Translate

luni, 14 martie 2022

 


                                             Asocierea noastra cu Hristos

                                                                               - III -


     Edward Dennett


     5     Responsabilitatea asocierii cu Hristos

     Trec acum la responsabilitatea pe care o implica faptul de a fi asociat cu Hristos in moartea, in invierea si in gloria Lui viitoare. 
     Pentru a face acest lucru  atrag atentia voastra asupra a doua versete care indica impreuna responsabilitatea noastra. Citim in Col. 3:9-10 : "Nu va mintiti unii pe altii, pentru ca v-ati dezbracat de omul cel vechi cu faptele lui si v-ati imbracat cu cel nou, care se innoieste in cunostinta, dupa chipul Celui care l-a creat". Am dezbracat omul cel vechi si am imbracat omul cel nou :
     - Cand am dezbracat omul cel vechi ? In moartea lui Hristos.
     - Cand am imbracat omul cel nou ? In invierea Sa.

     Iar acum vom incerca sa vedem caracterul acestei responsabilitati. Din moment ce l-am dezbracat pe omul cel vechi, avem responsabilitatea de a nu-i mai permite sa se exprime.


     5.1     Col. 3:9 - Am dezbracat omul cel vechi

     5.1.1     Trei manifestari ale carnii

     Nu exista decat trei moduri prin care carnea (natura cea veche, n.t.) cauta sa se exprime. In Geneza 6:11, vom gasi doua : "Pamantul era stricat inaintea lui Dumnezeu si pamantul era plin de violenta". Stricaciune (sau : coruptie, n.t.) si violenta. Al treilea este minciuna - stiind ca adevarul despre Satan nu a fost pe deplin pus in evidenta decat atunci cand scumpul nostru Domn a venit pe pamant. Domnul a zis iudeilor : "Voi aveti de tata pe diavol si vreti sa face poftele tatalui vostru. El a fost ucigas de la inceput si n-a stat in adevar, pentru ca nu este adevar in el. Cand vorbeste minciuna, vorbeste din ale sale, pentru ca este mincinos si tatal minciunii" (Ioan 8:44). 
     Astfel, cele trei moduri de exprimare ale carnii sunt : stricaciunea (coruptia), violenta si minciuna ; stricaciunea este evocata in Col. 3:5, violenta in Col. 3:8, iar minciuna in Col. 3:9. Daca cineva nu vede aceste trei aspecte de expresie ale carnii, are greutate de a intelege ce are de-a face minciuna aici.


     5.1.2     Nu vointei proprii

     Desigur, fiecare sfant admite necesitatea de a nu permite carnii sa se manifeste. Dar totusi, in timp ce condamnam astfel lucrarile carnii, pofta, de exemplu, nu este ea numita uneori printre sfinti ? Sau mania, de exemplu ? Nu se afla printre noi persoane care, uneori, zic precum Iona : "Bine fac eu ca ma manii" ? Ori, vedem aici ca mania este una din lucrarile carnii. Trebuie sa fim foarte clari asupra tuturor acestor lucruri.
     De-a lungul listei acestor lucruri, trebuie sa ne intrebam daca ne permitem sa ne maniem, de a ne deda la manie, de a ceda la rautate, de a lasa sa iasa din gura noastra blasfemii si cuvinte murdare. Nu pot permite vointei mele sa se manifeste, iar daca o fac pacatuiesc.
     Veti gasi foarte putini oameni dispusi sa renunte la vointa proprie ; dar crestinul este unul care nu are vointa proprie. Ah ! veti zice, nimeni nu a ajuns la acest nivel ! Va raspund  ca acesta este standardul lui Dumnezeu pentru crestin, si ca daca nu vom accepta standardul complet, cu siguranta nu vom ajunge la el.


     5.2     Col. 3:10 - A imbraca omul cel nou

     5.2.1     Col. 3:10-11 - Hristos ca standard de umblare

     Sa trecem acum la aspectul pozitiv al intrebarii. "V-ati imbracat cu cel nou, care se innoieste in cunostinta, dupa chipul Celui care l-a creat, unde nu este grec si iudeu, circumcizie si necircumcizie, barbar, scit, rob, liber, ci Hristos este totul in toti". Hristos este totul. Adica Hristos este chipul lui Dumnezeu, iar El este expresia deplina a responsabilitatii fiecaruia care s-a imbracat cu omul cel nou. Duhul lui Dumnezeu Il prezinta aici pe Hristos ca standardul umblarii mele.


