Translate

luni, 14 februarie 2022

 


                                           Iosua - O figura proeminenta


     Ernst-Augustus Bremicker


     Iosua este un personaj remarcabil al Vechiului Testament. El a fost mai intai slujitorul lui Moise, apoi conducatorul poporului Israel pentru a-l introduce in tara Canaan. Istoria sa incepe in Exod 17 si se incheie in Iosua 24 ; ea acopera o perioada de aproximativ 70-75 de ani.
     Iosua este o figura proeminenta. El a lasat urme pe calea binecuvantare, o binecuvantare sigura. Sa ne intrebam ce putem invata de la acest om si cum putem deveni noi insine oameni care sa lase astfel de urme pentru altii. Iata doar cateva elemente de reflectie.

      Lupta-te lupta cea buna a credintei - 1 Timotei 6:12


     1  Iosua - Luptatorul lui Dumnezeu in pustie. Exod 17:8:13

     Poporul eliberat din Egipt a avut de dus o prima batalie in pustie. Tanarul Iosua a aparut dintr-o data, ca venind de nicaieri, si ii este incredintata sarcina de a conduce poporul la lupta. Aceasta batalie are o semnificatie spirituala pentru noi. Desi suntem eliberati de sub puterea lui Satan, nu trebuie sa ne mire ca exista impotrivire si lupta. Fiecare crestin pe acest pamant trebuie sa faca fata luptei credintei. Dumnezeu ingaduie lupta. Amalec este o imagine a diavolului, care este bucuros sa utilizeze carnea (pacatul care locuieste in noi) pentru a ne opri pe cale si a ne face sa cadem.
     Noul Testament vorbeste despre lupta noastra in multe pasaje. Ea este numita "lupta cea buna a credintei" (1 Tim. 6:12). Iosua a fost insarcinat sa conduca lupta. Petru si Iacov ne indeamna in mod expres sa ne impotrivim cu tarie diavolului atunci cand ne ataca (1 Pet. 5:9 ; Iac. 4:7) (*). Comportamentul lui Iosua ne incurajeaza sa ne asumam aceasta lupta - care este in final o lupta a lui Dumnezeu. Aceasta lupta din Exod 17 l-a supus la un prim mare test. Invatam de aici, printre altele, trei lectii importante pentru noi insine :

      1 - Iosua a fost ascultator. A facut ceea ce i s-a cerut sa faca. Nu a avut o strategie proprie, ci a urmat ceea ce Moise i-a spus.
          2 - Iosua a fost curajos. Si-a inteles responsabilitatea de a lupta fara sa dea inapoi.
      3 - Iosua a fost dependent : A acceptat de bunavoie ajutorul lui Moise. A putut sa conteze pe el. Era clar pentru el ca nu poate castiga lupta prin propriile sale forte.

     (*) Spunand aceasta, nu ignoram deloc ca exista situatii cand biruinta este in fuga, atunci cand este vorba de ispitirile pacatului. Exemplul lui Iosif si fuga lui dinaintea sotiei lui Potifar ne ofera o imagine instructiva.

     In aceasta prima activitate, tanarul Iosua a dezvoltat virtuti de care mai tarziu a avut mare nevoie in pozitia de conducator al poporului. De asemenea, in lupta spirituala invatam virtuti importante precum dependenta, curajul, vitejia, hotararea, stapanirea de sine, staruinta, ravna. taria, etc. Iosua ne-a lasat urme de urmat in acest domeniu.


     2     Iosua - Tanar in interiorul cortului. Exod 33:11

     Dupa aceasta mare fapta de credinta, Iosua trece apoi pe un plan secundar. In loc sa lupte, il gasim, tanar, in interiorul cortului. Trei lucruri sunt izbitoare :
     1 - Iosua este numit pentru prima oara "fiul lui Nun". Niciun alt slujitor al lui Dumnezeu din Biblie nu este atat de strans legat de numele tatalui sau ca Iosua. Nici nu stim macar cine a fost Nun, dar este evident ca el a exercitat o influenta atat de buna asupra fiului sau, incat Dumnezeu i-a lasat o amintire si continua sa vorbeasca despre Iosua ca "fiul lui Nun".
     2 - Iosua nu paraseste interiorul cortului. Era cortul in care Dumnezeu i-a vorbit lui Moise. Cuvantul lui Dumnezeu si-a pus in mod evident pecetea pe tanar. La fel a fost mai tarziu cu Timotei, care cunostea Sfintele Scrieri din copilaria lui (2 Tim. 3:15). Invatam de la Iosua ca Cuvantul lui Dumnezeu trebuie sa aiba primul si cel mai inalt loc in vietile noastre.
     3 - Moise a asezat un cort in afara taberei deoarece poporul Israel a pacatuit inchinandu-se la vitelul de aur. Astfel, Iosua a invatat foarte devreme necesitatea separarii de rau. El a stat langa Moise. Prin aceasta el ne arata ceva din importanta pentru noi de a iesi afara din tabara la Hristos (Ev. 13:13). Acest loc de separare din afara taberei are o valoare mare doar pentru ca Hristos este acolo. 


