STUDIU ASUPRA CĂRȚII DANIEL
- III-
J. N. Darby
3 Capitolul 4
În capitolul 4, găsim visul lui Nebucadnețar, al acestui copac înalt care domină tot pământul. Iată ce se spune : "Iată viziunile din capul meu, în patul meu: Priveam și iată un copac în mijlocul pământului, și înălțimea lui era mare" (v. 10). Un copac mare este întotdeauna simbolul unui personaj foarte puternic pe pământ. Aici era un singur copac care era suficient pentru a adăposti totul și a umple totul cu gloria sa, căci într-adevăr Nebucadnețar a stăpânit peste tot pământul civilizat sau profetic. Nu era decât un singur copac, ca să zic așa. La umbra lui stăteau fiarele câmpului ; ele căutau un adăpost sub el și în ramurile lui locuiau păsările cerului.
Dar ce urmează ? Înălțarea omului. Dumnezeu a încredințat puterea lui Nebucadnețar, el a fost deosebit de binecuvântat de Dumnezeu temporar. Consecința este că mândria pune stăpânire pe el ; și aceasta în ciuda avertismentului care i-a fost dat prin interpretarea visului său și prezicerea expresă a ceea ce avea să i se întâmple, căci inima este orbită de lucrurile pe care ochii le văd.
Aici deci, nu este vorba despre unitatea unei religii exterioare, nici despre eliberarea lui Dumnezeu ; aici este vorba despre un alt caracter al statuii, adică al puterii națiunilor. În momentul în care Dumnezeu, în providența Sa, înalță omul, omul se înalță în inima lui. Atunci totul este pierdut.
Iată, în legătură cu căile lui Dumnezeu, însemnătatea acestui al doilea caracter al fiarelor. Tronul lui Dumnezeu a fost luat de la iudei ; Dumnezeu plasează apoi națiunile, în persoana lui Nebucadnețar, în această poziție de putere. În primul caz, poziția omului era cea de ascultare ; în al doilea, puterea îi este încredințată, dar într-unul, ca și în celălalt, consecința este întotdeauna aceeași : omul este vinovat ; așa cum nu a putut ține legea, la fel nu-i poate fi încredințată puterea fără ca el să se înalțe împotriva lui Dumnezeu care i-a dat-o : "Nu este acesta Babilonul cel mare, pe care l-am construit eu pentru casa împărăției mele, prin tăria puterii mele și spre gloria măreției mele ?" El este deci cel care l-a făcut ! Numaidecât el este schimbat în fiară și își pierde complet rațiunea. O fiară poate fi puternică, enormă, mai puternică decât orice om, dând dovadă de multă istețime în comportamentul ei, dar ea privește în jos ; nu este vorba pentru ea de conștiință în comportamentul ei, nici de vreo relație cunoscută între ea și Dumnezeu.
Lucrul care îl înalță cu adevărat pe om este supunerea, capacitatea de a înțelege voia lui Dumnezeu, capacitatea care îl leagă de ceea ce este mai înalt decât el. Dar din moment ce el zice : "L-am construit eu" pierde moral relația lui cu Dumnezeu. El se înalță pe sine, și tot ceea ce este înalt cu adevărat în el este pierdut, luând prin aceasta caracterul unei fiare ; el poate fi foarte tare, foarte puternic în exterior, dar ceea ce înalță în mod legitim pe om, ceea ce este cel mai înalt în el, este, repet, o capacitate de a menține relațiile cu Dumnezeu. De aceea, trebuie ca Dumnezeu să rămână Dumnezeu ; adică : pentru ca omul să păstreze adevărata sa înălțare, trebuie ca el să fie supus lui Dumnezeu. Atunci când părăsește această supunere, are sub el obiecte, de care îi sunt atașate afecțiunile ; el se degradează imediat. Este ceea ce s-a întâmplat lui Nebucadnețar. Este la un loc cu fiarele, pierzând rațiunea, inteligența.
În final, vedem efectul la toate acestea. Dumnezeu este glorificat, și așa se întâmplă întotdeauna : "În timpul acela, cunoștința mea s-a întors la mine" (v. 36, 37).