     5.2.2     Col. 3:12 - Expresii ale iubirii lui Hristos

     Si noi suntem chemati la aceasta ca "alesi, sfinti si preaiubiti", trei termeni care se aplica lui Hristos Insusi, incat strofa pe care o cantam uneori este adevarata :

                             "Atat de drag, atat de clar pentru Dumnezeu,
                              Mai drag nu pot fi;
                              Dragostea cu care Il iubeste pe Fiul, 
                              Aceasta este dragostea Lui pentru mine".

     Apoi, ne este spus sa ne imbracam "cu o inima plina de indurare, cu bunatate, smerenie, blandete, indelunga-rabdare". Este vorba de a pune in practica "bunatatea frateasca" - "iertand unii altora, daca are cineva vreo plangere impotriva cuiva; dupa cum si Hristos v-a iertat, asa si voi".
     Daca vedem o greseala la altul, adesea il indemnam si il mustram cu privire la greseala lui, si apoi ii spunem cat de mult il iubim. Dar apostolul incepe aici cu dragostea. Acesta este modul in care lucreaza Dumnezeu cu noi. El ne arata intotdeauna dragostea Sa. Lucrul acesta imi aminteste de o persoana bine cunoscuta de multi din aceasta sala, care, nu cu mult inainte de moartea sa, o ruda i-a zis : "Tu esti in siguranta la umbra aripilor Lui", iar el a raspuns : "La umbra aripilor Sale ? Eu sunt chiar in centrul inimii Tatalui !"  Aripile nu erau suficient de aproape pentru a putea aprecia iubirea Tatalui.
     Fiecare din aceste caracteristici la un crestin este o expresie a iubirii lui Hristos. Cine, de exemplu, are o inima plina de indurare, o astfel de bunatate, ca Hristos ? Vedeti istoria vaduvei din Nain din Luca. El intalneste la poarta cetatii un mort care era dus sa fie inmormantat, singurul fiu al mamei sale, iar ea era vaduva. Este o imagine perfecta a nenorocirii. Si ce citim ? "Cand a vazut-o Domnul, I s-a facut mila de ea si i-a spus: Nu plange". Ar trebui sa avem aceeasi mila unii fata de altii in circumstante similare.
     Si cum ramane cu smerenia duhului ? si cu blandetea, caci smerenia si blandetea se imbina intotdeauna. Hristos a spus : "Luati jugul Meu asupra voastra, si invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima, si veti gasi odihna pentru sufletele voastre". Va amintiti acest pasaj.


     5.2.3     Col. 3:13 - a ierta ca Hristos

     Apoi ajungem la ceea ce se spune "ingaduinti-va unii pe altii si iertand unii altora, daca are cineva vreo plangere impotriva cuiva" (3:13). Sper ca niciunul dintre noi nu are o cearta cu altul ; dar daca avem o mica plangere impotriva cuiva, ce facem ? Mergem sa spune altuia, in loc sa iertam cum ne-a iertat Hristos ? Toate aceste lucruri care ne sunt prezentate pot fi regasite in viata pamanteasca a binecuvantatului nostru Domn si Mantuitor, si ele trebuie sa ne caracterizeze si pe noi.


     5.2.4     Col. 3:15-16 - Lucruri mici practice

     Versetele 15 si 16 sunt ceea ce putem numi complementare.
     Preaiubitilor, nu este timpul cand trebuie sa aratam aceste lucruri mici practice ca fiind cele care trebuie sa se vada in viata poporului lui Dumnezeu ? Noi am primit atat de mult adevar. Intrebarea este : l-am trait noi ? La ce foloseste adevarul daca nu suntem hotarati sa-l traim ? Cu siguranta, vom sustine adevarul cu mai multa tenacitate ca niciodata, dar punctul esential este de a-l trai. Apostolul Iacov zice : "Iti voi arata credinta mea din faptele mele".
     Dumnezeu ne-a dat cu adevarat mult adevar in aceste zile (perioada sec. XIX, n.t.), dar cu cat avem mai mult adevar, cu atat mai smeriti ar trebui sa ne faca, caci doar suveranitatea harului este cea care ne-a dat noua mai mult decat altora ; iar binecuvantatul Domn a stabilit principiul, ca acolo unde El a dat mult, asteapta si mai mult (Luca 12:48). Daca am adevarul doar pe buzele, si viata mea nu corespunde cu nimic acestuia, chiar adevarul pe care il proclam va fi condamnarea mea. Sa nu uitam niciodata sa acceptam intreaga responsabilitate a fiecarui indemn din Cuvantul lui Dumnezeu.


     5.2.5     Col. 3:15 - Pacea lui Hristos

     Apoi avem : "Si pacea lui Hristos, la care ati fost chemati intr-un singur trup, sa stapaneasca in inimile voastre si fiti multumitori. Cuvantul lui Hristos sa locuiasca din belsug in voi, in toata intelepciunea". In acest capitol totul este Hristos. Nu pot decat sa fac aluzie la aceasta acum. Pacea Lui trebuie sa stapaneasca in inimile noastre ! El Insusi a zis : "Va dau pacea Mea" (Ioan 14:27). Ce facilitate avem pentru a face fata oricarei dificultati daca avem pacea lui Hristos in inimile noastre ! - Coborati pe tarmuri cand bate furtuna, cand bate vantul ; vedeti valurile care se prabusesc si se sparg la suprafata ; dar daca coborati in adanc, sub aceasta suprafata tulbure, totul este perfect de calm. La fel este si cu crestinul cand trece prin furtunile de aici jos. "Pacea lui Hristos", aceasta pace de care El S-a bucurat ca Om aici jos, aceasta pace trebuie sa locuiasca in inimile voastre si sa le tina intr-un calm perfect, oricare ar fi furtunile din jur.


     5.2.6     Col. 3:16 - Cuvantul lui Dumnezeu asimilat in interior

     "Cuvantul Sau sa locuiasca din belsug in voi, in toata intelepciunea". Cuvantul trebuie sa locuiasca mai intai in mine, inainte de a se manifesta in invatarea altora. Proverbe 22:17-18 ne spune : "Pleacati-ti urechea si asculta cuvintele inteleptilor si indreapta-ti inima la invatatura mea. Pentru ca este placut daca le vei pastra inauntrul tau; ele se vor potrivi impreuna pe buzele tale". Vedeti ca inainte de toate cuvintele trebuie sa fie "pastrate inauntru" ; numai atunci ele "se vor potrivi impreuna pe buze". Trebuie mai intai sa ne insusim Cuvantul, astfel incat  el sa poata iesi din interior ; atunci se va revarsa in invatarea si indemnarea altora : "cu psalmi si cantari de lauda si cantari spirituale, cantand in inimile voastre lui Dumnezeu in har". 


     5.2.7     Col. 3:17 - Totul in Numele Domnului Isus

     Trebuie sa trec la ultimul verset, care este un cuvant foarte important, caci el ofera un test pentru toate.
     "Si tot ce faceti, in cuvant sau in fapta, faceti toate in Numele Domnului Isus, multumind lui Dumnezeu Tatal prin El".
     Credinciosii tineri, in mod special, atunci cand inima lor se indeparteaza de Dumnezeu, isi pun intrebari ca acestea : Ce rau este de a merge intr-un asemenea loc ? Nu pot sa merg la un concert ? La o expozitie florala ? Raspund : Da, daca puteti s-o factei in Numele Domnului Isus. Acest test se aplica la toate domeniile din viata. Hristos trebuie sa fie acum totul in viata mea. Sunt chemat sa-L arat pe Hristos in viata mea, si El trebuie sa fie motivul tuturor actiunilor mele, resortul la tot ceea ce fac. Buzele (gura) si viata nu sunt decat cele doua canale prin care exprimam totul, iar ceea ce trebuie sa rezulte din cuvintele mele si din felul meu de a trai sa fie Hristos. 


     6     Concluzie

     Toate acestea sunt foarte simple, si am incredere ca Duhul lui Dumnezeu le va pune cu prospetime in inimile noastre. - Primul lucru este de a cunoaste pozitia noastra ca morti impreuna cu Hristos, ca inviati impreuna cu El si ca aratati in glorie impreuna cu El ; apoi, nu trebuie sa abandonam responsabilitatea care este legata de toate acestea. In acest fel, atunci cand umblam impreuna cu El aici jos, toate necazurile si dificultatile drumului vor fi ocazii de a aduce multumiri si de a-L lauda pe Dumnezeu. 

            
        

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze