STUDIU ASUPRA CĂRȚII DANIEL
- XII -
J. N. Darby
12 CAPITOLUL 12
Abordând acest capitol doresc să spun câteva cuvinte pentru a arăta idea generală și legătura cu cele de mai înainte.
"În timpul acela, se va ridica Mihail, căpetenia cea mare, care stă pentru fiii poporului tău" (v. 1). Acest pasaj privește deci, în mod special, pe poporul lui Daniel, de care acesta din urmă era interesat, după cum am văzut, postind și rugându-se pentru el timp de trei săptămâni. După ce a descris împrejurările împăraților nordului și sudului, îngerul spune că Mihail va sta ferm în mijlocul tuturor acestor scene de război. Cu toate acestea, "va fi un timp de strâmtorare cum n-a fost niciodată de când există o națiune". Aici regăsim pur și simplu ceea ce este descris la cap. 24 din Matei că se va întâmpla în Iudeea. "Când veți vedea deci urâciunea pustiirii, despre care s-a spus prin profetul Daniel...etc." (Matei 24:15-21). Este evident că lucrul acesta nu se poate întâmpla de două ori. Totuși, oricât de dificil și fără asemănare va fi timpul acela, este timpul când Israel va fi eliberat : "În timpul acela, poporul tău va fi salvat, oricine va fi găsit scris în carte" (v. 1). Comparați cu Ieremia 30:7, 8.
Versetul 2. "Și mulți dintre cei care dorm în țărâna pământului se vor trezi". Aici mă opresc pentru moment, căci dacă a-și intra mai mult în acest capitol ar trebui să abordez subiectul stării iudeilor în zilele de la urmă, adică în ultima jumătate de săptămână a lui Daniel.
Ceea ce este cu siguranță izbitor citind capitolele pe care le-am rezumat, este personajul îngrozitor din acele timpuri. Vor exista nelegiuiți, împăratul nordului, de exemplu, care va cuceri, care va invada totul, care va jefui, va pustii ; dar când este vorba despre împăratul (Antihristul, n.t), va fi război împotriva lui Dumnezeu : nu va fi doar o dorință de cucerire, ci război împotriva lui Dumnezeu și a Mielului ; va fi lucrarea lui Satan, a minciunii ; vor fi hule, persecuție, tot ceea ce este mai îngrozitor în ura omului, animat de puterea lui Satan, aruncat din cer și care și-a stabilit tronul pe pământ, împotriva Dumnezeului cerurilor și împotriva Mielului. Este vorba despre viitorul acestui nelegiuit, fie ca expresie a nelegiuirii iudeilor sau a creștinătății, fie și ca expresie a mândriei omului.
Un lucru mă surprinde citind acest capitol : caracterul special al acestei cărți, și să văd, ajungând la sfârșit, interesul pe care îl are Dumnezeu să mângâie rămășița sau mai degrabă să arate cea mai deplină simpatie pentru ea, în împrejurările dificile în care se află.
În timp ce rămășița s-a întors la Ierusalim, Daniel a rămas în captivitate la Babilon, de unde, din ceea ce se pare, nu a plecat niciodată. Așa că el reprezintă mai mult starea poporului în captivitate printre națiuni, și că el nu este profetul poporului când Dumnezeu îl recunoaște (ca profet, n.t) (*).
(*) Este demn de remarcat faptul că, printre profeții, din prima captivitate, Dumnezeu, prin Duhul, nu-l numește niciodată pe Israel "poporul Meu". El spune că Israel va fi, iar Duhul rămâne printre ei ca atunci când au ieșit din Egipt, dar Lo-Ami rămâne încă neschimbat.
Este adevărat că rămășița va scăpa la sfârșit, dar acesta era un lucru pe care Daniel l-a văzut de departe. El reprezintă în special rămășița suferind și simpatiile lui Dumnezeu față de această rămășiță. Vom găsi în altă parte, în Zaharia și în Isaia, promisiuni minunate pentru această rămășiță, față de care Dumnezeu Se va manifesta după ce Hristos Se va arăta. El va face din casa lui Iuda "calul Său măreț în luptă" și "cel care se clatină între ei va fi în ziua aceea ca David" (Zah. 10:3 ; 12:8). Atunci, vom vedea puterea lui Dumnezeu care se va manifesta în popor la Ierusalim. Ultimul lucru pe care îl vedem aici în legătură cu Ierusalimul, este că împăratul nordului își întinde corturile "între mare (Marea Mediterană) și muntele frumuseții sfinte" (11:45). În Daniel nu este vorba despre deplina și remarcabila eliberare despre care vorbește Zaharia. Această carte, Daniel, se ocupă cu rămășița, în țară, și bătută de furtună în mijlocul monarhiilor națiunilor.
Cu toate acestea, Dumnezeu simpatizează cu această rămășiță, dar nu este Dumnezeu cu poporul Său într-un mod evident. Poporul Său este în captivitate. Dumnezeu nu Se manifestă deschis cu poporul Său, ci mai degrabă o intervenție a providenței Sale de-o manieră ascunsă, care eliberează, care păzește în mijlocul nenorocirilor și dificultăților. Vedeți Psalmul 44:10, 11, unde este înfățișată aceasta stare de lucruri.
"Și, în timpul acela, se va ridica Mihail, căpetenia cea mare, care stă pentru fiii poporului tău; și va fi un timp de strâmtorare cum n-a fost niciodată de când există o națiune, până în timpul acela. Și, în timpul acela, poporul tău va fi salvat, oricine va fi găsit în carte" (12:1). Acest Mihail pare să fie căpetenia îngerilor, sau arhanghel. Se vorbește adesea de arhangheli, dar Cuvântul lui Dumnezeu nu vorbește decât de o căpetenie a îngerilor. Eu nu spun cine este, fiindcă Cuvântul nu o spune ; dar, în orice caz, intervenția este o intervenție providențială, angelică.
Oricum, căpetenia îngerilor este acolo și el este în relație cu iudeii, cu poporul lui Israel. Cel puțin aceasta putem spune. Prin această afirmație știm cine stă ferm pentru fiii poporului lui Daniel, și care va fi misiunea acestei puteri angelice pe care o folosește Dumnezeu în providența Sa. "El va sta ferm pentru poporul iudeu". Acesta va fi un timp de tulburare ; tocmai l-am văzut. Dar să reținem că Dumnezeu are două moduri de a lucra : există acțiunea providenței Sale care este o guvernare ascunsă, și va fi o guvernare deschisă și publică în Hristos, când totul va fi vizibil : guvernarea directă a lui Dumnezeu. Există o guvernare care face ca toate lucrurile să lucreze împreună pentru binele celor care iubesc pe Dumnezeu și pentru împlinirea planurilor Sale, dar acestea sunt de obicei lucruri ascunse. Aș adăuga că vom găsi în istoria Esterei un exemplu remarcabil al acestora din urmă. Numele lui Dumnezeu nu se găsește în această carte ; Duhul Sfânt nu-l numește, El a vrut să arate că, în timp ce iudeii se aflau în robie, Dumnezeu avea privirea îndreptată asupra lor ; dar că a acționat de-o manieră ascunsă, nevrând să fie numit în mijlocul lor. Guvernarea deschisă și publică nu este subiectul profeției lui Daniel.
În timpul lui Mihail va fi un timp de necaz... Aceasta este a doua împrejurare pe care o găsim aici. Veți întâlni același timp la cap. 30 din Ieremia (v. 6, 7). Nu poate fi decât un singur timp ca acesta, pentru că nu a existat niciunul asemenea. "Ziua Domnului este mare și înfricoșătoare și cine o poate îndura?" (Ioel 2:11).
Cu toate acestea, acest timp de necaz cum nu a mai fost niciodată așa ceva este ziua de salvare pentru Iacov : "Ci vor sluji Domnului Dumnezeului lor și lui David, împăratul lor (Hristos), pe care li-l voi ridica... dar pe tine... te voi mustra cu judecată și nu te voi lăsa cu totul nepedepsit (sau "nu te voi socoti nicidecum nevinovat")". Străinii nu vor mai înrobi pe Israel, David va fi împăratul lor, Iacov se va întoarce și va fi în liniște și în pace în țara lui, și nimeni nu-l va mai înspăimânta (Ier. 30:9-11). Cu siguranță, nu va mai fi niciodată ceva asemănător, pentru că aceasta va fi izbăvire finală.
Vom regăsi aceeași împrejurare la care am făcut referire mai sus, în Matei 24:21. "Căci atunci va fi necaz mare, așa cum nu a fost de la începutul lumii până acum, nici nu va fi vreodată. Și, dacă n-ar fi fost scurtate zilele acelea, n-ar fi fost mântuită (salvată) nicio făptură (lit. "carne"). Acesta este necazul îngrozitor peste Israel la sfârșit. În Marcu 13:19, avem același lucru. Toate acestea se vor întâmpla la Ierusalim, unde va fi așezată urâciunea pustiirii, sau în împrejurimi. Voi vorbi mai târziu despre Luca, care prezintă această stare de calamitate și pedeapsă, cu unele particularități puțin diferite (Luca 21:22, 24).
"În timpul acela, poporul tău va fi salvat, oricine va fi găsit scris în carte". Aceștia sunt cei aleși ; acele zile vor fi scurtate din cauza lor, altfel nicio carne nu ar fi salvată. Ierusalimul ar fi fost ca Sodoma și asemănător cu Gomora (Isaia1:9), dar când numărul fiilor lui Israel va fi ca nisipul mării, doar rămășița va fi salvată.
Versetul 2. "Și mulți dintre cei care dorm în țărâna pământului se vor trezi : unii pentru viața eternă și alții pentru rușine, pentru dispreț etern". Îngerul, mi se pare, vorbește aici despre izbăvirea poporului, revenit dintre națiuni ; despre israeliți : "Mulți dintre cei care dorm în țărâna pământului se vor trezi". Nu este vorba decât despre poporul lui Daniel (*). Vor exista, fără îndoială, judecăți care vor cădea peste națiuni, dar vorbind despre persoanele de care Dumnezeu se va ocupa imediat ca obiecte ale gândurilor Sale, nu este vorba decât despre poporul lui Daniel. Vă repet aceste cuvinte : "Acum am venit să te fac să înțelegi ce se va întâmpla poporului tău (poporului iudeu) la sfârșitul zilelor, căci viziunea este tot pentru acele zile" (cap. 10:14). Împlinirea acestei afirmații se găsește în capitolele 10, 11 și 12.
(*) Mi se pare că aceste cuvinte sunt adăugate pentru a completa tabloul în care partea principală a profeției se ocupă cu detaliile, și anume despre acea partea poporului care se va afla în țară când cel nelegiuit își va exercita puterea sa teribilă și funestă. Dar, în acest verset ne este arătat soarta celor care erau pierduți și adunați dintre națiuni. Ei intră doar ca un accesoriu secundar în cadrul profeției lui Daniel. Această parte a poporului era în afara limitelor profeției, nefiind întorși în țară pentru a figura acolo ca popor iudeu, și de aceea ei sunt reprezentați ca dormind în țărâna pământului.
"Și mulți dintre cei care dorm în țărâna pământului se vor trezi". Adică o mare mulțime de iudei, în general, dar nu toți, vor intra în scenă pentru a fi binecuvântați ; unii pentru viața eternă, alții pentru dispreț etern.
Expresia "cei care dorm în țărâna pământului" este folosită în alte locuri în scrierile profeților : este un lucru obișnuit când o persoană este în captivitate, zdrobită, să vorbească despre țărână și despre mormânt. Isaia 26:19 ne oferă un exemplu. El a rostit judecata asupra națiunilor. Ei sunt morți (cei care au stăpânit peste iudei) ; "alți domni în afară de Tine au domnit peste noi" (v. 13), ei sunt morți... "căci Tu i-ai pedepsit... și le-ai șters amintirea" (v. 14). Dar apoi la v. 19 : "Morții Tăi (iudeii) vor trăi, trupurile mele moarte se vor ridica. Treziți-vă și cântați de bucurie, locuitori ai țărânii! Căci roua Ta este roua dimineților și pământul va arunca afară pe cei morți". Iată învierea iudeilor. "Vino, poporul Meu, intră în camerele tale și închideți ușile după tine. Ascunde-te pentru puține clipe, până va trece mânia", tocmai această mânie despre care am vorbit mai înainte, "Căci, iată, Domnul iese din locul Său ca să pedepsească nelegiuirea locuitorilor pământului" (v. 20, 21).
Dumnezeu a fost ca ascuns, a lăsat să acționeze răul ; dar ce gând ! Dumnezeu iese din locul Său ! Când se gândesc la neputința de a face față răului, cât de mult tremură creștinii la vederea înaintării sale, neștiind ce să mai facă, când văd voința mândră a omului pe de-o parte, iar pe de alta, influența neașteptată și inexplicabilă care îl duce la superstiție, puterea întunericului care invadează chiar și țările care au fost eliberate de ea și care tremură !
Eu zic că este un lucru prețios, în fața tuturor acestor lucruri, și anume că Dumnezeu va ieși din locul Său. Aceasta va fi, este adevărat, cu mânie, pentru moment, dar o mânie împotriva răului, pentru a-l da deoparte, și ca binele să stea înaintea feței Sale, și înaintea ochilor noștri obosiți de ceea ce au văzut. De aceea putem susține ideea judecății și spunem : "Până când ?" Și cât de minunat este să te gândești la mânia care va schimba răul în odihnă, în binecuvântare, în pace, în libertate, în eliberare de sub acest jug, atunci când Domnul Isus va executa judecata Sa. Nu vorbim despre Biserică acum, deși aceasta este partea mai prețioasă, ci despre această sărmană lume care se află sub jugul lui Satan ; căci, chiar și atunci când vedem lucrarea binelui, iată răul care câștigă din toate părțile.
De aceea apostolul a putut spune : "Căci știm că toată creația suspină împreună și este împreună în dureri de naștere până acum" (Rom. 8:22). Noi o știm, noi care avem taina bunătății lui Dumnezeu, și care avem cele dintâi roade ale Duhului Sfânt, gemem și noi, dacă nu rămânem la dragostea lui Dumnezeu și la suspinele Duhului Sfânt. Cu cât se vor vedea înaintând aceste lucruri, cu atât mai mult se va simți nevoia acestei mânii a lui Dumnezeu și a executării judecății lui Dumnezeu în putere în această lume. Dacă în inimile noastre se află tăria credinței, tocmai aceasta ne va împinge să-i scoatem din această judecată inevitabilă pe toți cei care, prin lucrarea dragostei, îi putem îndemna să dea înapoi dinaintea răului, fie că sunt supuși lui prin păcat, prin erori sau superstiții, căci judecata va veni peste orice lucru care înșală inima, după cum este scris : "Ieșiți din ea (din Babilon), poporul Meu, ca să nu fiți părtași păcatelor ei și să nu primiți din plăgile ei" (Apoc. 18:4).
Vedem deci că aceasta va fi judecata lui Dumnezeu care va îndepărta puterea răului, de aceea auzim în Apocalipsa o chemare adresată sfinților și profeților să se bucure de nimicirea Babilonului. Aceasta va fi o judecată groaznică ; dar până să fie distrus el este o otravă, un venin care corupe totul, chiar dacă cineva ar sta deoparte.
Am fost condus la această paranteză cu privire la judecata lui Dumnezeu, din cauza sfârșitului capitolului 26 din Isaia pe care l-am citat, și pentru a explica aplicarea învierii la poporul iudeu. Voi cita încă un pasaj din capitolul 37 din Ezechiel ; cel al oaselor uscate care va face, de asemenea, să înțelegem acest subiect. Se vrea să se audă despre suflete și, fără îndoială, același lucru se întâmplă, de asemenea, din punct de vedere moral, la persoanele care sunt aduse la viață de Dumnezeu. Dumnezeu le-a dat viața ; dar singurul subiect din acest capitol este națiunea lui Israel, și nicidecum sufletele. "Fiu al omului, oasele acestea sunt toată casa lui Israel". Israel zice (în captivitate) : "Ni s-au uscat oasele". (Ceea ce nu se poate spune despre sufletele moarte (adormite, n.t.). "De aceea, profețește... Așa zice Domnul Dumnezeu : Iată, Eu voi deschide mormintele voastre și vă voi face să ieșiți din mormintele voastre, popor al Meu, și vă voi aduce pe pământul lui Israel". Vedem aici pe israeliți care se întorc în țara lor. Profeția îi înfățișează ca înmormântați printre națiuni. Aceștia era "locuitori ai țărânii". "Și veți cunoaște că Eu sunt Domnul, când voi deschide mormintele voastre și vă voi face să ieșiți din mormintele voastre... și vă voi așeza în țara voastră (sau "pământul vostru")" (37:12-14). Ar fi trist să rămână în țară dacă aceasta ar fi o înviere literală, căci speranța celor care sunt cu adevărat înviați este cu mult mai mare decât aceasta de aici.
Profetul continuă prin istoria celor două toiege, Iuda și Israel, care vor deveni un singur toiag, în timp ce un singur împărat le va fi împărat peste toți (Ezec. 37:22). Este evident, după aceste cuvinte, că acest capitol din Ezechiel se ocupă de eliberarea și binecuvântarea lui Israel prin Isus Hristos. În Daniel se vorbește, de asemenea, despre Israel care iese din mormintele sale, unde era înmormântat printre națiuni ; doar că nu este vorba despre rezultatul final sub Hristos. Mulți, este spus, vor ieși dintre națiuni ; nu toți, dar vor fi unii dintre ei care vor fi pentru dispreț etern, după cum vor fi unii pentru viață eternă. Lucrul acesta a fost adăugat, așa cum am spus mai sus, deoarece profeția tratează aici în mod esențial Țara Sfântă și pe iudeii care se află în ea. În același timp, vor fi alții care se vor manifesta în acele timpuri înainte de eliberarea finală a lui Israel. Prin urmare, Duhul lui Dumnezeu vorbește aici despre aceștia din urmă. Vor fi iudeii care care se vor întoarce în Țara Sfântă, care vor fi pentru dispreț etern.
Dar mai mult, printre cei care vor fi eliberați vor fi unii care vor ieși în evidență prin preocuparea cu lucrurile lui Dumnezeu și care vor deosebi vremurile : "Și înțelepții vor străluci ca întinderea strălucirii cerești, și cei care întorc pe cei mulți spre dreptate, ca stelele, pentru totdeauna și pentru eternitate" (v. 3).
Tot ceea ce conțin aceste prime versete se aplică ca rezultat la rămășița iudaică, a cărei eliberare încheie acest timp de necaz, în care Mihail a stat ferm, iar acest pasaj zugrăvește ceea ce are loc după această perioadă. Salvarea rămășiței și cea a poporului, și anume cei care sunt scriși în carte.
Dacă vă îndreptați atenția la capitolul de dinainte, îi veți recunoaște pe acești înțelepți ; ei fac parte din rămășița care a fost amintită deja de mai multe ori, de exemplu, 11:35 : "Și dintre cei înțelepți vor cădea" și v. 33 : "Și cei înțelepți din popor vor învăța pe mulți (sau "mulțimea")". Aceasta va fi o rămășiță luminată, persoane care vor deosebi vremurile, și care se vor îngriji cu credincioșie de bunăstarea masei poporului, după lumina pe care ei o au.
"Și cei care întorc pe cei mulți spre dreptate...". ("vor învăța dreptatea pe cei mulți", sau mai degrabă "vor instrui în dreptate" ; acesta va fi scopul lucrării lor). Nu este vorba aici despre evanghelizare, nici de cei care vor fi binecuvântați prin evanghelizare. Profetul se ocupă doar de această rămășiță a iudeilor, care se va preocupa să îndepărteze mulțimea poporului de vicleniile lui Antihrist și de tot răul pe care îl va face. Cei care vor lucra astfel față de cei mulți vor străluci "ca stelele, pentru totdeauna și pentru eternitate".
Este vorba doar despre această rămășiță specială a iudeilor, despre care se spune în Isaia 65 și 66. Iată deci ce caracterizează zilele de la urmă : timpul de necaz ; poporul, adică o rămășiță salvată ; mulți care erau înmormântați printre națiuni, se vor trezi, fie pentru bine fie pentru rău ; partea specială a celor înțelepți.
Mai găsim, la sfârșitul acestui capitol, răspunsul la cererea lui Daniel, cu privire la durata acestor lucruri, în care revelația era pecetluită până la timpul sfârșitului pentru iudei.
Noi suntem în timpul de la sfârșit, din fericire, sper, se va sfârși curând ; dar noi suntem întotdeauna în timpul de la sfârșit, deoarece Biserica nu aparține acestui veac. Apostolul Ioan a spus, 1 Ioan 2:18 : "Ați auzit că vine Antihrist, chiar acum s-au ridicat mulți antihriști; de aici cunoaștem că este ceasul de la urmă", astfel că "cei care au înțelepciune" pot să aplice moral la Biserică, în măsura în care ea păstrează locul pe care Cuvântul lui Dumnezeu i-l dă, deși ea nu este obiectul direct al profeției. Biserica a cunoscut și a simțit că au venit aceste zile de pe urmă și că este nevoie de discernământ profetic, de atenționările lui Dumnezeu, pentru ca această zi să nu vină peste noi ca un hoț, căci aceasta nu este partea Bisericii. Și de aceea în Apocalipsa, oricât de slabi am fi să o putem înțelege, se spune : "Nu pecetlui cuvintele cărții acesteia ; timpul este aproape" (22:10). Ceea ce este spus lui Daniel este tocmai contrariul poziției Bisericii, dar Biserica având Duhul cunoaște toate lucrurile. În Daniel se spune : "Ascunde cuvintele și pecetluiește cartea" ; căci timpul este încă departe.
Daniel 12:7. "Și când se va sfârși zdrobirea puterii (lit. "mânii") poporului sfânt, toate acestea se vor sfârși. Și am auzit, dar n-am înțeles" (v. 8). "Cuvintele acestea sunt ascunse și pecetluite până la timpul sfârșitului... dar cei înțelepți vor înțelege" (v. 9, 10). Ori, ca să zicem așa, Biserica este rămășița inteligentă, căci ea a început prin rămășița inteligentă a iudeilor (ucenicii și cei care au dat dreptate cuvintelor Domnului, n.t.) ; ea (rămășița) a fost începutul Bisericii. Dar vor fi, de asemenea, înțelepți printre iudei în zilele de la urmă. De asemenea, în Apocalipsa, se încurajează să se asculte și să se păzească cuvintele cărții, iar inteligența (*) ar trebui să fie la creștini.
(*) Trebuie să facem deosebirea între inteligență și aplicarea la sine a acestor profeții, oricare ar fi această aplicație. Ceea ce i-a fost descoperit lui Avraam era cu privire la Lot (Biserica a primit revelații, și le înțelege, dar sunt cu privire la Israel, n.t.).
"Și, din timpul în care jertfa neîncetată va fi desființată...vor fi o mie două sute nouă zeci de zile. Ferice de cel care așteaptă și ajunge la o mie trei sute treizeci și cinci de zile" (v. 11, 12).
Răspunsul dat aici lui Daniel este pasajul la care Domnul Isus face referire la același subiect. Domnul spune despre aceeași perioadă și același punct de plecare, numai că El omite zilele adăugate la v. 12. Data începe decât la ultima jumătate de săptămână, deoarece până atunci nu există niciun eveniment care să facă referire la un timp, o dată de la care să se poată începe a se socoti. Ceea ce semnalează în special iudeilor acest timp de necaz, și de acesta se ocupă pasajul aici, este urâciunea pustiirii așezată la Ierusalim în locul sfânt și aceasta are loc la începutul ultimei jumătăți de săptămână.
Iată care este problema principală. Eu nu cred că există vreo anumită dată în Cuvânt pentru continuarea generală a profeției, sau pentru continuarea timpului dintre respingerea lui Isus și revenirea Sa. Că au existat evenimente adaptate faptelor profetice - asemănătoare ca principiu - în acest interval, sunt convins, și evenimente foarte importante de recunoscut în trăsăturile lor morale. Există frați deosebiți în toate țările, care au căutat să facă calculul acestor date, dar convingerea mea este că toate acestea vor fi dezmințite, oricare ar fi calculul. Unii au desemnat anul 1844, alții 1847 ; am făcut eu însumi de-a lungul timpului multe din aceste calcule, și în aceeași direcție. Aceasta nu pentru a denigra intenția lor, ca și cum ar fi rea, dar cred că nu există punct de bază pentru aceasta. Cred că Domnul nu a fixat altă dată decât cea a jumătăți de săptămână a lui Daniel, adică, când urâciunea pustiirii este așezată în locul sfânt.
Profeția vorbește de șaptezeci de săptămâni, dar toți recunosc că toate acestea au trecut, în afara ultimei săptămâni, și că la sfârșitul celei de-a șaizeci și noua săptămână, Domnul era pe pământ (aprox. 2000 de ani în urmă, n.t.).
În plus, această dată de un timp, două timpuri și jumătate de timp, se referă în întregime la Ierusalim, și acest timp nu este un timp de ani întregi, ci pur și simplu de zile, deoarece avem acest timp aici la sfârșitul acestui capitol, după ce jertfa a fost desființată, și că urâciunea pustiirii a fost așezată : lucrul acesta este foarte clar.
Prin urmare, Domnul Isus ne-a dat o demonstrație completă, căci cuvintele Lui sunt una, că aceasta nu privește veacurile, nici chiar creștinătatea, ci un timp special, anumiți indivizi în circumstanțe particulare, preocupați de ceea ce are loc la Ierusalim. Este vorba despre femei, cele care sunt însărcinate, de fuga la munte, despre ce se va întâmpla în acel timp, și chiar despre ziua sabatului. Nici nu se poate presupune că au existat semne în soare de-a lungul veacurilor, sau că sunt 1260 de ani pentru a fugi din Ierusalim. Totuși, iată ce este spus în cap. 24 din Matei și care se identifică cu cele 1260 de zile, un timp, timpuri și jumătate de timp.
Aș aminti împărțirea din Matei 24, pe care am semnalat-o în ultima noastră meditație. Să ne-amintim ocazia acestui răspuns al Domnului. El judecase deja în întregime poporul iudeu la sfârșitul capitolului 23. "Ierusalime, Ierusalime, cetate care omoară pe profeți... Căci vă spun: Nicidecum nu Mă veți mai vedea de acum, până când veți zice: Binecuvântat fie Cel care vine în Numele Domnului!" Așa este această judecată pozitivă asupra națiunii, la sfârșitul capitolului 23 din Matei și, fiți atenți, asupra națiunii ca națiune ; nu este vorba nicidecum despre persoane, căci El nu zice persoanelor : "Nu Mă veți mai vedea, până când..." Este vorba deci despre națiune, cel puțin o rămășiță a națiunii - și aceasta nu s-a întâmplat încă - care va zice lui Isus : "Binecuvântat fie Cel care vine în Numele Domnului!" Preoții în mod individual nu au spus-o niciodată ; dimpotrivă, ei au zis : "Ia-L, ia-L, răstignește-L". Domnul a rostit deja judecata asupra lor, dar acum El zice națiunii : "Nu Mă veți mai vedea de acum, până când...". Acesta este un citat din Psalmul 118, psalm foarte remarcabil, ca profeție a respingerea lui Hristos care va fi recunoscut mai târziu.
Apoi (Matei 24:1 și următoarele), când Isus a ieșit și a plecat de la templu, "ucenicii Săi s-au apropiat ca să-I arate clădirile templului", căci ei erau încă impregnați de acest duh iudaic. Ei gândeau că ceea ce Domnul a spus despre templu va avea loc când Mesia va reveni, și L-au întrebat când se vor întâmpla aceste lucruri.
La sfârșitul cărui veac ? Observați această expresie. Când Domnul vorbește despre acest veac (v. 3), El nu vorbește nicidecum despre creștinismul care nu era încă înființat. Când ucenicii au spus despre veac, ei nu se gândeau la creștinism ; ei vorbeau despre veacul iudeilor, care Îl așteptau pe Mesia, despre veacul legii, până când Mesia a venit pentru iudei. Prin urmare, ei au întrebat care ar fi sfârșitul acelui veac.
Atunci, de la versetul 4 la 14, Isus le vorbește despre împrejurările care vor avea loc ; acestea sunt evenimente ; și El semnalează câteva fapte care trebuie să se întâmple înainte de sfârșitul veacului, adică menționează rămășița iudaică care va continua până la sfârșit. La versetul 14, Isus semnalează un alt eveniment : "Evanghelia Împărăției va fi predicată în toată lumea (lit. "în tot pământul locuit")... și atunci va veni sfârșitul", adică, că nu doar anumite lucruri li s-ar întâmpla ucenicilor, dar și că va exista Evanghelia Împărăției pe tot pământul locuit, și că atunci ar veni sfârșitul.
Apoi Domnul începe instrucțiunile Sale speciale pentru ucenicii Săi care se vor afla la Ierusalim la sfârșitul veacului. După cum a vorbit despre națiunea iudaică, El vorbește aici ucenicilor Săi, adresându-li-Se personal, rămășiței care ar reveni în scenă la sfârșit.
"Când veți vedea urâciunea pustiirii... stând în loc sfânt... atunci cei care sunt în Iudeea să fugă în munți...". Este foarte clar că este vorba aici despre o perioadă specială și nicidecum de ceva care se va întâmpla moral și vag, și care va fi răspândit de-a lungul veacurilor. "Cine este la câmp să nu se întoarcă ca să-și ia haina... vai de cele însărcinate și de cele care alăptează în acele zile. Rugați-va însă ca fuga voastră să nu fie iarna, nici în zi de sabat".
Vedem că este vorba aici despre iudei care nu ar îndrăzni să meargă mai mult într-o zi de sabat. "Căci atunci va fi necaz mare, așa cum nu a fost... nici nu va fi vreodată".
Aici ne aflăm în acest timp de necaz (vestit în Daniel 12 și în Ieremia 30:7), la Ierusalim, ca urmare a eliberării poporului lui Daniel, sau cel puțin a rămășiței, și stabilirea iudeilor în Palestina împreună cu David (Hristos), Împăratul lor.
Dar înainte de această perioadă, care nu se va asemăna cu nimic, Domnul vorbește de un început al durerilor (Mt. 24:8) ; și când urâciunea pustiirii va fi așezată, se vor scurge 1290 de zile, plus patruzeci și cinci (în total 1335) până la salvarea completă a Ierusalimului. Cele patruzeci și cinci de zile, cuprinse în această ultimă cifră, sunt adăugate pentru tot ceea ce inima rămășiței credincioase își poate dori pentru fericirea sa. Evanghelia după Marcu ne spune același lucru. Amândouă (Matei și Marcu) continuă această istorie până la arătarea lui Isus. "Datorită celor aleși, zilele acelea vor fi scurtate. Atunci, dacă vă zice cineva : Iată, aici este Hristosul, sau: Aici, să nu credeți (*)". Căci se vor ridica hristoși falși...Căci, așa cum iese fulgerul de la răsărit și se arată până la apus, așa va fi venirea Fiului Omului. Căci oriunde este cadavrul, acolo se vor aduna vulturii". Acolo unde se află trupul poporului iudeu, vor veni judecățile lui Dumnezeu.
(*) Aceasta este pentru mine o dovadă convingătoare că acest pasaj nu se aplică la Biserică propriu-zis ; deoarece așteptarea noastră este să fim răpiți în văzduh înaintea lui Isus. Noi vom fi împreună cu El înainte ca El să fie pe pământ. Nu Îl așteptăm acolo (pe pământ, n.t.).
"Care va fi semnul venirii?" au întrebat ucenicii (v. 3). Națiunea nu va avea niciun semn pentru instruirea sa, deși semnele înfricoșătoare sunt acolo înaintea ei. Dar iată răspunsul pentru acest popor : Fiul Omului va veni ca fulgerul. Numai în cer, va fi un semn când va avea loc aceasta ; eu nu spun care va fi semnul, dar va fi unul când El va veni. Toți vor vedea pe "Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere și cu glorie mare" (Mt. 24:30).
Aș mai adăuga acum câteva observații, referitor la Luca 21. El diferă de Matei. Luca nu se ocupă de împrejurările iudaice în același mod. Evanghelia lui nu este Evanghelia Împărăției pentru iudei. Ucenicii întreabă numai când se vor întâmpla aceste lucruri. Aici nu este vorba despre sfârșitul veacului. Întrebarea acestor ucenici nu se aplică decât la ceea ce trebuie să se întâmple la momentul distrugerii Ierusalimului. Va exista în acel timp lucruri, mai mult sau mai puțin asemănătoare, cu ceea ce se va întâmpla la final, dar nu este același lucru cu necazul fără asemănare. Vor avea loc cutremure mari. Citiți până la versetul 10.
În Luca există mult mai multe lucruri care se referă la evanghelizare într-un mod direct, deși principiul este același cu privire la viață și la mărturie : "Veți fi urâți de toți pentru Numele Meu... Prin răbdarea voastră vă veți câștiga sufletele" (Luca21:17-19). Dar nu există în Luca niciun cuvânt despre urâciunea pustiirii, ci : "Când veți vedea Ierusalimul înconjurat de oștiri, atunci să știți că pustiirea lui este aproape" (v. 20). Și aceasta s-a împlinit la asediul Ierusalimului care a avut loc (În anul 70, prin Titus, n.t.). Eu nu spun că nu va fi ceva asemănător la sfârșit, când națiunile vor înconjura Ierusalimul. Dar acesta nu este aici un timp de necaz, care nu a existat și nu va mai fi ceva asemănător. Tot ceea ce este spus, este că va fi "necaz mare în țară și mânie asupra acestui popor". "Și vor fi duși captivi printre toate națiunile; și Ierusalimul va fi călcat în picioare de națiuni, până se vor împlini timpul națiunilor". Aceasta este o cu totul altă istorie. Nu se mai pune chestiunea salvării poporului. Nu se spune : "Ferice de cel care așteaptă și ajunge la o mie trei sute treizeci de zile" ; dimpotrivă, Ierusalimul este călcat în picioare de națiuni până când se vor împlini timpurile națiunilor (aceasta este perioada creștină, n.t.) ; lucrurile sunt lăsate așa cum sunt, descrierea fiind aplicabilă până la sfârșit, dar împlinită în ceea ce deja s-a întâmplat la Ierusalim. "Și vor fi semne în soare și în lună". În general, Luca nu se ocupă de împlinirea specială a profețiilor care se găsesc în Daniel, ci în mare parte de ceea ce s-a întâmplat deja astăzi, și pe care Isus, la cererea ucenicilor Săi, a trebuit să le semnaleze ca fiind necesare pentru purtarea lor, v. 7. Semnele din timpurile de la urmă sunt aplicabile națiunilor (v. 24, 25) la fel de mult ca Ierusalimului și iudeilor. Nu mai am acum decât câteva cuvinte de adăugat.
"Și el...a jurat pe Cel care este viu pentru totdeauna că aceasta va fi pentru un timp, timpuri și o jumătate de timp; și când se va sfârși zdrobirea puterii poporului sfânt, toate acestea se vor sfârși" (12:7).
Iată încă o dovadă remarcabilă că această dată se referă la sfârșit, căci este foarte clar că nu s-a " sfârșit zdrobirea puterii poporului sfânt". "Și am auzit, dar n-am înțeles" (v. 8).
Nu trebuie să înțelegem : "sfârșitul mâniei" (v. 4, 6), ca și cum aceasta se referă la restabilirea completă și deplină a iudeilor în toate privilegiile lor. Când mânia se va sfârși, atunci Hristos, Dumnezeu, și Hristos în Numele lui Dumnezeu, va lua pe Israel ca popor al Său pentru a începe restabilirea lui deplină. Iudeii vor deveni poporul lui Dumnezeu, iar Dumnezeu îi va face să se bucure de toate privilegiile lor ; atunci toate lucrurile se vor sfârși, iar Hristos va începe să-Și pună în valoare drepturile Sale ca Mesia.
"Nimeni dintre cei răi nu va înțelege" (v. 10). Același lucru va avea loc cu apostazia creștinătății. Dumnezeu le va trimite o lucrare de rătăcire, pentru ca să creadă minciuna ; "dar cei înțelepți vor înțelege" (12:10). "Și, din timpul în care jertfa neîncetată va fi desființată și se va ridica urâciunea pustiirii, vor fi o mie două sute nouăzeci de zile". Aici vedeți că sunt adăugate treizeci de zile, și nu spun de ce, în afară de faptul că este evident că după sfârșitul acestei jumătăți de săptămână, în care Antihristul va prospera, se vor scurge treizeci de zile înainte ca să vină binecuvântarea finală pentru iudei. "Ferice de cel care așteaptă și ajunge la o mie trei sute treizeci și cinci de zile", pentru că atunci poporul va fi în mod evident într-o stare de binecuvântare.
Dar, după cum am spus, el nu dă explicația și nu intră în descrierea fericirii poporului, deoarece scopul cărții este de a arăta grija pe care o are Dumnezeu față de rămășiță, în timp ce această rămășiță era, așa cum era și Daniel atunci, în mijlocul națiunilor.
Alți profeți vorbesc ceea ce va face Dumnezeu după aceea, în binecuvântare pentru poporul Său, dar nu Daniel. El se limitează să spună că rămășița va fi fericită. Restul este ascuns, nu este obiectul acestei cărți.
"Dar tu (Daniel), mergi pe drumul tău până la sfârșit; și tu te vei odihni și te vei ridica în partea ta de moștenire, la sfârșitul zilelor". Te vei bucura de toată această fericire, nu trebuie să te îngrijorezi ; Dumnezeu va avea grijă de tine, mergi și stai liniștit, vei avea parte de toate aceste lucruri. Noi știm că aceasta este prima înviere, de învierea celor sfinți în care Daniel va avea această parte împreună cu Avraam, Isaac și Iacov, și cu toți cei care au fost credincioși din toate timpurile.
Iată-ne la sfârșitul acestei cărți remarcabile, tot ceea ce am gândit să prezint sunt aceste linii mari pe care Dumnezeu mi le-a dat să le înțeleg până acum. Aceste câteva jaloane, sper, că îi vor ajuta pe ascultători (cu siguranță, și pe cititori, n.t.) să meargă ei înșiși mai departe. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze Cuvântul Său !
...........................................//...............................................