Translate

luni, 20 ianuarie 2020




                                Il putem vedea pe Dumnezeu sau nu ?                                                                             Exod 24:10 ; 33:20


     Arend Remmer


     "Si L-au vazut pe Dumnezeul lui Israel. Si sub picioarele Lui era ca o lucrare stravezie ca safirul si ca insesi cerurile in curatie" (Ex. 24:10).
     "Si a zis : Tu nu-Mi poti vedea fata, pentru ca omul nu poate sa Ma vada si sa traiasca" (Ex. 33:20).


     1     Intrebare :

     La prima vedere, se pare ca este o contradictie nu doar in aceste pasaje, dar, de asemeena, in multe alte pasaje ale Scripturii unde este vorba de a-L privi sau de a-L vedea pe Dumnezeu. In 1 Timotei 6:16, apostolul a scris ca Dumnezeu "locuieste intr-o lumina de care nu te poti apropia, pe care niciun om nu L-a vazut, nici nu-L poate vedea". A se vedea de asemenea Ioan 1:18 : "Nimeni nu L-a vazut vreodata pe Dumnezeu" ; Coloseni 1:15 : "chipul lui Dumnezeu cel nevazut" ; 1 Timotei 1:17 : "nevazutului si singurului Dumnezeu". Si cu toate acestea, Domnul Isus a spus in Matei 5:8 : "Ferice de cei cu inima curata, pentru ca ei vor vedea pe Dumnezeu". Ce se poate spune despre acest subiect ?


     2     Raspuns :

     2.1     Situatii din Vechiul Testament

     In Vechiul Testament, exista si alte pasaje unde oamenii au vazut pe Dumnezeu : de exemplu Agar in Geneza 16:13, Manoah in Judecatori 13:22 si Isaia in Isaia 6:5. Aceste aparente contradictii au starnit intotdeauna multe intrebari la numerosi cititori ai Bibliei; pentru a le intelege trebuie sa luam in considerare natura lui Dumnezeu si maniera in care El S-a revelat.


     2.2     Un duh este invizibil

     Contrar creaturilor Sale pamantesti, Dumnezeu este o Fiinta imateriala : "Dumnezeu este Duh" (Ioan 4:24). Duhul invizibil este in contrast cu materia vizibila. Cand Domnul inviat a mers in mijlocul ucenicilor, si care, de teama, au crezut in mod gresit ca vad un duh, El le-a raspuns : "Un duh n-are carne si oase, dupa cum Ma vedeti pe Mine ca am" (Luca 24:39). Dumnezeu, in Sine Insusi, este invizibil, si nicio creatura nu poate vreodata sa-L vada asa cum este.


     2.3     A-L vedea pe Hristos, fie in Duh si prin credinta, fie mai tarziu "asa cum este" : in El locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii

     De alta parte, in scurta sectiune din Coloseni 1:14-15, gasim doua fapte semnificative pentru a raspunde la intrebarea pusa. In primul rand, este confirmat ca Dumnezeu este invizibil, In al doilea rand, este afirmat ca exista Cineva care este chipul Dumnezeului nevazut. Acest Cineva este Fiul etern al lui Dumnezeu. Atunci cand Dumnezeu, care este invizibil in Sine Insusi, Se reveleaza, El o face peste tot si intotdeauna in Fiul Sau. Din eternitate Acesta este chipul Dumnezeului nevazut, stralucirea glorie Sale si intiparirea substantei Sale (Fiintei Sale); si El este, de asemenea, Cuvantul etern, adica expresia perfecta a ceea ce Dumnezeu este (Col. 1:15 ; Ev. 1:3 ; Ioan 1:1). La momentul intruparii, este spus : "Si Cuvantul a devenit carne si a locuit printre noi (si noi am privit gloria Lui, glorie ca a Singurului de la Tatal), plin de har si de adevar...Nimeni nu L-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Fiu, care este in sanul Tatalui, acela L-a facut cunoscut" (Ioan 1:14, 18). Prin urmare, oricine crede in El poate deja, prin Duhul si prin credinta, sa vada "gloria lui Dumnezeu pe (lit. "in") fata lui Isus Hristos" (2 Cor. 4:6). Dar cand Domnul Isus va veni pentru a-i duce pe rascumparatii Sai in casa cereasca a Tatalui, noi "Il vom vedea asa cum este" (1 Ioan 3:2), altfel spus, vom vedea in El toata plinatatea Dumnezeirii, chiar daca in sens absolut aceasta este si va ramane invizibila (conf. Ioan 14:9).