     3     Iosua - Iscoada pentru cercetare. Numeri 13 ; Deut. 1:22

     Au trecut aproape doi ani si Moise a ales doisprezece barbati pentru a merge ca iscoade sa cerceteze tara. Unul din ei este Iosua. El este pregatit pentru aceasta misiune. In timp ce poporul era marcat de necredinta (lipsa increderii in promisiunile lui Dumnezeu), de frica, indoiala si neascultare, la Iosua vedem tocmai contrariul. Prin urmare, El si Caleb s-au asezat in mod categoric de partea lui Dumnezeu. Ei atentioneaza poporul impotriva necredintei si fac totul pentru a-l motiva sa ia in stapanire tara. Iosua ne ajuta sa invatam ce sunt increderea credintei, curajul credintei, ascultarea credintei si taria credintei. Aceste virtuti sunt necesare nu doar pentru a lupta impotriva dusmanului din afara, dar, uneori, mai ales pentru a invinge impotrivirile din mijlocul poporului lui Dumnezeu si pentru a inota impotriva curentului gandurilor comune si poate conformiste.


     4     Iosua - Slujitorul lui Moise. Num. 11:28 ; Deut. 1:38 ; 34:9 ; Ios. 1:1

     Iosua isi incepe cariera ca slujitor la ordinele lui Moise. Timp de patruzeci de ani, el va sta in umbra acestui om al lui Dumnezeu. Cu toate acestea, el nu pretinde nimic si nu cauta sa iasa in fata. El profita mai degraba de acest timp de "invatare". In aceasta, el este din nou un exemplu pentru noi. Luand exemplul lui Moise si al lui Iosua, vedem cum persoane mai in varsta si mai tinere pot sa colaboreaze in slujirea Domnului si cum misiunile sunt bine transmise. Alte exemple ale acestei schimbari de generatii care se suprapun sunt cele ale lui Ilie si Elisei, Pavel si Timotei. Atunci cand tinerii si batranii lucreaza impreuna in binecuvantare, exista o combinatie minunata de experienta si tarie. Atunci conflictele dintre generatii sunt ceva necunoscut.
     - Cei mai in varsta invata sa fie un model bun, sa fie gata sa instruiasca si sa ghideze pe tineri, sa arate respect fata de ei si sa le incredinteze misiuni.
     - Cei mai tineri invata de la cei mai in varsta sa fie gata sa se supuna, a-i respecta si in cele din urma sa preia misiunile.

     In cazul lui Iosua, lucrul acesta a avut un rezultat bun : "Si Iosua, fiul lui Nun, era plin de duhul intelepciunii, pentru ca Moise isi pusese mainile peste el. Si fiii lui Israel au ascultat de el si au facut cum poruncise Domnul lui Moise" (Deut. 34:9).


     5      Iosua - Conducatorul poporului in tara. Numeri 27:15-23 ; Iosua 1:1-9

     Iosua a primit o sarcina bine definita. El trebuia sa treaca poporul peste Iordan pana in tara, si sa le imparta mostenirea. Pentru a face aceasta, Dumnezeu i-a dat calificarea necesara. Iosua era un om in care era Duhul lui Dumnezeu, si el a dobandit experienta necesara ca slujitor al lui Moise. Dar nu era doar atat. Dumnezeu l-a insarcinat cu o mare responsabilitate. El a trebuit sa actioneze, si chiar a actionat ("ridica-te, treci Iordanul acesta"). El trebuia sa fie tare si curajos, sa nu se sperie si nici sa-i fie frica. Si inainte de toate, trebuia sa pazeasca toata legea si sa nu se abata de la ea. In final, a primit din partea lui Dumnezeu o promisiune clara, si anume promisiunea mostenirii si a binecuvantarii, promisiunea biruintei asupra dusmanilor si promisiunea prezentei si a ajutorului lui Dumnezeu care nu-l va dezamagi.
     Niciunul dintre noi nu a primit o misiune ca cea a lui Iosua. Totusi, putem sa ne insusim si noi ceea ce Iosua a auzit aici. Pentru fiecare sarcina si fiecare slujire, Dumnezeu da calificarea necesara. In acelasi timp, El este cu noi impreuna cu promisiunile Sale pentru a ne ajuta. Nu suntem lasati singuri niciodata. Cu toate acestea, nu scade cu nimic din responsabilitatea noastra de a face ceea Dumnezeu ne-a insarcinat sa facem si de a urma cu credinciosie Cuvantul Sau.


     6     Iosua - Luptatorul lui Dumnezeu in tara Canaan

     Iosua nu a luptat numai cu vrajmasul in pustie, ci el a luptat inainte de toate cu vrajmasii in tara Canaan, pe care a promis-o ca mostenire poporului Sau. Aceasta tara este pentru noi o imagine a binecuvantarilor din locurile cersti, despre care ne vorbeste in mod special epistola catre Efeseni (de exemplu Efes. 1:3). Binecuvantarile tipic crestine nu sunt pamantesti ci ceresti. Ele nu sunt materiale ci spirituale. Dar epistola catre Efeseni ne arata in acelasi timp ca va exista o lupta daca vrem sa ne bucuram cu adevarat de aceste binecuvantari. Vrajmasul vrea sa ne ia bucuria. De aceea, Efeseni 6 vorbeste despre lupta si armura crestinului. 