Acesta este efectul judecăților lui Dumnezeu asupra puterii națiunilor. Nu găsim aici manifestarea relațiilor sale cu sărmana rămășiță a poporului Său, după cum am văzut în cazul lui Șadrac, Meșac și Abed-Nego ; ci vedem aici coborârea mândriei puterii pământești. Omul s-a ridicat împotriva lui Dumnezeu, și acolo unde credea că este cel mai tare, Domnul este mai presus de el (Exod 18:11).
Acesta este marele principiu al capitolului 4, și în plus, principiul comportamentului rău al acestei puteri a națiunilor. Ridicându-se împotriva lui Dumnezeu, ea coboară la nivelul de fiară în inteligența sa ; ea este judecată (*). Șapte ani au trecut peste ea ; în final, Îl recunoaște pe Dumnezeu. Adică puterea suverană a națiunilor este adusă într-o stare de nebunie, și lipsită de toată adevărata sa inteligență pentru întreaga perioadă a existenței sale imperiale. După aceea Îl recunoaște pe Dumnezeu.
(*) Se poate cerceta pe acest subiect profetul Habacuc, a cărui profeție este un fel de comentariu argumentat asupra acestor două capitole.
4 Capitolul 5
În acest capitol împăratul Belșațar face un banchet, și poruncește să i se aducă vasele de aur și de argint pe care Nebucadnețar, tatăl său, le-a luat din templu care era la Ierusalim ; pentru ca împăratul și mai-marii săi, soțiile sale și concubinele sale să bea din ele (v. 2, 3).
Un alt caracter al nelegiuirii națiunilor este dezvăluit aici mai în detaliu. Aceasta este nelegiuirea completă, cauza imediată a nimicirii puterii Babilonului. Nelegiuirea care, de la început, formează caracterul fiarei, este văzută aici sub această altă și a treia formă ; nelegiuirea este în legătură întotdeauna cu iudeii, deoarece este vorba de Dumnezeul pământului, de un Dumnezeu care Își exercită guvernarea pe pământ, și nu despre speranța Bisericii în cer. Națiunile, conducătorul națiunilor, sunt totdeauna scena (acestei guvernări, n.t.). Dumnezeu a dat pe iudei în mâinile acestui conducător ; ei sunt în captivitate ; Dumnezeu a dat altarul Său, locașul Său cel sfânt (Plân. 2:7), toate semnele exterioare ale prezenței Sale și a gloriei Sale, în mâinile națiunilor.
Atunci conducătorul națiunilor profită, și pentru că Dumnezeu le-a dat astfel pe iudei, națiunile glorifică pe falșii lor dumnezei, înălțându-i, și dezonorează pe Dumnezeu cu toată puterea lor. Așa va fi, la sfârșit, comportamentul conducătorului Babilonului : manifestarea pe față a nelegiuirii. Nu este suficient doar principiul idolatriei pentru a-și atinge scopurile sale aici jos, nici mândria inimii care zice : "L-am construit eu" ; desigur, aceste principii îl caracterizează, căci este om, ci este în plus o faptă imediată care Îl dezonorează pe adevăratul Dumnezeu, pe Dumnezeul care, prin pedeapsa Sa, a dat El Însuși pe poporul Său în mâinile celor răi. Conducătorul imperiului s-a ridicat împotriva Dumnezeului iudeilor. Ori, în momentul când el a făcut acest lucru, o mână de om a scris în fața sfeșnicului, pe tencuiala zidului, aceste cuvinte : "Mene, Mene, Techel, Ufarsin", împăratul văzând această parte a mâinii care scria.
"Atunci Daniel a răspuns și a zis înaintea împăratului... Împărate ! Dumnezeul cel Preaînalt i-a dat lui Nebucadnețar, tatăl tău, împărăția și mărire și glorie și măreție... Și tu, fiul lui, Belșațar, nu ți-ai smerit inima, deși ai știut toate acestea; ci te-ai înălțat împotriva Domnului cerurilor; și ai adus vasele casei Lui înaintea ta, etc."
Atunci judecata a căzut asupra lui Belșațar, și împărăția lui este nimicită (v. 30). În aceeași noapte Belșațar, împăratul Caldeei, a fost ucis, și Darius, medul, ia în stăpânire împărăția.