     2.4     Viziunea lui Hristos inainte de intrupare

     Dar ce putem spune despre oamenii din timpul Vechiului Testament care L-au vazut pe Dumnezeu inainte ca Fiul sau sa devina om ? In principiu, ceea ce citim de timpul dupa intruparea Sa, din Noul Testament, se aplica si inainte de intrupare. De fiecare data cand Dumnezeu S-a revelat, El a facut-o in Fiul, chiar si cand Acesta nu a devenit inca om. Acest Fiu era Fiul etern care a creat lumile : "Caci toate au fost create prin El, cele care sunt in ceruri si cele care sunt pe pamant, cele vazute si cele nevazute, fie tronuri, fie domnii, fie stapaniri, fie autoritati: toate au fost create prin El si pentru El" (Col. 1:16 ; conf. Ioan 1:3 ; conf. 1 Cor. 8:6 ; Ev. 1:2). Cand Isaia "a vazut pe Domnul stand pe un tron inalt si ridicat", Acesta era Fiul etern al lui Dumnezeu in gloria Sa, dupa cum vedem in Ioan 12:41.


     2.5     Viziunea Ingerului Domnului numit si Domnul sau Dumnezeu

     Chiar cand este vorba de "Ingerul Domnului" in Vechiul Testament, nu desemneaza o creatura, ci o manifestare vizibila a Celui pe care noi Il cunoastem astazi ca Fiul lui Dumnezeu. Contrar ingerilor creati, despre El se vorbeste uneori ca "Ingerul Domnului", alteori ca "Domnul" sau "Dumnezeu" in acelasi context.
     Este cazul, de exemplu, cu Agar la fantana din pustie. Aici, Cel care ii vorbeste este "Ingerul Domnului" (Gen. 16:7, 9, 10, 11). Dar la v. 13, ea vorbeste despre "numele Domnului care-i vorbise: Tu esti Dumnezeul care vede".
     Ingerul Domnului S-a aratat lui Moise in mijlocul unui rug, dar Cel care ii vorbea era Domnul Insusi (Ex. 3:2, 4).
     In relatarea din Judecatori 6, "Ingerul Domnului" S-a aratat si a vorbit lui Ghedeon (v. 11, 12 ; la v. 20 este numit "Ingerul lui Dumnezeu"), dar in v. 14 la 16, Cel care vorbeste este Domnul Insusi.
     In Judecatori 13, este spus ca Manoah "a cunoscut ca era "Ingerul Domnului" care li S-a aratat de cateva ori, si el a zis pe buna dreptate sotiei sale : "Am vazut pe Dumnezeu", desi frica lui ca vor muri amandoi nu s-a materializat in acel moment (13:21-23).


     2.6     Viziunea lui Dumnezeu catre batrani in Exod 24

     Gasim in Exod 24:10 ca batranii lui Israel au vazut pe "Dumnezeul lui Israel"; Acesta era "Domnul" si deci o forma de aparitie a Fiului lui Dumnezeu, ca mai tarziu in Isaia. Dar cand Dumnezeu i-a spus lui Moise : "Tu nu-Mi poti vedea fata, pentru ca omul nu poate sa Ma vada si sa traiasca" (Ex. 33:20), atunci El a vorbit in sensul absolut ca "Dumnezeul nevazut".


     2.7     A-L vedea pe Dumnezeu nu poate avea loc decat in Hristos

     In consecinta, asta inseamna ca : Dumnezeu, in Sine Insusi, este invizibil pentru noi, fiinte omenesti, creaturi. Totusi, revelatia Lui vizibila eterna este Fiul care, deja din timpul Vechiului Testament, adica inaintea intruparii Sale, S-a aratat oamenilor prin aparitii vizibile. In El, omul poate sa-L vada pe Dumnezeu; si in Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Il vede pe Dumnezeu in toata plinatatea Sa. Caci El este Dumnezeu, revelat in carne.

                                                   ....................................................................

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

aze