     Incolo, fratilor, fiti tari in Domnul si in taria puterii Lui - Efeseni 6:10

     Iosua a preluat conducerea luptei. El a fost pregatit de Dumnezeu Insusi. El a dus aceasta lupta pana la sfarsitul vietii lui. Pe parcursul acesteia nu a fost doar lumina, ci si umbra. Nu a fost totul perfect in viata lui Iosua. Au fost infrangeri cauzate de neascultare, lipsa de veghere si supraestimarea propriilor sale forte. Cu toate acestea, el s-a indreptat permanent spre Dumnezeu pentru a primi de la El tarie si indicatii noi. Iosua era constient de marea lui responsabilitate. Era de datoria lui sa duca lupta. In acelasi timp, el stia foarte bine ca nu putea fi biruitor decat daca Dumnezeu statea langa el. Daca vrem sa fim biruitori in lupta, o putem face numai daca mai intai ne-am "intarit in Domnul" si in al doilea rand daca am luat "toata armura lui Dumnezeu" (Efes. 6:10-20).


     7     Iosua - Purtatorul cortului marturiei. Fapte 7:44, 45 ; Iosua 18:1

     Referirea la cortul marturiei (sau cortul intalnirii, al strangerii laolalta, Ios. 18:1) in legatura cu Iosua din Fapte 7:44, 45 poate parea putin surprinzatoare. Si totusi, Biblia vorbeste. Iosua este in primul rand un om de razboi si de cuceriri. Cu toate acestea, cortul marturiei si al strangerii (intalnirii) este important pentru el. Gasim aici inca o urma pe calea binecuvantarii. Cortul este, printre altele, o imagine a adunarii. A purta cortul vorbeste despre marturia cu privire la adunarea lui Dumnezeu, pe care trebuie sa o mentinem in viata noastra practica. Iosua avea ochiul deschis in aceasta privinta, in ciuda tuturor necesitatilor luptei. Lucrul acesta putem sa-l invatam si noi din acest pasaj. Aceasta marturie este de mica importanta in ochii multor oameni, incluzand din nefericire uneori chiar si pe copiii lui Dumnezeu. Dar nu este cazul pentru Dumnezeu.


     8     Iosua - Slujitorul Domnului. Iosua 24:19 ; Judecatori 2:8

     La fel ca Moise, Iosua nu a primit titlul de "Slujitorul (sau, robul) Domnului" decat dupa moartea sa. El si-a inceput cariera ca slujitorul lui Moise si a incheiat-o ca slujitorul lui Dumnezeu. In slujirea lor, acesti doi barbati nu sunt doar un exemplu incurajator pentru toti cei care vor sa fie disponibili pentru slujba lui Dumnezeu si sa-L slujeasca cu devotament, ci amandoi sunt in acelasi timp o imagine a Slujitorului desavarsit al lui Dumnezeu care a venit nu pentru a I Se sluji, ci pentru a sluji si a-Si da viata ca rascumparare pentru multi (Marcu 10:45).
     La sfarsitul acestei vieti binecuvantate, batranul slujitor al lui Dumnezeu face inca odata apel la intreg poporul pentru a le atinge inima. In Iosua 23, el vorbeste, printre altele, de nevoia de ascultare (v. 6), de staruinta (v. 8) si de a-L iubi pe Dumnezeu (v. 11). La captolul 24, el prezinta inaintea poporului harul lui Dumnezeu intr-un mod miscator (v. 1-13), si concluzioneaza ca tot poporul trebuie sa se teama de Dumnezeu si sa-I slujeasca (v. 14). Cuvintele sale se incheie cu afirmatia binecunoscuta : "Dar eu si casa mea vom sluji Domnului !" (v. 15). Iosua a vrut sa-i motiveze pe ascultatorii sai prin aceasta decizie a inimii, valabila atunci ca si astazi.


     9     Rezumat :

     Preocuparea cu Iosua nu poate sa ramana fara efect. Viata sa este precum lumina stralucitoare de dimineata, care creste tot mai mult, pana cand ziua e deplina (Prov. 4:18). Urmele sale pe calea binecuvantarii sunt evidente. El si-a inceput cariera ca tanar si slujitor al lui Moise in lupta din pustie, apoi in cortul lui Moise, apoi ca iscoada cercetand tara Canaan. El conduce poporul peste Iordan pentru a-l pune in stapanirea tarii, unde castiga biruinta asupra multor dusmani. Este purtatorul marturiei care era importanta pentru el. In final, la sfarsitul vietii sale, face apel la popor pentru a-l provoca la credinciosie si devotament pentru Dumnezeul lor. Urmele acestui om pe calea binecuvantarii sunt inca vizibile si astazi si ele inspira pe oameni sa le urmeze.      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze