Lui fata de noi, intr-o zi viitoare, va tine cont, fara indoiala, de toate imprejurarile noastre. Cu toate acestea, sa ne straduim sa fim din cei carora le va zice in ziua aceea : "Bine, rob bun si credincios" (Mt. 25:21). Incercarea credintei noastre prin necazuri este scumpa pentru Cel care ne iubeste, Domnul Isus Hristos (1 Pet. 1:6-7).

     Acest articol nu are ca scop de a incuraja opozitia fata de anumite legi sau o nesocotire nesabuita fata de sfaturile de sanatate publica. El nu sugereaza ca, ca si crestini, trebuie sa fim ignoranti de imprejurari sau sa continuam ca si cum o criza grava nu s-ar derula in jurul nostru. Trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru a sprijini efortul autoritatilor si al serviciilor de sanatate din tarile in care traim. Ei lupta impotriva unei maladii periculoase si contagioase, si trebuie sa tinem cont de sfaturile care ne sunt date pentru a sti cand este necesara izolarea, etc. Persoanele apartinand grupurilor cu risc ridicat si cele care traiesc impreuna cu ele vor fi atenti in mod deosebit la sfaturile profesionistilor din sanatate (care, in trecere fie spus, sunt, de asemenea, un subiect de multumire fata de Domnul). Nu trebuie sa ne expunem la riscuri inutile, nici de a ignora regulile si sfaturile, dar nici sa renuntam prea usor la privilegiul de crestin; in toate aceste situatii trebuie sa stim sa stam inaintea Domnului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze